Fii sinceră cu tine: ”nu am timp” înseamnă ”nu e important pentru mine”?
Nu trebuie să îmi răspunzi mie, răspunde-ți ție! Ce înseamnă acel ”nu am timp” pe care îl folosești atât de des în ultima vreme? Nu am timp să mă ocup de mâncare, nu am timp să citesc, nu am timp să fac mișcare, nu am timp să fac ce îmi place, nu am timp să mă ocup de mine, nu am timp să mă văd cu prietenii. Și lista continuă, scrieți voi mai departe. Dar ce faci într-o zi de 24 de ore? Ai stat vreodată să ții un jurnal de activități? Adică să monitorizezi tot ce faci într-o zi, timp de 1 săptămână. Sau de 1 lună.1 zi are 24 de ore. Să zicem că dormi 7 ore, rămâi cu 17 ore. 10 ore le petreci la muncă, plus drumul dus întors. Prin urmare sunt 7 ore mari și late cu care tu faci zilnic ceva. Ce? Știi ce faci cu cele 7 ore zilnic ale tale? Într-o săptămână de lucru sunt cam 35 de ore. Într-o lună sunt 140 de ore. 1 an înseamnă cam 8.000 de ore. Și nu am pus decât zilele lucrătoare. Sunt deci mii de ore cu care noi ne putem juca după pofta inimii.Sigur, nu trăim singuri ca să facem tot ce poftim cu timpul nostru. Dar știi că orele vieții noastre sunt, de fapt, averea noastră? Stăm pe o avere și nu o recunoaștem. Nu degeaba se spune că timpul înseamnă bani. Timpul folosit cu chibzuință chiar aduce bani. Dacă lucrăm 1 oră din cele 7 pentru un vis al nostru, un proiect căruia vrem să îi dăm viață, pentru învățarea unei limbi străine, pentru dezvoltarea unei abilități etc, vă dați seama că într-un an putem deveni experți? Expertul e acea persoană care vorbește, iar ceilalți iau noțite după ceea ce spune ea. Ceea ce, de obicei, e aducător de bani, la propriu.Sigur că, de multe ori, avem copii, avem obligații familiale. Trebuie să gătim, să facem curat, să facem lecții cu copiii, activități cu ei, avem un soț căruia să îi dăm și lui ceva atenție. Dar sunt totuși 7 ore zilnic. Nu gătim și nu dăm cu aspiratorul zilnic, come on! Și dacă o facem poate ar trebui să ne mai gândim nițel. Ce ascunde dorința noastră pentru ele zilnic? Vrem să ne umplem timpul (golul) cu ceva?Fă acest exercițiu și pune pe hârtie timpul zilnic ocupat de activități. Tot. Inclusiv cel petrecut pe Facebook. Acolo aplicația nu minte, nu estimează, înregistrează tot. La finalul unei săptămâni îți vei da seama de importanța pe care o acorzi lucrurilor. E dureros să vezi că e mai important să stai 4 ore zilnic online, decât să stai la bucătărie ca să pregătești meniul pentru următoarea zi.
Nu există ”nu am timp”, există ”nu e important pentru mine”.
Dacă cineva îți spune ”Nu am timp să ne vedem”, dar tu știi și vezi câte face omul ăla în viața lui, să știi că pur și simplu nu e important pentru el să dezvolte o relație cu tine. Da, ne doare, dar asta e realitatea. Pentru unii oameni nu suntem atât de importanți cât ne-am dori.Dacă în programul tău stau ore nenumărate săptămânal la cumpărături (shopping), dar tu îmi spui că nu ai timp să citești o carte sau să alergi 1 oră în parc, ce spune asta despre tine? Că pe lista lucrurilor importante pentru tine nu stau cititul și sănătatea. Tu trebuie să știi dacă e bine sau rău, dar te rog să nu te mai minți că nu ai timp. E ok chiar să mă minți pe mine, căci cine sunt eu să îmi dai socoteală, nu-i așa? Dar nu te mai minți pe tine. Admite că e mai important să umbli printre rafturi și să cumperi orice vezi, că te vindecă de știi tu ce, spre deosebire de cărți sau sală.”Eu nu am timp să mă ocup de business-ul meu” pentru că: muncă, kids, alte obligații. Îmi pare rău să îți spun, dar adevărul e că nu e important pentru tine. În acest moment al vieții tale visul tău nu e atât de important încât să pui deoparte 1 oră zilnic pentru el. Corect? Nu te mai minți, despre asta e vorba.Și mie îmi place franceza și am tot studiat-o, pe la Institutul Francez, am făcut cursuri la birou și tot așa. Suspin mereu după nu știu ce burse și oportunități. Dar eu știu clar că doar am cochetat cu ea, prea puțin ca să o pun pe lista priorităților. Pentru că admit: niciodată nu a fost atât de important pentru mine să fac ceva mai mult în acest sens. Dar sunt sinceră cu mine și nu mai suspin pe temă.
Lucrurile au importanța pe care le-o dăm noi. Noi punem lucrurile în timp
Deci ce faci tu cu cele 7 ore active din viața ta depinde de tine. Sau ar trebui să depindă.În realitate, lucrurile se mai întâmplă și așa: azi n-ai chef și zaci pe canapea câteva ore, în stare de legumă. Să zicem vreo 2, cu telecomanda în mână. După care te mai sună cineva, mai petreceți vreo oră la telefon. S-au făcut 3. Îți amintești că n-ai ridicat un colet, mai stai 1 oră în trafic până acolo, ai bifat 4 ore deja. Mai stai 1 oră pe Facebook, 1 pe la Mega și în ultima oră te speli, mănânci și mai bagi o tură de youtube. E doar o zi când nu ai chef prea tare, desigur. Dar ce faci când 5 din cele 7 zile ale unei săptămâni arată așa?
Întreabă-te: e ok să duci viața așa? Adică să cheltui timp, în loc să îl investești? E ca atunci când toci toți banii pe care îi ai, fără să economisești și să investești nimic. Timpul trecut nu se mai întoarce, banii cheltuiți duși sunt. Ba cu timpul e și mai rău, că zilele se taie una după alta din calendarul vieți, fără întoarcere, dar banii se mai fac la loc, dacă îți pui mintea cu ei.
Mereu am zis că refuz pe altcineva să îmi facă agenda. În traducere liberă, nu vreau să fac și să merg în locuri unde mă duc alții. Adică eu mă întreb la fiecare final de săptămână ce vreau să fac următoarea săptămână. Îi dau sens și importanță timpului ăla sau nu? Uneori aleg să nu, dar foarte rar. Adică fac lucruri simple, de rutină, dar tot din cele stabilite de mine. Dacă aș da curs tuturor invitațiilor primite și aș merge în locuri unde sunt invitată ori m-aș implica unde mă vor toți oamenii, ar însemna să îmi fac agenda după ei. Adică să nu mai am o agendă a mea. Să o urmez pe a lor. Așa aș ajunge să nu mai am timp. De fapt, să acord importanță visurilor lor, nu alor mele.Așa că data viitoare când mai răspunzi cu ”nu am timp”, întreabă-te: ”oare?” și ”ce pun în timpul meu” și ”ce e important pentru mine?” sau ”e cu adevărat important ce pun în timpul meu?”. Adică dau valoare timpului meu?Vei fi șocată să vezi că nu ai pus în timpul tău lucrurile tale, ci le-ai lăsat puse de alții. Sau pur și simplu te-ai lăsat dusă de val. Și ai cheltuit timpul pe nimicuri care nu ți-au adus nimic. Ai risipit, nu au fost importante, de fapt. Iar pentru cele cu adevărat importante nu ai mai avut loc. E atât de simplu: dacă îndeși într-o geantă de voiaj doar haine, nu mai încap cărțile, accesoriile pentru călătorie sau orice altceva.Și știi ce e cu adevărat rău? Că nici măcar nu îți dai seama de toate astea. De cele mai multe ori, mergi din inerție.Faceți lista cu activități și timpul dedicat lor! Acolo e oglinda lucrurilor pe care le puneți în timpul vostru. După care vedeți dacă vă place. Dacă nu, e cazul să luați măsuri. Adică să trăiți responsabil, nu în bătaia vântului!Citiți AICI despre aceeași temă - Dacă vrei să faci ceva, găsești o cale, dacă nu vrei, găsești o scuză!Sursa foto: aici