Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Ce se întâmplă în corpul nostru când dormim, de ce nu dormim și câteva soluții

 

Nu cred că mai trebuie să vă conving despre beneficiile somnului. Am scris de multe ori pe acest subiect. Plus de asta, fiecare dintre noi știe pur și simplu senzația de bine pe care o are de fiecare dată când se trezește după o noapte de somn adânc și odihnitor, nu-i așa? De cealaltă parte, sunt persoane care au uitat această senzație, pentru că nu se mai odihnesc cum au nevoie de ani întregi. Mai ales mamele care au mai mulți copii și care au avut sarcini la intervale destul de scurte, ceea ce a însemnat nopți întregi de nesomn, pentru a-i hrăni pe bebeluși și a-i veghea. 

De altfel, femeile sunt mai predispuse la probleme cu somnul – precum ore mai puține de somn sau stare de somnolență în timpul zilei. Hormonii se pare că sunt principalii vinovați. Mai ales schimbările hormonale sunt cele care interferează cu somnul și produc o mulțime de neplăceri femeilor. Și invers e valabil: lipsa somnului poate afecta echilibrul hormonal într-un cerc vicios permanent. Așa că atunci când nivelurile de hormoni scad sau cresc peste nivelul obișnuit, femeile pot fi mai vulnerabile când vine vorba de somn. Acest lucru se petrece în sarcină, postpartum, în perimenopauză și menopauză. Dacă primele 2 sunt temporare și se reglează apoi cu disciplina de lifestyle a femeii, ultimele 2 sunt cele mai neplăcute. 

La menopauză, de exemplu, schimbările hormonale pot afecta somnul cel mai mult. Calitatea somnului e cea mai afectată de scăderea nivelului de estrogen. De fapt, un declin al nivelurilor de estrogen se petrece cu mult timp înainte ca femeia să între oficial la menopauză. Cu 10 ani înainte chiar, aceasta poate simți atât bufeurile, transpirațiile nocturne și iritabilitate, fapt care interferează cu somnul.

De ce contează somnul atât de mult?

Poate dacă aflați de ce e somnul atât de important, deveniți mai deschise la a-l pune pe lista voastră de priorități. Și vă implor să îl puneți, pentru că el e fundația sănătății noastre și a stării de bine.

  • În timpul somnului, corpul se ocupă de procesul de reparație și de reînnoire celulară;
  • Ficatul face mare parte din procesul de detoxifiere, între ora 1 și ora 3 dimineața. Dacă nu dormiți atunci, puteți compromite acest proces;
  • Reechilibrarea hormonală și a neurotransmițătorilor se petrece în timpul somnului;
  • Somnul de slabă calitate poate cauza producerea cu 15% mai puțin a leptinei (care te face să te simți sătul) și 20% mai multă grelină (care te face mai înfometat) – ceea ce înseamnă că e mai ușor să slăbești în perioadele în care dormi bine;
  • După un somn bun de noapte avem o glicemie mai stabilă în timpul zilei. Când nu dormim bine, se întâmplă opusul – avem o poftă de dulce nemăsurată, precum și de mâncăruri grase, din categoria fast food, precum și de cafea cu nemiluita ca să stăm treze. Dacă dormim între 4 și 6 ore pe noapte, corpului îi va fi mai dificil să stabilizeze nivelul de glucoză din sânge. Rezultatul, în timp, poate fi de genul: risc de niveluri crescute ale glucozei din sânge, creștere în greutate și diabet de tip 2; 
  • Glandele suprarenale se refac și ele în timpul somnului. Dacă le solicităm o bună perioadă de timp, chiar ani întregi, ajung hiperactive, produc cortizol în exces, fapt care poate contribui la o mulțime de probleme de sănătate.

Există o întreagă știință în spatele somnului, iar Global Wellness Report raporta anul trecut, despre toată industria din spatele somnului și cum vrea ea să ajute oamenii care au probleme în acest sens. Foarte interesant, merită să aprofundați subiectul. În plus, vă recomand cartea lui Matthew Walker – ”Why we sleep”, care a fost tradusă și la noi. Sunt multe clipuri cu acest autor pe YouTube, e foarte carismatic, va fi ușor să îl urmăriți. Pe mine m-a captivat cu explicațiile legate de formarea amintirilor și de ce e important să dormim bine înainte și în timpul examenelor sau alte evenimente intelectuale importante din viața noastră: pentru că așa se formează amintirile și practic reușim să fixăm cel mai bine informațiile căpătate în procesul de învățare din timpul zilei. Deci nu învățați noaptea și nici nu sacrificați somnul înainte și în timpul examenelor, cu gândul că recuperați după. Pentru că vă veți sabota, fără să vă dați seama.

Somnul și hormonii implicați 

Melatonina, produsă de glanda pineală, controlează tiparele de somn. Melatonina este o moleculă aproape identică cu serotonina, iar rolul principal în creier este de a regla somnul și ritmul circadian. Un simptom al deficienței de melatonină este incapacitatea de a adormi după trezirea din somn pe timpul nopții.

Creșterea nivelului de melatonină pe măsură ce se face noapte ne face să ne simțim somnoroși. În timp ce dormim, glanda pituitară secretă hormonul de creștere, care ajută corpul să reinițieze noapte de noapte procesul de reparație. 

În timpul zilei, lumina soarelui oprește glanda pineală din a produce melatonină, hormonul care induce somnul. O altă chimicală care stimulează starea de somn este adenozina și ea crește în timpul zilei în părțile creierului care controlează starea de trezie, ca să zic așa. Pe măsură ce se întunecă afară, crește nivelul de melatonină și se acumulează suficientă adenozină în creier, încât ne simțim somnoroși. Cafeina însă ne poate ține treji, pentru că ea blochează receptorii de adenozină. În timpul somnului, nivelurile de adenozină scad din nou.

Să nu uităm că toți dormim în acord cu ritmul circadian, un ceas intern de cea 24 de ore care controlează modul cum se schimbă funcțiile corpului de-a lungul unei zile. Cogniția, metabolismul, ciclul somn – veghe și multe alte funcții, toate urmează ciclul circadian. Ceasul șef din hipotalamusul nostru ține evidența timpului în secvențe precum lumină – întuneric, activitate fizică și orar de mese. Restul corpului se sincronizează cu ceasul șef în hipotalamus prin semnale neurologice și hormonale, precum ACTH – hormonul adrenocorticotropic și cortizolul, care sunt ciclici în timpul unei zile. Să ne menținem un ritm circadian consecvent și constant este esențial pentru starea generală de sănătate. Modelele de somn și hrană inconsecvente pot arunca în aer ritmul circadian și pot crește riscul de boli. 

Ce semnale ne transmite insomnia?

Insomnia, înțeleasă atât ca dificultatea de a adormi, cât și de a rămâne adormit, e semnul că altceva nu funcționează în corpul vostru. Dacă aflați ce nu funcționează, nu numai că veți rezolva problema somnului, dar și sănătatea vi se va îmbunătăți. 

Am auzit replici precum ”le-am încercat pe toate” și ”le știu pe toate, dar eu pur și simplu nu pot dormi”. Doar că atunci când începi cu strategii de somn și nu te uiți la cauzele care te aduc aici, e ca și cum încontinuu iei medicamente pentru un simptom, dar nu te întrebi niciodată de ce manifești acel simptom. 

Vă încurajez să rămâneți deschiși la a explora ce se află la voi, în spatele lipsei de somn. Atunci când ești deschis să vezi mai departe de ce ți se întâmplă, să mergi pe fir înapoi, ai cele mai multe șanse să descoperi ce te supără de fapt și să rezolvi. Somnul se va regla de la sine. 

4 cauze ale lipsei de somn și ce să faceți:

  • E posibil să suferiți de niveluri scăzute de magneziu și să nu vă dați seama, deci poate e bine să vă faceți analiza care lămurește acest lucru; 
  • Poate suferiți de dezechilibru hormonal și nivelul de progesteron este scăzut. Vă dați seama dacă e așa nu musai prin analiză de laborator, ci prin simptome precum: cicluri menstruale neregulate, sindrom premenstrual, spotting, infertilitate, anxietate, depresie, imposibilitatea de a adormi sau de a sta în stare de somn. Daca lucrați pe dietă, cu focus pe nutrienți și nu pe calorii, plante și suplimente, poate fi de ajutor. De exemplu zincul, vitamina E, vitamina B6 pot ajuta ca să dea un boost producției de progesteron natural;
  • Dacă există un nivel foarte mare de stres în viața voastră, corpul pompează multă adrenalină și cortizol continuu. Acest lucru vă ține în stare de fight or flight”, deci creierul nu vă permite să intrați în somnul profund; 
  • Alcoolul este un disruptor hormonal. În plus, ce face el e să întârzie și să scurteze faza REM a ciclului de somn, plus să suprime paternul de respirație (de aceea mulți oameni sforăie mai tare după ce beau alcool seara). Din cauza setei și a deshidratării, alcoolul interferează cu somnul, iar faptul că e diuretic și iritant afectează vezica, ceea ce face să vă treziți și să mergeți la baie în timpul nopții;
  • Cafeina e un trigger pentru secreția de adrenalină și cortizol, ceea ce poate ține corpul în stare de alertă pentru ore întregi. Nu mai beți cafea după ora 12.00!

Puteți încerca terapii pentru corp și minte precum yoga, imagerie ghidată și tehnici de respirație (ajută și la reducerea bufeurilor pentru femeile în perimenopauză și menopauză). Dar, mai ales, o bună igienă a somnului este recomandă pentru persoanele de toate vârstele, așa încât ușor ușor, să ne recăpătăm somnul la calitatea pe care ne-o dorim. 

℗ Dacă aveți nevoie de ajutor pentru somn, dincolo de investigațiile pe care vi le-am sugerat că ar prinde bine să le faceți, eu am găsit și Lipozomal Sleep Formula Hypernatura®, care se bazează pe sinergia acidului gamma-aminobutiric (GABA), alături de melatonină și magneziu, ce pot restabili echilibrul neurotransmițătorilor noradrenalină, dopamină și serotonină, calmează sistemul nervos, scade nivelul de stres, asigură un somn profund.

Să ne reamintim că GABA reglează neurotransmițătorii noradrenalină, dopanimă și serotonină, putând facilita schimbarea din îngrijorare în relaxare, iar tristețea în stare de bine. Dacă nivelurile GABA din organism sunt mici, se instalează starea de anxietate, tensiune, depresie și insomnie. 

GABA este un aminoacid produs în mod natural în creier. El funcționează ca un neurotransmițător, facilitând comunicarea între celulele creierului. Rolul cel mai important al GABA în organism este de a reduce hiperactivitatea neuronală și a sistemului nervos central.

GABA influențează somnul

Prin inhibarea activității neuronale, GABA îmbunătățește somnul, reduce stresul mintal și fizic, scade anxietatea și ajută la recuperarea stării de calm. GABA permite corpului și minții să se relaxeze și să doarmă profund pe tot parcursul nopții. Activitatea scăzută a GABA este asociată cu insomnia și tulburările de somn. Studiile arată că nivelurile de GABA la persoanele cu insomnie sunt cu aproape 30% mai mici decât la persoanele fără tulburări de somn. De asemenea, nivelurile scăzute ale GABA sunt asociate cu un somn neliniștit, cu treziri dese.

Complexul Lipozomal Sleep Formula Hypernatura® poate ajuta la:

  • restabilirea echilibrului și refacerea ciclului de somn;
  • reglarea neurotransmițătorilor noradrenalină, dopamină și serotonină;
  • diminuarea excesului de adrenalină;
  • diminuarea stării de stres și anxietate;
  • echilibrarea stărilor emoționale și favorizarea unui somn profund;
  • funcționarea normală a sistemului nervos;
  • susținerea atenției, memoriei și a performanței intelectuale;
  • îmbunătățirea funcției cognitive;
  • reducerea oboselii și extenuării;
  • relaxarea organismului după efort fizic intens (ex. sport de performanță);
  • prevenirea oboselii cronice;
  • procesele de diviziune celulară și producere de ADN;
  • susținerea proceselor naturale de vindecare ale organismului;

Și multe altele. 

Compoziția per capsulă: magneziu citrat 168 mg (conține 16.8 mg magneziu), amestec lipozomal brevetat de fosfolipide ale acizilor oleic și palmitic din semințe de floarea soarelui provenite din culturi cu identitate protejată non-GMO 96.6 mg, GABA (acid gamma-aminobutiric) 56 mg, Melatonină 1.4 mg.

Nu conține: coloranți, conservanți, alcool, arome sintetice, zahăr, organisme modificate genetic, amidon, gluten, derivați din carne și lapte, drojdie, soia, sau alte ingrediente inactive.

Veste bună: acum puteți achiziționa cu discount produsul de pe site-ul unicului importantor pentru România – de AICI. 

Codul de discount este HYPERFB20 și valoarea este de 20% discount. Se aplică și produsului vitamina B12. 

Să vă bucurați de nopți cu somn adânc vă doresc! 🙂 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.