Constipația în sarcină - ce facem ca să o ținem sub control

Sarcina e cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei care se pregătește să devină mamă, nu-i așa? Așa scrie peste tot, imaginile cu femei însărcinate sunt pline de zâmbete și totul pare cel mai frumos vis. Dar pe cine mai păcălesc imaginile astea, poate pe mămicile entuziaste care sunt la prima sarcină. :) Noi, celelalte, am aflat deja că sunt atâtea neajunsuri fizice și emoționale în perioada sarcinii, încât nu e chiar o perioadă de poveste. Eu am trecut prin 2 sarcini și pot să spun că perioadele bune au fost asemănătoare, dar perioadele mai puțin bune au fost extrem de diferite. Dacă la prima sarcină am avut o problemă mare cu grețurile, la cea de-a doua constipația mi-a dat de furcă. Și cum e o perioadă în care mama nu are voie să se trateze cu mai nimic, ea trebuie să fie atentă la ce mănâncă, la ce ceaiuri bea și la ce medicamente ia sub supervizarea medicului. Așa că totul e mai complicat și cu mai multe întrebări în timpul celor 9 luni. Iar constipația în sarcină e chiar o problemă. 

Dar de ce apare constipația în sarcină?

În timp ce multe dintre noi ne luptăm constant cu aceasta problemă, în timpul sarcinii ea se accentuează și disconfortul e și mai mare. Sarcina în sine, cu modificarile anatomice si fiziologice prin care trecem, ne predispune la constipație. În sarcină, oricum sistemul digestiv se concentrează și el pe bebe - să extragă tot ce se poate din hrana mamei, așa încât să transmită toți nutrienții cu vitaminele și mineralele necesare bebelușului, pentru dezvoltarea lui sănătoasă. De fapt, în timpul sarcinii, tot ce intră în corp merge întâi către bebe, de aceea multe mame rămân cu niște carențe după 9 luni. Multe dintre femeile însărcinate au indicație de la medic să ia suplimente cu fier pentru anemie, ceea ce le accentuează disconfortul digestiv și le afectează frecvența și consistența scaunelor. În această situație, trebuie vorbit cu medicul să identifice o altă schemă de tratament, care să prevină această dificultate. În această perioadă, nivelul de progesteron crește, de aceea are loc și relaxarea musculaturii netede intestinale, având drept consecință creșterea timpului de tranzit al scaunelor.Multe dintre femeile însărcinate evită efortul fizic în timpul sarcinii și oricum, odată cu avansarea către ultimul trimestru le e din ce în ce mai dificil să practice o formă de activitate fizică, deși indicată, dacă din punct de vedere medical nu se impune altfel. Aceasta, combinată cu o creștere în greutate și cu activitatea de birou - cel puțin 8 ore de stat pe scaun - accentuează constipația în sarcină.Cu o vezică suprasolicitată din cauza presiunii celorlaltor organe, femeile evită să se hidrateze din cauza drumurilor prea dese la toaletă, ceea ce e o mare greșeală și încurajează instalarea constipației și evacuări din ce în ce mai dificile și mai rare. Uterul crește și el în volum și pune presiune asupra intestinelor, ceea ce încetinește avansarea conținutului intestinal - o altă problemă căreia nu prea ai ce să-i faci. 

Acum, că știm despre ce e vorba, ce facem să ținem sub control constipația în sarcină

Dacă urmăm cu atenție acest protocol simplu, vom ține sub control constipația în sarcină:

  1. Mișcare;
  2. Aport lichide;
  3. Aport de fibre/
1. Intestinele iubesc mișcarea

Cine nu are contraindicații de la medicul ginecolog, să nu uite că activitatea fizică moderată e recomandată în sarcină. Mersul zilnic pe jos sau practicarea înotului sunt dintre cele mai recomandate forme de mișcare. Acestea nu fac decât să mențină corpul într-o formă bună și emoționalul la cote maxime. Femeile active în timpul sarcinii vor avea un travaliu mai ușor, iar după naștere se vor recupera mai ușor. Mușchii pelvisului trebuie antrenați și pentru ca scaunele să fie ușor de eliminat, în general, nu doar în sarcină. Ați auzit de exercițiile Kegel? Se fac oricând și sunt super benefice, cresc randamentul mușchilor pelvieni, atât pentru scaune ușoare, cât și pentru travaliu.

2. Aport optim de lichide

Hidratarea e importantă, în general, dar mai ales în timpul sarcinii, când e pericol mai mare de deshidratare. Ca să ajute scaunele să fie ușor de eliminat, e nevoie de creșterea consumului de lichide: apă, lapte, ceai, supă, smoothie-uri de fructe și legume. Undeva în jur de 40 ml per kilogram corp, să vă calculați fiecare, e cel mai bine. 

3. Consum optim de fibre

Le-am lăsat special la final, că așa las eu tot ce e mai bun. :) Fibrele, această categorie specială de nutrienți la care noi femeile trebuie să ne gândim în primul rând, când vine vorba de mâncare. AICI am scris despre constipație și fibre mai mult și am conceput și un meniu special pentru a combate constipația. Poate vă ajută, dacă vă întrebați ce să mâncați. 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a minim 25 de grame de fibre/zi pentru o digestie optimă.

În ce alimente găsiți fibrele:

  • Cereale integrale: din pâine, paste, terci de ovăz și tărâțe, orez brun, cereale integrale de mic dejun;
  • Leguminoase: linte, fasole boabe neagră, fasole mare, boabe de soia, boabe de năut, mazăre;
  • Fructe: mere cu coajă, portocale, pere, căpșuni, fructe de pădure, coacăze, papaya, guave, vișine, merișoare, smochine proaspete sau uscate, fructul pasiunii, etc.;
  • Legume: morcovi, broccoli, frunze de salată, spanac, ardei gras, roșii, castraveți, vinete, dovlecel cu tot cu semințe etc.;
  • Nuci: alune, nuci pecan, migdale și semințe.

Alimentele bogate în celuloză (părțile mai lemnoase/dure ale legumelor, pâine integrală, fulgi de ovăz și alte cereale) măresc bolul fecal și stimulează contracțiile intestinale, accelerând tranzitul. Fibrele insolubile nu fermentează sau fermentează foarte puțin și accelerează tranzitul intestinal prin creșterea volumului bolului fecal. Fibrele solubile rețin apă, fluidizează bolul fecal, fermentează și au efect prebiotic. Prin efectul prebiotic ajută la dezvoltarea microbiotei benefice și, astfel, reglează în timp tranzitul intestinal.

℗Ce mai poate fi de folos - un supliment cu fibre

OptiFibre ® conține 100% fibre solubile, cu efect prebiotic, care ajută la reglarea tranzitului intestinal și este singurul aliment 100% vegetal care poate fi luat și de către femeile însărcinate și care alăptează, fără efecte adverse și contraindicații. Întreabă și tu medicul despre Optifibre!Nu conține gluten, aditivi, arome sau îndulcitori artificiali. Poate fi amestecat în lichide sau alimente moi, calde sau reci. (ex: iaurt, piure), nu are gust și se dizolvă complet în alimente moi sau lichide, fără a afecta gustul sau consistența acestora. Se dizolvă 1 măsură (5g OptiFibre = 4,3 g fibre solubile) în 200 ml de lichid sau în 150 g de alimente moi. Doza zilnică recomandată: 5-25 g de OptiFibre® pe zi sau în funcție de recomandarea medicului.  Citiți și voi mai multe informații aici.Eu atât întreb: de ce n-am știut de voi în ultima mea sarcină? :) Atenție mare la laxative! Fie că sunt naturale ori de sinteză, există pericol de contracții uterine de la unele dintre substanțe active. Dar sunt și multe dintre ingredientele naturale ale unor laxative care pot avea același efect, ba mai mult, pot impiedica absorbția unor vitamine importante pentru sarcină. Plus că veți deveni dependente de ele și în viitor, ceea ce nu e un lucru de dorit pentru o digestie optimă.Sarcină ușoară să aveți și fără probleme de constipație! Iar dacă nu sunteți însărcinate, dar aveți prietene sau colege, faceți-le un bine și trimiteți-le acest articol! sursa foto: pixabay.com

Previous
Previous

Învățați să mergeți pe bicicletă! E o lecție de viață nemaipomenită

Next
Next

De ce nu fac bartere și nu lucrez gratis