Pofta de dulce - ai nevoie să te ajut cu gestionarea ei?

Câteva pătrățele de ciocolată azi, o prăjitură mâine. Ţi-e greu să te ţii deoparte, pentru că dulciurile par să te calmeze, să-ţi reducă stresul şi anxietatea. Știi că nu e musai un obicei bun, însă, hm, parcă nu simți că se poate fără ele. În jurul tău, toată lumea mănâncă ”ceva dulce”, la birou sau acasă. Acesta este normalul și cine ești tu să te împotrivești? Nu există masă de prânz fără desert și între mese cine să ne țină de urât dacă nu câțiva biscuiți ”sănătoși” cu ovăz și ciocolată neagră?  Însă în loc să se tempereze, pofta de dulce e și mai mare, cu fiecare zi.

Te recunoști în acest mecanism al ”șoricelului de cofetărie”? Un șoricel care trăiește în cofetărie nu are altă șansă decât să devină obez. Deci în timp ce tu crezi că e o problemă de voință, de fapt e o problemă de mediu. 

Tu creezi acest mediu - acasă (ex.: sertarul de dulciuri, cu diferite pretexte) și îl permiți la birou și în cercul de prieteni, cu prezența constantă a dulciurilor la fiecare masă și în fiecare moment al zilei: de la cafeaua de dimineață până la gustarea de după amiază, ziua colegului, weekenduri la munte sau acasă. Fără limite, totul la liber. 

Adevărul e că mereu va fi un moment de sărbătorit și mereu o ocazie de a spune ”Nu am ce face, cum să refuz?”. Te mai păcălești mult cu aceste mesaje? 

Și mai e ceva: credința că altfel nu se poate. Că oricum te împotrivești degeaba, pentru că nu ai cum să reușești. Că dulcele e un gust pentru care ne naștem cu preferință și deci nu e nimic anormal. Nici nu sunt anormale poftele noastre, ci doar modul cum le întâmpinăm și ce facem cu ele deci.

Adevărul este că lucrurile se scapă ușor de sub control și cantitatea de zahăr consumată zilnic devine îngrijorător de mare. OMS ne recomandă un număr de lingurițe de zahăr zilnic, dar nu-i așa că nu se rezumă totul la zahărul pe care îl putem măsura cu lingurița?

Tu simți foarte bine că ceva nu e în regulă, că te vezi captivă în ”mrejele” poftei de dulce, dar preferi să amâni tot mai mult momentul la care să te ocupi și de această ”problemă”. 

Însă nu ești singură, știi că există ajutoare? Eu sunt unul dintre acestea. De data aceasta, ai ocazia să înveți de la zero cum să te raportezi la zahăr și cum să îl consumi și ce să faci cu pofta de dulce, cum să o interpretezi și cum să îi dai curs.

Dincolo de impactul asupra greutății, zahărul e responsabil cu:

  • prezența cariilor și a problemelor gingivale;
  • durerile de cap și starea de iritabilitate și nervozitate;
  • stările melancolice, tristețea, depresia;
  • problemele hormonale - zahărul este unul dintre cei mai mari disruptori hormonali;
  • tendința de a mânca mai mult, în general;
  • modificarea comportamentelor alimentare și alegerile nepotrivite pe care le facem;
  • modificarea florei intestinale și înmulțirea bacteriilor mai puțin benefice, care contribuie la schimbări pentru întregul organism și pentru creier, deopotrivă;
  • risc pentru dezvoltarea bolilor neurovegetative - Parkinson și Alzheimer și pentru diabet, boli ale ficatului, inimii, tensiune arterială ridicată;
  • impact asupra tenului și îmbătrânire prematură;
  • crește nivelul de stres din corp.

Sunt atât de multe de spus despre zahăr și apoi despre pofta de dulce, încât am creat un program educativ și de coaching în acest sens în 2020. Am ținut 3 ediții live ale acestui program în care femeile participante au învățat, timp de 4 săptămâni cum să facă să gestioneze pofta de dulce, după ce au înțeles de ce apare.

Breaking up with Sugar este primul și singurul program de nutrition coaching creat la noi pe tema poftei de dulce și consumului de zahăr, care explică pas cu ce de unde vine această poftă și ce să facem cum ea. 

Programul nu este cu tips and tricks.Este cu informații ample despre mese, rolul farfuriilor echilibrate, despre echilibru hormonal la femei, despre cum facem să fim acea picătură din mediu care să aducă schimbarea și să o mențină. Are atât de multe informații și instrumente de lucru în bucătărie și cu sine, încât pot să spun că este un program de bază și esențial pe care fiecare femeie ar trebui să îl parcurgă.E pentru tine dată îţi e greu să slăbeşti şi eşti într-o permanentă şi epuizantă luptă cu propriul corp. Eşti obosită, dezamăgită de toate nu-urile şi piedicile pe care ai încercat să le pui în calea propriilor pofte. Ele sunt tot acolo, încăpățânate, persistente. E pentru tine dacă ai tot felul de probleme, care îți impun modificarea obiceiurilor alimentare.E început de an și, statistic vorbind, cea mai bună perioadă pentru a începe proiecte noi sau proiecte altfel, care au legătură cu sănătatea ta și starea ta de bine. De ce să amâni și de data aceasta?Începe să te ocupi de azi de pofta de dulce și de consumul excesiv de zahăr, de mesele haotice și de iluzia că zahărul îți oferă energie, când, de fapt, el e unul dintre cei mai mari hoți de energie.

ÎNSCRIE-TE AICI, ai discount de 10% până luni, 8 ianuarie. 

Doar acțiunea poate provoca schimbarea!Oferă-ți 4 săptămâni într-un grup care să te ajute să începi construcția de noi obiceiuri, care să fie începutul unei frumoase prietenii cu mâncarea, cu gusturi noi și cu desprinderea de mirajul dulciurilor! Cu siguranță printre primele efecte va fi energia crescută, kilograme în minus, somn mai bun, stare de claritate și de concentrare mărite. Despre pofta de dulce și ce m-a ajutat pe mine am scris AICI, acum ceva vreme. Poate vă ajută toate lucrurile împărtășite de mine, dincolo de experiența mea profesională.Începem pe 15 ianuarie, este online, durează 4 săptămâni. Este timp suficient de înțeles și de integrat, cu ajutorul practicii. Suntem în comunicare de grup, împărtășim, veți primi și idei de planuri alimentare de ajustat, plus suport și feedback, idei rețete de dulciuri fără zahăr, testate de mine și care funcționează.

Previous
Previous

Breaking up with Sugar - programul despre pofta de dulce și zahăr

Next
Next

Mâncatul emoțional de sărbători