Alimentația mamei care alăptează

În luna de după ce m-am întors cu bebe de la spital, cât am fost împreună toți 4 acasă, minunat a fost, pentru că era mereu cineva care avea grija meselor. Se știe că, după ce naști, copilul e pe primul plan. Mama, draga de ea, nu apucă nici să se spele pe dinți și să facă duș uneori, darămite să stea să își mai prepare mese pentru ea. Mănâncă pe apucate, în picioare, lângă frigider, asta dacă nu are o mamă pe lângă ea să îi pregătească și să îi pună în farfurie mâncarea. Ieri, Tina mă întreba ce poate să mai mănânce, că de 2 luni chiar nu mai știe cum să mai varieze, plus că nu știe exact ce are voie și ce nu are voie să mănânce cât timp alăptează. ”Să scrii despre asta!” mi-a poruncit înainte de a-mi trânti telefonul în nas, grăbită cum era. M-am executat deci, că pe prieteni îi asculți, mai ales dacă au nevoie. Deci haideți să vedem cum arată alimentația unei femei care alăptează, ca să ne lămurim cum stau lucrurile.

Important!

Ca și în sarcină, nu vă stresați și nu faceți o obsesie din a mânca cu orice preț, orice! În perioada alăptării corpul are nevoie de 300-500 calorii în plus, pe zi. Dar dacă într-o zi, dieta voastră nu e perfectă, asta nu înseamnă că producția de lapte se va opri! Dacă aveți în gând și acest lucru, lucrurile vor decurge normal.

Ce e nevoie să faceți

  • Sa alegeți alimente sănătoase, bogate în nutrienți, nu doar alimente bogate în calorii goale!
  • Să fiți sigure că vă hidratați corespunzător, zilnic!
  • Să vă odihniți, atât cât puteți și unde puteți, fără să mai robotiți cât timp bebe doarme!
  • Să nu vă treacă prin cap ideea de cură de slăbire, că e cea mai mare prostie a vieții voastre! Important e să începeți să faceți mișcare cât mai repede și să o susțineți constant - de exemplu, plimbări cu bebe!

5 moduri simple de vă îmbunătăți dieta în timpul alăptării

Înainte de a lista aceste 5 moduri prin care practic vă creșteți conținutul de nutrienți din alimentație, luați în considerare să mâncați 6 mese în timpul zilei, față de cele 3 mese principale de care știați voi, împreună cu gustările dulci pe care le strecurați între acestea. Aceste 6 mese despre care vă spun, sunt mese mai mici, în care să vă propuneți să includeți doar alimente benefice. Benefic înseamnă așa: că vă vor crește nivelul de energie, vă vor aduce bună dispoziție și, în același timp, vă vor ajuta să pierdeți din kilogramele în plus, în mod natural.

  • Includeți gustări de fructe și legume în alimentația zilnică!

Mâncați cel puțin 9 fructe și legume pe zi, pe cât posibil optați pentru cele proaspete. De pildă, în loc de fructe din compot sau fructe confiate, alegeți fructe de sezon și mâncați-le simplu, felii.

  • Creșteți consumul de grăsimi bune!

Nu vă feriți de grăsimi, ci alegeți-le pe cele bune, precum cele din peștele gras (ex: somon sălbatic) sau oleaginoase (nuci, alune și semințe crude etc). Evitați mâncarea de tip fast food din comerț: hamburgeri, carne preparată în restaurante sau chiar prăjituri din comerț, care sunt pline de chimicale și aditivi, dar și grăsimi rele.

  • Evitați orice tip de mâncare procesată - citiți etichetele, ca să vă dați seama de sursele de junk food ascunse!

Fugiți de alimentele ambalate pline de zahăr, E-uri - multe, cărora le pierdeți șirul, grăsimi hidrogenate, sirop de porumb bogat în fructoză.

  • Alegeți carbohidrații buni!

Puțini dintre noi știu despre carbohidrați că sunt de 2 feluri: buni și răi. Din categoria celor răi face parte toată patiseria și tot ce este ultra procesat, cu mult zahăr, făină albă și grăsimi hidrogenate. Cei buni sunt săraci în zahăr și grăsimi, dar bogați în proteine și fibre. De exemplu, da, cerealele pot intra atât la categoria carbohidrați răi, cât și la cea de carbohidrați buni - dacă respectă următorul conținut nutrițional: mai puțin de 6 grame de zahăr și cel puțin 3 grame de fibre și 3 grame de proteine. 

  • Uitați de băuturi carbogazoase dulci și în niciun caz nu apelați la băuturi de dietă!

Alegeți să beți apă și lapte (dacă sunteți consumatoare de lapte) ori, din când în când, suc de fructe, 100% natural, făcut în casă.

O mamă care nu se hrănește bine, va fi curând foarte obosită și stresată, de aceea e bine să ne luăm un pic de timp și pentru noi, de dragul bebelușului!

Există alimente interzise pentru mamă în timpul alăptării?

Este prima întrebare a femeii care alăptează. Firească, după părerea mea.Se pare că răspunsul medicilor este NU. Cele mai multe mame mănâncă tot ce poftesc (din nou, din categoria alimentelor sănătoase), iar copiii lor sunt în regulă. Este posibil ca unele arome să schimbe nițel gustul laptelui, dar acest lucru nu afectează bebelușii. Se pare că unele studii au relevat faptul că unii bebeluși s-au hrănit mai bine după 1-2 ore de când mama a mâncat usturoi. :)Sunt și bebeluși care se pot simți deranjați de alimentele pe care mama le consumă și care trec în lapte. De aceea, fiecare mamă care alăptează e bine să fie atentă la ce a mâncat, iar cele 6 mese mici de care vorbeam au și acest rol. Mama mănâncă puțin și urmărește să vadă dacă apare vreun efect asupra bebelușului - e mai agitat, refuză sânul etc. De pildă, unii bebeluși pot fi deranjați de consumul de lapte al mamei. Alții pot reacționa la alune, ouă, soia sau grâu. Dacă aveți cea mai mică suspiciune, puteți elimina pentru 1-2 săptămâni acel aliment și vedeți dacă mai persistă simptomele! Desigur, vorbiți și cu medicul vostru!De pildă, la primul bebe, eu nu am băut cafea deloc cât timp am alăptat. Acum am citit însă că sunt studii care spun că prea puțin din cafeină trece în laptele mamei, așa încât bebe să fie afectat.

În timpul alăptării, fiți atente la consumul de:
  • medicamente

Consultați medicul pentru orice medicament pe care sunteți tentate să îl luați și menționați că alăptați!

  • alcool

Exclus, după părerea mea! Sunt studii care relevă faptul că bebelușii ale căror mame au consumat în timpul alăptării 1-2 pahare pe zi de alcool, au obținut scoruri mai mici la testele de dezvoltare din jurul vârstei de 1 an! Plus că, serios acum, cum veți avea grijă de un copil dacă veți sta sub aburi de alcool zilnic?!

  • droguri

Trec din lapte în sângele bebelușului, deci NO WAY!

  • țigări

Nicotina trece în lapte și ea.

Pe scurt, deci:
Mâncați câte puțin, în câte 6 reprize pe zi, orice e sănătos și neprocesat, renunțați la dulciuri și sucuri, care vă dau o stare de bine pe moment, dar care vă vor ține dependente luni întregi apoi și vă vor seca de energie! În niciun caz alcool, droguri, țigări și medicamente! Fiți atente la alimentele cu potențial alergen (lapte, grâu, soia, alune etc)!

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!Sursa foto: aici

Previous
Previous

Cum ne adaptăm la toamnă și ne pregătim de iarnă? Opriți-vă!

Next
Next

Despre intimidare, umilire, agresivitate, brutalizare și alte asemenea, din experiență proprie