Food for brain (III) - iată, mămici, ce alimente stimulează creierul
Gândiți-vă cât de valoros e creierul copiilor voștri! El e cel care îi ajută pe copii să învețe, să înțeleagă, să râdă sau să plângă. Mai mult decât orice alt organ, creierul este afectat de ceea ce mănâncă picii noștri. Merită creierul copiilor voștri cea mai bună hrană? Vestea bună este că acesta poate fi afectat de NDD (boala eficitului de alimentație), dar poate fi și ”resuscitat”, dacă mamele chiar vor să înțeleagă că mâncarea e crucială pentru creier. Ca să aflați ce alimente stimulează creierul copiilor (sigur că și pe al nostru), trebuie să știți mai întâi câteva lucruri despre creier.
Ce trebuie să știți despre creier
- Creierul crește mai rapid în primii 5 ani decât în orice alt moment al vieții copilului. Creierul se triplează în volum până la vârsta de 2 ani și până la vârsta de 5 ani ajunge la 90% din dimensiunea pe care o va avea când copilul va fi adult. Până la vârsta de 6 ani copilul are mai multe conexiuni (numite sinapse) decât vreodată în viața lui. După aceea, creierul reduce selectiv orice ”cărare” nefolosită sau nedorită.
Ce trebuie să facem: să hrănim în această perioadă copiii cu mâncare adevărată, proaspătă și naturală, nu cu alimente procesate, care nu ajută creierul deloc, dimpotrivă.
- Creierul este organul cel mai sensibil la mâncare din tot corpul, care cere refacerea rezervelor de energie încet și puternic, în același timp.
Ce trebuie să facem: să le oferim copiilor alimente care să se digere lent și să le ofere o energie constantă pe parcursul a mai multor ore. Dacă le veți oferi burgeri, bomboane și prăjituri, veți simți pe pielea voastră explozia de energie, iar creierul lor nu va primi decât iritare - manifestată de altfel din plin de copii.
- Creierul este 60% grăsime
Ce trebuie să facem: să le oferim copiilor o dietă cu grăsimi bune și nu să excludem din alimentația lor grăsimile! Copiii cresc cu grăsime!
- Creierul copiilor aflați în creștere folosește mai mult de 50% din energia lor totală pe care o iau din mâncare pentru creștere și funcționare, mai mult decât cei 20-25% folosiți de creierul adulților.
Ce trebuie să facem: să hrănim copiii cu îndeajuns de multă mâncare adevărată, așa încât să le ajutăm creierul să se dezvolte cu adevărat.
- Poluanții și aditivii alimentari sunt depozitați cel mai mult în țesutul gras, iar creierul e mai mult grăsime.
Ce trebuie să facem: să hrănim copiii cu alimente fără aditivi și pesticide, așa încât să limităm cât putem depozitatea în creier a acestor chimicale.
Cu cât sunt mai mici copiii noștri, cu atât trebuie să fie mai neprocesată mâncarea pe care le-o oferim! Creierul nu este făcut să funcționeze pe bază de mâncare ”fake”/contrafăcută.
Ce alimente stimulează creierul - pentru copii și adulți
-
Afinele
"Brainberries" sunt numite aceste fructe de către Steven Pratt, MD, autor al ”Superfoods Rx: Patruzeci de alimente dovedite pentru a-ți schimba viața”. Pratt, care este de asemenea angajat la Spitalul Memorial Scripps din La Jolla, California, spune ca în studiile pe animale cercetatorii au descoperit ca afinele ajută la protejarea creierului de stresul oxidativ și poate reduce efectele legate de vârstă, cum ar fi condiția de demență a bolii Alzheimer. Studiile au arătat, de asemenea, că dietele bogate în afine au îmbunătățit semnificativ atât capacitatea de învățare, cât și abilitățile motrice ale șobolanilor în vârstă, ceea ce îi face echivalenți psihic cu șobolani mult mai tineri. Ann Kulze, MD, autor al dietei în 10 pași a Dr. Ann: ”Un plan simplu pentru pierderea în greutate permanentă”, recomandă adăugarea a cel puțin 1 ceașcă de afine pe zi sub orice formă - proaspăte, congelate.
-
Somon sălbatic
Peștii de adâncime, cum ar fi somonul, sunt bogați în acizi grași omega-3 esențiali, care sunt esențiali pentru funcționarea creierului. Omega-3 conține, de asemenea, substanțe antiinflamatoare. Alți pești care oferă beneficiile omega-3 sunt sardinele și heringul.
-
Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt surse bune de vitamina E. Putem adăuga în meniurile familiei noastre nuci, alune, nuci de Brazili, migdale, caju, arahide, semințe de floarea-soarelui, semințe de susan, semințe de in.
-
Avocado
Avocadoul este aproape la fel de bun ca afinele în promovarea sănătății creierului. Avocado este un fruct gras, dar, este o grăsime mononesaturată, care contribuie la un flux sanguin sănătos. Și fluxul sanguin sănătos înseamnă un creier sănătos. Avocado, de asemenea, reduce tensiunea arterială. Fructele de avocado sunt bogate în calorii, cu toate acestea, adăugarea de un sfert sau maxim jumătate de fruct la o masă zilnică este suficient.
-
Cereale integrale
Cerealele integrale, cum ar fi fulgii de ovăz, pâinea integrală și orezul brun, pot reduce riscul bolilor de inimă. Fiecare organ din organism este dependent de fluxul de sange. Dacă promovăm sănătatea cardiovasculară, promovăm un flux bun către sistemul de organe, care include creierul. Acest lucru se întâmplă deoarece în plus față de fibre, cerealele au vitamina E și unele omega-3.
-
Fasole
Fasolea este la îndemâna tuturor și "economică". De asemenea, ea stabilizează nivelul de glucoză (zahăr din sânge). Creierul depinde de glucoză pentru combustibil, iar din moment ce nu poate stoca glucoza, el se bazează pe un flux constant de energie - pe care fasolea îl poate oferi.
-
Suc de rodie
Sucul de rodii (putem mânca fructele însăși, dar cu multe semințe mici nu este la fel de convenabil) oferă beneficii antioxidante puternice, care protejează creierul de daunele cauzate de radicalii liberi. "Probabil că nici o parte a corpului nu este mai sensibilă la distrugerile cauzate de radicalii liberi precum creierul", spune David Perlmutter, MD, autor al cărții ”The Better Brain Book”.
-
Broccoli
Este un produs bogat în antioxidanți, dar și care conține vitamina K, oferind mai mult de 100% din doza zilnică recomandată într-o porție de 91 de grame. Această vitamină solubilă în grăsime este esențială pentru formarea sfingolipidelor, un tip de grăsime care este des întâlnită în celulele creierului. Câteva studii efectuate la adulții mai în vârstă au asociat un aport mai mare de vitamina K la o mai bună memorie. Dincolo de vitamina K, broccoli conține un număr de compuși care îi dau efecte antiinflamatorii și antioxidante, ceea ce poate ajuta la protejarea creierului împotriva daunelor.
-
Portocala
Putem obține toată vitamina C de care avem nevoie într-o zi consumând o portocală de mărime medie. Acest lucru este important pentru sănătatea creierului, deoarece vitamina C este un factor cheie în prevenirea declinului mental. Consumul unor cantități suficiente de alimente bogate în vitamina C poate proteja împotriva declinului mental al îmbătrânirii și a bolii Alzheimer, potrivit unui articol din 2014.Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută la lupta împotriva radicalilor liberi - care pot deteriora celulele creierului. În plus, vitamina C susține sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim. De asemenea, putem obține cantități excelente de vitamină C din ardei grași, guava, kiwi, roșii și căpșune.
-
Ouăle
Sunt o bună sursă de mai multe substanțe nutritive legate de sănătatea creierului, inclusiv vitaminele B6 și B12, folatul și colina. Colina este un micronutrient important pe care organismul îl folosește pentru a crea acetilcolina, un neurotransmițător care ajută la reglarea stării de spirit și a memoriei. Două studii au constatat că aporturile mai mari de colină au fost legate de o mai bună memorie și funcție mentală - 1 și 2. Aportul adecvat de colină este de 425 mg pe zi pentru majoritatea femeilor și 550 mg pe zi pentru bărbați, cu un singur gălbenuș de ou care conține 112 mg. În plus, vitaminele B au mai multe roluri în sănătatea creierului. Acestea pot încetini progresia declinului mental la vârstnici. De asemenea, deficiența în două tipuri de vitamine B - folați și B12 - a fost legată de depresie.
-
Uleiul de cocos
Este bogat în trigliceride cu lanț mediu (MCT), care sunt prelucrate diferit decât alte tipuri de grăsimi. MCT se descompun în cetone, pe care corpul și mintea îl pot folosi pentru combustibilul imediat. Când organismul se bazează pe grăsimi (cetone) pentru combustibil în loc de glucoză, unele cercetări arată că acest lucru poate avea un efect puternic neuroprotector, capabil să prevină sau chiar să inverseze boala cerebrală gravă.
Bonus, pentru adulți
-
Produse alimentare fermentate
Bacteriile sunt responsabile pentru formarea a peste 30 de neurotransmițători, cum ar fi serotonina, norepinefrina, acetilcolina și dopamina. Alimentele fermentate cum ar fi varza murată, iaurtul, kefirul, promoveaza niveluri sănătoase de bacterii bune în intestin. Dacă nu menținem niveluri sănătoase de bacterii bune, este posibil să fiți predispuși la pierderi de memorie și să ne confruntăm cu probleme, precum anxietate și depresie.
Ciocolata neagră are proprietați antioxidante puternice, conține mai mulți stimulenți naturali, inclusiv cafeina, care îmbunătățesc concentrarea și stimulează producerea de endorfine, care ajută la îmbunătățirea stării de spirit.
-
Turmeric
Acest condiment galben este un ingredient cheie în pulberea curry și are o serie de beneficii pentru creier. Curcumina, ingredientul activ în turmeric, s-a dovedit a traversa bariera hemato-encefalică, adică poate intra direct în creier și de care pot beneficia celulele de acolo. Este un compus puternic antioxidant și antiinflamator care a fost legat de următoarele beneficii ale creierului: memorie, prevenirea depresiei (stimulează serotonina și dopamina, care ameliorează starea de spirit).Așadar, mămici dragi, dacă vă întrebați ce alimente stimulează creierul copiilor și pe al vostru, aceasta este lista scurtă! Să vă fie de folos!
Proiectul Food for Brain
Am scris AICI ce înseamnă acest proiect pentru noi, oamenii, care muncim în și pentru companii, la birou.
Sursa foto articol: aici