Cum alegem caruciorul pentru bebe
Cunosc multe mamici in devenire si chiar am daruit recent lista mea cu lucrusoare pentru mama si pentru viitorul bebe, pe care am conceput-o in urma cu 7 ani si ceva. Sigur ca intotdeauna ea va putea fi imbunatatita, in functie de stilul de viata al familiei si de preferintele parintilor. Pe lista aceasta se lafaie multe obiecte, unele utile, dar sunt altele pe care e posibil sa nu le folositi niciodata. In orice caz, caruciorul este de departe, zic eu, cel mai atractiv obiect al listei, care naste multe dezbateri in familia viitorului bebelus.Dar cum alegem caruciorul? Aceasta este una din intrebarile la care e bine sa aveti raspuns inainte de a pleca la cumparaturi. Pentru ca oferta este variata: carucior clasic cu landou, carucior 2 in 1, carucior 3 in 1, carucior sport, carucior pliabil plat, carucior pliabil umbrela, carucioare duble/triple. Sfatul meu este sa va ganditi bine si daca puteti, sa alegeti rational, nu emotional. Un carucior potrivit pentru voi nu este cel care odata ajuns in familia voastra va schimba viata si obiceiurile, ci acela pe care sa il integrati perfect in stilul vostru de viata.Esti mamica si conduci propria masina? E perfect. Inseamna ca vei face singura multe drumuri cu masina si bebe. Ai nevoie de un carucior care sa se plieze si sa poata incapea in portbagajul masinii, iar landoul sau scoica sa poata fi montate usor in masina.Veti calatori mult cu bebe? Ar fi bine sa luati in calcul ca in portbagaj veti avea cu voi tarc, cadita, saltea, olita etc. Poate nu ar fi rau sa va dati seama daca incape si in alt loc caruciorul, in afara de portbagaj.Coborati zilnic scarile? Va este de ajutor un carucior usor si de dimensiune mai mica, usor manevrabil, eventual cu mai putine accesorii.Iesiti la cumparaturi cu bebe? Aveti nevoie de un cos generos dedesubt.Esti o mamica activa, care face sport zilnic? E bine sa ai in vedere ca exista carucioare pentru jogging.Locuiti la casa si faceti drumuri lungi pe jos? Poate vi se potriveste un carucior standard. E drept, acesta este mai mare si mai greu decat variantele care se pliaza si se fac mici, insa au jante mai mari, mai mult spatiu de stocare si manere ergonomice. Acestea se comporta bine in cele mai multe conditii. De aceea aveti nevoie de spatiu pentru a-l ”parca”.Sunt doar cateva intrebari pe care e bine sa vi le adresati inainte de a lua decizia achizitionarii caruciorului. El va fi casa bebelusului si apoi a copilului mic multe luni, pana cand se desprinde si incepe sa mearga in picioare, cand din experienta va spun ca isi va dori multa independenta. Si e posibil chiar sa nu il mai folositi. Acest lucru nu inseamna insa ca nu trebuie sa investiti, dimpotriva. Investitie inseamna sa alegeti intelept, iar raportul cost – beneficiul obtinut sa fie unul corect.In orice caz, principalii indicatori dupa care va recomand sa alegeti caruciorul sunt urmatorii:
- Siguranta: este cea mai importanta, caci e vorba de viata bebelusului. Verificati colturi, stabilitatea caruciorului cand atarnati ceva de maner, centura de siguranta in 5 puncte, locuri in care bebe si-ar putea prinde mana sau piciorul. Franele – au fost cazuri cand caruciorul a plecat singur si ori a cazut in lac ori a ajuns in mijlocul soselei. Asa ca in magazin trebuie sa vi se permita sa il incercati, sa mergeti cu el, sa alergati, sa virati si sa puneti frana. Daca vi se pare complicat la test, renuntati. Cu un bebe care plange in carucior sigur va fi si mai complicat sa faceti toate aceste manevre.
- Confortul: E important si confortul bebelusului, dar si al celor care manevreaza zilnic caruciorul (mama, tata, bunicii, bona, prietena etc). Manerele sa nu fie in colturi, daca se poate sa nu fie dure, pentru ca in prima faza veti strange serios manerul, din instinct, mai ales cand veti traversa. Cosul e pentru amandoi – atat pentru cumparaturi, cat si pentru servetele, scutece, jucarii, carti. Daca e detasabil, e minunat. Dar bebe s-ar putea bucura si de umbrela de ploaie, plasa de tantari, husa pentru picioare – iarna e extrem de utila.
- Rezistenta: poate va doriti sa il folositi pentru un alt bebelus, al dumneavoastra, sau poate il promiteti unor prieteni. Pe langa franele rezistente, cadrul trebuie analizat, rotile – vor fi greu incercate, iar rezistenta barei frontale de protectie va trebui sa fie neindoielnica. Protectia pentru umeri, picioare si talie a hamului e bine sa reziste si ea in timp.
- Materiale de buna calitate: Caruciorul este casa pe roti a bebelusului si cum acesta isi va petrece mult timp in aer liber, sfatul meu este sa verificati materialele din care este confectionat. Copertina trebuie sa il protejeze pe bebe de ploaie, vand, soare, radiatii UV. Tesaturile trebuie verificate, sunt niste stadarde de indeplinit – materialele sa fie naturale, testate pentru toxicitate, inflamabilitate, fara continut sintetic sau vopsele toxice, care pot dauna sanatatii bebelusului. Pielea copilului este hipersensibila, cu alergii sau fara.
Toate acestea sunt motive pentru care nu recomand sa comandati online nici un astfel de produs, pana nu testati inainte, nu manevrati, nu va adresati toate intrebarile si nu cititi instructiunile, plus recenziile si comentariile de pe forumuri. Si daca nu v-ati dat seama ce v-ar fi util inainte de a veni pe lume bebelusul, va recomand sa mai asteptati – fie imprumutati dintr-o sursa de incredere, pentru a testa functionalitatea, fie va plimbati in prima faza cu bebe in manduca, pana va lamuriti legat de ce va doriti de la un carucior. Eu am primit un carucior, dupa care mi-am dat seama ca imi e greu sa ma deplasez cu el, am cumparat unul, fara sa ne documentam prea bine – nu avea un ham prea sigur, ca in final sa ajungem la a treia varianta, care ne-a insotit oricum putin timp – caci de la 1 anisor si 3 luni nu le-am prea folosit.Stiu, sunt multi ”trebuie” in acest material, lucru care de data aceasta nu imi displace, pentru ca vorbim despre bebelusi si siguranta lor. Si TREBUIE sa fie in siguranta, iar noi sa ne putem bucura alaturi de ei, fara griji si neplaceri suplimentare. Alegerea caruciorului mi se pare asadar un proiect in sine, care merita timp si atentie. Nimic nu este prea mult pentru copilul vostru, protectia si siguranta lui. Cu timp, rabdare, documentare si chiar consultanta potrivita (la Noriel gasiti si asa ceva), veti gasi caruciorul perfect pentru viata bebelusului vostru! Mult succes si sa va fie de folos!