Cum spalam corect fructele si legumele – idei si precautii
Toata lumea ne invata ca inainte de consum fructele si legumele trebuie sa fie spalate: mama, bunica si la scoala. Predam aceasta stafeta copiilor nostri, inca de cand sunt niste mogaldete. Dar am invatat cum sa le spalam corect? Pentru ca o simpla trecere a unui mar pe sub jetul de apa nu inseamna ca l-am si spalat corect. Spalati pepenii cum e nevoie? Chiar daca nu mancati coaja unor fructe sau legume, tot trebuie spalate. Dar oare de ce insistam pe o spalare corespunzatoare? In mare pentru ca toate fructele si legumele au fost trecute prin multe maini pana au ajuns la noi pe masa (deci multi microbi si bacterii precum listeria, salmonella sau E. coli, care pot cauza multe boli) si pentru ca, odata cu spalarea lor, mai scapam de substantele cu care au fost tratate de catre producator. Cred ca sunt suficiente motive care sa ne convinga sa aratam mai multa atentie procesului de spalare a fructelor si legumelor, asa-i?Mai mult decat atat, mare parte dintre produsele acestea sunt banuite ca au fost tratate cu un nivel mai ridicat de pesticide, care s-au pastrat in coaja. Adica mai toate, in afara de cele care provin din culturi organice. Doar ca problema noastra, in Romania, este ca nu prea avem incredere in niciun vanzator – produsele din piete sunt vandute ca eco/bio, cand de fapt ele nu au nici miros si nici aroma, in supermarket sunt vandute ca produse organice, iar ele iti transmit de la departare imaginea de plastic...Vorba unei prietene, cand plec din magazin, ma simt mai infometata decat am intrat. Plec cu 3 boabe si 2 seminte, ca in rest, totul pare butaforie si nu ma atrage nimic sa cumpar.Asa ca, cel mai bine, invatam sa ne protejam. Exista o solutie pe care o putem prepara acasa, asa incat sa spalam fructele si legumele cat mai bine si sa fim astfel cat mai putin afectati de bacterii sau pesticide.Dar inainte de a o dezvalui, sa va spun care sunt fructele si legumele care pastreaza cel mai ridicat nivel de pesticide. (sursa)Fructe:CaisePiersiciNectarineStruguriCapsuneMerePereMandarineClementineAnanasLegumele cu o cantitate mai mare de pesticide:CartofiDovleceiFasoleMazareRosiiCastravetiPastarnacSalata verdeCum se vede, da, sunt multe dintre fructele si legumele pe care noi le consumam frecvent.Asadar, sunt multe solutii cu care le putem spala (cu bicarbonat de sodiu sau detergent de vase am citit), insa pe mine m-a atras o solutie foarte simpla, pe care vreau sa o impartasesc cu voi:
- O lingura mare de suc de lamaie proaspat
- 2 lingura mare de otet
- 1 ceasca de apa
Amestecati toate aceste ingrediente intr-o sticla cu pulverizator si stropiti toate fructele si legumele, lasandu-le cam 10-15 min. Apoi clatiti cu apa din abundenta. Vor fi astfel gata pentru consum sau gatit!Alte precautii:
- Spalarea mainilor dupa ce am pus mana pe fructe sau legume, le-am pus in cosuri sau ladite; acest lucru tocmai pentru a nu muta bacteriile de care vorbeam pe alte alimente.
- Spalarea chiuvetei inainte si dupa spalarea fructelor si legumelor. Aici se depoziteaza toata reziduurile de pe alimente, odata ce le-am scos ambalajele. Mai mult, scurgerea de la chiuveta mentine si ea bacteriile nedorite.
- In functie de tipul de fructe sau de legume, alegeti sa le spalati diferit. De pilda, fructele mai moi si mai fragile, se spala in site (capsune, afine, zmeura) si se clatesc prin scufundare. Portocalele sau mandarinele insa se pot lasa intr-un vas mai mult timp, ca rufele la inmuiat.
- Chiar daca veti cumpara legume care sunt spalate si ambalate, cu indicatii de consum imediat fara alte precautii, recomandarea mea este sa le spalati totusi. Nu va ia mult timp si e mai bine asa, mai ales daca mananca cei mici.
Si, mai ales:
Spalati coaja fructelor sau legumelor, chiar daca nu le consumati, mai ales daca le oferiti celor mici! Ei pun mana pe coaja, in acelasi timp in care mananca interiorul fructului. In felul acesta, tot ce a exista pe coaja – bacterii, microbi, pesticide – trece pe manutele copiilor si ajunge apoi in gura si mai departe in sistemul digestiv.
Sa va fie de folos si pentru sanatate, ca e mai buna decat toate!Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!Surse de informare in detaliu pentru voi gasiti aici, aici si aici.Sursa foto: aici