Categorii
Blog Food and nutrition

4 rețete pentru imunitate – de testat în toamna aceasta

Dragile mele, îmi e tare dor de voi și știu că în perioada aceasta sunteți îngrijorate și vă refaceți planurile pentru vacanța copiilor și pentru programul vostru de lucru. Sunt zile în care îngrijorarea noastră e la cote maxime și anxietatea colectivă și individuală e mare. E un moment perfect pentru ca imunitatea noastră să înceapă să aibă de suferit, mai ales că sigur nici bine nu vă odihniți, vremea de afară e departe de ceea ce a fost cu 2 luni în urmă și oboseala celui de-al 2-lea an de pandemie își pune amprenta pe noi toți. Așa că am pentru voi 4 rețete pentru imunitate, la care m-am gândit împreună cu prietenii de la Saladmaster și sper că vin numai bine în ajutorul vostru. 🙂

1. Rețetă sănătoasă de supă de oase de pui, ce conține și o serie de legume și condimente, ideale toate pentru stimularea și întărirea sistemului imunitar și nu numai. Iată, mai jos, câteva beneficii:

– În timpul fierberii, colagenul din oase este eliberat în supă, devenind o adevărată sursă de proteine, antioxidanți și amino-acizi;

– Are multe vitamine si minerale: calciu, magneziu, fosfor;

– Supa de oase ajută sistemul imunitar în lupta cu infecțiile și contribuie la stimularea digestiei. 

Pentru a pregăti foarte ușor această supă, adăugați toate ingredientele în vasul în care pregătiți voi supa.

rețete pentru imunitate

Ingrediente: 

– 1 carcasă de pui rumenită înainte la cuptor (carnea se poate îndepărtată și folosi pentru un pilaf);

  2 căni ciuperci shiitake tocate;

– 1 ceapă galbenă necojită, tocată grosier;

– 1 morcov mare necojit, tocat grosier;

– 3 căței de usturoi, zdrobiți;

– 2 linguri oțet de mere;

– 1 ½  rădăcină de ghimbir proaspăt, nu curățată, ci feliată;

– 1 linguriță boabe de piper negru;

– Fâșie de varză;

– 12 căni de apă filtrată.

Cum se prepară:

– Așezați toate ingredientele în vas. 

– Fierbeți la foc mic toate ingredientele, timp de aproximativ 20 de ore. Știu, pare enorm de mult timp, însă, în acest fel, veți obține toate beneficiile despre care vă vorbeam mai sus. 

– După ce supa este gătită și oala este suficient de rece pentru a se manipula, folosiți o sită pentru a strecura stocul din legumele rămase și carcasa de pui. Apoi puteți servi supa sau o puteți păstra la frigider și folosi ca bază pentru alte ciorbe sau supe. 

2. Rețetă de somon cu muștar și sirop de arțar

Somonul este delicios, sățios și, datorită abundenței sale de acizi grași esențiali, este antiinflamator, este hrană pentru creier și este vindecător pentru stările noastre de spirit. Pentru femei, somonul este ideal pentru echilibrul hormonal și s-a dovedit că previne și reduce durerile menstruale și endometrioza. Cel puțin 2 porții pe săptămână vă pot ajuta să vă protejați inima, să vă întăriți oasele și să reduceți riscul de tulburări articulare, să gestionați diabetul zaharat, să reglați funcția tiroidiană, să stimulați imunitatea și să preveniți tulburările oculare.

Această rețetă de somon cu muștar și sirop de arțar poate fi servită alături de orez cu legume, legume la grătar, cartofi dulci la cuptor, sparanghel sau, pur și simplu o salată verde. 

rețete pentru imunitate

Ingrediente:

– 2-4 felii de file de somon;

– muștar;

– sirop de arțar;

– sare.

Cum se prepară:

Preîncălziți cuptorul și așezați 2-4 felii de file de somon într-o tavă, pe o foaie de copt. Într-un castron mic, amestecați muștarul, siropul de arțar și sarea. Adăugați-l peste pește și coaceți-l timp de 25-30 de minute. Atât de simplu!

În vasul Saladmaster (noi îl facem în Băd Boy) se ține câteva minute file-ul pe o parte și apoi se întoarce, dar cu capacul întredeschis. 

3. Rețetă de supă cremă de dovleac

Conform studiilor, dovleacul e o sursă grozavă de vitamina A, care care ajută imunitatea, păstrează vederea, întinereşte pielea și luptă împotriva infecțiilor. Dovleacul este sursă bună de beta-caroten, luteină, zeaxantină și antioxidanți, care sunt asociați cu o serie de efecte pozitive asupra corpului.

Dovleacul mai conține vitamina C, care crește producția de globule albe, ajută celulele imune să funcționeze eficient și accelerează vindecarea rănilor. Dovleacul mai conține vitamina E, fier și folat – și ele esențiale pentru un sistem imunitar puternic.

Supa mea cremă de dovleac conține așa:

– cca 1- 1,5 kg dovleac (1 dovleac plăcintar mare, curățat de coajă și semințe)

– 2 cepe mari tăiate în sferturi

– 2-3 căței de usturoi

– 2 morcovi mari

– 5 litri de apă 

– sare și piper după gust

– 3-4 linguri de ulei.

rețete pentru imunitate

Mod de preparare:

Eu am pus oala de ciorbă Saladmaster pe foc (am vasul de 8 litri), am turnat 3 litri de apă și am adus la punctul de fierbere. 

Între timp am curățat ceapa, morcovii și dovleacul (tăiat cuburi sau bucăți), pe care le-am pus în oală. Am pus capacul, am fixat flacăra pe mediu și am lăsat totul la fiert până ce dovleacul a fost ușor de pătruns cu furculița. 

Apoi, am scos legumele pe o tavă, cu ajutorul unei palete și le-am pus în blender, mixându-le (am avut nevoie să adaug câteva polonice din oală în blender, ca să ajung la consistența dorită). De asemenea, am adăugat și cățeii de usturoi în blender. Amestecul l-am turnat înapoi în oală, pe care am lăsat-o la foc mic și am lăsat-o puțin, amestecând. Dacă vi se pare prea groasă, completați cu apă fiartă. 

La final am asezonat cu sare și ierburi provencale și am pus uleiul.

Jucați cartea supei cremă de dovleac pe vremea aceasta, veți câștiga sigur la capitolul imunitate și stoc mare de nutrienți! 🙂 Bon appetite! 

4. Smoothie pentru imunitate

Pentru smootie aveți nevoie de un blender, desigur. Totul e foarte simplu, nu trebuie decât să spălați ingredientele. 

Ingrediente:

– 1 măr;

– 1 morcov;

– puțin ghimbir;

– zeama de la ½ lămâie;

– ½ linguriță turmeric;

– 1 praf de piper;

– 1 lingură miere;

– 1 cană apa plată.

Opțional, puteți adăuga și 2 caise.

rețete pentru imunitate

Cum se prepară:

Se curăță și se taie în bucăți mari mărul, morcovul și ghimbirul și se adaugă în blender alături de celelalte ingrediente. Smoothie-ul se poate servi pe loc sau se poate păstra la frigider. 

Acestea sunt doar câteva dintre rețetele la care noi apelăm des în anotimpurile reci și care au dat roade de fiecare dată. Fie că le-am folosit preventiv, fie că am apelat la ele când parcă ne dădea târcoale o răceală. Sunt multe rețete, însă e nevoie să vă faceți timp să le și testați, pentru că e important și gustul, să vă placă ceea ce preparați. Irina Florescu, cea care a adus în România vasele Saladmaster, ține în această toamnă ateliere cu rețete special concepute să ne ajute imunitatea. Dacă vreți să vă înscrieți la atelierele ei online, puteți să îi scrieți la adresa [email protected] sau pe online – Facebook https://www.facebook.com/SaladmasterRo sau Instagram https://www.instagram.com/saladmaster_ro/. De altfel, acolo și anunță mereu toate evenimentele de gătit pe care le ține, în toată țara sau online. 

Să fie pentru sănătate, că e mai bună decât toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.