Mănânc cireșe și sunt fericită!

Stăteam să nasc și am mers la fini la țară. M-am urcat în cireș, era prin iunie. M-am dat jos de acolo nu la insistențele soțului, ci pentru că pur și simplu simțeam că îmi pleznește burta. Am mâncat sigur mai mult de o găleată. Am avut noroc că nu m-a luat salvarea, dar nici prea bine nu mi-a fost în săptămâna respectivă. De atunci, în fiecare an, de la primele cireșe până la ultimele, nu vreau să văd alte fructe. Mai sacrific și câte o masă doar pentru câteva cireșe în plus. Simt că sunt fericită când mănânc cireșe. Așa că nu mă mai opresc. Pur și simplu nu vreau să treacă sezonul lor, mă agăț de el. Simt că se duc și îmi iau dreptul la fericire. :) Nu e corect!!E o relație interesantă între noi. M-am gândit mult la ea și am vrut să văd dacă e doar în capul meu fericirea (deși n-ar fi rău nici asta). Surpriză, am găsit niște explicații științifice!

Cu cât mâncăm mai multe fructe și legume cu atât suntem mai fericiți

Nu e poveste, sunt rezultatele unor cercetări din 2016 și care au fost publicate în the American Journal of Public Health. S-au ocupat oameni de știință australieni, care au urmărit jurnalele alimentare a peste 12.000 de persoane adulte. Așa au descoperit că cei care mâncau mai multe fructe și legume erau mai fericiți și se simțeau mult mai satisfăcuți în ceea ce privește viețile lor. Cercetorii au subliniat faptul că mulți oameni nu sunt motivați să mănânce alimente sănătoase pentru că recompensa în plan al sănătății nu apare imediat, ci mai târziu în viață. Și pur și simplu ei doresc recompense pe moment, nu cred în rezultate atât de târzii.Studiul din 2016 mai arată și că cei care au crescut consumul de fructe și legume la 8 porții au raportat o stare de fericire mai mare, stare de bine și satisfacție legată de viața proprie timp de 2 ani. Deci, fericire de durată, nu-i așa?Am mai găsit și un raport efectuat de cercetători iranieni care au monitorizat peste 500 de studenți la medicină. Aceeia care aveau obiceiuri alimentare sănătoase, inclusiv mai mult de 8 porții de legume și fructe zilnic, au avut și scorurile cele mai mari la capitolul”fericire„. În acest caz, micul dejun a fost găsit și el ca indicator al unei stări de fericire mai mari.Știți că eu povestesc mereu despre cum stimulează mâncarea buna dispoziție și capacitatea de concetrare. Ea oferă organismului mai multe elemente nutritive, cu rol vital în ceea ce privește sănătatea creierului. Așa că scade riscul de depresie și se îmbunătățește calitatea somnului. Apoi, e vorba de cocktailul de vitamine, minerale și antioxidanți. Acesta produce energie și crește capacitatea de funcționare a organismului. Cocktailul acesta trebuie să fie ținta fiecăruia dintre noi. Și nu acea explozie rapidă de energie produsă de zahăr, care ne lasă obosiți sau irascibili.

8 porții de fructe și legume?

Poate o să vi se pară mult, nu? Cu puțină planificare și străduință, doar la o masă reușim să bifăm 2-3 porții și ziua e mare. Iar la gustările dintre mese, dacă le abordăm ca pe momente de a mai bifa niște porții, gata pe ziua respectivă.Potrivit USDA (US Department of Agriculture), porțiile înseamna așa:

  • o porție de fructe: 1 fruct de mărime medie întreg, 1 cană de fructe feliate ori fresh de fructe ori 1/2 cană de fructe uscate.
  • o porție de legume: 1 cană de legume crude sau gătite ori suc de legume ori 2 căni în cazul frunzelor verzi (spanac, kale, salată verde).

Prin urmare, se explică. Nu e vorba doar despre cireșe, dar poate că legăturile sunt altele la mine. Mai - iunie sunt pentru mine cele mai frumoase luni ale anului. Începutul verii mă umple de energie, sunt mai matinală, oferta verii mă încântă tare mult. Cred că e un cumul de factori. Și știți cum e, mănânci cireșe, îți dai seama că e păcat să le strici cu un cartof și îți faci o salată apetisantă, apoi mai ieși și la câțiva kilometri de alergare, apoi hai la drumeție cu familia, iar cireșe și tot așa. E ca la femei, de la o broșă, schimbi toată garderoba. Așa e și la mine cu cireșele cred. Mi se par așa un dar, încât odată cu el, mai aduc și alte daruri în viața mea. :)

Dar nu numai atât. Cireșele sunt surse de melatonină

Cum ziceam mai sus, am lăsat 1 kilogram de cireșe să îmi intre pe ușă și hopa, apar tot felul de schimbări. După ce am citit despre somn mai mult și despre alimentele care influențează ritmul circadian, am aflat că și cireșele au un rol important.

Potrivit studiilor, cireșele sunt sursă naturală de melatonină, hormonul care controlează ceasul intern al corpului când vine vorba de somn. Melatonina este hormonul care induce starea de somnolență și ajută la îmbunatățirea calității somnului. Așa că, o mână de cireșe seara, înainte de nani, poate asigura o tranziție mai lină către somn (adormim mai repede), dar ne vom trezi și mai bine dispuse.

Din păcate, pe măsură ce înaintăm în vârstă, scade capacitatea organismului de a produce în mod natural melatonină. Stresul și expunerea la lumină artificială constribuie și ele la scăderea nivelului de melatonină, iar cireșele ajută și ele la ajustarea nivelului optim de melatonină. Și, bineînțeles, antioxidanții din cireșe ajută creierul să se apere de efectele negative ale radicalilor liberi, stimulând buna dispoziție. Pam, pam! Iată de ce mănânc eu cireșe și sunt fericită: pentru că un om odihnit e un om fericit, echilibrat și vede partea bună a lucrurilor.

Ca să știți voi, grepfruit-ul conține și el melatonină, dar pentru a obține același efect trebuie să mâncăm mai mult decât un bol de cireșe. :)Ok, știu că știți că nu e chiar ok să mâncăm fructe seara, dar serios acum, sigur nu veți mânca în fiecare seară timp de 2 luni. Sau ...poate mâncați? :)

Mănânc cireșe și sunt fericită

Acum că am aflat ce somnifer natural sunt cireșele îmi pare chiar mai rău că s-a dus momentul lor pe anul acesta. Trebuie să văd din ce îmi mai iau ceva ”motoare” pentru somn, poate din nuci, ananas, avocado (conține un aminoacid numit triptofan - precursor al serotoninei și al melatoninei).Mănânc cireșe și sunt fericită? :) Tu?Pentru voi - dacă vreți să mai citiți pe tema aceasta

Mujcic R and OswaldAJ. Evolution of well-being and happiness after consumption of fruit and vegetables. American Journal of Public Health. August 2016;106(8):1504-1510. http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2016.303260https://www.forbes.com/sites/melaniehaiken/2012/06/30/5-surprising-foods-that-help-you-sleep/ Lesani A, Mohammadpoorasl A, Javadi M, Esfeh JM, Fakhari A.  Eating breakfast, fruit and vegetable intake, and their relation with happiness in college students. Eating and Weight Disorders: Studies on Anorexia, Bulimiaand Obesity. 26 February 2016.:1-7 http://link.springer.com/article/10.1007/s40519-016-0261-0

Previous
Previous

Clătite fără gluten și fără zahăr - rețeta pentru voi

Next
Next

Oameni, opriți-vă o dată! Și purtați masca în mod corect!