Cum alegem hainele pentru copii – idei practice
Hainele de copii sunt pentru proaspetii parinti un adevarat miraj. Nu e de mirare, cu o oferta atat de bogata in jur. O adevarata industrie sta la picioarele noastre, ademenindu-ne sa cumparam la fiecare pas. Nu vi s-a intamplat si voua, dupa ce ati devenit parinti, sa iesiti la cumparaturi pentru voi si sa ajungeti acasa cu pungi nenumarate pline cu haine de copii? Colorate, haioase, luminoase, frumoase de iti rup inima. Cum am putea sa le ignoram, cand ne striga de pe raft efectiv si ni le imaginam pe micutii nostri?! Dupa care, ne dam seama ca multe dintre ele nu sunt pe masura celui mic, sau ca le-am luat mai mari, dar marimea respectiva il prinde pe micut in alt anotimp si nu le poate purta sau ca pur si simplu nu se poarta bine la spalat – imprimeurile se duc usor, culorile se estompeaza si tot asa. La final, am ramas doar cu bucuria sesiunii de cumparaturi, dar garderoba celui mic inca sufera si ne dam seama ca de fapt nu avem cu ce sa il imbracam.10 greseli pe care le facem frecvent cand cumparam haine pentru copii:
- Plecam la cumparaturi fara un buget prestabilit.
- Cumparam compulsiv – oricand si oriunde, fara un plan
- Incepem un anotimp fara sa evaluam garderoba copilului – necesarul pe fiecare obiect de imbracaminte
- Cumparam din acelasi magazin/acelasi brand, de regula din marile lanturi de unde ne construim si noi garderobele, fara sa analizam piata si sa comparam cu alte tipuri de oferte
- Ne uitam mai mult la modele si ne lasam captivati cel mai mult de aspectul lor in detrimentul calitatii tesaturilor
- Cumparam de multe ori haine care nu sunt practice si care ne dau batai de cap la spalat sau la calcat
- Alegem haine ori prea mari ori prea mici, pentru ca ne plac prea mult
- Nu ii implicam si pe copii in alegerile noastre – am mai scris despre acest lucru aici
- Pierdem din vedere ca in anumite perioade unele hainute vor fi purtate foarte putin de catre cei mici, intrucat cresc foarte repede
- Hainele sunt dificil de imbracat si dezbracat ce catre cei mici, daca trebuie sa faca acest lucru singuri.
Idei de construire a garderobeiMai mult decat orice alta garderoba, cea a copilului e bine sa fie construita cu atentie si avand in gand tot timpul faptul ca acestia cresc repede, dar si faptul ca e importanta calitatea si nu cantitatea. Pielea este cel mai mare organ al nostru, ca sa zic asa si poarta de intrare in corp. Asa ca tot ce vine in contact cu ea ajunge in corp, in sange si il poate afecta pe cel mic pe termen lung. De aceea e bine sa fim cu bagare de seama la hainele pe care le alegem pentru el, dincolo de criteriul esteticului, care este si el important pentru dezvoltarea stimei de sine a copilului si cultivarea gustului acestuia pentru frumos.Din experienta proprie, iata care sunt cele cateva idei bune de urmat pentru ca cel mic sa se bucure de haine confortabile si frumoase, in care sa se simta bine:
- Fa-ti un plan pentru fiecare anotimp
De pilda, la finalul iernii, evalueaza garderoba celui mic. Ce hainute din sezonul trecut mai pot fi purtate: ce nu este uzat, ce marimi ii mai sunt bune. Cel mai usor se face cu hainele toate scoase din dulap si asezate pe pat, pe categorii: body, bluze, tricouri, pantaloni, ciorapi, salopete etc. Estimeaza un numar hainute pentru fiecare categorie, luand in calcul faptul ca primavara nu dureaza foarte mult si avand in gand care din acestea mai pot fi purtate si vara – ex: tricouri.
- Stabileste un buget si incearca sa il respecti
In functie de categoriile care necesita completare, e bine sa dedici de la inceput un buget de la care sa nu te abati, desi esti tentat. Imparte la nr de haine care ti-a iesit mai sus si estimeaza o medie de pret pe fiecare obiect de imbracaminte. Exclude in aceasta estimare incaltamintea si obiectele mari precum gecile.
- Fa o cercetare online
Online gasesti tot felul de magazine, de la designeri romani pana la outleturi la preturi accesibile. Aici este unul dintre ele. Petrece un pic de timp sa vezi si parerile de pe forumuri in ceea ce ii priveste pe toti cei care ti-au atras atentia, pentru siguranta. Sau intreaba prietenii. Fa o lista cu top 3 astfel de magazine, sa le ai in vedere.
- Vorbeste despre haine in cercul tau de prieteni cu copii si faceti schimb
Cu siguranta si lor le-au ramas multe obiecte de imbracaminte de la cei mici, pe care ori nu le-au imbracat deloc, ori prea putin. Le poti primi de la ei, iar tu, la randul tau, le poti darui altor prieteni cu copii mai mici.
- Alege haine pentru diferite stadii de crestere a celui mic
Ca sa te asiguri ca hainele se vor potrivi micutului, nu cumpara haine pentru 2 sau 3 ani daca el are abia 1 an. Indiferent de promotie. Copiii au ritmuri diferite de crestere si este posibil sa nu i se potriveasca deloc masurile peste o perioada.
- Verifica masurile
Chiar daca cel mic are 2 ani, nu cumpara haine fara sa verifici masurile – cm si kg. Acestea difera de la brand la brand si exista riscul sa nu i se potriveasca.
- Verifica intotdeauna etichetele produselor, unde se descriu tesaturile
Materialele trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Cumpara doar haine din bumbac, care lasa pielea sa respire. Bumbacul organic este un indicator sigur al sanatatii pielii copilului si merita sa optati pentru el, chiar daca uneori produsele pot fi un pic mai scumpe.
- E bine sa pleci la cumparaturi cu lista in fata
Pentru eficienta, lista necesarului de haine pentru copil trebuie sa fie mereu la indemana. Chiar daca nu gasesti toate obiectele la o singura sesiune, iti poti propune mai multe sesiuni – eventual imbinati sesiunile online cu cele in magazine. Dar nu va abateti de la ea, decat daca ati constatat ca ati uitat ceva cand ati construit-o, nu pentru ca va place mult mult ceva! :) Ma rog, poate o abatere o data nu e cel mai rau lucru, dar doar o data. :)
- Atentie la sistemele de inchidere si accesorii
Capse in loc de nasturi, arici in loc de sireturi. Cat mai putine funde sau accesorii complicate, care pot pune in pericol copilul mic, de exemplu. Sunt riscuri de sufocare, de inec ca urmare a inghitirii unora dintre acestea. De asemenea, precautiile acestea sunt bune pentru cel mic, ca sa nu fie jenat de toate aceste sisteme si accesorii.
- Alege haine usor de manevrat si de catre cel mic
Fustele sau pantalonii sa fie mai degraba cu elastic decat fermoar sau nasturi. La bluze sau pullovere e bine sa fim atenti la model – cele la baza gatului sunt mult mai usor de manevrat decat cele pe gat. E usor si pentru mama, dar il incurajeaza si pe cel mic sa le foloseasca si il fac sa devina mandru de el ca se poate descurca singur.
- Gandeste in tinute!
Adica atunci cand alegi hainele e bine sa le si potrivesti – care piese merg purtate impreuna. Ca la noi, la adulti. Mai mult, e bine sa imbraci copilul in straturi, cum se spune, adica piesa peste piesa. E mai sanatos sa ii pui pe el un tricou pe sub o camasa, la care ulterior sa renunte daca ii este cald, decat sa un camasa foarte groasa, in care sa transpire.
- Te poti juca de-a designerul cu copilul tau!
Cu putin talent exersat, te poti juca acasa cu copilul tau si poti crea piese simple impreuna cu el, dupa sabloane. Fuste, rochii simple sau pantaloni sunt doar cateva exemple. Pe care le poti accesoriza impreuna cu cel mic.Voi ce idei mai aveti pe acest subiect, ca sa facem o lista cat mai completa?Sa ne fie de folos!Sursa foto: Noriel