(9) Eu mănânc sănătos și, totuși, mă îngraș

Mănânc sănătos, dar mă îngraș

Așa este, poate fi frustrant să încerci să mănânci sănătos, dar să te trezești că iei în greutate. Există mai multe motive pentru care acest lucru se poate întâmpla, chiar dacă consumi alimente bogate în nutrienți. Sper ca acest articol să îți atragă atenția asupra a ceea ce ai putea să mai modifici, dacă dorești să nu mai iei în greutate, bă chiar să începi să slăbești.

Atenție la aportul de calorii

În primul rând, este esențial să iei în considerare aportul total de calorii. Știu că cine mă citește de ceva vreme știe că eu nu sunt fana caloriilor. Cu toate acestea, e important să avem cunoștințe despre ele. Chiar și alimentele sănătoase conțin calorii, iar dacă consumi mai multe calorii decât are nevoie corpul tău, vei lua în greutate. Asigură-te că monitorizezi dimensiunile porțiilor tale și ia în considerare menținerea unui jurnal alimentar pentru a urmări cu exactitate aportul tău.Nu uita: doar pentru că un aliment este sănătos nu înseamnă că poți mânca cât dorești din el. Supraalimentarea cu orice tip de aliment poate duce la creșterea în greutate. Fii atent la mărimea porțiilor și ascultă semnalele corpului tău de foame și sațietate.

Consumi prea mult zahăr?

Chiar și atunci când alegi opțiuni mai sănătoase, cum ar fi fructele sau mierea, consumarea de prea multe zaharuri poate duce la creșterea în greutate. Acordă atenția cuvenită cantității de zahăr din alimentele consumare și limitează  consumul în consecință. Nu uita că există zahăr ascuns, în toate alimentele! Citește etichetele!

Consumi prea multe calorii din băuturi

Consumul prea multor calorii din băuturi, fie ele și sănătoase - fresh-uri, smoothie-uri și alte băuturi comercializate ca "sănătoase" pot fi încărcate cu zahăr și calorii. Limitează-te la apă sau băuturi neîndulcite cât mai mult posibil (ceai, supe).

Consumi prea multe alimente de care nu îți dai seama că sunt procesate. 

Multe alimente comercializate ca "sănătoase" pot fi în realitate bogate în calorii, zahăr și grăsimi nesănătoase (batoane, alimente vegane etc). Concentrează-te pe alimente ne-procesate, cum ar fi fructele, legumele, proteinele slabe și cerealele integrale.

Grăsimi sănătoase?

În plus, este posibil să consumi prea multe grăsimi sănătoase sau alimente bogate în calorii, cum ar fi nucile, avocado sau uleiul de cocos. În timp ce aceste alimente sunt sănătoase, ele sunt și bogate în calorii, iar consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate. Ia în considerare moderarea aportului acestor alimente și optează pentru opțiuni cu mai puține calorii, cum ar fi legumele și sursele de proteine slabe.

Nu te înfometa

Omisiunea meselor sau gustărilor poate duce la supraalimentare ulterioară, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Asigură-te că mânânci regulat pe parcursul zilei pentru a menține un metabolism sănătos și a evita foamea excesivă.

Dormi suficient?

Somnul insuficient poate perturba nivelurile hormonale care reglează apetitul și metabolismul, ducând la creșterea în greutate. Țintește 7-8 ore de somn de calitate pe noapte (neîntrerupt).

Faci sport?

Un alt motiv pentru care poți lua în greutate, chiar dacă mănânci sănătos, este că nu faci suficientă activitate fizică. Exercițiile fizice pot ajuta la arderea caloriilor în exces și la susținerea unui metabolism sănătos. Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de exerciții de intensitate moderată în majoritatea zilelor săptămânii, cum ar fi mersul rapid, joggingul sau ciclismul. Nu uita că sportul te ajută să îți îmbunătățești metabolismul și, în felul acesta, să poți slăbi mai ușor.În cele din urmă, anumite condiții medicale sau medicamente pot contribui la creșterea în greutate, chiar dacă mănânci sănătos. Este esențial să vorbești cu un medic, pentru a exclude orice probleme de sănătate.

Unde poți corecta singură
Alimentația sănătoasă este esențială pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase și a unei stări generale de bine. Cu toate acestea, chiar și atunci când iei decizii conștiente de a mânca mai sănătos, este posibil să faci greșeli care pot duce la creșterea în greutate. Acceptă că faci greșeli și vezi unde poți corecta singură. Uneori e foarte ușor. :) Alteori, poți avea nevoie de un specialist care să te însoțească.Și apropo, știi de Grupul pentru slăbit pe care eu îl facilitez pentru 3 luni și care începe în 24 aprilie? Întreabă-mă orice, la contact@florinabadea.ro. Poate vii și tu! :)
Previous
Previous

(10) Abordarea mea pentru slăbit - cum vă ajută

Next
Next

(8) Problemele cu glanda tiroidă mă împiedică să slăbesc