5 sosuri savuroase de făcut acasă

Știți seminariile mele ”Meniul săptămânal - cea mai bună strategie în bucătărie”? Vi le-am propus la început de an și bine am făcut pentru că am învățat multe lucruri unele de la altele, chiar dacă nu am gătit pe loc. Mai multe participante mi-au cerut atunci să vorbim despre sosuri. Iată-mă azi, că vă răspund tuturor la întrebarea: care sunt cele mai importante sosuri de făcut acasă? Consultanții au răspuns mereu la genul ăsta de întrebări: depinde. :) Exact, depinde de fiecare în parte, de fiecare familie, de preferințe și gusturi, de felurile de mâncare pe care le gătesc cel mai des. Așa că cele 5 sosuri pe care vi le recomand astăzi sunt preferatele noastre pentru că ne plac ingredientele din care sunt făcute, le folosim des la mâncăruri, iar sosurile respective sunt un deliciu în combinație cu unele feluri de mâncare.

5 idei de sosuri de făcut acasă

Sunt ușor de făcut, nu necesită mult timp. Dacă ar fi să spun și un punct slab al lor ar fi că unele ingrediente pot fi considerate un pic cam scumpe. Însă, desigur, depinde de referințele fiecăruia, depinde de bugetul alocat mâncării și depinde de frecvența cu care consumați anumite alimente. În orice caz, sunt o alternativă excelentă la sosurile din comerț, pline de zahăr și aditivi. Eu am renunțat demult să mai cumpăr acasă, iar îm oraș nu comand nimic cu sos.Atenție însă, sosurile nu se consumă cu lingura sau polonicul, ele se adaugă la salate sau la unele feluri de mâncare, în cantități moderate. De asemenea, persoanele care mănâncă dietetic (din diferite motive, inclusiv de sănătate) au nevoie și de mai multă atenție, pentru că un sos poate conține grăsimi în cantități prea mari pentru obiectivele lor. La fel, atenție la copii și la vârsta lor, anumite sosuri pot conține alergeni.

1. Sos pesto

Rețeta este de la Jamie Oliver și este absolut savuroasă.[gallery columns="2" size="full" ids="9275,9276"]Ingrediente: ½ cățel de usturoi, 1 legătură de busuioc proaspăt, 1 mână de semințe de pin, 1 mână de parmezan proaspăt ras, ulei de măsline extravirgin.Mod de preparare: Începem prin a curăța usturoiul, după care îl pisăm în mojar mai mare, adăugăm un praf de sare de mare. Următorul pas este să alegem, tăiem și să adăugăm frunzele de busuioc peste usturoi și să amestecăm până se transformă într-o pastă. Puteți folosi și robotul de bucătărie. Mai apoi, adăugăm semințele de pin (foarte ușor prăjite, pentru cine dorește - noi nu le-am prăjit) peste amestecul anterior și apoi amestecăm împreună cu jumătate din cantitatea de parmezan. Peste amestec presărăm câteva picături de ulei, doar cât să lege sosul și să aibă consistență. La final, adăugăm parmezanul rămas și asezonăm, după gust, cu sare și piper negru. Pentru cei care preferă un gust mai acrișor, putem stoarce și o lămâie peste amestecul rezultat (noi nu am pus lămâie).Cu ce se poate servi sosul pesto: penne cu pui și sos pesto, piept de pui cu pesto și parmezan, penne cu roșii deshidratate și sos pesto, piept de miel cu sos pesto și nuci.

Acestea sunt doar cateva idei, voi cu ce mai serviți sosul pesto? Sau poate îl faceți după altă rețetă?

2. Sos de roșii

Unul dintre cele mai comune sosuri din bucătărie, sosul de roșii are o savoare deosebită, dar e și sursă de vitamine și minerale. Așa că nu vă feriți de el, nu aveți motive!sosuri de făcut acasăIngrediente: 2 linguri ulei de măsline, 2 linguri unt, 1 ceapă medie, tăiată cubulețe, 4 căței de usturoi, tocați, 100 g sos de roșii, sare și piper, după gust, 1 ceașcă smântână, 1/4 cană de parmezan sau brânză, busuioc proaspăt, tăiat (opțional).Mod de preparare: Se încălzesc uleiul de măsline și untul la foc mediu. Adăugăm ceapa cubulețe și amestecăm timp de câteva minute. Adăugăm usturoiul tocat și lăsăm pe foc pentru încă 30 de secunde. Se amestecă și sosul de roșii, sarea și piperul. Lăsăm să fiarbă la foc mic pentru cel puțin 1/2 oră pentru a permite apariția aromei și pentru ca sosul să capete consistență.Pentru cei cărora nu le plac bucățile întregi de legume în sos, putem folosi un blender pentru a amesteca ingredientele sosului, însă trebuie să ne asigurăm că sosul s-a răcit, apoi amestecăm încet smântâna și brânza. La final, se adaugă busuiocul tocat.Cu ce se poate servi sosul de roșii: cu paste e cel mai gustos. Mie îmi place și cu friptură de porc, de exemplu.

3. Sosul Vinegretta

Este un dressing făcut din ulei și oțet, probabil, cel mai ușor de realizat. Vorbim cam despre 30 de secunde. Mai puțin timp decât este nevoie pentru a cumpăra lucruri la magazin! :) Pentru cele mai bune rezultate, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei atunci când începem. Cu cât uleiul este mai rece, cu atât este mai dificil să se facă o emulsie. În mod ideal, după ce pregătim acest sos este bine să-l lăsăm să stea pentru 1-3 ore, dar nu la frigider.[gallery columns="2" size="full" ids="9273,9274"]Ingrediente: 1 parte oțet, 3 părți ulei + sare și piper după gust.Un sos vinegrettă simplu nu are nevoie de mai mult condimente decât un pic de sare și piper alb măcinat. Însă există și rețete mai sofisticare, la care se adaugă usturoi prăjit, ceapă și ierburi aromatice, împreună cu mirodenii precum ardeiul negru, boia de ardei gras etc. Puteți adăuga, de asemenea, bobițe de muștar. Mierea este un alt adaos la sosul vinegrettă, deoarece adaugă dulceață. De asemenea, ajută la stabilizarea emulsiei.Cu ce se poate servi sosul vinegrettă: Cel mai simplu, cu salată verde sau mix de salată. Însă se poate servi și cu pulpe de pui sau pește, legume la grătar, carne de vită, salată de cartofi, salată de tăiței chinezești (noodles) sau diferite tipuri de sandwichuri. După gust, evident.

4. Sos Caesar

Probabil cea mai comună variantă este cea cu sos de brânză și ierburi, pe care o primim la restaurante, când servim o salată. Însă pe noi ne-a încântat foarte mult varianta de sos cu fileu de anșoa, deși e un pic cam sărată. Nu e neapărat un sos recomandat copiilor.sosuri de făcut acasă Ingrediente: 6 fileuri de anșoa în ulei, 1 cățel de usturoi mic, sare, 2 gălbenușuri mari de ou, 2 linguri suc de lămâie proaspătă, ¾ linguriță muștar Dijon, 2 linguri ulei de măsline, ½ ceașcă de ulei vegetal, 3 linguri parmezan fin ras, piper negru proaspăt măcinat.Mod de preparare: Tăiem fileurile de anșoa și usturoiul, le punem într-un castron și adăugăm un vârf de sare. Amestecăm ingredientele până se transformă într-o pastă. Într-un alt recipient, batem gălbenușurile de ou, adăugăm 2 lingurițe de suc de lămâie și muștarul. Adăugăm încet uleiul, mai întâi cel de măsline, iar apoi cel vegetal. Amestecul rezultat se pune peste anșoa și usturoi, se adaugă parmezan, iar la final se amestecă până când dressingul este gros și lucios Se condimentează cu sare, piper, și mai mult suc de lămâie, în funcție de gust.Cu ce se poate servi sosul Caesar: Se poate turna peste legume înainte de a le coace, se poate folosi ca sos pentru paste sau salată de cartofi, în burger sau sandwich, în loc de maioneză pentru ton sau salata de pui, aripioare de pui, peste pește înainte de coacere, peste boabele de porumb.

5. Sos Tzatziki 

La momentul la care pregătesc acest articol m-am întors de câteva săptămâni din Grecia și tot acolo sunt cu gândul, deși vremea de afară e atât de neprietenoasă...Am decis să o mai îndulcim și un preparat specific pentru această țară.Ingrediente: 3 - 4 castraveți decojiți, 1 linguriță sare, 4 - 5 caței de usturoi tocați (putem folosi și mai puțini), 1 linguriță oțet alb, 1 lingură ulei de măsline extra virgin grecesc, 2 cești iaurt grecesc, 1/4 linguriță de piper albMod de preparare: Pregătiți castraveții. Într-un robot de bucătărie, se pun castraveții și jumătate de linguriță de sare. Amestecul se trece printr-un filtru cu plasă fină pentru a se scurge lichidul din castraveți.Într-un bol mare, punem usturoiul cu restul de 1/2 lingură de sare, oțetul alb și uleiul de măsline extra virgin și se amestecă. În cele din urmă, se adaugă castraveții, iaurtul și piperul alb. Amestecul rezultat se lasă la rece timp de câteva ore. Când suntem pregătiți să servim, amestecăm sosul tzatziki pentru a se reîmprospăta. [gallery size="full" ids="9267,9268,9269"]Cu ce se poate servi sosul Tzatziki: Alături dgyros, bază pentru salate, alternativă pentru maioneza din sandwichuri, gol pe biscuiți sărați (crackers), pe orice tip de carne (chiftele, cotlete de porc), sos pentru dovlecei și vinete, pentru pește.Acestea sunt cele 5 idei de sosuri delicioase de făcut acasă, dacă vreți să vă bucurați de mese delicioase, iar mofturoșii voștri să fie dintr-o dată mai receptivi la masă. :) Garantat, e un deliciu.

Voi ce sosuri mai preparați acasă? Spuneți-ne și nouă, haideți să ne inspirăm unii pe alții!

sosuri de făcut acasă

Food for Brain - o campanie florinabadea.ro

Food for Brain este cel mai recent proiect al meu, în calitate de Food and Nutrition Coach. E dedicat adulților și copiilor, deopotrivă, oamenilor mari sau oamenilor în creștere, care au mereu nevoie de hrană care să le dea energie și entuziasm în timpul zilei. Nu uitați, noi toți mâncăm, însă prea puțini ne hrănim! AICI - mai multe detalii.Dacă doriți să susțineți acest blog, un LIKE și un SHARE ajută foarte mult și eu vă mulțumesc pentru fiecare gest al vostru! Să ducem mai departe munca de educație a lumii pentru hrană adevărată și pentru un stil e viață sănătos!Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!Sursa foto: arhiva personală

Previous
Previous

Adevărul despre motivele pentru care nu reușim să slăbim

Next
Next

Ne-am împrietenit cu 7 tipuri de pete acasă