Doctor Căpraru, doctor Google sau cum se documentează o mămică (video inclus)

Am sărit ca o gazelă de pe canapea să îi deschid, așa cum făceam de 8 ani încoace. Am tras cu putere de ușă, izbind-o de perete și mă pregăteam să turui, cu lacrimi în ochi. Cred că fața mea l-a înspăimântat până și pe el, cel mai de netulburat dintre pământeni. S-a auzit cum geanta grea s-a izbit de gresie, în timp ce mă prindea în brațe. Mă rog, ce mai putea să prindă din mine, cu burta mea imensă și cele 25 de kilograme în plus. Peste o lună trebuia să nasc. Am început să îi torn pe nerăsuflate ce aflasem.Aveam 31 de ani și eram la prima sarcina. În capul meu era și ultima, căci nici prin cap nu-mi mai răsărea să trec peste toate din nou. Peripeții nenumărate ne presăraseră ultimele 8 luni. Visam tot ce scria dr. Căpraru și dr. Spok, din care am recitat cu sfințenie și pe masa de cezariană, încât le-am impresionat total pe asistentele de la Polizu. Facebook era abia pe la începuturi, dar doctor Google era și pe atunci celebru. Era prima mea zi de concediu prenatal, 1 noiembrie, greu de uitat. Când m-am trezit dimineață și am dat drumul la TV, fericită că pot să beau o cafea cu picioarele în sus, fără să mă mai gândesc la edeme și cum o să mă încapă cizmele în dimineața aia, am aflat de criză. Marea criză financiară, anunțată în direct la televizor, fix în clipa în care întindeam mâna după un biscuit cu ciocolată. Pe fereastră vedeam spicele primei ninsori a lui 2008. Cuibărită bine în așternuturi, am deschis laptopul doar ca să las să curgă pe monitor câteva articole despre naștere. Și încă un biscuit. Uite-așa, biscuit cu biscuit a început nebunia, pentru că toată ziua am aflat de pe forumuri toate nenorocirile din maternități, toate numele de medici fatali cu care erau asociate, plus tot ce puteau pătimi biata mamă și bebelușul ei la naștere, într-o maternitate de stat. Până la final de zi, eram mai grasă cu cel puțin un 1 kg și umflată de plâns.”Honey, dacă te mai atingi de forumuri, îți scot cablul de la internet și timp de-o lună citești doar cărți pentru copii!”, îl aud parcă și acum pe tatăl bebelușului, cum respiră ușurat. Se gândise omul că cine știe ce pățisem eu sau copilul și abia în taina serii mă hotărâsem să îi spun. ”Dacă nu știi, îți zic eu, pe internet circulă tot felul de informații neverificate. Oricine poate să spună orice. Niciun om normal la cap nu ia în serios tot ce citește pe forumuri! Ai nevoie de surse de încredere, cu date și validare de la medici! La prostiile, ești fată deșteaptă”.Și-a luat omul geanta furios din hol și s-a apucat de lucruri serioase: să monteze patul copilului, să mai mute mobila prin casă...

Proaspătă mamă, nedormită, nedumerită și plină de hârtii! Caut ajutor!

My hair is on fire!! În pijamale, nespălată pe dinți, cu bebele la purtător, cu jurnalul de bebeluș într-o mână și aparatul foto în cealaltă. Deh, învățată ca la birou, cu liste de to do, Q&A’s și timesheet, mi-am luat jobul de mamă în serios încă de la început!Alergam de la bebe la jurnalul lui, pierdeam pixul, nu mă încăpea agenda să scriu toate orele de caca și toate cantitățile de lapte pentru piticania urlătoare. Când se liniștea și adormea și ea nițel, în loc să mă odihnesc, înhățam camera foto și făceam fotografii din toate pozițiile și la toate grimasele, evident, toate la fel. După sesiunea foto, deschideam lista de întrebări în agenda în care îmi notam nedumeririle pentru medic: i-a ieșit marți o bubă, care arată așa și pe dincolo, are dimensiunea asta și forma ailaltă. Nu căutam pe net de frică să nu-mi taie soțul cablul :), dar îmi notam cu sfințenie fiecare schimbare de scutec și fiecare culoare de caca! Iar când nu mai aveam loc în agendă, îi atașam pagini capsate. Așa mergeam cu ele la fiecare vizită medicală: un vraf de hârtii, din care nu înțelegea nimeni nimic. Medicul se uita la mine, se uita la caiet, se uita la copil și mă întreba: ”Dar ai așa mult timp să te ocupi de catastiful ăla zilnic? Sau poate pentru data viitoare faci și niște grafice!”. N-am făcut, deși eram cât pe ce! :)

După 8 ani!

Ehe, după 8 ani, alt bebe, altă viață! Aveam deja blogul de viață sănătoasă și experiența în domeniul comunicării pentru sănătate. Știam ce să evit și unde să îmi caut informațiile medicale. Relația cu medicul de familie și pediatru era deja de lungă durată. Eu știam că pot apela la ei cu încredere oricând, la telefon, online sau vizită, ei știau ce îmi poate pielea! :) În 8 ani am învățat să nu mă mai uit în gura altor mame, nici online și nici în parc. Nu compar copiii cu ai lor și nici nu mă tratez după rețetele altor mame. Nu mai stau nici cu pixul și cu vraful de hârtii, pentru că am învățat să mă folosesc de tehnologie. De ce să fie greu, dacă poate fi ușor, nu-i așa? Am lăsat camera foto deoparte, că telefonul mobil are acum o cameră mai performantă decât aparatul de atunci.

(P) O descoperire utilă și foarte simplu de folosit – Aplicația uGrow baby development tracker

Tot ce v-am zis mai sus despre vrafuri de hârtii, agende, pixuri rătăcite, aparate foto, poze pierdute, forumuri de unde să pleci în panică, toate pică de tot, dar de tot, în fața aplicației uGrow baby development tracker de la Philips. Face ea totul pentru noi în primele 1000 de zile ale bebelușului. Mă rog, nu ne calcă hainele, nu ne spală rufele bebelușului și nu ne face de mâncare! :) By the way, când se inventează o astfel de aplicație, eu vreau să aflu prima, vă rog, ca să nu mă vedeți la știri pentru acte necugetate! :)

Ce este și ce face pentru noi uGrow baby development tracker

Mamelor de pe la noi, să știți că este prima și singura aplicație medicală pentru voi, de monitorizare a bebelușului, care oferă informații personalizate în cele 1000 de zile. Tot conținutul ei a fost dezvoltat împreună cu o echipă medicală din USA. Spre deosebire de alte aplicații, uGrow oferă materiale specifice, în funcție de informațiile pe care noi, mămicile, le introducem în aplicație, construind un profil unic pentru fiecare copilaș al nostru!Punctele de monitorizare (dezvoltarea bebelușului, rutine sănătoase, monitorizarea greutății și a înălțimii) și graficele pe care le construiește aplicația, absolut toate materialele sunt dezvoltate cu specialiști din lumea medicală: medici, psihologi, consultanți în alăptare. Puteți gestiona singure:

  • Rutina de hrană (alăptare sau formulă);
  • Sănătatea (greutate, lungime, temperatură, scutec);
  • Informațiile despre liniștirea bebelușului (somn și plâns);
  • Distracția e și ea inclusă – foto, jurnal și alte notițe din viața voastră.

Important! Aplicația este gratuită.

Este disponibilă atât pe IOS – pe iphone și ipad, cât și pentru Android și se descărcă ușor de aici, durează doar 2-3 minute.Se poate conecta cu alte dispozitive – ex: sistemul de monitorizare a bebelușului de la Philips, dacă îl aveți! Trebuie doar:

  • Să ne facem un cont;
  • Să introducem constant date corecte. Cu cât actualizăm informațiile mai des, cu atât graficele cu indici sunt mai fidele. În plus, vă dă notificări în funcție de datele introduse (de exemplu: ”Ai grijă, Mihai a dormit prea puțin în ultimele 3 zile!). Poți salva informațiile în pdf ca să le trimiți medicului pe mail.

Eu am testat aplicația - video:

Dacă intrați pe link, vedeți imediat experiența mea:[embed]https://www.youtube.com/watch?v=B9o4cRqrAt8&feature=youtu.be[/embed]

De ce îmi place aplicația

Păi, e evident că mi-aș fi dorit să o am și în urmă cu 8 ani, la primul bebe! Atunci m-ar fi ajutat și mai mult, ca mamă fără experiență. Îmi place mai ales pentru că:

  • înregistrez date și îmi oferă ponturi și încurajări, dar mă și atenționează;
  • are articole de care sunt sigură că vin de la medici și nu din vreo revistă glossy online;
  • îmi arată obiceiurile de somn și hrană ale bebelușului; așa am văzut că bebe doarme cam puțin în ultima săptămână;
  • pot ține un jurnal online și pot încărca foto din anumite momente;
  • funcționează ca o agendă electronică, fără pix și hârtie;
  • nu se blochează, ca alte aplicații; e foarte important, că nu am răbdare și nici timp;
  • am acces la ea și offline, deși actualizările de informații le va face când sunt online.

Dacă ar fi să zic ceva de mai puțin bine despre ea este că încă mai are pe alocuri frânturi de limba engleză în text! Dar asta doar așa, ca să caut nod în papură...Aștept de la voi păreri, după ce descărcați aplicația și începeți să o folosiți! Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viață sănătoasă, puteți da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!Sursa foto: aici

Previous
Previous

Atenție la alergiile alimentare ale copiilor!

Next
Next

Voi aveți încredere în centrele educaționale pentru copii?