Idei de cadouri pentru pasionați de mișcare sportivă+idei unde să la folosească (P)

Am câteva tab -uri deschise pe laptop, ca să mă hotărăsc asupra cadoului de Crăciun. Așteaptă Moșul să îi spun ce îmi doresc. :) După ce le închid și le deschid de mai multe ori, îmi dau seama că nu îmi doresc orice obiect sau serviciu cadou. Mi se derulează în minte, ca un scurt metraj rapid, acești 2 ani de pandemie. Știu că ce îmi doresc de Crăciun este ceva care să aibă legătură cu ce mi-a adus cea mai mare bucurie în acești ani. Nu mai vreau nici poșetă și nici paltonul nu-știu-care. Îmi doresc un rucsac pentru munte și un abonament la înot - din categoria cadouri pentru mișcare sportivă.

În ultimii 2 ani abia dacă am purtat o poșetă, chiar și prin oraș am avut laptopul cu mine în rucsac. Iar tot timpul liber l-am petrecut pe munte. Am ajuns să am haine și echipament mai mult pentru munte, decât pentru birou. Dacă mi-ar fi făcut cineva cu ani în urmă o asemenea profeție, aș fi râs zgomotos. Dar adevărul este că astăzi, oricât de puțin timp liber aș avea, îl investesc într-o formă de mișcare.

Dacă aveți astfel de prieteni, v-ați gândit să le faceți o bucurie din categoria cadouri pentru mișcare sportivă? Oferiți-le bucuria de a face sport și descoperiți și voi inspirația cadourilor potrivite oricărei pasiuni sportive. Se poate, chiar dacă nu v-a plăcut sportul până acum! Dați-i o șansă! :)

Dacă sunteți pasionați de mișcare sportivă sau sunteți pur și simplu la început și vreți să vă acomodați cu ideea și să vă inspirați de la noi, vă las lista noastră cu tipurile de mișcare, plus lista traseelor montane făcute de noi în cuplu și cu copiii, în perioada 2020 - 2021. La fiecare dintre ele am menționat câteva idei și despre echipament, care sunt de folos pentru atunci când te pregătești de drum.

Acest articol este susținut de către prietenii de la Decathlon, care ne-au însoțit în fiecare drumeție sau traseu mai complex, dar și în oraș.

Ce tipuri de mișcare sportivă facem noi în ultimii ani

  • Plimbări ușoare prin cartier

De obicei durează între 1 oră și jumătate sau 2 și participăm toți 4. Poate fi plimbare declarată sau plimbare inventată :), de genul e nevoie să mergem până la bancă sau până la aprozar. De multe ori, începutul e în sunet de proteste, că avem 2 mașini, de ce trebuie să mergem pe jos, că e frig, că o să plouă, că nu e chef etc. După ce intră și fetele în ritm și ne fură endorfinele mișcării, spiritele se potolesc și reușim să avem chiar momente agreabile.

Am început în pandemie, când era limitată mișcarea și trebuia să scoatem totuși fetele un pic din casă. Cu ochii pe ceas și pe pedometru, făceam cel puțin 8.000 de pași uneori chiar în ritm alert.

E un obicei pe care ni-l păstrăm și cam de 2 ori pe săptămână îl practicăm.

Echipament: de obicei, încălțămintea e cea mai importantă, nu plecăm în sandale de acasă, ci cu un tip de încălțăminte pentru mers sportiv https://bit.ly/30mpalN.

Vara, dacă e vremea schimbătoare, sunt importante pelerinele de ploaie. https://bit.ly/3yljgh4. Sau mai e varianta de jachetă impermeabilă: https://bit.ly/3GDEMAF.

  • Mers cu bicicleta sau trotinetele

Avem toți biciclete, tot de anul trecut. Ne-am luat și noi când le-am le-am cumpărat lor variante mai mari, potrivite pentru noua lor vârstă. Dăm ture de cartier, de 2 ori pe săptămână, în șir indian.

A fost o provocare, din punct de vedere al echipamentului complet - toate accesoriile de care avem nevoie, de la căști de protecție până la semnalizatoare de noapte.

Trotinete au doar fetele și le mai folosim când ne roagă să și le ia la plimbarea pe jos, ca să simtă ele că fac ceva mai mult decât să meargă.

Recomandare: în oraș sunt potrivite bicicletele..de oraș. https://bit.ly/3dOrQLU. Modele noastre sunt și pliabile, am vrut să ne asigurăm că le putem lua cu noi în portbagaj: https://bit.ly/30msHAp.

Nu plecați niciodată cu copiii pe bicicletă fără cască de protecție, genunchiere și cotiere, fără claxon și lumini de semnalizare!

  • Mers alert - tură de Herăstrău 

Parcul Herăstrău e departe de casa noastră și nu e musai preferatul nostru, pentru că e foarte aglomerat mai mereu. Nu e de mirare, mai ales că Bucureștiul e un oraș cu puține parcuri.

Cu toate acestea, în pas alert, facem o dată pe lună câte o tură de lac. Ne ia cam 1 oră și nu ne e greu, mai ales că fetele își doresc să se alerge una pe alta. :)

Facem asta chiar și iarna și am făcut-o și în perioadele în care era obligatorie masca pe afară.

Am învățat în timp să ne adaptăm îmbrăcămintea la temperatura de afara când facem mișcare.

Recomandare: pantofii pentru mers alert sunt importanți, pentru talpa flexibilă și ușoară.

Sunt importante hainele, în funcție de anotimp. Vara e mai simplu, însă pentru toate celelalte anotimpuri e nevoie de îmbrăcat ”în straturi”, mai ales dacă nu aveți experiență prea multă. Altfel spus, un articol de piele, care poate fi bluză sau tricou și care lasă pielea să respire: https://bit.ly/30qZFji sau https://bit.ly/3oPDFaZ. Peste acesta e potrivit un obiect vestimentar termic, în funcție de anotimp: https://bit.ly/3dLDdnX. La fel și în ceea ce privește pantalonii.

Polarul mai este important, dacă e vreme rece: https://bit.ly/3oLevKF.

  • Mers cu role

Aici doar Teo e mare maestră, noi am susținut-o încă de când era foarte mică, pe la 3 ani. Și-a dorit foarte mult să meargă pe role, chiar dacă îi era frică, dar astăzi ar sta doar pe ele.

Le are în fața casei și vara e bucuria ei să le folosească în curte, la joacă cu vecinii.

Recomandare: casca de protecție, genunchierele și cotierele sunt foarte importante, indiferent de nivelul de experiență al copilului. https://bit.ly/3m2fFzQ 

  • Patinaj

Maria e destul de circumspectă când vine vorba de un sport nou și nu insist, dacă nu cere ea. Eu doar o expun. Nu e cazul Teodorei, care de la 3 ani și ceva a vrut musai să patineze. Nu vă povestesc cam cât am stat eu agățată la Afi de balustrade să o încurajez. Dar se pare că am făcut treabă bună.

Recomandare: la fel, casca de protecție, genunchierele și cotierele, dar mai ales mănușile sunt importante la patinoar - ca protecție atunci când cade și pentru a evita accidentările, chiar dacă patinează în interior: https://bit.ly/3ym4IxJ.

  • Înot

În fiecare vară, de ceva ani, Teo merge la înot la bazinul Facultății de Medicină. Anul acesta a trecut la avansați și era foarte bucuroasă că a învățat tehnici noi. Din păcate, din cauza programului de școală și al traficului, în timpul anului nu reușim să facem drumul până acolo.

Eu am găsit o variantă de bazin unde e mai puțin aglomerat și vreau să merg, începând cu ianuarie, la Orhideea Spa.

Recomandare: echipament complet, costum de baie întreg https://bit.ly/3dLE0Fr, ochelari https://bit.ly/31WixqP și cască de protecție https://bit.ly/3oPwdNl.

Probați produsele mereu, e destul de greu să potrivești pe cap căștile și e nevoie de răbdare.

Echipamentul nostru pentru înot mai cuprinde: prosop, șlapi și uscător de păr.

  • Mers la sală

Eu merg la sală de 2 - 3 ori pe săptămână, în funcție de cât de aglomerată sunt cu programul de lucru și am povestit și pe blog cum mi-a schimbat viața acest obicei. A fost greu până să devină obicei, dar odată ce am început să simt beneficii din toate punctele de vedere, a intrat în program și pot spune că nu există bine mai mare pe care să mi-l fac mie însămi decât acest abonament lunar la PT. Faptul că lucrez sub îndrumarea unui antrenor personal mă face să mă simt safe și, mai ales, faptul că alternez tipurile de mișcare în mod planificat. Am câștigat în timp masă musculară, dar, mai ales, încredere în mine, forță și rezistență pentru urcatul pe munte.

Recomandare: citiți proiectul meu de pe blog - Jurnal de începător la sală (20 de episoade) și, în general, cumpărați etapizat echipamentul de care aveți nevoie. Cei mai importanți sunt pantofii sport, care să fie de fitness, nu de running ori de mers prin oraș. https://bit.ly/3rZIAYY

  • Yoga, pilates

De când am început programele pentru cliente, am introdus și o componentă de mișcare tip yoga și pilates și am participat și eu la mare parte din sesiuni (1-2 ore pe săptămână). M-a ajutat mult pentru îndreptarea spatelui și pentru mobilitate, în general. Am învățat să îmi controlez respirația și să mă folosesc de ea pentru perioadele cu încărcătură mai mare de stres și pentru relaxarea de seară, înainte de somn.

Recomandare: echipamentul minim necesar este salteaua și cărămida. https://bit.ly/3s1rERO și https://bit.ly/3IN82Xs.

Pentru a lucra postura și a deveni mai conștienți de ea, mingea aceasta poate fi folosită pe post de scaun la birou: https://bit.ly/3ypsV6C. Și abdomenul vostru vă va mulțumi după o perioadă! :)

  • Pedalat acasă/bicicletă

A primit recent soțul de la mama lui o bicicletă și mă bucur să văd că o și folosește. Pentru serile și diminețile de iarnă eu zic că e perfectă, nu trebuie să faci vreun efort și nu ai nevoie de echipament să o folosești. E facilă și pare că îl motivează. Până acum a folosit-o zilnic.

Recomandare: pentru început, o variantă cât mai basic, nu investiți foarte mult în ea. Important e să vă împrieteniți cu ea pentru o perioadă și chiar să o folosiți. După 3 luni de folosit zilnic, vă puteți gândi la next level. https://bit.ly/3yjHVTs. Altminteri, se poate transforma ușor în cuier de haine foarte scump.

  • Stepper 

Am cumpărat stepperul anul trecut, de la o colegă care voia să scape de el. https://bit.ly/3lZN268. Mărturisesc că aș putea să îl solicit mai mult. :)

cadouri mișcare sportivă

  • Ski

Dintre noi toți, tot Teo e cea mai prietenă cu ski-ul. Am avut anul trecut o experiență grozavă la Rânca, despre care am și scris aici. Teo a învățat din 1-2 ședințe și a devenit ușor independentă. Maria s-a plâns de monitor, cel mai probabil nu a avut deloc chimie cu ea, nu am mai insistat. Aștept cuminte să își dorească și să ceară ea. Caut pentru anii următori tabără de ski pentru Teo. Eu încă nu mi-am dat seama dacă îmi place sau nu foarte mult această formă de mișcare.

Recomandare: pentru copii, cel mai bine a prins casca cu vizieră integrată. https://bit.ly/3IVmflw. Dar și pentru mine, recunosc.

  • Cățărat în copaci (ocazional)

Ambele fete au fost de mai multe ori la cățărat la Edenland și la Cernica, pe trasee de la dificultate mică la medie și mare. Abia le-am adunat de prin copaci de fiecare dată, cu plânsete.

  • Caiac pe diferite lacuri (ocazional) 

Au fost de mai multe ori cu tatăl lor și finul lor cu caiacul, la Mogoșoaia, pe Snagov și mai sunt câteva locuri care îmi scapă. S-au plâns tot de atâtea ori că e greu, dar nu se mai desprindeau de caiac. :)

  • Pescuit

Soțul e pasionat de pescuit, deși în ultimii ani a practicat de mult mai puține ori acest sport, față de trecut, când nu era tată și nici nu avea atâtea responsabilități profesionale. Ambele fete au fost cu el la pescuit de mult ori și au pescuit și ele, așa cum au putut.

Dacă doriți consultanță pe tema aceasta, să ne scrieți :).

Am lăsat la final traseele montane pe care le-am făcut în ultimii ani, atât în cuplu, cât și cu fetele și chiar cu părinții, de ambele părți.

Mergem la munte în fiecare lună și într-un fel sau altul găsim tot ajungem să ne cățărăm pe un deal sau un vârf de munte, în mod planificat sau spontan.

Am atins 2 vârfuri de dificultate mare în ultimii 2 ani:

  • Vf. Moldoveanu - cel mai înalt vârf din țară noastră. Am ajuns pe acoperișul României, la 2544 metri, în august 2020.

    E o experiență de povestit pe larg și am scris despre ea pe blog. A fost un traseu greu și lung, nimic din ce citiți pe net și vedeți pe youtube nu va spune, de fapt, cum e.

    Am parcurs 21 de km pe jos, timp de 12 ore urcat pe Valea Rea și coborât pe Galbenă. Am atins de fapt 3 vârfuri: Viștea Mare, Moldoveanu și Galbena.

    În orice caz, faceți asta doar dacă aveți condiție fizică medie către ridicată și nu doar că plimbare de distracție. Pentru amuzament de weekend, puteți merge la cota 1400 cu mașina în Sinaia.

    Recomandare: de fapt, ce a fost extrem de important și folositor pentru mine, pe rând:

  • Vf Piatra mică - octombrie 2021

10 ore, 17 km, la 1-2 grade, urcat pe pantă la 45 de grade, coborât pe lanțuri la 90 de grade și în rapel, 2 ore de coborâre pe stânci cu lanțuri și fără. Plus coborât noaptea prin pădure. Pe alocuri mi s-a părut mai greu decât pe Moldoveanu.

A burnițat cât am urcat și a nins la un moment dat.

Aș minți să va spun că a fost ușor. E prima oară când am urcat pe munte iarna și nu mă așteptam să fie iarnă în octombrie. E total diferit față de vara, hainele și tot echipamentul trebuie să fie musai adecvat, că să ai libertate de mișcare.

Traseul nostru a fost: Fântâna lui Botorog - Poiana Zanoagei - Crucea de pe Piatră Mică - Vârful Piatra Mică - Coborârea pe lanțuri - Șaua Curmăturii - Cabana Curmătura - Prăpăstiile Zărneștiului. Plecat la 11.15, ajuns la mașină la 21.10. Probabil vara e mai simplu, alta e mobilitatea și altă siguranță când stâncile nu sunt acoperite de zăpadă.

Recomandare: Echipamentul de iarnă e diferit și foarte important. Ai impresia că fiind frig afară e nevoie de haine foarte groase. În realitate, îmbrăcatul în straturi e esențial. A trebuit sa scot câteva haine de piele de tot de pe mine, mi-ar fi folosit mănușile întregi (le-am avut pe cele de ciclism) și geaca a fost prea groasă - cea de ski. Ar fi fost suficientă bluza tip sweter de peste tricou și polarul, plus un softshell în rucsac. De data aceasta, am uitat bețele în mașina soțului și nici nu ne-am mobilizat să luăm de la Decathlon din Brașov.

4 vârfuri de dificultate mică spre medie, de atins cu cei mici

  1. Vf. Ciucaș septembrie 2020 - dificultate medie 

Am plecat de acasă cu gândul că facem ce putem (ce pot copiii, de fapt), iar după câteva ore și un peisaj copleșitor de frumos, ne-am trezit în vârf.

Iar copiii noștri ne-au oferit o frumoasă lecție de viață: nu s-au plâns, nu au obosit, nu au avut nicio pretenție, s-au împrietenit la cabana Ciucaș cu cățeii și, în general, s-au bucurat de fiecare pietricica și floricică de pe cărare.

Traseu: cabana Muntele Roșu, prin pădure, către Cabana Ciucaș și apoi către vârf.

Recomandare: ghetele pentru copii și gecile impermeabile sunt esențiale. Noi avem pentru vara acest model https://bit.ly/33jqwyB și pentru toamna acesta: https://bit.ly/33jqve1.

Pentru geci, vă puteți uita aici, ce avem noi cred că nu mai e pe stoc: https://bit.ly/3DMDtgZ.

2. Vf Gropșoarele - la Răscruce, august 2021

Copiii noștri minunați au urcat și au coborât pe picioarele lor 10 km și au fost răsplătiți cu gustări la liber de afine. Au cules și au mâncat de acolo din tufe, cu o bucurie cu care doar copiii se laudă. :) Au fost 5 ore petrecute cu sens.

Aceleași recomandări legate de echipament.

3. Vf Postăvaru - septembrie 2021

Am fost cazați în Poiana Brașov și am urcat prin pădure, deși se putea urca și pe drumul forestier. Nu prea era nimeni la ora 9 dimineața, când a început urcușul nostru și ne-am temut un pic de urși. Ne-am oprit la cabana Postăvaru pentru masă și odihnă, după care am ajuns ușurel în vârf. La întoarcere, am mai făcut un popas la cabana Iagăr, ca să ne mai răcorim și să bem o cafea. A fost una dintre cele mai frumoase drumeții ale noastre împreună.

Aceleași recomandări legate de echipamente. Dacă ar mai fi să adaug ceva, ar fi să învățați copiii să își poarte singuri rucsacul, după propriile nevoi: apă, șervețele, snack, jucărie. E simplu și ușor și creează obișnuite bune pentru viitor. Fiecare trebuie să se învețe independent și pe propriile picioare. https://bit.ly/3m1gIjh

4. Vf Tâmpa, august 2020.

Drum de 1 oră și jumătate maxim. Am ales să urcăm la picior și să coborâm cu telecabina. Maria abia împlinise 4 ani și am fost mândră de ea că nu a cerut în brațe și a urcat susținut până sus, în timp ce mulți adulți făcuseră coadă la telecabină.

Drumeții cu copiii și părinții - dificultate mică spre medie

- Brașov - Pietrele lui Solomon și mai departe în munte - e ușor, se poate face cu cei mici, dacă știți că sunt dispuși la mers pe drum. Au fost vreo 9 km dus întors până la mașina care se lasă în parcarea amenajată.

Drumul vechi din Poiana Brașov către Brașov - am coborât pe el către Brașov, iar la întoarcere am luat autobuzul. Foarte frumos și deloc greu.

- Cotul Donului - Cabana Poiana Secuilor - drum prin pădure, cu urcuș pe potecă, oarecum dificil pentru copii. Să va luați vreo 4 ore. Răsplata vine la final, la cabană va puteți opri la terasă, se mănâncă ok, că la orice terasă din oraș.

- Zărnești - Colțul Chiliilor. Urcușul e susținut, nu e simplu, se poate se întâmpinați rezistența copiilor. Însă sus, e foarte frumos, liniștea de la chilie e priceless.

- Biserica dintr-o piatra de la Năieni + peștera lui Ambrozie - o drumeție de făcut dacă sunteți de loc din Buzău, mai ales. Noi am ales să o facem anul acesta, în vacanța de 1 Decembrie, petrecută la socri, care ne-au și însoțit. Am văzut mormintele tracice și peșterile preistorice din zonă și tabăra de sculptură de la Năieni. O panoramă superbă asupra Carpaților (vf. Penteleu, Vf. Ciucaș, Munții Bucegi, Piatra Mare).

- Trovanții de la Ulmet, comuna Bozioru. Câteva ore petrecute într-o drumeție cu părinții și copiii. Se mai numește și Babele” de la Ulmet. Sunt de fapt formațiuni de gresie naturală (nisip cimentat) ce iau forme rotunjite, semănând cu fețe umane sau creaturi fantastice. Zona Buzăului este celebră pentru formele turtite ale pietrelor de aici, turiștii asociind imaginea lor cu cea a unor nave spațiale. A fost bucuria copiilor, care au urcat și coborât foarte entuziasmați dealul respectiv.

- Sinaia, Poteca Regală - Poiana Stânii Regale O drumeție în care i-am invitat și pe părinții mei, de ziua lui tata, anul trecut. I-a provocat nițel, dar așa vor ține minte aniversarea de ’70 de ani a bunicului, cu tortul în pădure, pe drumul pe care regele îl făcea pe vremuri către Poiana Stânii Regale.

- Canionul 7 scări. Am făcut drumeția în canion anul trecut, în noiembrie 2020, pe o vreme superbă și doar în cuplu. Dar au fost multe familii cu copii, deși eu pe anumite scări nu aș fi avut curaj să îmi iau copilul cel mic. Balustrada udă, rece, scara perfect verticală și hăul de sub noi m-au speriat la un moment dat. În orice caz, poate fi o drumeție de câteva ore, dacă veniți din Brașov. Din București, nu știu ce sa zic, cu ce trafic e pe Valea Prahovei. Poate dacă e doar o oprire pe un drum mai lungă către Brașov sau mai sus.

- Cabana Curmătura, noiembrie 2020.

22.500 pași făcuți pe traseul: Brașov - Prăpăstiile Zărneștiului - Cabana Curmătura (urcat prin Prăpăstii, nu pe la Fântâna lui Botorog) - Poiana Zănoagei - Fântâna lui Botorog. Cu masa luată la Cabană, a fost un traseu de 5 ore și jumătate, în ritm încet. Un traseu pe care noi l-am făcut fără copii, dar erau multe familii cu pitici, așa că și ale noastre ar fi făcut față cu brio.

Legat de echipament, aș mai adăugat fularul tip burlan din material polar și fesul dublat cu polar, fără de care eu nu plec la munte din septembrie încolo. Iar vara, bandana anti UV.

Mai am setul de bluză termică și colanți care îmi asigură confortul termic iarna, la munte, indiferent de activitate.

Aceasta a fost lista mea de cadouri pentru mișcare sportivă, sper să bucurați cu ea prietenii care sunt pasionați de sport și să îi încurajați în acest fel să lucreze la pasiunea/planul lor de sport.

℗ Cum spuneam, am scris acest material amplu la invitația Decathlon, brandul nostru preferat când vine vorba de articole sportive. Magazinele sunt ușor de accesat, iar site-ul e cel mai user friendly ever, funcționează foarte bine search-ul și totul e bine organizat, pe categorii.

Echipamentul sportiv e la cel mai bun raport calitate – preț  pentru minim 80 de sporturi. Iar toate produsele au o garanție de 2 ani, ceea ce mi se pare uau!

În plus, există aplicația Decathlon, care oferă următoarele avantaje:

  • Produsele preferate la un click distanță;
  • Cardul de fidelitate ușor accesibil:
  • Istoricul cumpărăturilor ușor accesibil;
  • Verifici stocul și informațiile produselor mult mai ușor;
  • Comunicare personalizată;
  • Ai conținut adaptat în funcție de sporturile preferate.

Programul de fidelitate ne ofere următoarele avantaje:

  • Vouchere de reducere;
  • Retur timp de 2 ani, fără bon fiscal;
  • Consiliere personalizată;
  • 2 ani garanție pentru produsele Decathlon;
  • Revizie gratuită pentru biciclete, în primele 6 luni.

Nu uitați: pentru orice pasiune sportivă există și cadoul potrivit! Un om pasionat de sport se va bucura enorm de un cadou potrivit pentru sportul lui preferat.

Alo, Moș Crăciun, ai citit tot ce am scris, da? :)

Previous
Previous

2 rețete simple de post: curry cu legume și Imam Bayildi

Next
Next

”Când ajungi foarte jos, nu-ți mai rămâne decât un singur lucru: visul tău”