Cum fac să port aparatul dentar cât mai puțin timp

Cred că prima mare dorință a oricărei persoane care apelează la tratament ortodontic și ajunge deci să poarte aparate dentare e să scape cât mai repede de ele. Unii au tot felul de ținte, vor ca până la nunta de la anul sau până la vacanța de peste 4 luni. E drept, pentru unii se creează în timp o relație între ei și aparate, iar la final trec printr-o ușoară anxietate când se despart de ele. Dar cei mai mulți își doresc să aibă dinții drepți cât mai repede și atât, fără sentimente. Noi, pacienții, știm doar că vrem repede. Nu știm ce stă în spatele presiunii puse pe dinți și nici cât de repede e ok. Și nici nu știm ce presupune acest lucru, ce face medicul în acest scop și ce trebuie să facem noi. Pentru că da, trebuie și noi să facem ceva, nu doar medicul. Deci cum fac să pot port aparatul dentar cât mai puțin?

Dar de ce durează purtarea aparatelor dentare

În funcție de pacient și tipul de aparat dentar, purtarea lor durează cam 18 luni. E un standard, o medie pe care medicii o comunică pacienților. Eu, de pildă, nu mă încadrez în medie, pentru că am fost un caz chirurgical, care însă a refuzat chirurgia. Dar am fost conștientă că va dura. Așa că sunt curând la 3 ani de la montarea aparatelor dentare, în partea de sus. Jos le-am purtat timp de 2 ani, acum port gutieră noaptea și sârmă de contenție. Dar durează pentru că e nevoie de timp ca dinții să se repoziționeze. Nu e nicio rețetă magică sau ceva miraculos la mijloc. Pacientul vede doar că are dinții strâmbi pe arcada superioară, să zicem, și își imaginează că medicul montează brakeții pe ei și atât. Ceea ce, cu ochiul liber și văzut de neprofesioniști, așa se petrece. În realitate, odată intervenit cu tratament, medicul e preocupat să alinieze toți dinții, așa încât să se producă o mușcătură corect, dintele de sus să se sprijine corect pe pe dintele corespondent de jos, să se închidă toate spațiile și tot ansamblul dento- facial și maxilarele să fie corect repoziționate. Cel mai probabil, pacientul nu se gândește în acest sens, ci doar în scop estetic pentru zona care îl deranjează pe el. De asemenea, poziția unor dinți e mai ușor de corectat decât a altora. E normal, ca în orice, problemele minore se rezolvă repede. Dacă ați extras dinți și nu ați făcut lucrări protetice, au migrat dinții și poziția lor inițială s-a pierdut demult. Lucrurile se complică nițel și durează. Tratamentele ortodontice mai durează și din cauza faptului că ați pierdut braketii și nu ați revenit să îi remontați pe dinți, decât poate după o perioadă mai lungă de timp. Ori pentru că nu ați purtat elasticele așa cum v-a fost indicat de către medic. Dar despre acestea mai jos, imediat.În orice caz, trebuie să știți că tratamentul variază în funcție de problemele de ocluzie și variantele de tratament, de vârsta pacientului și alte probleme de sănătate pe care le poate avea și care permit sau nu intervențiile medicale. 

Cum influențează medicul ortodont scurtarea perioadei de purtare a tratamentului

Un rol important îl are și relația cu medicul ortodont, dar și pacientul - cât de motivat și de coperant este. Toate acestea influențează durata purtării aparatelor dentare, în timp ce o importanță mai mică o au metodele de grăbire a migrării dinților în direcția dorită ori materialele din care sunt făcute aparatele dentare (vezi dilema aparatelor fixe - să fie din metal simplu, din safir sau din ceramică). Măiestria cu care medicul conduce acest tratament e, de fapt, cea mai importantă în tot procesul, nu materialele din care sunt făcute aparatele. Medicii ortodonți sunt cei mai importanți, de fapt. În timp ce pacienții caută un cabinet unde aparatul să coste cât mai puțin, cel mai important e medicul. Ce ironic, nu-i așa? Educația continuă în care medicul investește, experiența lui, cazurile pe care le-a tratat, modul cum planifică un plan de tratament, standardele de îngrijire a pacienților, nivelul de calitate la care lucrează, toate acestea contează. Și contează mult în ceea ce privește durata tratamentului. Un tratament ortodontic cu aparate dentare va dura mai puțin dacă e condus de un medic cu experiență mai mare. E chiar logic, nu credeți? Dar toate acestea se adaugă la onorariul medicului, plus costul fix al aparatului dentar. Și noi suntem plătiți la salariu tot conform experienței, nu-i așa? Așadar, un cost mic al tratamentului se poate transforma într-un cost foarte mare, dacă medicul nu are experiență - prin durata prelungită a purtării, ca urmare a erorile ce pot apărea, plus costuri la vizitele periodice. Sau poate chiar o recidivă, dacă tratamentul nu este încheiat corespunzător. Mai mult, contrar a ceea ce se practică în clinicile de specialitate, controalele mai dese se pare că duc la scurtarea perioadei de tratament. Astfel de intervenții asupra dinților nu sunt chiar point and shoot și nu au același răspuns la toți pacienții. Așa că vizitele mai dese la medic îi oferă acestuia ocazia să corecteze mai repede tendințele dinților care nu se potrivesc cu planul de tratament. 

Contează tipul de aparate, dacă vrem să purtăm aparatele dentare cât mai puțin?

Conform unui studiu, pe care chiar vă invit să îl aprofundați aici, alignerele scurtează perioada de tratament cu 30%, în comparație cu aparatele fixe. Însă alignerele nu se potrivesc ca tratament pentru toate persoanele și, mai mult, aparatele fixe s-au dovedit mai eficiente pentru îmbunătățirea ocluziei, față de alignere. 

Cum fac să port aparatul dentar cât mai puțin timp

Conform aceluiași studiu de mai sus, se pare că pacientul adult e mai cooperant și conștient de importanța tratamentului, deci răspunde mai bine la el față de copii și adolescenți, prin urmare perioada de purtare a aparatelor dentare devine mai scurtă. Însă indicatori exacți legați de vârstă, sex și nivelul socio-economic nu sunt încă explorați suficient pentru niște concluzii ferme. E mai important stadiul de dezvoltare al dinților decât vârsta. Programările anulate, o igienă a dinților nesatisfăcătoare, elasticele nefolosite pentru numărul de ore indicat de medic, brakeții pierduți și neînlocuiți rapid - toate acestea duc la prelungirea duratei de purtare a aparatelor cu luni întregi. Timp în care scade și motivația pacientului, din păcate. Tocmai de aceea cooperarea pacientului e atât de importantă. Așa că la întrebarea ”cum fac să port aparatul dentar cât mai puțin” răspunsul e chiar la voi. 

Pacienții pot scurta durata de purtare a aparatelor dentare și prin:

  • Dieta adoptată

Mâncarea cleioasă și lipicioasă (dulciurile, mai ales) se lipește de brackeți și le reduce din eficiență. Mâncarea tare și crocantă îi sparge și îndoaie sârma care le unește, ori chiar o rupe. Dieta în timpul purtării aparatelor dentare chiar trebuie respectată, căci influențează și durata purtării. 

  • Prepararea mâncării

Să muști dintr-un sendviș în timp ce porți aparate dentare fixe e o provocare. De fapt, e imposibil. La fel ca și din măr. Prin urmare, unele feluri de mâncare iau timp pentru a le pregăti, ca să le poți mânca, nu de alta. Sendvișul încălzit și tăiat, mărul tăiat în felii, dar și alte legume crude. Dacă nu vă luați timp pentru pregătire, veți petrece timp pentru o nouă programare la medic, ca să vă repună brakeții la loc. 

  • Igiena orală

Când cavitatea bucală este igienizată corect, tratamentul merge bine, conform planului. E bine să țineți toată zona dintre brakeți și dinte curată, ca să evitați formarea plăcii bacteriene și deci a cariilor. 

  • Fără obiecte contondente în cavitatea bucală

Adică fără să roadeți creioane, cuticulele din jurul unghiilor, nimic în afară de mâncare. Toate ca să preveniți spargerea elementelor componente ale aparatelor dentare. 

Dacă vreți să scurtați durata purtării unui aparat dentar pentru că vă pregătiți de un eveniment important

Știu persoane care au cerut să le fie demontați brackeții pentru nuntă, de exemplu. Cu toate argumentele medicului, cel mai important fiind chiar faptul că se pot întoarce cu câteva luni în urmă cu tratamentul, pacienta nu a cedat. Prin urmare, nepurtarea timp de 2 săptămâni cât a durat luna de miere a însemnat prelungirea purtării cu câteva luni bune a aparatului dentar. Din câte știu, sunt câteva soluții pentru evenimente, pe care medicii le pot propune. Una dintre ele este îndepărtarea sârmei pentru perioada evenimentului sau înlocuirea cu una foarte subțire și puțin vizibilă, așa încât să nu se observe în fotografii. Dar vorbiți cu medicii voștri, e cel mai bine!. La cât de mult a evaluate tehnologia în prezent, e imposibil să nu există o soluție care să vi se potrivească. 

În loc de concluzie - despre cum să port aparatul dentar cât mai puțin

Durata de purtare a aparatelor dentare variază în funcție de opțiunile de tratament și de gravitatea ocluziei. Dar dincolo de acestea, medicul specialist și pacientul sunt echipa care poate face împreună ca tratamentul să dureze cât mai puțin. Primul prin măiestria cu care conduce tratamentul, deci experiența și expertiza lui, al doilea prin cooperarea lui și respectarea tuturor indicațiilor pentru acasă. Atenție deci, nu vă luați ca prim criteriu prețul aparatulul, ci aflați pacienți care să fie mărturia unor tratamente de succes, cu rezultate. Și, nu uitați, dincolo de graba voastră și de progesul tehnologiilor în domeniu ori măiestria medicului, pentru ca tratamentul să fie eficient și de durată, trebuie să fie respectat timpul în care dinții se lasă conduși. Și stabilizarea tratamentului e foarte importantă. Graba strică treaba, nu-i așa? 

Despre aparate dentare și tratamente ortodontice am mai scris

Întrebări frecvente despre îndreptarea dinților la adulți și copiiInovație pentru pacienți - ortodonția fără extracțieSoluții pentru dinții strâmbi, sparți, inegali, deformați, prea mici sau cu strungăreațăIgiena în timpul purtării aparatelor dentare - 25 de sfaturi pentru adulți și copiiCele mai întâlnite mituri despre aparatele dentareCopiii care poartă aparate dentare fac carii mai ușorAlternative naturale la sparatele dentareMaterial realizat cu sprijinul dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/drAncaOltean/. Pentru programări, puteți să îi scrieți la adresa smile@ancaoltean.ro ori să sunați la telefon 0723.501.202.Sursa foto cover: aici

Previous
Previous

3 salate pentru prânz la birou

Next
Next

Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i planurile tale de viitor!