Nu vă certați de față cu copiii!

Zâna Scutecel a acceptat invitația de a scrie pe blogul de viață sănătoasă, la rubrica de Parenting, pe o temă complexă pentru noi, părinții: ”Nu vă certați de față cu copiii!”. Mulțumim, Zână, că ai vrut să scrii și pentru noi! Zâna este blogger de parenting, care inspiră mămicile cu bebeluși și copii mici și pe care o puteți urmări aici.
”Să nu te cerți cu cel de lângă tine este o utopie. Este greu să fii mereu pe aceeași lungime de undă cu celălalt, dar atunci când există și copii lucrurile devin mult mai complicate. Acum nu sunteți doar voi doi implicați în ceartă, ci în mod indirect sunt și copiii. Cele mai multe certuri apar din cauza copiilor. Un părinte vrea o căciulă, celălat nu înțelege de ce i-o pune. Unul vrea lecții de pian, iar celălalt vrea să îl ducă la fotbal.Cea mai mare greșeală este să vă certați în fața copilului. De ce?

1. Copiii se simt vinovați

Chiar dacă cearta este despre ei sau nu, copiii se simt vinovați când părinții lor se ceartă. Copiii se simt 'responsabili' de la vârste fradege de fericirea părinților lor. Când aceștia sunt supărați sau țipă, copilul crede că poate 'repara' el lucrurile.

2. Îi sperie

Dacă cearta deja degenerează în ridicat de ton, țipete sau chiar jigniri (nu mai vorbim de violență domestică), copiii se sperie și încep să simtă o frică care îi va urmări toată viața.

În funcție de vârsta copiilor aceștia pot reacționa diferit: pe unii îi blochează și nu știu cum să răspundă; alții plâng ușor; unii au coșmaruri noaptea; iar pe unii îi va face să ude patul.

3. Devin nesiguri/temători

De ei și de cei din jur. Îi va face să se simtă nesiguri pe propriile decizii.

4. Devin agresivi

Mulți copii copiază modul de reacție al unuia dintre părinți și îl vor aplica cu cei din jurul lor: copii, frați, educatori. Vor copia inclusiv limbajul sau gesturile.

5. Intervine frica de abandon

După o anumită vârstă, în mintea copilului care se simte vinovat pentru certurile din casă, intervine și frica de abandon a unuia dintre părinți.
Când aveți de discutat orice, faceți-o după ce dorm copiii, dar chiar și atunci asigurați-vă că păstrați un ton care să nu îi trezească.
Dacă totuși se întâmplă să vă certați de față cu ei sau v-au auzit, asigurați-i că nu este vina lor, că îi iubiți necondiționat și că vă cereți iertare că nu v-ați putut controla sentimentele și ați ridicat tonul.
Îmbrățișati-vă copilul și țineți-l cât mai aproape de voi. Are nevoie să vă simtă iubirea și să simtă că totul va fi bine.
Nu vă certați de față cu copiii!Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteți da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!Sursa foto: aici
Previous
Previous

Cea mai simplă rețetă de pui cu susan

Next
Next

Ziua în care am încetat să privesc cerul și frunzele