Am gătit la slow cooker! Concluzii și 2 rețete pentru voi

Într-o seară am greșit niște banale clătite. ”E ok, mami, sunt gustoase, așa eșuate cum sunt!”, m-a consolat Teo. Am vrut să le fac repede cât timp ele erau la duș și pe aragaz mai era o supă, iar în cuptor o friptură cu ceva legume, care nu se mai făceau. După ce am greșit clătitele, am observat că, din grabă, nu setasem bine cuptorul. Deh, am nevoie și de ochelari și de nițică odihnă. Mai mult, aș avea nevoie să nu mă mai grăbesc. Dar în cursul săptămânii pregătesc cinele în timp ce pe fundal un copil vrea în brațe și e, de obicei, prea obosit ca să fie măcar rezonabil, nu zic înțelegător. Asta în timp ce repet cu un altul o lecție la istorie sau niște cuvinte la engleză. Nu de puține ori ciorbei îi lipsea o ceapă, mâncării de bază chiar carnea și tot așa. După câteva isprăvi din astea în bucătărie, am decis că gata, nu mai fac mâncărurile importante în grabă.Planificarea e mereu regină când vine vorba de bucate în frigider și pe masă, la vremea potrivită. Cu toate acestea, câteodată chiar nu le poți face pe toate. Copiii vor să stăm cu ei, să ne jucăm, să vorbim ori să ieșim afară. Toamna asta e atât de frumoasă încât parcă nu găsesc cel mai bun compromis. Seara, după joburi și grădiniță&școală, mâncăm ce putem face repejor: salată, paste cu măsline și parmezan, brânză ori iaurt în diferite combinații. Iar în weekend, dacă ar fi să gătim ca la carte, ar trebui să stăm doar în piață sau în bucătărie. Deci undeva greșim și m-am gândit mult la asta. Copii vor joacă și timp cu ei, dar la masă încep să strâmbe din nas: ”Iar paste/orez?”, ”Parcă aș mânca niște cărniță”. Dar nici nu mai îndrăznesc să pun ceva serios pe aragaz seara, la cât sunt de obosită. De la 1 septembrie doar de la 6 mă trezesc și până noaptea nu mă așez. Am nevoie de ajutor, e clar!

(P) Soluție: am gătit la slow cooker

De la începutul lunii, am în casă o soluție: slow cooker-ul Crock Pot. E prima oară când pun mâna pe o asemenea oală, recunosc. Până acum doar auzisem de femei mai pricepute decât mine în bucătărie despre slow cooker, care e un fel de zeu cu care trebuie să te pui bine. Cât despre Crock Pot, am auzit că e un fel de Adidas pentru încălțările sport și cam ce e Xerox pentru copiatoare, deci practic slow cookingul a devenit sinonim cu Crock Pot-ul. Eu, luată pe sus cu necesarul de lucruri dintr-o familie, care mereu se cere îmbunătățit, am amânat mereu momentul achiziției. Însă cred că mi-au fost citite gândurile, căci am primit spre testare un Crock Pot Digital, până la Crăciun. 

Cu ce să încep? 

Nu știu cine a fost mai fericit de la noi de acasă: soțul că nu mă mai plâng de lipsa unor condiții decente (el zice ideale) de gătit: liniște, concentrare și iar liniște. Tot el că nu mai trebuie să strângă dezastrul din bucătărie după mine, să aerisească și evantual să prepare repede un fel de mâncare de back up? Copiii că n-am mai stat lângă oale și am ne-am hârjonit în voie, fără să mă mai ridic de o mie de ori să văd ce face mâncarea? Ba mai mult am și plecat de acasă în 4 ore și ceva, cât a durat primul fel de mâncare pregătit. Ori eu că nu m-am mai stresat atât? Că nu îmi iese felul de mâncare desigur. Faceți un exercițiu de imaginație: vă organizați toate ingredientele, le spălați, le curățați și le tăiați, după care le puneți în oală și le setați un număr de ore (maxim 20) și…atât! Plecați, vă vedeți de viață, de job, de copii, de cine vreți voi, iar seara mâncarea e gata de servit. Nu păziți oala, nu mestecați în ingrediente, nu ridicați capacul, nimic. Plecați și vă întoarceți când vreți, căci unele modele au această funcție de a menține oala caldă pentru câteva ore. Adică și gustos și sănătos! 

De ce e bine să gătești la slow cooker

Să ne înțelegem de la bun început: slow cookingul nu e pentru cine se grăbește. Cine e la nivelul 10 de foame, își face întâi un sendviș și apoi se gândește la ce urmează (prânz, cină). Altminteri, slow cookingul e o tehnică veche (anii 50) de preparat mâncarea care presupune gătitul într-un timp mai îndelungat și la temperaturi mai scăzute decât este posibil prin alte metode de gătit. 

De ce e diferit slow cooking-ul de alte metode de gătit

În afară de aroma mult mai intensă a alimentelor pe care acestea o eliberează și de faptul că nu există riscul ca acestea să se lipească de oală în timpul gătirii, nutrienții alimentelor se păstrează mult mai bine, în timp ce preparatele sunt bine pătrunse, fragede și gustoase. Metoda de gătire lentă e considerată mai sănătoasă decât metodele convenționale, mai ales pentru că vitaminele alimentelor nu mai sunt în pericol să fie distruse, căci temperatura la slow cooking e mai scăzută. Slow Cookingul presupune gătit la temperaturi puțin sub 100 grade și nu face fum. Slow cooker-ul gătește carne (slabă sau mai grasă), tocănițe, supe și ciorbe, leguminoase, legume. De asemenea poți prepara și prăjituri sau pâine cu ajutorul aparatului cu gătire lentă.Gătitul la slow cooker presupune conectarea la energie electrică. În funcție de modelul ales și de treapta folosită, va rezulta și consumul aferent. Însă se pare că aceasta e mai mic decât cel al unui cuptor electric, pentru cunoscători, așa că nu sunt diferențe semnificative la factură. O să vă spun eu în decembrie dacă se vede ceva în plus. :)

℗ Despre Crock Pot - modelul Slow cooker 5.0 L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot

Este modelul pe care îl testez eu până în decembrie, pe diferite rețete. E ideal pentru maxim 6 persoane (noi suntem 4, dar mâncâm cât 6). Imediat ce mâncarea este gata, slow cooker-ul face automat trecerea în modul ‘Păstrare la cald’. În felul acesta, o menține la temperatura optimă mâncat. Are 2 setări de gătire: HIGH și LOW. Atât pe modul High, cât și pe modul Low se ajunge la aceeași temperatură, diferența fiind doar de timpul necesar pentru ca slow cooker Crock-Pot să atingă punctul de fierbere (100°C).E ușor de manevrat, intuitiv, fără multe butoane. 

Ce am gătit

Rețeta 1 e aici. E rețetă de vită cu roșioare și cous cous. A fost cea mai gustoasă vită mâncată vreodată și noi mâncăm vită, pentru că ne place. Cel mai mult ne place cea pregătită de noi. :) De ce? Aroma ei a fost cu adevărat specială, iar cous cous-ul a avut ocazia să se infuzeze în sosul de la vită, ceea ce a fost iar foarte gustos și sănătos. 

Rețeta 2 - Doradă cu busuioc și conopidă

Ingrediente: 

  • 2 dorade medii, cam 25-30cm fiecare;
  • 1 conopidă;
  • 6-8 cartofi medii;
  • 10 roșii cherry;
  • 1 cățel de usturoi; 
  • câteva tulpini de busuioc proaspăt;
  • sare, piper măcinat, oregano uscat, ulei de măsline, o lămâie bio. 

slow cookerMod de preparare: Peștele se curăță de solzi și se eviscerează, se îndepărtează capul și vârful cozii, se spală și se șterge de umezeala în exces cu prosoape de hârtie. Apoi se crestează fiecare bucată pe lățime la o distanță de aproximativ 1,5 cm. Se presară cu sare și piper și se lasă deoparte.slow cookerSe curăță cartofii, se spală și se taie în sferturi. Se desface conopida în buchețele, se spală și se lasă la scurs. Se curăță cățelul de usturoi și se spală roșiile cherry.Lămâia se spală, se taie în jumătate, o jumătate felii subțiri și o jumătate cubulețe.În crestăturile făcute în pește se introduc câte o felie de lămâie și o frunză de busuioc, iar în burta peștelui se pun cubulețele de lămâie amestecate cu tulpinile de busuioc tocate în prealabil (cât intră, este posibil nu foarte mult).slow cookerÎn Crock Pot-ul 5 l se toarnă o lingură de ulei de măsline și se pun cartofii deasupra. Peste cartofi se așează peștele cu grijă. În locurile rămase libere se pun buchețelele de conopidă. La final se adaugă roșiile cherry întregi. Se adaugă sare, piper, oregano, cățelul de usturoi (întreg sau tăiat felii) și se mai pune o lingură de ulei de măsline deasupra.Se pune capacul, se fixează pe modul high, timp: 2 ore și 30 de minute.La final, se scoate din oală și se pune pe farfurii. Se servește cald :) POFTĂ BUNĂ!slow cookerslow cookerslow cookerreteta

Recomandare nutriționist

Mâncați pește cel puțin de 2 ori pe săptămână! Este bun pentru sănătatea creierului, pentru controlul colesterolului, pentru sănătatea cardio-vasculară, pentru sistemul imunitar și sănătatea osoasă. Un peşte de calitate/de captură este extrem de sănătos dacă este consumat în asociere cu legume, mai ales.Datorită conținutului scăzut de grăsimi, dorada ajută la pierderea în greutate. Nivelul crescut de proteine conținut de doradă va furniza o cantitate de energie necesară pe durata întregii zilei. 

Concluzii - slow cooking la Crock Pot 

  • Am salvat timp; 
  • Am salvat energie;
  • Am salvat bani, căci am redus risipa de alimente prin scăderea probabilității eșecului :);
  • Se păstrează nutrienții;
  • Nu mai spăl câteva oale, ci foarte ușor doar capacul și un vas de ceramică pe care nu s-a lipit nimic;
  • Este un mod economic din toate punctele de vedere - energia electrică, cât un bec; 
  • Nu se mai face fum și căldură în bucătărie;
  • Nu e nevoie nici măcar să pun ulei mult ori apă, pentru că alimentele se gătesc în suc propriu. Nu se zdrobesc și aromele nu se întrepătrund;
  • Putem găti mâncare pentru orice moment al zilei. 

Vă aștept să îmi spuneți cum a ieșit rețeta mea la Crock Pot-ul vostru! :)Pentru mai multe idei în bucătărie, urmăriți rubrica FOOD AND NUTRITION.

Previous
Previous

Cât costă un aparat dentar - cea mai întâlnită întrebare

Next
Next

Sunt o mamă de 2, momentan Godzilla, în trening