7 recomandări importante care ajută la creșterea imunității copiilor

Viroze, infecții respiratorii, multe, dese, toată iarna. Toți ne dorim copii sănătoși și fericiți, nu-i așa? Doar că, de cele mai multe ori, viața noastră alături de copiii mici înseamnă 1-2 zile la grădinița/școală și 1-2 săptămâni acasă și tot așa. Să ridice mâna sus cine trece prin așa ceva! Așa e, tranziția de la vară la toamnă sau de la toamnă la iarnă sunt cele mai grele. Practic, în perioada septembrie - martie, noi, părinții, traversăm cea mai grea perioadă din punct de vedere sănătate. Dar știm cu toții că o stare bună de sănătate a copiilor se bazează pe un sistem imunitar care să funcționeze corect? Totuși, când vine vorba de imunitate, lucrurile pot fi mai simple decât credem. Dacă în ceea ce privește imunitatea înnăscută nu putem face nimic, pe cea dobândită o putem antrena noi, mamele, pe parcursul copilăriei celor mici, cam până la 12 ani. Voi știați că putem face ceva pentru creșterea imunității copiilor? Iată cât de simplu:

1. Dieta

Când sistemul imunitar al copilului pare să prezinte tot felul de portițe de intrare pentru răceli, viroze respiratorii sau infecţii gastro-intestinale care nu se mai opresc, este momentul să privim cu ochi obiectivi alimentația copilului. Carenţele nutriţionale îi lăsă pe cei mici fără ”pelerina de protecție” în faţa virusurilor şi a bacteriilor. Așa că, pentru creșterea imunității copiilor, mâncarea diversificată și echilibrată este cheia.Curățarea dietei de alimente procesate (dulciuri sau chipsuri sau alimente de la fast food) îi ajută atât pentru creșterea capacității de concentrare, cât și pentru creșterea imunității. Pe perioada toamnă - iarnă, îi ajutăm pe copii dacă îi hrănim cu supe și ciorbe calde, cu fructe și legume, atât în stare crudă, cât și preparate în salate sau mâncăruri, nuci, seminţe, fasole, linte şi cereale integrale. Peştele, măslinele şi uleiul de susan îi ajută pe copii să-și întărească sistemul imunitar.Alimentația copiilor trebuie să fie repartizată în cele 3 mese și 2 gustări, echilibrate și diversificate, care să conțină toată grupele de macronutrienți: proteine de înaltă calitate, lipide (echilibru între cele vegetale și cele animale) și glucide. În această perioadă, copiii au nevoie de vitamina C. Măiestria noastră de părinți se va dovedi acum, când e nevoie să îi convingem să mănânce mere, portocale, mandarine, lămâi, fructe de pădure, rodii sau varză, conopidă, ardei, spanac. Acizii grași Omega 3 ajută la combaterea infecțiilor, așa că cei mici pot fi ajutați de mesele de 2-3 ori pe săptămână cu pește gras - somon, macrou, ton. De asemenea, nucile, seminţele, fasolea, conopida, dovleacul, uleiuri vegetale sunt de mare ajutor în această perioadă. Acizii graşi Omega 3 au o acțiune antiinflamatorie și antioxidantă - sunt de mare folos deci pentru întărirea sistemului imunitar, întrucât cresc rezistenţa la boli şi infecţii. 

2. Odihna

Pentru menținerea stării de sănătate, energie și vitalitate, copiii trebuie să se odihnească atât la prânz, cât și noaptea. E nevoie ca părinții să supravegheze programul de somn și odihnă al copiilor. Somnul este foarte important şi în creșterea imunității copiilor. În timpul somnului profund se secretă hormonul de creștere, somnul protejează sănătatea inimii, somnul e în strânsă legătură cu greutatea, reduce riscul de accidentare a copiilor în timpul zilei, crește capacitatea de concentrare, ajută la lupta împotriva germenilor. Privarea de somn poate face copiii mai sensibili la boli, deoarece se reduce producția de celule care ajută sistemul imunitar în lupta cu infecțiile. Între 3 şi 5 ani, copiii au nevoie de 10-13 ore de somn pe noapte, între 6-13 ani au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte, iar adolescenți de 8-10 ore de somn. Mulți copii nu ating acest număr de ore și de aici multe dintre probleme, alături de lipsa unei alimentații care să ajute corpul și creierul (food for brain) și a activității fizice. Culcați copiii devreme seara, până la ora 21.00 și nu îi lăsați la desene animate înainte de culcare! Evitați prezența oricărui echipament electronic în preajma lor la culcare, aerisiți camera și faceți întuneric total, pentru ca somnul să se instaleze în mod firesc. 

3. Mișcarea - sportul, joaca în aer liber

De-a lungul timpului, specialiștii au arătat că mișcarea ajută la creșterea imunității copiilor. Puteți să vă creați, în familie, un ritual care să cuprindă ore de mișcare planificată, de câteva ori pe săptămână: tenis, fotbal, mersul cu bicicleta împreună, înot, schi. Ca urmare a mișcării, se stimulează producția de celule care apără organismul de bacterii și virusuri.Citiți despre imunitate și mișcare aici - este un studiu extrem de relevant.

4. Igiena

Învățați copiii că în această perioadă sunt foarte importante măsurile de igienă. Mai mult, evitați să mergeți cu copiii în medii aglomerate, în interior, precum: mall-uri, locuri de joacă, patinaj, concerte etc. Dimpotrivă, copiii trebuie să petreacă timp în aer liber, în parcuri și la munte. Copiii trebuie să știe:

  • Să se spele pe mâini înainte de fiecare masă sau gustare - cu apă și obligatoriu săpun;
  • Să folosească batiste pentru atunci când tușesc sau strănută - să își acopere gura și nasul; 
  • Batistele să fie de hârtie, de unică folosință și să fie imediat aruncate la coșul de gunoi;
  • Să nu folosească prosoape sau hârtie folosită înainte de altă persoană;
  • Să nu își atingă nasul, ochii sau gura după ce au pus mâna pe alte obiecte;
  • Să nu se țină de mână cu colegii, să nu mănânce din mâncarea lor și nici să nu le atingă obiectele personale;
  • Să stea departe de adulții sau copii care strănută sau tușesc. 

5. Ceaiurile

În funcție de vârsta copilului, ceaiurile sunt o opțiune bună pentru perioada de iarnă. Ceaiurile hidratează, calmează și la nivel respirator, încălzesc şi relaxează organismul. Este benefic pentru copii să bea ceai călduț iarna, eventual cu o linguriță de miere și cu lămâie. AICI este articolul unde am scris despre cele mai bune ceaiuri în această perioadă.

6. Mediul psihoafectiv familial influențează imunitatea copiilor 

Un nivel ridicat al hormonilor de stres poate afecta creșterea imunității copiilor. Același lucru se întâmplă și la noi, la adulți. Așa că mediul de acasă - relația pe care o dezvoltăm cu cei mici, timpul petrecut cu ei, jocurile jucate și poveștile citite (poate povesti terapeutice: aici), exercițiile de respirație, vacanțele și călătoriile împreună, taberele pentru copii - părinții - toate acestea sunt modalități prin care le transmitem copiilor că sunt în siguranță, că îi iubim și îi apărăm de lucruri din exterior, care li se pot părea copleșitoare. De exemplu: temele pentru școală, mutatul cu locuința, distanța de bunici etc. 

7. Suplimentele alimentare pentru creșterea imunității copiilor

Dacă în urma analizelor și a feedbackului mamei - cum că cel mic nu poate avea o dietă echilibrată și, din diferite motive, toate cele de mai sus sunt greu de respectat, există și varianta de suplimente pentru copii, care să le aducă acestora în organism vitaminele și mineralele de care au nevoie. Atenție însă, această decizie trebuie să se ia împreună cu medicul care urmărește copilul! Cele mai indicate de către medici sunt suplimentele de vitamina D, calciu, vitamina C, zic sau fier.

Mămici, fiecare copil este unic, nu comparați nevoile copilului vostru cu cele ale altor copii și nu luați decizii prin comparație și imitație!

℗ Pentru copii, la noi a fost de ajutor gama Minimarțieni Futura - au suplimente dedicate celor 3 grupe de vârstă (1-3 ani, 3-6 ani, 6-9 ani), pentru că fiecare etapă de creștere are specificul ei din punct de vedere al nevoilor nutriționale:- 1-3 ani: Minimarțienii sirop, fără conservanți și coloranți, pe bază de piure de mere și căpșuni. Cu o formulă bazată pe o combinație unică de Fier, Calciu și Vitaminele D3, K2 și C, Minimarțieni Futura 1-3 ani sirop contribuie la creșterea sănătoasă și dezvoltarea armonioasă a copiilor;- 3-6 ani: Minimarțieni tablete masticabile cu gust de căpșune, la fel, fără coloranți și conservanți. Dezvoltat pe baza celor mai recente recomandări ale specialiștilor în domeniu, Minimarțieni Futura 3-6 ani susține dezvoltarea osoasă la copii și sprijină sistemul imunitar;- 6-9 ani: Minimarțienii sunt sub formă de plicuri gel oral, cu gust de fructe și fără gust de pește, ușor de luat de către copii. Îmbogățit cu Beta-glucan și Omega 3 DHA din alge, Minimarțieni Futura 6-9 ani sprijină dezvoltarea congnitivă si contribuie la menținerea unui sistem imunitar puternic.Niciun produs nu are zahăr.Nu uitați: cereți sfatul medicului pentru orice supliment și doză de administrat copiilor!Acest articol este realizat la invitația Minimarțieni, în cadrul campaniei ”Zi de zi, pas cu pas, până va crește mare”, campanie prin care ajută părinții să crească copii sănătoși.Dacă vreți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viață sănătoasă, dați like paginii de Facebook sau urmăriți contul de Instagram!Sursa foto: aici

Previous
Previous

Viața la 40 de ani

Next
Next

Jurnal de începător la sală: episodul 5 - cum mă mai simt