Ce trebuie să facă persoanele care poartă aparate dentare în această perioadă
Conform ultimelor reglementări legate de izolare, vizita la medic se poate efectua numai dacă avem o urgență absolut necesară. Adică s-au suspendat pentru o perioadă toate controalele și intervențiile care pot suferi amânare. Sigur că e o discuție amplă aici și că lucrurile nu sunt tocmai ușoare, pentru că noi toți avem o mulțime de probleme de sănătate. Însă poate fi momentul mai mult ca oricând să avem grijă de noi și să tratăm de acasă ce putem trata. Desigur, prevenția e cea mai importantă acum. E valabil și pentru persoanele care poartă aparate dentare.Cunoscătorii știu că, de obicei, mergeau la control 1 dată pe lună, cel târziu la 2 luni, în funcție și de tipul de aparat pe care îl poartă. Dar mai apăreau și probleme legate de deteriorarea unor elemente de bază în tratamente (brakeții, de exemplu). Acest lucru nu este posibil acum. Pentru că ortodonția și stomatologia sunt specialitățile medicale unde riscul de infectare cu virusul care bântuie de câteva luni prin lume se poate răspândi foarte ușor. Am vorbit ieri cu medicul meu ortodont, unde sunt încă în monitorizare și l-am întrebat cum stau lucrurile în această perioadă pentru persoanele care poartă aparate dentare:
”Nu este indicată întâlnirea cu pacienții acum, considerat vârf de către autorități, pentru că noi avem contact foarte apropiat cu aceștia. Folosirea frezei, de pildă, presupune un flux mare de stropi de la pacient către medic. Plus că un contact cu mulți pacienți ar însemna ca inclusiv medicul să fie pus în pericol, în ciuda tuturor măsurilor de igienă pe care noi în cabinetele de ortodonție și stomatologie le luam întotdeauna, ca parte din practica medicală. Însă acest lucru nu înseamnă că ne abandonăm pacienții. Dimpotrivă, suntem în permanentă comunicare cu ei, aflați în diferite stadii ale tratamentele ortodontice.”, spune Anca Oltean, medic primar ordotonție și ortopedie dento-facială.
Așadar, până la normalizarea situației și eliminarea măsurilor de distanțare, o mare parte din indicațiile aferente tratamentelor ortodontice trebuie menținute de către noi, pacienții. Nu uitați că e o perioadă în care sistemul imunitar trebuie să funcționeze la capacitate optimă, iar sănătatea cavității orale contribuie la menținerea unui sistem imunitar puternic.
Scurt ghid pentru persoanele care poartă aparate dentare
-
Mențineți comunicarea cu medicul - iată ce puteți face în cele mai comune dintre cazuri
- Stabiliți o metodă de comunicare cu medicul vostru. Dacă nu e suficient apelul telefonic și doriți să-i ilustrați ceva medicului, puteți să îi trimiteți fotografii sau un scurt filmuleț pe whatsapp, messenger sau skype, în care să îi arătați exact ce problemă aveți. Medicul stabilește ce masuri puteti lua acasă pentru a rezolva problema și dacă e nevoie să vă trimită accesorii: elastice sau ceară pentru sigilat, de exemplu.
- În cazul în care unul dintre brakeți s-a dezlipit, tot el va stabili dacă, pentru o perioadă, poate rămâne așa, mai ales dacă dintele nu a pățit nimic.
- Trebuie să știți că atunci când măncați alimente mai dure, arcul se poate rupe. ”În acest caz pacientul trebuie să îndeparteze segmentul mai mic de arc, dacă este posibil”, ne sfătuiește dr. Anca Oltean.
- Dacă partea din capăt a arcului se prelungește. ca urmare a scurtării arcadei dentare, se poate leza obrazul. În acest caz este indicat să se aplice ceară pe ultimul tubuțor și pe capătul arcului.
- Dacă unul dintre brakeți se desprinde parțial de pe dinte, îl putem menține pe loc cu puțină ceară, iar dacă pică de tot, se păstrează până la următoarea consultație.
- În cazul pacienților purtători de alignere, dacă gutiera purtată se deteriorează sau se pierde, se revine pe gutiera anterioară până la următorul control.
2. Intensificați rutina de igienizare a dinților
Ca pacienți experți sigur știți ce aveți de făcut, dar mai reamintesc pentru începători:
- Periaj dimineața și seara - cu periuța specială, dar și cu periuța interdentară;
- Ață dentară specială, după fiecare masă și clătit;
- Apă de gură;
- Folosirea unui irigator bucal înainte de fiecare periaj.
Igiena dentară este esențială pentru persoanele care poartă aparate dentare. Dacă nu e realizată cum trebuie, pot apărea carii interdentare, placă bacteriană ori inflamarea gingiilor. Toate acestea pot încetini tratamentul sau îi pot reduce din eficiență.
3. Atenție la alimentație, mai mult ca niciodată
În izolare, tendința de a mânca mai mult și mai ales alimente cu potențial cariogen, este mare. De la excesul de carbohidrați, până la băuturi acidulate, toate sunt contraindicate purtătorilor de aparate dentare. Nu uitați că persoanele care poartă aparate dentare au o listă a alimentelor interzise, iar pe aceasta se află caramele, alune, migdale, pâine prăjită tare, semințe, tot ce s-ar putea lipi pe dinte și ar putea fi ignorat printr-o igienă superficială, plus tot ce este foarte tare. Știți probabil că alimentația nepotrivită în timpul tratamentelor ortodontice poate duce la apariția problemelor de mai sus: ruperea brakeților, a arcului de pe arcadă, a elasticelor etc. În funcție de cât durează repararea lor, se va întârzia și durata tratamentului. Alegeți în această perioadă fructe și legume proaspete, ele ajută la sănătatea întregului organism, dar și a cavității bucale. O imunitate bună ajută și sănătatea dinților și invers, cum spuneam mai sus.
4. Nu renunțați la purtarea elasticelor
Mulți pacienți poartă elastice pentru corectarea mușcăturii. În cele mai multe dintre cazuri, ele trebuie purtate în continuare, dacă medicul așa a recomandat, conform planului de tratament. În cazul în care aveți dubii, reveniți la punctul 1, comunicarea cu medicul este esențială pentru acest tip de decizie. Ca acesta să poată vedea progresele înregistrate, în filmulețele pe care i le trimiteți. Poate e necesar să le purtați o perioadă doar noaptea, sau o dată la câteva zile. Totul depinde de ce progrese înregistrați în perioada în care nu puteți merge la cabinet.
5. Puteți învăța să faceți masaj gingival
E un masaj simplu, de făcut cu degetul umezit și înmuiat în sare sau bicarbonat. Cu mișcări circulare, mișcați degetul de la un capăt la altul al fiecărei arcade, după care clătiți ușor.
6. Exercițiu de mindfulness, pentru relaxare
Dinții, gingiile și mucoasa orală suferă și ele din cauza stresului. Scade cantitatea de salivă din cavitatea bucală, ceea ce înseamnă că fluxul natural de salivă devine mai vâscos și insuficient pentru a curăța dinții și gingiile. Acest lucru înseamnă placă bacteriană, tartru, gingii cu probleme.Respirația alternativă e bună și pentru sănătatea orală, nu doar pentru plămâni și o minte relaxată ori o inimă sănătoasă. Aici aveți toate detaliile despre tehnica de relaxare.Material realizat cu sprijinul dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani și peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) și ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societați de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro. sau pe pagina https://www.facebook.com/drAncaOltean/. Sursa foto: arhiva personală a medicului Anca Oltean și pexels.com