Lista mea de produse de îngrijire pentru ten, păr și corp

De-a lungul timpului, am folosit și eu, ca fiecare femeie, multe produse de îngrijire. Cele mai multe luate, la începuturi, din supermarket/boutiquri de cartier, după care, atrasă de branduri celebre, din călătorii, din duty free și tot așa, comenzi pe online. După care, anii au trecut și am început să citesc despre cât de importante sunt aceste produse de îngrijre pentru corp, mai ales că pielea este cel mai mare organ al nostru și că tot ce punem pe ea ajunge direct în sânge. Am fost foarte atentă în perioada primei sarcini, mai ales, când am respectat toate regulile despre care aflasem că sunt importante pentru a nu-i face rău bebelușului: nu vopsea cu amoniac, nu ojă pe unghii, nu rujuri, nu orice cremă, ci variante speciale pentru gravide. Mi-am păstrat o parte din obiceiuri și după ce am născut, iar în a 2-a sarcină mi-a fost mult mai ușor, din multe puncte de vedere. La distanță de aproape 8 ani, pe piață erau mai multe variante de produse de îngrijire mai puțin convenționale, ca să zic așa. Oferta e acum mai bogată, piața abundă în produse care promit îngrijire non toxică. Diferența o face prețul, de multe ori și, evident, calitatea. Pe de altă parte, atât pentru mine, cât și pentru fetele mele, dar și pentru clientele cu care lucrez, încerc să fac recomandări echilibrate și, mai ales, să nu sperii femeile cu povara scanării super riguroase a etichetelor. Nu e chiar simplu să fii femeie, să ai grijă și de tine, și de copiii tăi, de meniul familiei, de casă etc și să stăpânești și toate tainele industriei de beauty. Mai ales că, să fim serioși, cele multe dintre noi cădem pradă marketingului și pentru că vrem, că ne plac cosmeticele, mirosul și cum se simt ele pe pielea noastră. Așa că îmi e greu să îi spun unei femei care nu are probleme cu tenul, cu greutatea sau nu are probleme hormonale, că ar trebui să renunțe la unele produse din portofoliul ei de îngrijire pentru că au parfum, de exemplu. Căci ea nu vede sensul și înțelesul acestei recomandări, în primă fază.Așadar, dacă vreți câteva recomadări din partea mea legate de alegerea produselor de îngrijire pentru față și corp, ele ar fi, pe scurt:

  • Învățați să comandați cosmetice și produse de îngrijire (dar și de curățat, pentru uz casnic) din magazine specializate, nu mai cumpărați din orice magazinaș obscur. Sunt multe variante online, dar și magazine specializate. Și da, ar fi grozav dacă începeți să fiți mai selective, să căutați etichete bio/organic;
  • Înlocuiți, treptat, câte 1-2 produse, până vi se termină celelalte și testați-le pe piele și păr. În primă fază, vi se va părea că nu curăță la fel de bine, pentru că nu au agenți de curățare atât de puternici, sunt mult mai blânde cele bio/organice. Aveți răbdare!
  • Pentru vulnerabilitatea voastră principală, investiți cel mai mult! De exemplu, la mine este părul. Eu practic dau oricâți bani pot și cel mai mult pe șampoane bune, pe vopsea, pe tot ce ține de părul meu, cu care niciodată nu pot să zic că am avut cea mai bună relație, pentru că e subțire și nu mă ascultă. 
  • Nu trebuie să știți toate ingredientele de bază ale unei creme (să fim serioși, aceasta e treaba dermatologilor). Însă e bine de știut că ingrediente precum gudron, plumb, mercur, parabeni - toate acestea nu sună deloc bine pentru produsele de îngrijire, fiind responsabile de la reacții alergice până la tulburări endocrine și alte boli grave. Dar, de folos este să aveți instalată în telefon una dintre aplicațiile: Think Dirty, CosmEthics, Clean Beauty sau Skin Carisma. Cu ele puteți vedea scorurile produselor, direct în magazin sau înainte, când plănuiți o nouă sesiune de shopping. Cu toate acestea, nu uitați că depinde mult și de frecvența cu care folosiți un produs - că tot vorbesc eu mereu despre echilibru. 
  • Renunțați să mai testați tot ce apare pe piață nou. Eu sunt tentată zilnic de diverși producători să încerc tot felul de produse pentru ten, având în vedere poziționarea mea pe zona de healthy lifestyle, însă am ajuns să refuz, pentru că pur și simplu nu pot testa pe tenul meu orice produs. Mi-ar plăcea, desigur, ca oricărei femei. Dar gândiți-vă ce înseamnă pentru un ten să tot schimbe la câteva săptămâni produsele. Am ajuns la maturitatea în care spun că atunci când sunt mulțumită de un produs îl folosesc nu până mă plictisesc eu de el, ci tenul meu. Atunci când se revoltă împotriva lui știu că a sosit momentul pentru schimbare. La șamponul de păr simt cel mai ușor acest lucru și aici sunt mai deschisă la testat produse, căci practic acestea nu rămân pe piele, sunt îndepărtate cu apă după câteva minute. 
  • Învățați să evitați parfumul - mult prea des întâlnit în produsele cosmetice. Durerile de cap, ameţelile, crizele de astm sau episoadele de alergii pot fi provocate și de parfumul din ele. Cu atât mai mult dacă pielea voastră este sensibilă, aveți dermatită atopică sau alte neplăceri diagnosticate sau doar observate.
  • Rețineți despre parabeni ceva foarte important, care mi-a fost confirmat și de către medicul dermatolog: parabenii sunt conservanți folosiți de zeci de ani în produsele cosmetice: creme, șampoane și produse de make-up. Rolul lor este de a crește durata de viață a produselor cosmetice și de a le împiedica să nu se degradeze înainte de a fi folosite. Ei sunt dăunători pentru că mimează hormonii estrogeni. Odată aplicați la nivelul pielii, aceștia pot fi absorbiți și pot determina modificarea balanței hormonale, ceea ce poate produce modificări în sarcină, menstruație și, mai nou, pot juca un rol important în apariția cancerului de sân. De asemenea, pot produce reacții alergice cutanate ce se pot manifesta prin roșeața, prurit, mâncărimi, iritație și scuame. Dacă produsul nu are menționat pe etichetă că este paraben free, putem căuta acești produși în lista de ingrediente ca: isopropyl-, butyl-, isobutyl-,methyl- paraben. 
  • Când vine vorba despre produse de îngrijire, less is more, dacă nu aveți indicații de la medicul dermatolog, mai ales. Știu că abundă grupurile de internet care vorbesc mai ales despre rutine de îngrijire a tenului, de exemplu, dar nu e nevoie să puneți pe piele zeci de produse zilnic, dacă nu aveți probleme de tratat. Rețineți că o piele sănătoasă are nevoie în primul rând de curățare blândă zilnică (demachiere, duș), hidratare (apă, fructe, legume) și fotoprotecție, indiferent de anotimp + evitarea expunerii directe în soare. 
  • Am scris aici un interviu cu medicul dermatolog, poate vă inspiră. 

Mai jos este lista produselor pe care le folosesc, în prezent, unele dintre ele de ceva vreme, altele integrate recent și care se dovedesc alegeri foarte bune pentru pielea și tenul meu: 1.Șamponul care mie îmi oferă volum și simt că și curăță foarte bine părul: Plantur39. Înainte am folosit tot pentru volum unul de la Apivita, însă nu am fost așa mulțumită de el. NU folosesc mască pentru părul meu fin, iar balsam doar la salon. produse de îngrijire2.Pentru ten - revelația anului trecut, produsele CeraVe: gel de curatare, apa Micelara și crema de față.Pentru față folosesc alternativ și crema cu struguri de la Apivita, plus crema de ochi, din aceeași gamă. Pentru revitalizarea tenului, am ani de zile de când folosesc fiolele ser cu vitamina C și acid hialuronic, iar prețul de pe site-ul Yuga este unul foarte bun.Crema hidratanta Lavera e nouă la mine în dulapul de cosmetice.produse de îngrijire3. Folosesc de 3 ani zilnic crema cu SPF 50, 12 luni pe an, iar vara o aplic riguros, din 2 în 2 ore. Aderma e cel mai folosit dintre brandurile testate de mine. Am mai testat și creme de protecție din afara celor dermato-cosmetice, dar nu m-am înțeles prea bine cu ele, m-am iritat foarte tare. Mai caut.4. Pentru corp, trebuie să știți că medicii dermatologi nu recomandă căzile lungi, la temperaturi foarte ridicate ale apei, pentru că usucă foarte tare pielea. Personal, din rațiuni de piele pe alocuri uscată, nici nu aplic exfoliant, decât foarte rar.Îmi place această cremă de duș pentru că hidratează foarte bine pielea. Cât despre aplicarea cremei sau uleiului de după duș, aceasta se face după ce am tamponat ușurel pielea cu un prosop și fără să frecăm ultimul strop de apă, dimpotrivă. Rolul cremei este să sigileze apa proaspăt absorbită în piele. Eu am mai multe creme pentru acest pas, inclusiv un ulei luat din Grecia, foarte bun și cu care pielea mea se înțelege foarte bine. Iar pentru pielea mea sensibilă, chiar dacă are parfum, foarte bine merge crema de după duș Atoderm. Există și varianta neparfumată, dar parcă nu mă pot despărți de aceasta încă. 5. În continuare, am nevoie să descopăr rujuri cu pigmenți naturali, rimel cât mai puțin toxic, liner și fond de ten. În prezent folosesc gloss-ul bio de la Lavera.Vă țin la curent cu ce mai descopăr, e un proiect în continuă mișcare la mine anul acesta. 6. Produse pentru alte nevoi: 

Încă mai sunt în căutare de oje cât mai non toxice, singurele de care am aflat până acum și pe care le testez de peste 1 an sunt cele de la Benecos, care nu sunt nici scumpe. Au până la 90% ingrediente de origine naturală și formula lor este îmbogățită cu ulei de avocado și Biotina (vitamina H). Culorile sunt foarte faine (le-am ales online și nu m-am înșelat în privința lor) și am fost cu ele și la salon. Sper să vă fie folositoare lista mea și, mai ales, îmi doresc să începeți să deveniți mai selective cu produsele de îngrijire convenționale și să căutați alternative bio/organice ușor ușor pentru mai toate produsele cu care intrați în contact direct, produse de îngrijire, dar și de curățat.Voi ce produse de îngrijire folosiți?

Previous
Previous

Rețetă de burger italian cu mozarella, pesto și cârnați

Next
Next

Rețetă de omletă la cuptor cu feta, spanac și cârnați ℗