Jurnal de începător la sală: episodul 7 - cum aleg sala pentru antrenament
Gata, primăvara asta nu mai vreau să aud pe nimeni că nu are timp de mișcare! Serios acum, pe net cât timp stați? Dar la televizor? Câte ore stați seara pe modul leșinat în fața unui ecran care nu vă oferă decât junk? Nimeni nu are nicio scuză! Corpul omului e făcut să se miște! Mai că nu vă strigă: ”hai, la plimbare cu tine!”. Azi vreau să vă ajut să răspundeți la întrebarea: ”cum aleg sala?”, ca să mai facem un pas înainte.Sigur, sunteți ocupate! Cine nu e oare? Toată lumea are serviciu, griji, probleme de sănătate. Mare parte din noi avem copii, deci griji, teme, drumuri la școli și la doctori. Ce așteptăm? Ziua în care grijile se vor termina, casa va fi curată și copiii fără nevoi? Abia atunci ne vom ocupa de noi și corpul nostru? Ei bine, vestea cea mare e că vremea aia nu va sosi niciodată. Sau când va sosi, la pensie, oricum vom avea nepoți și alte griji ale copiilor atunci adulți. Pentru că toate acestea fac parte din viață. Adică vin mereu, trec cum au venit și timpul se scurge. În timp ce noi suntem ocupe cu toate cele de mai sus, corpul nostru suferă. El, drăguțul, încearcă să ne atragă atenția: mai o durere ici, mai una dincolo, articulații imobile, dureri de spate, colăcelul pe burtică, somn foit și întrerupt, anxietate veșnică și tot așa. Dar cine să-l audă? Încă nu îmi e clar cum reușim noi să ne facem timp și să investim bani în tot felul de lucruri, iar pentru sănătate nu dăruim vreme niciodată.Gata cu amânarea! Azi e cel mai potrivit moment să faceți ceva pentru voi!Ați calculat vreodată pe ce nimicuri se duc cei mai mulți bani? De genul: cafele fără număr în oraș, pachete de țigări, sertarul de dulciuri, zeci de perechi de pantofi (nepurtate, pentru că nu vă simțiți confortabil în ele), haine neîmbrăcate. Dacă reduceți din ele, vă rămân bani de un abonament la sală: în medie, cu 50 euro/lună vă puteți antrena într-o sală. Și nu, nu e musai să dați bani pe antrenamente cu instructor, puteți la fel de bine să mergeți la clase. Știți pe ce puteți cheltui 50 euro? O masă la restaurant sau o pereche de jeans, de exemplu.
Cum aleg sala de sport
S-a dovedit că devenim mult mai motivate dacă începem o formă de mișcare la sala de sport. Pe pielea mea, știu că dacă am program acolo, îl respect. Acasă mereu intervine ceva: ori am ceva de citit pe intervalul de timp liber, ori se trezește un copil mai devreme, ori pur și simplu îmi permit să fiu prea obosită. Ceea ce, la sală, unde știu că am programat ședință, nu îmi permit, pur și simplu. Și acest jurnal, de pildă, îl țin cu frecvență (aproape) săptămânală, în scop motivațional pentru mine, în primul rând. Să vă zic drept, nu mai pot de rușine când știu că citiți ce scriu și dacă nu scriu mă întrebați dacă m-am lăsat.Așadar, dacă ați decis să începeți antrenamentele într-o sală și nu știți de unde să începeți, sunt aici, să vă ajut. Iată cum am ales eu sala:
- Am făcut o listă cu ce e important pentru mine ca să pot duce acest proiect pe termen lung
M-am gândit mult. Am analizat, plecând de la motivație. Am făcut un review al situațiilor trecute, când m-am angajat că mă voi antrena. Am analizat din nou - de data aceasta eșecul. De ce am ajuns să renunț? Cum? Ce sau cine nu m-a susținut? În ce moment al vieții mele eram atunci? Ce alte nevoi aveam, ce priorități acute?La final, am făcut o listă cu ce e important pentru mine în prezent: un scop mare, câteva obiective măsurabile pe termen lung, proximitatea și parcarea, costul pe termen mediu și lung, supervizare de specialitate și posibilitatea de a mă antrena ulterior și singură. Am închis ochii și m-am întrebat sincer dacă acești indicatori, odată bifați, mă vor ajuta să rămân implicată în proiect pe termen lung.
- Am început să studiez oferte de la mai multe săli
În primul rând, sălile de proximitate. Mă omoară traficul și, prin urmare, știu că voi găsi orice motiv să mă las, dacă e prea aglomerat afară. Prin urmare, nu aspir către săli din cealaltă parte a orașului, oricât ar fi de celebre!Când zic despre studiat oferte înseamnă așa: m-am uitat pe site-urile lor, am vazut ce tipuri de atrenamente oferă, am studiat antrenorii personali (nu m-am uitat doar la mușchi, ci la referințe online). Am comparat prețuri pachete. Am verificat dacă au au program și dimineața. M-am interesat de parcare sau de posibilitatea de a ajunge acolo pe jos.
- Mi-am întrebat prietenii despre locurile unde se antrenează ei
Discuțiile acestea sunt foarte interesante. E bine să aflați păreri atât de la prieteni aproapiați, cât și de la persoane mai îndepărtate. Așa observați ce e important pentru alți oameni și mai analizați lista voastră de priorități. E un moment de reflecție despre pro și contra pentru această decizie.La final, m-au convins prietenii apropiați. În ei am cea mai mare încredere, din câteva motive: am petrecut timp împreună destul de mult, atât în casele noastre, cât și în călătorii. Am mâncat împreună, am dormit, citim aceleași cărți și avem aceleași preocupări, idei despre viață și sens.
- Am făcut o vizită sălii recomandate
Am luat legătura online cu antrenorul și am programat o întâlnire. În felul acesta, am parcurs tot procesul, de la recepție la vestiar, echipare și discuția cu persoana care urma să mă antreneze. Întâlnirea de evaluare a fost foarte bună, atât pentru a-mi da seama că este ceea ce îmi doresc, cât și pentru a stabili obiectivele. A fost și momentul în care mi-am dat seama că am chimie cu antrenorul. În scris, lucrurile sunt superficiale și neconcludente.
- Am achiziționat doar abonament pentru antrenor personal
Tentația e mare când ajungi într-o sală să vrei un abonament full option. În timp, am învățat că e risipă adevărată tot ce cumperi și nu folosești. Nu am vrut nici presiunea unui cost prea mare, evident. Am lăsat însă portița intenției deschise, dacă voi vrea să intensific antrenamentele la un moment dat. Dar și pe aceea a fugitului pe prima ușă, dacă simțeam că nu e pentru mine, totuși. Exista posibilitatea să nu fiu deloc compatibilă cu antrenorul sau să nu îmi placă ceva (orice, de la curățenie, la oameni). În ciuda zâmbetelor mele și a deschiderii pe care o exersez zilnic, sunt o persoană dificilă, totuși. :)Așadar, cum aleg sala unde mă antrenez? După multă documentare și un pic de testare. La urma urmei, dacă ești omul potrivit la locul potrivit, lucrurile vor merge bine. Dacă nu, oricum nu vor funcționa și vei renunța. Been there, done that.
Jurnal de începător la sală - un proiect florinabadea.ro
Vă invit să urmăriți episoadele din proiect aici:https://www.florinabadea.ro/incepator-la-sala/https://www.florinabadea.ro/jurnal-masa-musculara/https://www.florinabadea.ro/alimentatia-antrenamente/https://www.florinabadea.ro/prima-clasa-de-yoga/https://www.florinabadea.ro/jurnal-de-incepator-sala/https://www.florinabadea.ro/jurnal-de-incepator-la-sala/Așadar, dacă v-am răspuns la întrebarea ”cum aleg sala”, aștept vești de la voi să îmi spuneți la ce sală de sport v-ați înscris și ce antrenamente urmați acolo! :)O primăvară plină de mișcare vă/ne doresc!Sursa foto: arhiva personală