8 lucruri importante pe care trebuie să le iei când pleci cu bebe în vacanță
După ce am născut, prima grijă importantă a fost să cumpărăm portbagaj suplimentar, deși la sedan-ul nostru avem oricum un portbagaj imens. Doar că deh, eram familie deja de 4 persoane. Care chiar și până la colțul străzii plecăm cu ceva bagaje, pentru toate potențialele situații de necesitate și urgență pe care mami le identificase. :) Vorba aia, ISU și alte departamente de urgență sunt mici copii pe lângă o mamă cu 2 prunci, care vede în avans toate nenorocirile și vrea să fie pregătită cu simulări pentru toate. Din experiență însă, sunt 8 lucruri importante pe care trebuie să le iei atunci când pleci cu bebe în vacanță.
Gata de vacanță sau de naștere?
Am născut în plină vară, la final de iulie. Toată lumea în jurul meu pleca undeva, în vacanță – prieteni, familie, copiii în tabără. Eu mă pregăteam de câteva zile în spital, ca să o aduc pe Măriuca pe lumea asta mare și frumoasă. Normal că suspinam de fiecare dată când deschideam Facebook-ul și vedeam poze cu oameni fericiți și relaxați, cu femei slabe și bronzate, cu piticuți bălăciți în apa nu știu cărei mări. În timp ce eu abia îmi întorceam cele 25 de kg de pe o parte pe alta a patului, făceam ordine a 30-a oară în dulapuri, îmi studiam tristă costumele de baie și o împăcam pe Blondă cu promisiuni de vacanță din toamnă, după ce apare și surioara ei pe lume. Cam așa am trecut noi toți peste vară, cu vise și planuri de vacanță și comandă de portbagaj suplimentar. Fiecare acțiuni din folder-ul Vacanță mă aducea și pe mine mai aproape de autostrăzi și păduri, dar și pe copila mică și blondă, care nu știa ce să mai ceară: să vină mai repede soră-sa pe lumea asta sau să plecăm în vacanță. Nu e de mirare pentru o familie obișnuită să bată cărări și autostrăzi, în țară și afară....Cred că eram mai pregătiți de vacanță în iulie decât de naștere. :)Voi cât de repede, după apariția bebelușului, ați plecat în prima vacanță?
Prima plecare cu bebelușul - lucruri importante pe care să lei cu tine
Cu o lună înainte de a veni bebe pe lume, toată casa era reconfigurată, locul bebelușului pregătit, iar planurile de vacanță se tot țeseau și ele. Tatăl copiilor, care cunoaște pofta mea de călătorii, nici nu se opunea, dar nici nu prea confirma. Își zicea pesemne, în sinea lui, că mă voi calma singură, după venirea Măriucăi. Ca să vedeți, nici vorbă. Nu numai că nu m-am calmat, dar mi s-a și oferit ocazia să plecăm, cam pe la 3 săptămâni după naștere. Blonda tocmai fusese luată pe sus de bunicii paterni și dusă la Sinaia, dar la întoarcere trebuia să o ia cineva, altminteri, bunicii ar fi trebuit să facă un ocol prea mare prin București. :) Așa că prima plecare cu bebe a fost de o zi.Așadar, pentru prima plecare, din cele 8 lucruri importante de luat când pleci cu bebe în vacanță am luat așa:
1. Scaun de mașină
Aveam și un sling, însă, fiind foarte cald, nici noi și nici bebe nu ne-am acomodat foarte bine cu el. Nu dormea deloc bine în el, se foia, iar noi ne făceam griji că nu stă bine și se poate răni cumva.Scaunul de mașină este un must, așa cum am afirmat de foarte multe ori. NU plecați niciunde, nici pe distanțe mici, fără să puneți copilul, oricât ar fi de mic, în scaun de mașină și să îi puneți centurile, în ciuda protestelor lor. Nu vă sfătuiesc să îl obligați pe copil, ci să îi vorbiți, cât ar fi de mic, despre importanța centurilor, pe un ton calm. Copilul înțelege, vă asigur. Scaunul se plasează cu spatele la sensul de mers. Mai mult, rear face-ul prelungit este încurajat și binevenit.Un alt indicator la care merită să vă uitați când cumpărați un scaun de mașină pentru copii este sistemul Isofix - cel mai inovativ sistem de siguranță, care permite ca scaunul auto să fie fixat fără a se utiliza centurile de siguranță ale mașinii. El este compus din 2 conectoare standard și "Sistem superior de blocare", care se află în spatele spătarului scaunului.Sistemul Isofix oferă maximă protecţie în toate situaţiile de impact şi exclude riscul ca scaunul să alunece, să se răstoarne sau să se balanseze.
2. Cărucior
Căruciorul este nelipsit din portbagajul nostru, încă de la nașterea lui bebe. Prima variantă, un model Chicco cu landou, din 2 bucăți, era nițel mai greu, dar foarte bun și bine făcut. În primele weekenduri petrecute cu bebe în afara casei, a fost și pătuț pentru ea. Îi schimbam lenjeria și dormea peste noapte acolo, pentru că nu se întorcea de pe o parte pe alta încă. Acum avem un alt model, însă mai ușor și mai practic, încape și în mașina micuță a lui mami. :) În orice caz, când alegeți un cărucior, e bine să aveți în vedere: siguranța, confortul, rezistența și materialele din care este făcut acesta.
3. Suzete
Cât privește prietenia cu Suzi, la noi a mers și la prima fetiță, dar și la a doua. Nu în exces, doar la culcare și nu mereu. Așa cum a apărut, a și dispărut, pentru bebelușii cocorilor. :) Un argument bun, care a liniștit-o repede pe Blondă, deși mai întreba din când în când de copiii cocorului, dacă s-au făcut mari și mai au nevoie de Suzi a ei. :)Suzetele noastre au fost de la Philips Avent, toate din silicon. Le-am schimbat periodic, deși au fost rezistente.
Alte lucruri super importante pentru atunci când pleci cu bebe în vacanță
Prima plecare a fost un succes total, așa ca am continuat în fiecare lună cu câte o plecare. Am luat-o treptat. Întâi o zi, apoi 2 zile, apoi când bebe avea 3 luni, am plecat la munte pentru 4 zile. Portbagajul suplimentar începea să se transforme din cost în investiție. :) Nu trebuia să renunțe nici Blonda la armata ei de jucării și la sacul de cărți de colorat și de citit, nici bebe nu era privat de ceva, iar noi mai și încăpeam în mașină, ceea ce e mare lucru în 4. Bucurie mare că nici cu ceva în cap nu trebuia să călătorim cu nimic, cum aud la alți părinți.Lista lucrurilor importante de luat în călătoria cu bebe începea să se mărească:
4. Patul pliant (cu salteaua aferentă)
Primul pătuț ne-a însoțit în călătorii până când Blonda a împlinit 5 ani. Nici nu mai avea loc în el, dar îi era încă mare drag de el și abia l-am scos din casă. Dar l-am luat mereu cu noi, deși pe la hoteluri și pensiuni ne așteptau cu pătuț. Blonda nu voia să doarmă în patul în care dormiseră alți copii și, sincer, nici eu. La fel și acum, la Măriuca. E practic, se montează și se strânge ușor, are propria husă. Se curăță ușor, se usucă la fel de ușor, din material rezistent.
5. Cădița portabilă și suportul de cădiță
Cădița pliabilă e cea mai mare invenție pentru bebeluși. La fel și suportul de cădiță. Are o formă anatomică, se potrivește cu orice cădiță, e din material non toxic și non alergenic. Se spală și se usucă ușor. Nu costă mult și e foarte util, mai ales dacă mama spală singură bebele, o ajută ca cel mic să nu alunece în cădiță.
6. Biberoanele (alături de sterilizator și cana electrică)
Pentru că a doua oară am alăptat doar 3 luni, din păcate, biberoanele au apărut în viața noastră destul de devreme. Din fericire, am avut un set de câteva biberoane Avent de la primul bebe, aproape nou nouțe, a trebuit să schimb doar tetinele. Aș putea spune că biberoanele astea știu toate poveștile noastre de drumeții, vacanțe și călătorii. Când am uitat sterilizatorul, le-am fiert pur și simplu într-o oală pentru 15 minute și le-am spălat bine înainte cu peria.Dar pentru voi, mamele care alăptați, această grijă dispare!
În vacanță cu bebe, după 6 luni
După 6 luni, bebe stătea deja în funduleț. Hopa, asta începea să însemne 2 lucruri: că sta la masă cu noi și că se potrivea bine pentru un sistem de purtare, ca să începem să urcăm deja cu ea pe munte. Așa că lista celor 8 lucruri importante de luat în vacanță cu bebelușul s-a completat din martie cu:
7. Scaun de masă
La fel ca la pătuț, locurile child friendly în care am mers oferă și un scaun de masă pentru bebeluș, doar că eu sunt maniacă pe partea de igienă și nu am încredere în ce mi se oferă din locuri necunoscute. Noi curățăm cu un detergent special cu pulverizator acest scaun, care ne însoțește la fiecare masă în afara casei.
8. Sistem de purtare
Sistemul de purtare ne-a eliberat mâinile, ne-a permis să o hrănim pe Măriuca oriunde, să facem drumeții pe munte, să doarmă liniștită sau pur și simplu să privească frunzele și păsările.Sunt multe sisteme de purtare, sfatul meu e să alegeți unul ergonomic, în care bebe să stea fără riscuri. Nu vă asumați niciun risc atunci când vine vorba de sănătatea sau siguranța copilului vostru! Noi am ales Manduca și suntem foarte mulțumiți de ea, însă mai sunt și alte modele.(P) Pentru o ofertă în care puteți găsi și cele 8 lucruri importante pe care trebuie să le iei când pleci cu bebe în vacanță, puteți studia catalogul Carrefour: http://facebrands.ro/38ymy
CONCURS:
Vestea bună este că am de dat 2 vouchere a câte 300 lei fiecare, cu care vă puteți cumpăra produse pentru copii din catalogul Carrefour.Start concurs, azi, 22 august si durează 5 zile, până pe 27 august!Citiți cu atenție condițiile de participare la concurs și regulamentul de mai jos! Baftă, dragi mămici!CONDIȚII PARTICIPARE CONCURS:
- Lași un comentariu pe blog, la acest articol și spui care a fost pentru tine cel mai util produs în călătoriile cu bebelușul și DE CE. Nu contează dacă acest produs este menționat și de mine în articol, ideea e să motivezi de ce a fost/este important pentru tine.
REGULAMENT:
- Se pot înscrie la concurs doar persoane de pe teritoriul României, care au împlinit 18 ani anterior datei începerii concursului - 22 august 2017;
- Concursul se anunță pe Facebook și se desfășoară online, pe blogul florinabadea.ro;
- Se considera înscrise doar persoanele care intră pe pagina blogului și lasă acolo comentariul, conform condițiilor de participare;
- Concursul se desfășoară sub prevederile prezentului regulament, care este obligatoriu pentru toți participanții. Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament sau de a modifica perioada concursului pe perioada derulării acestuia, dar nu înainte de a anunța publicul;
- Pentru aducerea la cunoștința publicului a concursului, Regulamentul este disponibil în mod gratuit și este afișat pe florinabadea.ro – blog de viață sănătoasă;
- Orice participant se poate înscrie o singură dată;
- Perioada de desfășurare a concursului este de 5 zile calendaristice 22 - 27 august 2017. Concursul se încheie în data de 27 august, la ora 00.00;
- Câștigătorii vor fi desemnați prin random.org, în termen de o săptămână de la încheierea concursului; vor fi extrase cele 2 nume câștigătoare și va mai fi extrasă 1 rezervă, la care se va apela în cazul în care 1 persoană declarată câștigătoare nu este validă (nu îndeplinește condițiile de înscriere la concurs sau nu răspunde la emailul de confirmare din partea organizatorului, de la finalul concursului și extragerii);
- Câștigătorii vor fi anunțați printr-un later edit la postarea de pe blog și pe emailul pe care l-au furnizat la momentul comentariului de pe blog, în măsura în care au lăsat o adresă de email validă; dacă un câștigător nu revendică premiul în termen de maxim 10 zile de la primirea emailului din partea organizatorului, care ii confirmă statutul de câștigător, rezerva extrasă va deveni câștigător. Câștigătorii vor trimite un act de identitate valid scanat pe email, pentru a putea primi premiul;
- Câștigătorul nu va putea solicita schimbarea premiului în niciun fel;
- Premiile vor fi expediate după terminarea concursului, anunțarea câștigătorului și primirea confirmării pe email din partea acestora, împreună cu actul de identitate scanat, de către Carrefour România;
- Organizatorul nu va fi făcut responsabil pentru imposibilitatea unui câștigător de a intra în posesia premiului. Reclamațiile referitoare la premiile câștigate, ulterioare expedierii acestora, nu vor fi responsabilitatea organizatorului;
- Orice litigiu între organizator și participanții la concurs se va rezolva pe cale amiabilă.