Guma de mestecat cu pro și contra
Eu n-am văzut copil căruia să nu îi placă guma de mestecat, în special pentru gustul dulce pe care îl are sau aromele cu care îi îmbie. Eu însămi mă bucuram cu ani în urmă de o „gustare” de gumă, când voiam să uit de mâncare între mese și când puteam să apelez la ea - pe vremea dinaintea aparatelor dentare. Gustul dulce al gumei de mestecat era un mod caloric scăzut de a înlocui deserturile, de a combate poftele sau de a face față stresului care mă invada zilnic. În aceste zile, guma de mestecat "sănătoasă" este disponibilă și în magazinele de sănătate, fie fără zahăr, fie cu ingrediente benefice. Doar pentru că ceva nu conține calorii sau nu are zahăr, nu înseamnă că este sănătos însă. Ca și în cazul altor produse, există argumente pro și contra pentru guma de mestecat. Să aruncăm o privire asupra avantajelor și dezavantajelor, ca să nu ne mai lungim cu vorba.
Ce e guma de mestecat?
Guma de mestecat este o bomboană special pentru a fi mestecată, dar nu înghițită. Se face prin amestecarea unei baze de gumă cu îndulcitori și arome.Guma de mestecat nu a fost asociată cu efecte grave dovedite asupra sănătății, dar ingredientele adăugate la unele branduri de gumă de mestecat sunt controversate. Cum spun mereu, cel mai important e să citim etichetele oricărui produs pe care intenționăm să îl consumăm.
Tu ai citit eticheta gumei de mestecat pe care o consumi zilnic? Ce ai descoperit pe lista ingredientelor?
Guma de mestecat - beneficii
Guma de mestecat ar putea ajuta la îmbunătățirea memoriei. Acesta a fost, de asemenea, legată de niveluri reduse de stres. Studii care susțin afirmația puteți citi aici și aici.Guma de mestecat ne poate ajuta să reducem numărul de calorii și să scădem în greutate. De asemenea, poate ajuta la reducerea senzației de foame și ne ajută să mâncăm mai puțin, deși rezultatele sunt neconcludente. Citiți aici și aici.Guma de mestecat fără zahăr după o masă ar putea ajuta la menținerea dinților sănătoși și prevenirea respirației urât mirositoare. Guma de mestecat poate ajuta oamenii să renunțe la fumat, să prevină infecțiile urechii medii la copii și să ne ajute să revenim la o stare de bine după o intervenție chirurgicală.Guma de mestecat în cantități prea mari ar putea provoca probleme cum ar fi durerea maxilarului, durerile de cap, diareea si cariile dentare.
Alte beneficii ale mesetcării gumei
- Reduce anxietatea
Decât să te cerți la birou cu cei din jur, mai bine mesteci gumă, nu? Unele articole spun că s-au făcut ceva studii, însă mai puțin concludente, care ar evidenția că cei care au mestecat gumă de două ori pe zi timp de două săptămâni și-au evaluat anxietatea ca fiind semnificativ mai mică decât cei care nu au făcut-o. Un alt studiu a constatat că guma de mestecat reduce anxietatea, dar reduce și nivelul de cortizol. Dar e vorba de starea pe moment, nu pe termen lung. De aceea studiile nu au fost concludente.
- Crește serotonina în creier
Pentru că reduce stresul, poate crește nivelul de serotonină - hormonul fericirii. Creșterea serotoninei, la rândul ei, calmează nervii care duc la durere. Deci, putem spune că guma de mestecat ne poate reduce durerea din creier? :)
- Sporește performanța cognitivă
Guma de mestecat poate reduce oboseala mentală. Oamenii de știință încă investighează, desigur.
- Îmbunătățește sănătatea dentară
Toate reclamele astea spun, nu? :) Este posibil ca guma de mestecat să stimuleze pur și simplu producția de salivă suplimentară și să ajute gura să se curățe singură. Guma care conține eritritol sau xilitol poate, de asemenea, să distrugă bacteriile orale rele și să le încurajeze pe cele bune.
Guma de mestecat - argumente contra
- Conține ingrediente potențial toxice
Există multe ingrediente discutabile în guma de mestecat (inclusiv cele organice pe care le găsim în magazinele cu astfel de produse). Dintre cele mai comune: guma de bază, o combinație de 46 de substanțe chimice diferite pe care FDA le permite sub denumirea de "gumă de bază". Aceste substanțe ar putea fi rășini naturale de plante, ceară de albine sau produse chimice pe bază de petrol; antioxidanți artificiali, cum ar fi hidroxitoluen butilat (BHT). BHT este legat de riscurile de cancer, astm și problemele de comportament la copii; ingredientele de umplutură precum talcul și amidonul de porumb (care ar putea fi modificate genetic); dioxidul de titan - pentru a menține culoarea albă strălucitoare; îndulcitorii artificiali precum aspartamul - necesar pentru a face guma să rămână dulce pentru mai mult de câteva minute. Atenție, chiar și un gust dulce artificial poate declanșa organismul să elibereze insulina, ceea ce poate scădea nivelul zahărului din sânge și poate înrăutăți rezistența la insulină pe termen lung. În plus, îndulcitorii artificiali sunt în general toxici pentru bacteriile intestinale bune.
- Efecte nedorite asupra sistemul digestiv
Intestinele secreta enzime și încep să se miște. Acest lucru poate agrava unele probleme digestive cum ar fi ulcerul gastric sau sindromul intestinului iritabil.
- Duce la înghițirea de aer
Guma de mestecat poate duce la înghițirea mai multor bule de aer, ceea ce poate provoca dureri abdominale și balonare.
- Perturbă somnul
Mestecarea gumei crește vigilența, ceea ce este un lucru bun în timpul zilei, dar nu și pe timp de noapte.
- Cauzează probleme ale maxilarului
Maxilarul nostru nu este făcut să mestece continuu ore întregi. Excesul de mestecat poate duce la dezechilibre musculare ale maxilarului, dacă cineva are obiceiul de a mesteca numai pe o parte. Acest lucru poate duce la tulburări articulare temporomandibulare (TMJ) și dureri de cap.
- Nu este biodegradabilă
80 - 90% din guma de mestecat de pe piață este fabricată din plastic și nu este biodegradabilă, ceea ce poate prezenta probleme majore pentru mediu. De fapt, guma de mestecat este atât de artificială încât insectele nu o vor mânca, dar peștii și păsările o pot mânca și riscă să se sufoce.
Acum, că știți și aceste lucruri despre guma de mestecat, le veți mai oferi copiilor astfel de produse? În ambalaje colorate și cu personaje din desene animate, ele sunt o atracție la fiecare raft. Și, doar o dată, mami, ce poate fi așa de rău?
În locul gumei de mestecat
Deși guma de mestecat are unele beneficii pentru sănătate, în cele din urmă, dacă ingredientele pe care le conține nu sunt naturale, de ce ne-am expune riscurilor? Cele mai multe dintre gumele de mestecat sunt fabricate din mai multe ingrediente artificiale potențial dăunătoare dacă sunt consumate cu frecvență zilnică, iar experiența de mestecat în sine poate declanșa la unii oameni răspunsuri negative în organism. Pe scurt, dezavantajele care vin cu guma de mestecat e posbil să depășească beneficiile. Iar beneficiile pot fi obținute mai eficient în alte moduri:
- Tehnici de atenuare a stresului și reducerea anxietății - mindfulness, yoga, meditații, rugaciune etc;
- O plimbare afară, la soare și exerciții fizice - acestea pot îmbunătăți nivelul serotoninei, ceea ce duce la o stare de spirit mai bună și reduce anxietatea;
- Tehnici de respirație - pot ajuta la creșterea fluxului sanguin către creier și, astfel, la îmbunătățirea performanțelor cognitive;
- Pentru sănătatea orală - alte metode care ajută la o mai bună floră bacteriană orală, cum ar fi pasta de dinți remineralizantă, apă de gură pe bază de plante și o dietă bazată pe legume și fructe, din care să excludem dulciuri și alimente mult prea procesate.
Dacă doriți să aflați informații care vă pot ajuta pentru starea voastră de bine, urmăriți rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING de pe blog.Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!