3000 de lei costa munca unei mame de acasa

Concediul de maternitate este privit din afara ca o vacanta, de foarte multe persoane: de la soti, pana la parinti, prieteni sau colegi de munca. Aha, deci stai acasa - inseamna ca nu mai muncesti, cat de tare!! Stai si iti vin bani, asa gandesc unii. Numai expresia ”stai acasa” e generatoare de par zburlit pe ceafa. Doar femeile care au copii, cu care au petrecut timp acasa cel putin 1 an, stiu cu adevarat ce inseamna acest ”stat acasa”. Pentru ca acasa inseamna mai multe joburi in unul singur: cresti copilul, faci curat, faci mancare, calci, faci cumparaturi, duci copilul mai mare la scoala, faci teme cu el. Cel putin. Ati facut calculul vreodata ca sa vedeti cam cat costa munca voastra acasa? Putine femei pot sa isi ia ajutoare la curatenie sau bone, pentru motivul cel mai simplu: bugetul sotului si indemnizatia lor de crestere copil nu sunt de ajuns ca sa poata plati aceste servicii. Dar dincolo de bani, sotul sau familia extinsa va intreaba: de ce sa platim, cand esti tu acasa? Tu ce faci? Am calculat eu: cel putin 3000 de lei costa munca unei mame de acasa. 

Realitate versus imaginatie - despre mamele care ”stau” acasa cu copiii

Si nu am zis totul: faci toate aceste joburi cu 1 copil sau mai multi, in conditiile in care esti oricum extenuata dupa o sarcina de 9 luni si o nastere istovitoare, in conditiile in care alaptezi, de cele mai multe ori - si trebuie sa te mai si odihnesti si sa te hranesti. Ambele sunt doar vise frumoase. Sunt mame care nu dorm cate 4 ani ani dupa ce au nascut, pentru ca nu le dorm copiii. Si pentru ca nu are cine sa le ajute, sa aiba grija de copii, in timpul zilei, asa incat sa atipeasca si ele macar o jumatate de ora. Ar ucide pentru o jumatate de ora de somn ziua, dar copiii mai mari trebuie dusi si luati de la scoala, cer mancare, vasele sunt nespalate, rufele la fel, mancare nu mai e...Recunoasteti scenariul, nu? Am scris despre terapia pe care am facut-o dupa a doua nastere aici. Imaginea idilica a mamei, care isi tine pruncul in brate pieptanata si rujata, e doar pentru bannerele cu reclame ale firmelor. In realitate, noi toate stim ca stam nepieptanate si cu zilele, daca nu iesim din casa. Ceea ce s-a intamplat in aceasta iarna, va amintiti prea bine. Si, ceva si mai neplacut, mult din munca pe care o facem noi acasa zilnic nici nu se prea vede seara...Mai mult, daca o mama se imbolnaveste, ea nu are efectiv cum sa boleasca. Cu febra, cu dureri musculare, cu dureri de gat sau cu migrene, se taraste dintr-o camera in alta, isi hraneste copiii, ii spala si are grija de ei, ca si intr-o zi normala. Cu masca pe fata, fara sa poata respira, isi suna un vecin sa ii cumpere medicamente, ca sa nu astepte pana seara cand ii vine sotul acasa. Ii trece prin cap ca s-ar simti minunat la spital, unde nu ar trebui sa faca nimic, decat sa fie ingrijita de personalul medical. Dar isi alunga repede gandul, rusinata. Doar e mama, cum sa se gandeasca la spital si sa leneveasca acolo?!

3000 de lei costa munca unei mame de acasa - cum am ajuns la aceasta suma

Asadar, am facut lista cu activitatile pe care o mama le desfasoara acasa si cat costa acestea, de fapt, in timp si bani. Ca sa o aveti, poate e nevoie sa o scoateti in discutia cu sotul sau cu cei care va mai spun vreodata ca ”stati” acasa, deci sa nu va mai plangeti:

  • spalat, hranit copiii, strans dupa ei - zilnic, cel putin 5 ore
  • timp pentru joaca sau citit cu cei mici - cel putin 2 ore
  • lectii si proiecte pentru scoala - cel putin 2 ore
  • gatit - zilnic, cel putin 2 ore
  • calcat - 3 ore/saptamana
  • spalat vase si curatenie in bucatarie - 2 ore/zilnic
  • cumparaturi - o data la 2 zile, cel putin 2 ore
  • aspirat, curatenie - cel putin 2 ore/de 2 ori pe saptamana
  • curat in baie (cel putin chiuveta, vas toaleta) - zilnic
  • plata facturi - 1 data pe luna
  • aranjat lucruri in dulapuri, carti etc - 1 ora/zi, cel putin
  • vizite la medic cu cei mici - de cate ori este nevoie.

Prin urmare, daca ati fi plecate la serviciu si ati avea ajutoare la cele de mai sus, banii pe care vi i-ar cere si i-ati da, ar fi urmatorii, cu aproximatie:

  • menaj - curat, calcat (nu zilnic, saptamanal) - 400 lei/4 saptamani
  • lectii si pregatiri pentru scoala (2 ore pe zi, 5 zile pe saptamana) - 1,000 lei
  • cumparaturi, mancare (saptamanal) 400 lei/4 saptamani
  • bona pentru copilul mic (8 ore pe zi) - cel putin 1,200 lei, desi am auzit de sume care nu scad sub 1,500 lei sub nicio forma.

Total: minim 3,000 lei/luna (si tot voi faceti zilnic curat la baie si in bucatarie seara, tot voi platit facturi si faceti drumuri la medic si chiar veti spala si vase, ca seara tot e nevoie si la in weekend).

Asadar, la cine trimitem factura cu cei 3000 lei?

Prin urmare, dragele mele, nu mai lasati capul in jos si nu va mai simtiti inferioare pentru faptul ca sunteti acasa cu cei mici: munciti cat 4 persoane si e munca grea, in conditii nu tocmai simple, de cele mai multe ori. Iar munca voastra costa minim 3,000 lei/luna. Sa mergi la serviciu e boierie neica, sa fie clar! Dar voi faceti acest lucru, pentru ca va iubiti copiii si familia, pentru ca va doriti sa fiti mame bune si pentru ca asa ati decis voi. Si meritati respect pentru asta, nu intrebari malitioase, de genul - ”Tu ce ai facut toata ziua?”.Cand va este mai greu, deschideti acest articol ca sa va remintiti ce faceti de fapt si cat de valoros este lucrul pe care il faceti. Asa este, sotul merge la serviciu ca sa intretina familia in perioada in care copiii sunt mici, insa nici voi nu stati degeaba, chiar daca suma aceasta nu va intra in cont. Ati inteles ce zic, sunt sigura. :) Doar incercati sa re-incadrati lucrurile si veti vedea ca oamenii isi vor aminti ca meritati respect, nu intrebari stanjenitoare si stupide.Cristina Otel a mai scris despre concediul de maternitate aici, va invit sa cititi cu incredere.Sa va fie de folos!Later edit:Mai zic, ca sa nu las loc la interpretari: munca unei mame este nepretuita! Acest material este doar o analiza pas cu pas a ceea ce face mama acasa, din punct de vedere...administrativ, mai mult. Este doar un exercitiu, un punct de vedere economic. In fapt, nimic nu se compara cu dragostea pe care copiii o primesc de la mama lor, prin tot ceea ce face - de la gatit, curat si pana la implicarea in scolarizare, timp pentru joaca si tot ce implica viata de mama.Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!Sursa foto: aici

Previous
Previous

Cele mai intalnite afectiuni oculare la copii

Next
Next

Despre Meseria de parinte, de la autoarea ei