Cum mâncăm de Paști, fără să ne îngrășăm
Știu că mâncarea de sărbători nu e o preocupare pentru toată lumea. Pentru unii Paștile sunt doar câteva zile libere și atât. Pentru alții însă, e prilej mare de sărbătoare. De întâlniri cu familia și cu prietenii. Așa că e imposibil să nu te gândești la câte bucate se vor perinda prin fața nasului timp de câteva zile. Din nou, pentru unii, niciun motiv de îngrjorare. Ce atâta caz pe tema mâncării? Facem și mâncăm. Sau primim și mâncăm. Că doar nu o fi știință până și mâncatul de Paști. Experiența arată că a devenit știință, devreme ce ambulanțele și farmaciile sunt cele mai solicitate în perioada sărbătorilor. Însă articolul meu de azi e mai mult pentru cei care au descoperit mâncatul sănătos și cu măsură. O parte din ei, clientele mele cu care sunt în consiliere. Deci cum mâncăm de Paști ca să nu ne îngrășăm (prea tare)?Așadar, părerea mea e că cine preferă ambulanța și pastilele oricum nu va citi ce scriu eu aici. Și nici nu va citi ce scriu nici medicii nutrișioniști sau alți colegi ai mei. Ei se duc pe calea aceea, că le știu ei pe toate, mai bine decât noi. Pe de altă parte, nici eu nu o să vă spun azi ce să preparați, ca să fiți mai cu moț. Eu însămi mănânc tradițional de sărbători (fie Paști, fie Crăciun), iar copiii mei la fel. Nu reinventez roata bucatelor de Paști. Și nici nu o să mă auziți că vă spun să nu mâncați. Adică nu e stilul meu să recomand altora ce eu nu fac.
Masa de Paști înseamnă bucurie și reconectare cu familia. De ce să o stricăm cu fandoseli?
Așadar, dacă ești în curs de urmare a unei diete sau dacă pur și simplu ești de-al meu, pe cale să schimbi o dată pentru totdeauna relația cu mâncarea, te afli deja pe modul panică. Vei pleca la mama sau la soacră în 2 zile. Ca niște femei respectabile, ele se vor fi spetit toată săptămâna ca să facă impresie bună. Nu, nu încerca să le spui să nu o mai facă. Oricum nu te vor asculta, indiferent de câți ani ani. Și se vor mai și supăra. Plus de asta, dacă nu fac ele, ce mănânci? Știi prea bine că odată cu generația lor, se vor duce toate mesele îmbelșugate și preparatele tradiționale. Halal mese de sărbători o să mai avem, cu pască fără gluten, fără lactoză și fără zahăr. Cozonac la fel. Iar cu drobul vegan, să știți de la mine că e bun. :)
Așadar, cum mâncăm de Paști, că nu ne trezim cu 2-3 kilograme, după câteva zile?
Întâi de toate: nu ne vom îngrășa dintr-o masă, așa cum nu vom slăbi dintr-o masă!Cum mâncăm? Cu măsură!Dacă stăm 3 zile și 3 nopți doar la masă, fără nicio altă activitate, da, ne vom îngrășa!
Vestea bună e că la masa de Paști e mai simplu să nu te îngrași. Abundența de verdețuri ajută la prepararea ciorbei și a fripturii de miel, iar orice fel de carne poate fi însoțit de legume crude sau gătite.Pont: în funcție de meniu, planificați mesele și includeți mișcarea între ele. Ca să ajutați digestia și ca să mai variați activitățile.
Cum mâncăm de Paști - meniu
Mic dejun
Cafea cu lapte și o bucată de pască sau de cozonac. Sau din amândouă, dacă micșorați porția din fiecare.
Dacă sunt preparate de casă, fără mult zahăr și grăsimi, pasca și cozonacul, consumate cu măsură, nu reprezintă un pericol atât de mare pentru siluetă.
E o alegere minunată, pentru dimineața devreme, când s-au trezit copiii (la 6, că doar e vacanță, nu?) și vă pregătiți să plecați la bunici. Până ieșiți pe ușă și ca să aveți energie să îi alergați mai cu spor, e cea mai bună opțiune.
Gustare 1 - în intervalul 10-11
Ați ajuns la destinație și masa e plină de aperitive. Tentația să îmbrățișați masa e mare. Ouă umplute, drob, salate și sălățici: icre, vinete, bouef, brânzeturi de toate felurile, paste de pește și alte pateuțe.
Salatele și sălățicile și maioneza de la ouă sunt risc pentru siluetă, din cauza conținutului mare de grăsimi.Preparat specific acestei sărbători, drobul, gătit cu multe verdețuri și carne slabă, nu ar trebui să fie un pericol. Din nou, măsura face diferența.
Pont: umpleți o singură dată farfuria, nu de mai multe ori! Adică: ori mâncați felia de drob, alături de oul ciocnit, iar jumătate de farfurie va fi plină de verdețuri. Nu, salatele de mai sus nu intră la categoria verdețuri, aici intră: salata verde, spanacul, untișorul, leurda. Ori puneți pe farfurie câte o lingură din preparatele care vă plac. Și multe verdețuri.
Ați înțeles, orice ați lua, să fie cu verde alături. De ce? Simplu, ca să ajute digestia și să preîntâmpine supraalimentarea.
Prânz - în intervalul 13-15
Aveți de ales între câteva feluri de fripturi, ciorba de perișoare sau miel, după caz. Ce mâncați și ce lăsați? Lăsați ciorba pentru diseară. Acum e momentul de o friptură bună, de miel sau de ce vă place vouă. Condiția pentru orice fel de carne e să nu aibă grăsime. Și, evident, să fie însoțită de legume la grătar/cuptor sau de legume proaspete - spanac sau mix de legume de sezon - de la ridichi la ceapă și tot restul. Din aceleași considerente ca mai sus.Mielul e pregătit de bucătari sau de gospodine la cuptor, în genul stufat, care are multă ceapă verde și alte verdețuri delicioase. E foarte bun, pentru cine agreează. Eu nu mănânc, e o chestiune de alegere, din copilărie.Eu aleg sarmale sau friptură. Sarmalele mă atrag pentru că mînânc rar și pentru că nimeni nu le prepară ca mama mea. Maxim 4. Cu extra varză. Multă. Sunt fan varză, gătită cu roșii.La mai puține sarmala, ar mai merge nițel cozonac. Foarte puțin însă.
Gustare 2 - în jurul orei 17.00
Puteți sări peste ea. Recomand o plimbare în parc, alături de copii, de părinți sau de neamurile cu care ne petrecem timpul.Dacă mai simțim nevoia de ceva, putem servi un fruct - eventual 2 rondele de ananas. Nu din conservă, ăla e plin de zahăr.
Cina - nu mai târziu de ora 19.00
Au venit și mătușile, frații și surorile, e hărmălaia completă, copiii plictisiți aleargă de colo colo. Bunica vrea să aducă din nou mâncare. Ce alegeți?Acum este momentul ciorbei. Un polonic și un pic, cu o linguriță de smântână și cu un ardei iute. Fără pâine, fără nimic altceva. Ciorba oferă sațietate pentru 2-3 ore și se digeră repede, e un fel de mâncare complet, cu toate grupele de macronutrieți.
În felul acesta, aveți ocazia să gustați din toate preparatele pregătite și nici să nu întreceți măsura.
Dacă ciorba nu vă face cu ochiul, puteți alege o salată cu ou sau o friptură/saramură de pește. Sau un kefir sau nimic. Că mai urmează câteva zile în care aveți ocazia să vă bucurați de preparatele delicioase.
Ce să evitați:
- Carnea prăjită - inclusiv pește, alegeți să îl preparați la grătar sau la cuptor;
- Alcoolul în exces - 1-2 pahare de vin sunt suficiente. Combinația de alcool, grăsimi și carbohidrați este aceea care favorizează grăsimea de depozit (colăceii).
- Atenție la consumul de brânzeturi - au conținut mare de grăsimi. Dacă ați consumat pasca, este suficient!
- Dulciurile - părerea mea că puteți renunța la ele. Puteți mânca orice prăjitură în orice moment al anului. Paștile au doar aromă de cozonac și pască.
Nu uitați de:
- Hidratare - apă, limonadă, ceai (ghimbir, busuioc sau alte plante preferate);
- Odihnă - profitați de zilele libere ca să vă odihniți, odihna e un element important în procesul de scădere în greutate și de menținere.
Mai ales, nu uitați că Paștile sunt despre lumină și iubire. E o sărbătoare care ne aduce mai mult decât bucate pe mese!
Știți de programul meu - Easter Detox?
Acum că v-am povestit viziunea mea despre cum mâncăm de Paști, vă anunț că lansez programul Easter Detox. E continuarea de la Spring Detox. Adică e un program de reordonare alimentară, după o perioadă în care simțiți că ați pierdut controlul. Nu e cu poțiuni magice, cu sucuri sau alte prostii, pentru că știm că organismul nostru se detoxifică singur, în permanență. Noi doar îl ajutăm acum prin tehnici simple și mese simple.Dacă vă surâde ideea, scrieți-mi după 29 aprilie la adresa contact@florinabadea.ro. Sau puteți să îmi scrieți de azi. :)Sărbători luminate vă doresc, cu pace și iubire!Sursa foto: aici