Dieta e cea mai comună formă de tulburare alimentară
Dragile mele, m-a pocnit o revelație zilele acestea, când e o cerere uriașă de sesiuni de consiliere la mine. Agenda mea a devenit atât de plină, încât chiar e nevoie să fac listă de așteptare, din păcate. Ce revelație m-a pocnit, deci? Doamnelor, dietele au devenit atât de normale în secolul acesta și în cultura noastră, încât oamenii nu își mai dau seama că dieta este o formă de tulburare alimentară, de fapt.Studiile arată că 3 din 4 femei mănâncă, gândesc și se poartă anormal/exagerat când vine vorba de mâncare. Vă dați seama ce înseamnă asta, de fapt? Că mare parte dintre noi ne confruntăm cu aceste probleme și nu ne dăm seama. Adică 75% dintre femei. Foarte mult, dacă mă întrebați pe mine!De multe ori, când oamenii aud fraze de genul ”tulburare alimentară” sau "disordered eating", cred că nu li se aplică lor, pentru că:
- ei doar țin o dietă sau doar încearcă să mănânce sănătos;
- nu poate fi o tulburare alimentară atâta timp cât ei nu sunt slabi sau sub greutatea dorită.
Dar ghiciți ce? Niciuna dintre aceste raționamente nu sunt adevărate.
Dacă simțiți vină sau rușine în legătură cu ce mâncați sau nu mâncați, dacă sunteți stresate sau petreceți o grămadă de timp gândindu-vă dacă să mâncați, când și ce să mâncați, dacă vă simțiți fără control când sunteți în preajma mâncării (petrecere, birou, acasă la mama etc) ori a anumitor alimente, dacă aveți episoade de mâncat necontrolat sau dacă mâncați într-un fel care ignoră mesajele corpului - toate acestea sunt semnale de tulburări alimentare.
Când spun ”dietă” mă refer la orice mod de a mânca care e dictat din afară și nu ține cont de preferințele proprii și de semnalele de foame și de sațietate pe care corpul vi le transmite. Adică orice mod de a mânca fix și rigid, la ore fixe și cu feluri de mâncare în cantități fixe și care nu ține cont de context, de efortul făcut și de starea voastră emoțională. Cultura dietelor este atât de generalizată în fiecare zonă din societatea noastră (sistemul medical, educație, entități de sănătate publică și toate formele de media) încât a devenit normal inclusiv să nu încercăm să avem control asupra a ceea ce mâncăm.Dar, în realitate, orice formă de dietă continuă și restricție alimentară este o formă de tulburare alimentară!Alte forme pe care le poate lua tulburarea alimentară:
- efectul yo - yo și fiind alternativ pe modurile ”on” și ”off” de dietă;
- săritul meselor, din dorința de a slăbi;
- să nu mâncați când vă e foame;
- starea de anxietate când vine vorba de masă - ce, când, cum să mâncați;
- vinovăția în timpul mesei sau după masă;
- valorizarea propriei persoane în funcție de greutate sau de dimensiunile corpului;
- numărarea constantă de calorii;
- reguli rigide despre mâncare - combinații, alternarea meselor, orele de masă;
- totul sau nimic în legătură cu mâncarea - perioade de supra-alimentare alternate cu perioade de înfometare;
- ore inflexibile de masă;
- refuzul de a mânca ceva nepreparat de voi sau dacă nu știți în detaliu ingredientele și modul de preparare.
Din nou, multe din acestea sunt ”normalizate” în cultura noastră, doar că asta nu înseamnă că sunt și normale. Toate aceste comportamente sunt tulburări, de fapt.Iar tulburările alimentare au un efect teribil asupra corpului, minții și vieții noastre, în general.Disordered eating has a huge effect on our bodies, our minds, and our lives.E posibil ca nici vouă să nu vi se pară anormale exemplele de mai sus, la prima vedere. În realitate însă, așa cum spun mereu în toate grupurile cu care lucrez sau individual, ceea ce fac foarte rău toate acestea e că ne deconectează de corpul nostru. Pentru că e imposibil să ne onorăm corpul și să îi dăm ceea ce el are nevoie din punct de vedere nutrițional, dacă rămânem captive în reguli rigide din exterior ori în mentalitatea de dietă.Opriți-vă din ținutul de diete! Dați-vă jos din caruselul dietelor, nu mai săriți din dietă în dietă, în speranța că veți găsi răspunsul!Există atâta libertate dincolo de mentalitatea de dietă! Haideți să o căutăm și să o găsim împreună!Dacă aveți nevoie de suport în călătoria aceasta a eliberării de tirania mâncării, scrieți-mi și găsim o modalitate de a lucra împreună în acest scop! contact@florinabadea.ro sau reply la acest email, că e mai simplu.Îmbrățișări și gânduri bune!Florina BadeaEating Psychology Coach