Dermatita atopica poate fi tinuta sub control! Afla cum!
Iubesc 2 copii care sufera de dermatita atopica. Ai mei, dragii de ei. Au avut ghinionul sa semene cu mine in tot ceea ce priveste pielea. Cand schimba apa, pac bube, cand dau de alimente diferite, pac bube. Iritatii de la orice. Se scarpina mereu, li se inroseste pielea lor iubita. Mi se rupe sufletul de ei, cand ii vad ca se scarpina si sufera. E usor sa ii zici unui copil ”nu te mai scarpina”, dar e greu de inteles ce e in sufletul lui. Avem pretentia de la copii sa se tina cu firea si sa suporte la fel ca noi unele dureri. Adevarul este ca daca le putem face viata mai usoara, de ce nu sa o facem? In zilele noastre, copiii chiar pot sa nu mai sufere din cauza dermatitei atopice, daca noi ne informam si aflam exact ce putem face sa o tinem sub control.Voi suferiti de dermatita atopica? Dar copiii vostri? Iata care sunt semnele clare ca piticii vostri sufera de o piele atopica: se scarpina continuu pe piele, pentru ca ii mananca; pielea este uscata si au din loc in loc pete rosii inflamate, in mod special pe fata sau in pliurile de la coate sau genunchi. Ca rezultat, pielea nu mai arata la fel ca pielea voastra, adica nu mai are o structura normala, cum zic medicii.
De unde vine dermatita atopica?
La noi e clar – predispozitia genetica! Statisticile chiar asa spun, ca factorul genetic este important, corelat cu riscul de aparitie a afectiunii. Daca in familie exista istoric de atopie sau de alte afectiuni precum rinita sau conjunctivita sau astmul. Alti factori mai sunt cei de mediu: poluare urbana industriala, expunere la fum de tigara, contact pe termen lung cu animalele, igiena excesiva, o casa extrem de bine izolata termic si ventilata necorespunzator.
1 din 5 copii sufera de dermatita atopica.Pana la 5 ani, 80% dintre copiii cu dermatita atopica se vindeca.
Vestea buna: dermatita atopica poate fi tinuta sub control!
Dar cum?
”Respectand recomandarile simple oferite de medic si schimband anumite obiceiuri zilnice, mancarimile pot fi controlate. Curatarea si ingrijirea adaptate nevoilor specifice ale pielii copiilor cu dermatita atopica pot influenta evolutia favorabila, conducand astfel la imbunatatirea calitatii vietii.” – dr. Nicolas Dupin, medic dermatolog, Spitalul Cochin, Paris, Franta.
Povestea dermatitei noastre a inceput acum 8 ani si jumatate, cand stiam mai putin de jumatate fata decat stiu acum. Asa ca ne-am chinuit tare mult, din toate punctele de vedere. Nu de putine ori am plans langa copil, cand il vedeam cat sufera si apoi cand imi marturisea cu lacrimi in ochi cat de tare o mananca, indiferent de tratament. O tineam in brate, ii pulverizam apa termala si o strangeam bine la piept, doar, doar sa ii treaca.
Ce am invatat in anii acestia?
Reguli mari:
- Hidratarea, cu ajutorul cremei, e foarte importanta intre pusee, chiar daca pielea pare ca e vindecata – pentru preventie;
- Regimul alimentar e important – de multe ori dermatita e asociata cu diferite alergii la alimente;
- Copiii cu dermatita atopica severa trebuie vazuti si de medicul alergolog. Am facut teste la alergeni naturali si alimentari. Problemele noastre au legatura cu graul, secara si albusul de ou.
Foarte important!
- Folositi un gel de curatare bland, specific pentru piele atopica! Fara sapunuri sau detergenti. Gelurile sa fie bogate in lipide, pentru hidratarea optima a pielii din exterior!
- Dus, nu baie in cada!
- Spalati cu mana, nu cu buretei sau manusi de baie!
- Clatiti bine cu apa calduta!
- Apa sa fie la temperaturi intre 32 si 34 grade!
- Uscati pielea prin tamponare, nu prin frecare!
- Incalziti crema emolienta in palme, inainte de aplicare!
- Aplicati crema emolienta din cap pana in picioare, la 5 minute dupa dus! Incepeti cu fata si gatul, inainte de a trece la corp si brate, continuati cu picioarele! Nu uitati de spate!
- Taiati unghiile copiilor scurt, ca sa evitati leziuni cauzate de scarpinare, care se pot infecta foarte usor!
- Evitati covoarele, pilotele, pernele care contin pene sau puf!
- Nu fumati in casa!
- In casa temperatura sa fie in jur de 22-23 grade si umiditatea peste 50%, iar incaperile bine aerisite!
- Imbracamintea sa fie clatita suplimentar, in felul acesta chiar nu conteaza ce detergent folositi!
- Evitati textilele care pot cauza mancarime (lana, sintetice)! Alegeti materiale din fibre naturale, precum bumbacul sau panza, care permit transpiratiei sa se evapore mai usor!
Ce este NERECOMANDAT pentru copiii cu dermatita atopica
- Sa le facem bai foarte fierbinti si indelungi – apa trebuie sa fie calduta si durata petrecuta la baie cat mai scurta;
- Sa spalam copiii in fiecare seara – e suficient cam de 2 ori pe saptamana;
- Sa le punem sapunul direct pe piele – ar trebui sa turnam in cadita ulei de baie sau gel cremos;
- Nu dezinfectam copiii non stop;
- Nu se face masaj, pentru ca declanseaza pruritul;
- Nu tinem un scutec mai mult de 3 ore;
- Nu se face vaccin antivaricela unui copil cu atopie; mai exact, nu se face in faza acuta de eczema, datorita posibilitatii de a face o forma severa. Se poate administra cu precautie in faza de remisie a bolii;
- Vara nu se aplica balsam, ci doar crema fluida!
Opinia medicului dermatolog – despre crema
- La ce sa ne uitam cand alegem o crema pentru piele atopica?
In primul rand ar trebui sa fim siguri de diagnosticul de dermatita atopica. Acest diagnostic se stabileste in urma unui consult dermatologic atent, pe baza simptomelor si semnelor pe care le prezinta pacientul, dar si pe baza antecedentelor familiale, in special alergice. In cadrul consultatiei, medicul dermatolog va alege cu atentie crema hidratanta cea mai potrivita tipului de piele si, de ce nu, sezonului in care ne aflam. Puseurile de eczema se trateaza diferit de perioadele de remisie si necesita o parere avizata.Cand vorbim de dermatita atopica, avem de-a face cu o piele sensibila, uscata, predispusa la alergii, astfel incat primul criteriu de alegere a unei creme este numarul cat mai mic de ingrediente, pentru a reduce cat mai mult riscul de alergii. Este important ca aceste creme sa fie produse dermatocosmetice, cu studii clinice de eficienta si toleranta, putandu-se achizitiona din farmacii.
- Ce ingrediente au de obicei astfel de creme? Cum citim eticheta?
Produsele nu trebuie sa contina parfumuri, conservanti de tipul parabenilor si sa fie suficient de "grase" pentru o hidratare cat mai buna a pielii, dar in acelasi timp, usor de aplicat pentru o complianta buna la tratament. De asemenea, este important sa contina ingrediente calmante, antiiritante de tipul niacinamidei (vitamina PP), oxidului de zinc, cuprului etc, fiind foarte bine venit si aportul de bacterii bune care sa contracareze efectele nocive ale bacteriilor patogene. Apa termala ar trebui sa fie nelipsita din aceste creme, de preferinta apa termala bogata in seleniu.
- Este adevarat ca trebuie din cand in cand sa schimbam o crema, ca se obisnuieste pielea cu ea si nu isi mai face efectul?
Intr-adevar, pielea poate capata toleranta la anumite produse, insa de cele mai multe ori este vorba despre creme medicale, nu dermatocosmetice.
- Ce se intampla daca din greseala copilul inghite un pic de crema? Ce recomandati?
Raspunsul la aceasta intrebare depinde de cantitatea de crema inghitita si de tipul produsului. La cantitati mici, se spala gurita copilului si se urmareste. Aceste creme fiind grase, raman de cele mai multe ori la nivelul mucoasei orale, nu pot fi inghitite. Daca vorbim de cantitati mai mari este nevoie de prezentarea la medicul pediatru, intr-un serviciu de urgenta, impreuna cu ambalajul produsului.
- Cum se folosesc cremele vara - cea pentru piele atopica in paralel cu cea de protectie solara?
Crema de hidratare se foloseste zilnic, o data sau de doua ori, in functie de forma clinica a dermatitei. Crema de fotoprotectie se aplica cu minim 15 minute inainte de expunerea la soare, la copiii mici alegand intotdeauna creme cu filtru mineral. Exista in farmacii creme de fotoprotectie special concepute pentru pielea atopica.
- Pentru descuamarea scalpului cauzata de dermatita atopica ce recomandati?
Folosirea de produse de curatare blanda, fara detergenti sau sapun, evitarea spalarii foarte frecvente a scalpului, la nevoie lotiuni hidratante special adaptate acestei zone.Concluzionand, medicul dermatolog este cel mai in masura sa va ajute in alegerea cremelor, in functie de stadiul dermatitei.Iulia Panturu, Medic specialist dermatolog, Clinica Medicum & BioTerraMed
Recomandare (P):
La final, o recomandare de crema pe care am avut-o in casa de multe ori de 8 ani si jumatate de cand ne luam la tranta cu aceasta afectiune: Lipikar de la La Roche-Posay. Este una dintre cremele cu care ne-am inteles cel mai bine in anii acestia. De fapt, este o gama intreaga, care are avantajul ca poate fi folosita atat de copii, cat si de adulti. Sunt cateva produse care chiar v-ar folosi sa le aveti in casa, daca suferiti de piele atopica, voi sau copiii vostri:Balsamul Lipikar Baume AP+ - balsam relipidant, anti iritatii, anti prurit. Pentru piele uscata, cu tendinta atopica, caracterizata prin mancarime, uscaciune severa. Puseurile de atopie sunt rarite datorita lui.Lipikar Syndet AP+ - crema de curatare, fara sapun, parfum, parabeni. Foarte buna si pentru scalpul bebelusilor si pentru diminuarea crustelor de lapte. Calmeaza imediat pielea cu tendinta atopica!Lipikar Fluide – e preferatul meu, avand pielea atopica de cand ma stiu. Imi place ca nu este foarte gras, intra in piele imediat si mentine senzatia de hidratare. Aplic de mai multe ori pe zi, pentru ca ma si spal foarte des pe maini, altminteri nu ar fi nevoie.Apa termala – calmeaza pielea imediat. Dar si hidrateaza. Potrivita si pentru adulti si pentru copii.Lipikar Gel de curatare – e genul de produs bland pentru toata familia, de folosit de la scalp, pana la zonele intime.Cicaplast Balsam B5 – este un balsam reparator calmant, recomandat pentru calmarea iritatiilor. Senzatia de prurit a pielii, taieturile superficiale sau juliturile sunt imediat calmate.Sfat de la medicul dermatolog: pielea cu atopie, in puseu, nu se da cu crema hidratanta! Se foloseste intai crema cicatrizanta si abia apoi crema hidratanta! Consultati medicul daca inflamatiile pielii sunt severe, nu aplicati singuri creme cu corticoizi!
Voi stiti cum se aplica o crema corect?
- Se incalzeste crema in palme;
- Se fac mai multe bulinute pe piele;
- Din 2 miscari se aplica toata crema (nu se freaca mai mult, pentru ca se declanseaza pruritul).
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!Sursa foto: La Roche-Posay