(Concurs) Ghiozdanul nu trebuie să depășească 10-15% din greutatea copilului!

Când medicul mi-a rostit prima oară termenii ”cifoză” și ”scolioză” aveam 31 de ani și abia născusem. Mă durea foarte tare spatele și medicul de familie m-a trimis la specialist. Ortopedul mi-a făcut evaluarea și mi-a zis că, din păcate, acesta e diagnosticul. Nu era un stadiu avansat, dar dacă nu urma să fac exerciții constant, durerile se accentuau. Altminteri, câteva sesiuni de kinetoterapie pe an ar fi fost indicate. M-a întrebat, de asemenea, despre ghiozdanul copilăriei.Bineînțeles, am purtat geantă de umăr, rucsacul pe un singur umăr, ghiozdane de peste 5 kg greutate. Să nu fim ipocriți, căram și atunci culegeri și caitele suplimentare, cu teancurile. Între timp, toate sesiunile de kineto pe care le-am făcut mi-au prins super bine, dar cel mai bine îmi prinde să nu car nimic și să nu stau cu orele în mașină. Astăzi, la sală, lucrez multe exerciții pentru postură și pentru mușchii spatelui, tocmai din cauza ghiozdanelor din copilărie. De atunci încoace, primul copil a crescut și a parcurs deja 5 ani de școală primară. Ne pregătim de gimnaziu. Ghiozdanele ei au fost, din clasa 1 încoace, nu grele, ci pietre de moară. Am făcut tot posibilul să nu o lăsăm să le care. Am mai scos din cărți, i le-am pus în pungi suplimentare. Ori am lăsat afară echipamentul de sport. Uneori, am dus-o și până în clasă. Alteori, doamna lor le-a mai păstrat în clasă culegeri sau caiete suplimentare. Un lucru e cert, dacă fiecare an de școală mai adaugă în plus 1 kilogram de materiale, mă tem să nu ajungă ghiozdanul și la 10 kilograme. Vă dați seama, 2 bidoane de apă puse pe spatele fragil al unui copil preadolescent?? 

Copiii petrec, în medie, 175 de zile pe an cu ghiozdanul pe spate. Fiind în plin proces de dezvoltare, oasele și coloana copiilor sunt mult mai fragile comparativ cu cele ale unui adult, motiv pentru care greutatea maximă a unui ghiozdan echipat pentru școală, nu trebuie să depășească 10-15% din greutatea copilului. 

Voi ați avut curaj să puneți un ghiozdan pe cântar și să faceți calculul?

Important - despre spate și ghiozdanul purtat de copii

Chiar dacă nu mai e mic, e bine ca medicul pediatru să vadă copilul, măcar o dată pe an. La consult, acesta îi verifică și coloana, cel puțin la noi așa se întâmplă mereu. E bine să verificați și voi acasă, spatele copilului. Atât din lateral, cât și frontal. Se observă curburile, spatele aplecat, modificările ușoare ale coloanei. Și, cel mai important, corectați mereu poziția copilului în stare de repaos. Insistați să facă cel mic un sport, care să corecteze poziția corpului, în general. Înot, atletism, gimnastică, balet. Nu e nevoie de performanță, ideea e să devină conștient de corpul lui și de poziția corectă a membrelor și a trunchiului. Corectați în permanență poziția corpului, încurajați copilul să se privească în oglindă, din lateral, ca să conștientizeze felul cum arată cu umerii drepți, față de poziția umeri aplecați în față.Să poarte ghiozdanul pe ambii umeri, nu în mână și nu troller, decât foarte rar și în cazuri speciale. Toate aceste poziții încurajează deformarea coloanei, dezechilibrul umerilor și al trunchiului.Pentru școală, nu alegeți niciodată rucsac de tipul celor cu care mergeți la munte ori la activități extrașcolare. Acestea nu au întărituri speciale pentru spate, nici bureți care să absoarbă transpirația și nici curelele late și reglabile. Ar fi ideal ca ghiozdanul să fie compartimentat, să aibă în exterior buzunar pentru sticla de apă și pachețelul pentru școală. Nouă ni s-au întâmplat și accidente, de aceea zic.Introduceți în rutina de seară a copiilor câteva exerciții menite să detensioneze spatele, precum cele de mai jos.

℗ Herlitz îți ține spatele!

Teo a purtat 1 an întreg un ghiozdan Herlitz primit cadou, de la o prietenă. Singurul motiv pentru care ulterior am renunțat la el a fost faptul că devenise neîncăpător. Pur și simplu, cerințele de la clasa fetei noastre excedau volumul ghiozdanului. Dar anul acesta ne-am întors tot la ghiozdanul Herlitz, pentru că experiențele cu altele au fost nefericite: s-au rupt sau s-au uzat foarte repede și spatele copilei era foarte expus. Începuse să se plângă de dureri și nu mai voia să poarte ghiozdanul.

Ghiozdanele Herlitz sunt singurele ghiozdane din România acreditate și recomandate de Societatea Română de Pediatrie. Au structură rezistentă atent căptușită astfel încât să asigure ergonomia, distribuția presiunii și greutății în mod egal pe coloană, precum și aerisirea spatelui și a umerilor. Poziția ghiozdanului este în întregime reglabilă în funcție de conformația copilului - lucru extrem de important. Menținerea fermă a ghiozdanelor pe spate, lipite de omoplați și reglate în funcție de înălțime, este unicul mod de a evita defecte de postură, conform recomandării medicilor, și o cerință la care ghiozdanele Herlitz răspund indiferent de model sau situație. În plus, ghiozdanele Herlitz au o greutate optimă asigurând bazele unei creșteri sănătoase.

Anul acesta, ambele fete merg la școală, respectiv la grădiniță. Îmi doresc să le protejez de dureri de spate ori accidente, așa că am deja pregătite pentru ele ghiozdanele. Modelul lui Teo este un Herlitz Loop Plus, care are și un sac pentru echipament sport, un penar echipat și un necessaire. Toate modelele de ghiozdane pot fi văzute pe site la ei. Toate sunt prevăzute cu material reflectorizant și/sau fluorescent pentru o mai bună vizibilitate a copilului pieton în trafic, nu doar în întuneric ci și în timpul zilei. Materialul rezistent la umezeală și murdărie precum și baza stabilă, întărită, a tuturor modelelor, protejează atât ghiozdanele, cât și conținutul acestora de intemperii. Cât privește prețurile, modele Motion și Flexi sunt disponibile doar echipate și au o valoare de aproximativ 570 RON respectiv 450 RON, în timp ce Midi și Loop sunt disponibile atât echipate cât și neechipate, începând de la 240 RON pana la aproximativ 370 RON.

CONCURS:

Vestea bună e că AM DE DAT 3 GHIOZADANE DE LA HERLITZ.Sper că vă bucurați și voi de veste și că veți participa, ca să puteți intra 3 dintre voi în posesia acestor premii folositoare pentru sănătatea copiilor voștri.Ca să puteți intra în tragerea la sorți, trebuie să îmi spuneți CE FACEȚI VOI CA SĂ PROTEJAȚI SPATELE COPIILOR VOȘTRI.Trebuie să scrieți în comentarii, MAI JOS, AICI, PE BLOG, nu pe Facebook, unde voi da share articolului.Perioada de desfășurare a concursului: 19-27 august. Concursul începe în data de 19 august la ora 21:00 și se încheie în data de 27 august la ora 21:00.Vă rog să citiți cu atenție regulamentul de participare!LATER EDIT:Am extras 3 câștigători, felicitări!Aceștia sunt: 1) Harris2) Adi L.3) Alina Petrican.Vă rog să trimiteți voi până mâine, pe email la contact@florinabadea.ro, copie dupa BI, pentru a valida conformitatea înscrierii. Plus vârsta copilului vostru și dacă e fată sau băiat. Plus un număr de telefon și adresa pentru livrare, vă rog.Să fie spre folos și pentru sănătate!

REGULAMENT:

Se pot înscrie la concurs doar persoane majore, care locuiesc în România;Vor fi extrași 3 câștigători la concurs. Fiecare dintre aceștia va primi un ghiozdan de la Herlitz;Concursul se anunță și se desfășoară aici, pe blog;Se consideră înscrise doar persoanele care intră pe această postare și lasă aici comentariul, conform condițiilor de participare;Concursul se desfășoară sub prevederile prezentului regulament, care este obligatoriu pentru toți participanții. Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament sau de a modifica perioada concursului pe perioada derulării acestuia, dar nu înainte de a anunța publicul;Pentru aducerea la cunoștința publicului a concursului, Regulamentul este disponibil în mod gratuit și este afișat aici;Orice participant se poate înscrie o singură dată;Câștigătorii vor fi desemnați cu ajutorul Pick Giveaway Winner, în termen de maxim 2 zile de la finalizarea concursului - 29 august 2019;Câștigătorii vor fi anunțați printr-un later edit la această postare. Cei 3 câștigători trebuie să revendice premiul în termen de maxim 2 zile (31 august) de la momentul la care organizatorul a făcut public numele lui, printr-un email la adresa contact@florinabadea.ro. Câștigătorii vor trimite un act de identitate valid scanat/fotografiat, pe email, pentru a putea primi premiul;Premiile vor fi expediate fiecărui câștigător la adresa pe care acesta o menționează în e-mailul către organizator și vor fi contactați la numărul de telefon lăsat de contact de către reprezentanții Herlitz România;Câștigătorul nu va putea solicita schimbarea premiului în niciun fel;Premiile vor fi livrate in max 5 de zile (5 septembrie) de la data la care câștigătorul a inițiat contactul pe email cu organizatorul, de către reprezentanții Herlitz România;Costul expedierii produselor va fi suportat de către Herlitz;Câștigătorii vor fi contactați de Herlitz pentru a stabili detaliile acordării premiului și expedierea;Premiile nu vor putea fi transformate în bani;Organizatorul nu va fi făcut responsabil pentru imposibilitatea unui câștigător de a intra în posesia premiului. Reclamațiile referitoare la premiile câștigate, ulterioare expedierii acestora, nu vor fi responsabilitatea organizatorului;Orice litigiu între organizator și participanții la concurs se va rezolva pe cale amiabilă;Participarea la acest concurs înseamnă că ați fost de acord cu toate condițiile din Regulament și ați luat la cunoștință că organizatorul va solicita numele, adresa de expediere, telefonul, sexul și vârsta copilului, pentru a vă valida calitatea de câștigător și expedierea premiului potrivit.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, vă rog să dați like la acest articol. Și, nu uitați, sharing is caring. Dați mai departe, să afle toți prietenii voștri! ♥️

Pentru mai multe informații din categoria SĂNĂTATE ȘI WELLBEING, intrați pe rubrică direct, de câte ori aveți nevoie!

Previous
Previous

Programe de nutriție pentru această toamnă

Next
Next

Wellness Mama Challenge - provocarea 10: faceți zilnic planșa!