Cele mai spectaculoase sfaturi de la medicul nutritionist
Am primit recent de la Editura Curtea Veche un pachet de carti din categoria ”viata sanatoasa”. Am citit deja jumatate din ele si am pentru voi cateva idei extrem de intersante din ”Supa de incalzit inima”, scrisa de dr. Mihaela Bilic. E o carte frumoasa si simpla, a carei lectura o sa va faca placere, pentru simplul fapt ca e intelegatoare si fara judecata la adresa slabiciunilor noastre culinare. Asa cum ii spune si titlul de altfel si asa cum declara autoarea: ”Imi doresc ca supa mea sa fie pentru toate gusturile si pentru toate anotimpurile, mereu prezenta la masa voastra, sa va umple golul din suflet si sa va hraneasca inima, sa va alunge grijile si sa va rasfete simturile!”. Cartea e plina de idei pe care le-am apreciat spectaculoase pentru faptul ca sunt perspective noi asupra unor problematici controversate, dar de fapt sunt atat de simple incat ne vom intreba cum de nu ne-am gandit la ele si singuri. Dr. Mihaela Bilic se declara in multe dintre cartile sale ca este un medic nutritionist de la care pacientii vor pleca prea rar cu diete stricte, la virgula, cu liste de alimente interzise si permise. Spre dezamagirea unora, probabil, pentru care functioneaza o astfel de abordare. Dar, stiti cum se spune, pentru fiecare pacient exista si un medic. Si invers, as zice eu. La dr. Bilic ar merge o persoana ca mine, care are nevoie de principii generale de alimentatie. Eu, de pilda, nu as merge la medici care sa imi dea o dieta pe hartie si sa mananc dupa hartia aia cateva luni. Pentru ca mi-ar fi greu sa urmez ceva ce nu pricep si ar fi monoton. Insa daca inteleg principiile, pot sa variez alimentele singura. Si, ce e mai frumos si sanatos, sa transform o dieta intr-un mod de viata, atata timp cat principiile sunt aducatoate de beneficii pentru corpul meu.
”Suntem liberi sa mancam cat si ce vrem, dar platim bani grei pe diete stricte si liste de alimente interzise.” - spune dr. Bilic„E mai simplu sa citim ”Studiul China” decat sa ne cunoastem valorile culinare. Plecam urechea cu prea multa usurinta, ne lasam cuceriti cu prea mare viteza de idei extremiste, dubioase, nefiresti.”
Cartea alterneaza idei despre un mod sanatos si sustenabil de a ne hrani, cu idei care abordeaza sanatatea din punct de vedere holistic. Poate si din acest motiv m-a cucerit, asa incat am devorat-o intr-o seara. Partea emotionala si spirituala este si ea adusa de dr. Bilic in discutie, intr-0 maniera blanda si lipsita de judecati.
”Mancarea e viata si, indirect, atunci cand o refuzi, e un semn ca nu mai vrei sa traiesti. Nu de putine ori apare acest fenomen in depresiile grave si la batrani..fie oameni sau animale. A muri de batranete inseamna a te infometa si cine a avut un catel batran in casa stie despre ce vorbesc...”.”Postul nu ne face mai buni in ochii celor din jur, e doar un exercitiu si o disciplinare. A ta, cu tine. Nu trebuie sa ne falim ca tinem post, nu e nimic de lauda in asta. Smerenia, discretia, bunatatea, modestia - acestea sunt trasaturile celui ce posteste cu adevarat. Cand dispar indestularea si placerea, reusesti sa te vezi mai bine, cu bune si cu rele. Cred ca postul despre asta este: sa petreci mai mult timp cu sufletul tau, sa te asculti, sa te accepti. Cand nu mai incerci sa umpli cu macare un asa zis gol, cand nu mai incerci sa iti umpli timpul, de frica sa nu ramai singur cu tine, abia atunci esti autentic, abia atunci traiesti cu adevarat! Merita incercat!”
Despre diete
”Totul poate fi bun sau toxic, in functie de doza. Cred cu tarie ca doza face otrava si ca excesul este pericolul real.(...) Toata lumea cauta retete de slabit, liste cu alimente permise si interzise, combinatii si disocieri stiintifice intre produse, cand solutia, de fapt, este mult mai simpla, dar greu de pus in practica: DISCIPLINA”.
Iata o idee cu adevarat simpla, la care daca reflectam nitel ne dam seama ca nu e deloc poveste. Ce facem, de fapt, in timpul unei diete. In primul rand, mancam organizat. Poate la anumite ore. Nu mai mancam intre mese. Poate 1-2 gustari, daca e cazul. Nu mai suprasolicitam organele, le lasam sa ia pauza de care au nevoie. Si noi ne simtim mai bine, dincolo de faptul ca slabim.
”Cand nu aveam ce manca, puneam pret pe greutate; cand avem prea multa mancare, decretam ca a fi slab este o virtute. Eu zic sa nu mai lasam societatea sa ne masoare nici greutatea, nici moralitatea. Iar pe cei care vor sa slabeasca ii sfatuiesc sa o faca doar daca au neaparata nevoie.”
Dr. Bilic recunoaste si ea ca este mai usor sa slabesti daca nu mananci paine. Desi stim ca sunt esentiali carbohidratii buni in alimentatia noastra de zi cu zi.
”Sunt ultima persoana din lume care ar pune painea pe o lista neagra, dar trebuie sa recunosc ca e mai usor sa slabesti daca elimini painea. Macar o vreme. (...) Solutia de slabit pentru o cura de slabire eficienta: limitati consumul de paine la o felie pe zi, si aceea mancata in prima parte a zilei.”
Despre cerealeCerealele nu au o reputatie prea buna in ultima vreme. Daca studiati etichetele produselor dintr-un supermarket, veti vedea ca acestea sunt efectiv bombe calorice, fara nutrienti - din cauza adaosului de zahar, miere si alte asemenea. Noi alegem fulgi de ovaz sau orz sau alte cereale, in niciun caz branduri celebre care se adreseaza copiilor si care se bazeaza doar pe gust. Daca vrem sa punem in lapte ceva, adaugam pudra de cacao, care este de departe mai sanatoasa decat toate cerealele cu cacao din comert.Insa despre fulgii de porumb ca desert ne vorbeste dr. Bilic, dintr-o perspectiva foarte intersanta.
”..sunt expandati si par multi, cand in realitate sunt doar 30-40 de grame. Apoi e vorba de mamaliga cu un pic de zahar, care umple burta, cum se stie, din mosi - stramosi. In plus, nu au grasime, ceea ce e rar cand vine vorba despre un desert. Si, nu in ultimul rand, iti ia un pic de timp sa-i mananci, suficient cat sa scapi de impulsivitatea a devora o cutie de prajituri. Dupa cateva minute, creste glicemia si creierul nostru devine rezonabil, il putem convinge sa se declare satisfacut. :) In concluzie, fulgii de mic dejun pot tine loc de gustare dulce. Pentru ca sunt o solutie nepericuloasa pentru silueta, eu zic ca merita s-o luati in seama!”
Despre cacao vs ciocolata caldaCiocolata calda este un amestec gata preparat, ingrosat si aromatizat, peste care pui doar apa. Deci are si o cantitate de zahar considerabila.In timp ce pudra de cacao este 100% substanta pura, plina de anti-oxidanti, minerale si amine cu actiune stimulanta asupra sistemului nervos. Magneziul din boabele de cacao reduce stresul, iar fenilalanina da o stare de bine la nivel cerebral si se opune imbatranirii.Despre cel mai bun sucPoate v-ati saturat de apa chioara, daca sunteti ca mine si nu beti sucuri. Si atunci ce faceti? Solutia e atat de simpla!!
”De departe cea mai practica si mai sanatoasa e infuzia de fructe! Altfel spus, ceaiul. Multe din asa zisele ceaiuri de fructe sunt, de fapt, ceai negru cu aroma. Infuzia e cea facuta din fructe uscate si, ca secret de preparare, are nevoie de 8-10 minute, adica dublu decat ceaiul. (..) Avantajul e ca bautura obtinuta nu are teina, nu necesita indulcire si se poate bea rece sau calda. Mai puneti in ea o felie de lamaie sau de portocala si gata - aveti cel mai parfumat suc din lume. Fara calorii!”
Despre foame ca super senzatieEi, aici mi se pare foarte interesant. Pentru ca presupune ca fiecare sa fim atenti la corpul nostru si la mesajele pe care ni le transmite acesta.
”Foamea e o senzatie fizica si-ti vine din corp, nu de la cap. Nu gandindu-te ce sa mai mananci afli ca ti-e foame, ci simtind un gol, o crampa in stomac, o senzatie de oboseala si de nervozitate, de iritare.”
Ideea este ca daca nu mai poti sa iti recunosti si sa iti asculti foamea, te vei trezi in situatia absurda de a le cere celor din jur raspuns la intrebarea: ”Eu ce, cand si cat sa mananc?”.
”Nimeni nu poate sti in locul tau, iar raspunsul este: Asculta-ti foamea! Si nu orice foame, ci foamea ta optima, un fel de foame medie, de nota 6-8. E foamea necesara, ca sa te poti bucura din plin de mancare, fara a fi prea flamand, ca sa infuleci tot frigiderul pe nerasuflate, dar nici prea satul, ca sa mananci de pofta sau de plictiseala!” - spune medicul nutritionist.
Toate aceste idei ma duc cu gandul la alte lucrari si alti autori care ne indeamna ca de fiecare data cand ne pregatim pentru masa sa ne intrebam: ” Imi e foame cu adevarat? Sau ma plictisesc. Pe o scara de la 1 la 10, cat de foame imi este? Daca imi e foame doar de 2, poate mai astept. Daca imi e foame de 10, e clar.” Si tot asa.Despre fructe si fructoza din fructeDr. Bilic a starnit controverse cand a declarat public sa fim atenti la fructe, pentru ca ele nu sunt mancare si pentru ca ingrasa. Au sarit cu gura multi asa zisi specialisti, au venit cu contra-argumente si cu autori straini. Eu am ales sa ascult atenta ceea ce medicul Bilic spune, pentru ca e compatibil si cu ceea ce am citit eu la alti autori internationali, dar si pentru ca m-am ghidat mereu dupa aceste principii si s-a dovedit ca am fost bine.
”Fructele nu satura. Fructele mancate seara ingrasa. Fructele sunt un desert. Nu mancati fructe in loc de mancare!” - spune medicul.
Fructele contin fructoza, un zahar cu acelasi numar de calorii ca orice alt agent de indulcire - 4 cal/gram. Fructoza se absoarbe mai lent decat zaharul clasic, dar in final ingrasa la fel. Glucidele mancate seara se depun rapid, ca grasime de depozit.
”Fructele sunt parfumate, aromate si usor acide, motiv pentru care exista riscul sa deschida apetitul, in loc sa sature.”
Despre cat de usor/greu slabesc pofticiosiiSe pare ca cine prefera gustul dulce e mai pofticios si slabeste mai greu, in timp ce adeptii gustului sarat se disciplineaza mai usor si slabesc repede, daca reduc portiile.Cei care prefera branzeturile slabesc greu si se ingrasa repede, in timp ce iubitorii de carne au mai putine fantezii culinare si-si pastreaza silueta mai usor.Cine iubeste gusturile puternice si aromele diferite va fi condamnat sa se abtina mereu de la mancare, in timp ce persoanele care prefera alimentele usor fade, cu gust neutru, se vor chinui mereu sa se ingrase.Iubitorii de ceai sunt de obicei normo-ponderali, in timp ce consumatorii de cafea se cam lupta cu kilogramele.Portia corecta - palma, ca unitate de masura
”Ne intrebam mereu ce trebuie sau ce avem voie sa mancam, cand de fapt totul tine de cat mancam.”
Iata cum stau lucrurile in legatura cu portiile:
- mezelurile si branzeturile se manaca cu bucatica de 2-3 degete (2-3 felii)
- dulciurile - cate 2-3 lingurite
- fainoasele - cate 2-3 linguri.
”Doar asa poti manca din toate.”
Farfuria ideala ar trebui sa fie de dimensiunea palmelor noastre puse alaturi.Cand vorbim de ciorbe, castronul trebuie sa fie cat 2 pumni stransi, adica 2-3 polonice.
”Atentie la copii, ajustati portia in functie de mainile lor! Portia unui copil de 8-10 ani trebuie sa fie cu 25-30% mai mica decat a unui adult.”
Conteaza nu doar portia, ci si numarul de feluri de mancare de la masa. Au trecut vremurile in care puteam sa mancam mai multe feluri, astazi ne putem multumi cu un fel unic, la cat suntem de sedentari.Uleiul in salate - pericol de calorii multe!Socotim salata ca un fel de mancare sanatos. Dar acesta poate deveni imediat nesanatos si plin de calorii, odata cu dressingurile pe care i le adaugati. De pilda, putem incepe prin a renunta la obiceiul de a turna ulei cu sticla in salata. O lingura de ulei are 100 calorii. Deci cel mai bine e sa folosim lingura, ca sa avem control asupra cantitatii pe care o asternem in salate.Cu ce difera un biscuite de un covrigCovrigii sunt din aluat de paine. La fel pesmetii (felii de paine gata prajite, crocante) si biscuitii de tip crackers. In rest sticksurile, covrigeii, bruschetele si biscuitii de mic dejun contin grasime.Sa nu uitam ca zaharul are 4 cal/gram, in timp ce grasimea are 9 cal/gram.Diluat cu apa sau umflat cu aerBranza si cascavalul ingrasa? Atunci dati-le pe razatoare si o felie de 30-50 de grame va deveni o gramajoara satisfacatoare.Ciocolata este o problema? Atunci transformati-o in mousse ori in crema de lapte...cu ciocolata.Mancarurile gatite sunt prea consistente? Din aceleasi ingrediente alegeti sa faceti ciorba.Sucul de fructe e prea concentrat? Faceti-l sprit, adica indoiti-l cu apa.
”Cu apa sau aer diluam caloriile si sporim volumul.”
Creierul nu numara caloriile lichide
”Cand vine vorba despre sucuri si bauturi racoritoare, creierul nostru le considera apa si ignora total continutul lor de zahar. Bei 2 pahare, primesti calorii cat pentru un fel de mancare si creierul pretinde ca n-a primit nimic. Pentru satisfactie maxima si eficienta in ”cheltuirea” caloriilor, cel mai sigur este sa le consumati sub forma solida. Mancati o prajitura si beti apa, macar sa se bucure si creierul de acel dulce.”
Daca v-am facut curiosi, sa stiti ca veti gasi in carte mult mai multe sfaturi pentru corp, creier si suflet. Ca nu degeaba se numeste ”Supa de incalzit inima”.Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!Sursa foto: aici