Prevenirea afecțiunilor dentare - ghid pentru părinți și copii
Dacă vreți să știți totul despre dinți, cel mai bine e să vorbiți cu mine. Nu sunt medic stomatolog, dar sunt un pacient aflat pe scaun încă de la câțiva anișori, din cauza problemelor pe care le-am avut cu dinții. Pe vremea aceea informația era mult mai puțină, la fel și atitudinea părinților mei în ceea ce privește sănătatea dinților. Astăzi însă, copiii mei au o relație foarte bună cu medicul stomatolog, iar cea mică (are 2 ani în curând) a fost deja de 3 ori la medic până acum, doar în vizite de împrietenire și de control. Ne bucurăm că dinții noștri sunt pe mâini bune, mai mult eu, ca mamă, evident. Știu cât de mult însemnă dinții frumoși și sănătoși pentru stima de sine și pentru starea de bine. Așa că am adoptat sloganul ”mai bine să previi, decât să tratezi”, cu care le răspund fetelor de fiecare dată când mă întreabă de ce mergem la medicul stomatolog.
Cum prevenim noi problemele stomatologice
Pentru că am fost un copil care și-a petrecut timp mult pe la ușile cabinetelor dentare, am făcut un contract cu mine ca adult că nu voi mai ajunge la intervenții majore nici eu și nici copiii mei, cauzate de frica de medic sau de evitarea acestuia din neglijență sau alte motive închipuite. Ca să previn problemele, am grijă la 3 lucruri:
- Periajul
Dimineața și seara, e musai să mergem la oglindă și să ne periem pentru câteva minute toată dantura. E mai greu cu cei mici, pentru că nu au răbdare și nu înțeleg importanța momentului. Când ne periem împreună și cântăm, e mult mai ușor. Neapărat periajul se face după ultima masă, înainte de culcare. Nu periem dinții copilului și apoi îi oferim laptele de seară! Laptele e tot aliment și faptul că nu periem dinții după consumarea laptelui înseamnă că permitem bacteriilor să se multiplice în voie în cavitatea bucală peste noapte. Ceea ce pe termen lung duce la carii și placă bacteriană. Care afectează gingiile și smalțul dinților. Trust me, știu ce zic, am trecut prin toate acestea, în 40 de ani de viață! :)
- Alimentația
Aici e subiectul meu preferat. Dinții sănătoși sunt cei care au ocazia să toace și să mestece alimente de calitate. Dușmanii dinților sunt:
- zahărul din dulciuri;
- zahărul din băuturile carbogazoase;
- alcoolul;
- cafeaua în exces;
- alimentele bogate în amidon: cartofi, pâine etc.
Ce se întâmplă la noi în gură după ce terminăm de mâncat? Bacteriile se hrănesc cu zahărul din cavitatea bucală. Toată ziua, până seara, când ne periem. De aceea, după fiecare masă ar fi bine ca măcar să ne clătim, dacă nu avem ocazia să periem dinții. Iar între mese să ronțăim cât mai puțin, către deloc. Prin urmare, o alimentație echilibrată ne ajută nu doar să ne menținem în formă, ci și să avem o dantură sănătoasă.
- Vizita la medicul dentist de 2 ori pe an
Oricât de riguroși am fi noi cu igiena, tot putem face greșeli acasă Și să fim serioși, nu mereu suntem atât de riguroși. Pentru că uneori, seara, poate nu mai insistăm cu periuța în anumite zone. Copiii oricum au tendința să renunțe repede la periaj, dacă sunt nesupravegheați. Iar în afară de periaj, ar trebui să folosim ața dentară, periuțe interdentare, apă de gură și dușul bucal. Cum spuneam, mai sărim peste folosirea acestui instrumentar, fapt care duce, în timp, la placă bacteriană în unele zone și alte (mici) probleme, de care noi nu suntem conștienți. Așa că vizita la medicul stomatolog de 2 ori pe an ne reamintește de periajul corect, ne aduce informație nouă legată de produse de îngrijire a dinților (paste, periuțe, ață, apă dentară etc). Sau poate medicul depistează carii sau alte probleme, ceea ce, aflate în formă incipientă, pot fi tratate ulterior mai ușor și cu costuri mai mici.
De ce să mergi la medicul stomatolog, chiar dacă nu te doare nimic
Mereu zic că în ceea ce privește sănătatea, e întâi răspunderea noastră, nu a medicilor. Nu vine niciun medic să ne bată la ușă, ca să ne cheme la control. Fiecare dintre noi știe că anual sau bianual ar trebui să facă programări la diferite specialități medicale. Chiar dacă nu ne doare nimic. Sunt domenii în care dacă ai ajuns să te doară, deja este cam târziu. Unul dintre ele este stomatologia. Prevenție înseamnă să mergi să vezi ce mai e pe acolo și să îi dai ocazia medicului să îți facă intervenții minime, nedureroase, care să prevină la rândul lor, alte intervenții mai mari și mai costisitoare. În stomatologie se mai numește și profilaxie. Așadar, pe scurt, beneficiile vizitei la medic de 2 ori pe an, chiar dacă nu te doare nimic:
- Previi probleme mai grave - medicul va depista orice semn incipient al afecțiunilor dinților sau gingiilor, putând astfel să intervină minim invaziv și netraumatizant pentru pacient;
- Rezolvi probleme cu respirația urât mirositoare - conform specialiștilor, 85% dintre persoanele cu respirație urât mirositoare descoperă că problemele dentare sunt cauza;
- Îți menții sănătatea generală a corpului - studiile recente au demonstrat că atacurile de inimă și cele vasculare pot fi cauzate și de boli ale gingiilor sau de boli ce sunt rezultate ale unei igiene orale precare;
- Te asiguri să dinții tăi rămân sănătoși - air flow -ul, periajul profesional și detartrajul pe care medicul le face în cabinet, ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene care s-a format pentru că nu mereu ne spălăm atent și corect pe dinți și nu folosim toate instrumentele de care vorbeam. În felul acesta, petele de cafea, de ceai, de tutun pot fi îndepărtate la timp de către medic. Astfel pot fi evitate cariile dentare și afectarea smalțului dinților sau boala gingiilor, care este o infecție instalată la nivelul țesutului gingival și osos, aceasta fiind printre cele mai frecvente cauze ale pierderii dinților în cazul adulților. Poate părea de domeniul viitorului acest aspect și râdeți acum, însă să știți că boala gingiilor este una dintre principalele cauze ale pierderii dinților la adulți și doar controlul stomatologic și detartrajul regulat ajută la protejarea dinților naturali.
- Poți preveni cancerul oral - e greu de crezut, însă potrivit Oral Cancer Foundation, în Statele Unite o persoană moare din cauza acestei boli în fiecare oră din fiecare zi. Cancerul oral depistat în faze incipiente este tratabil în proporție de 80%. Acest lucru se poate face în cadrul acelor ședințe de profilaxie, în cabinetul medicului stomatolog.
- Economisești bani - da, chiar dacă nu vă vine să credeți! Prezența în cabinetul medicului, fără să te doară nimic, înseamnă că va fi mai puțin probabil să ajungi la intervenții majore în viitor, care să necesite sume mari de bani.
Specialistul ne răspunde
Am rugat-o pe dna dr. Oana Ivanciu, medic stomatolog DENT ESTET, să ne răspundă la câteva întrebări, care să lămurească subiectul prevenției.
- Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate orală cu care vă confruntați în cabinet?
De cele mai multe ori, pacienții ajung în cabinet atunci când acuză deja dureri. A crescut, într-adevăr, numărul celor care se prezintă la stomatolog pentru control, cel puțin o dată pe an, însă, comparativ cu alțe tări din Europa, suntem în continuare la coada clasamentului.Durerile pe care pacienții le acuză, de obicei, sunt cauzate de carii și infecții la nivelul rădăcinii dintelui.
- Care sunt cele mai simple lucruri pe care pacienții adulți și copii le pot face acasă, ca să preîntâmpine problemele grave?
Neapărat periajul de două ori pe zi, dimineata și seara, folosirea aței dentare și a apei de gură. De asemenea, periajul dentar trebuie să se realizeze timp de cel puțin 2 minute.
- Care este situația în ceea ce privește copiii? Când sunt aduși de părinți la cabinet și când ar trebui, de fapt, să aibă loc primele vizite la stomatolog?
Prima vizită a copilului în cabinetul stomatologic se face atunci când cel mic se apropie de vârsta de 1 an. În funcție de nevoile copilului, medicul pedodont va recomanda periodicitatea următoarelor vizite. Trebuie să menționăm și faptul că statisticile arată că 17% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani au dezvoltat deja carii. Așadar, se confirmă încă o data că prevenția este extrem de importantă atât în viața copilului, cât și a copilului.
- De ce ajung copiii să trateze carii de la vârste mici?
Din motivele menționate și mai sus: alimentația joacă un rol extrem de important în viața oricărui individ și poate conduce la multe probleme. Bacteriile din cavitatea orală își fac de cap și formează placa bacterienă care, ulterior, atacă structura dintelui, provocând cariile. Pe lângă acest lucru, dacă periajul nu este realizat de două ori pe zi, iar vizitele la stomatolog nu sunt efectuate la timp, atunci copiii ajung să dezvolte deja carii.
- Sunt câteva mituri în ceea ce privește vizitele de prevenție la stomatolog, de genul: dinții de lapte nu se tratează, pentru că oricum vor cădea sau detartrajul afectează smalțul dinților sau evit să fac radiografii pentru că mă iradiează.
Caria unui dinte de lapte poate afecta inclusiv rădăcina dintelui care se dezvoltă, așadar, ideea că dinții de lapte nu se tratează, este, într-adevăr, un mit. Același lucru este valabil și pentru detartraj care, în niciun caz nu afectează smalțul dinților. Detartrajul este printre cele mai importante și esențiale etape de îngrijire a dinților. Când vine vorba despre radiografii, părinții trebuie să știe că nivelul de radiații este minim, lucru datorat folosirii tehnologiilor de ultimă generație.
(P) Summer Smile Festival
℗ Vreți și voi ca vara aceasta să asortați un bronz sănătos la niște dinți sănătoși, nu-i așa? Vestea bună e că a început SUMMER SMILE FESTIVAL, un eveniment special creat pentru pacienții DENT ESTET, dar și pentru voi, care se va desfășura pe toata durata verii, începând cu 2 iulie și până pe 2 septembrie. Evenimentul este asemănător unui festival, va avea diferite tematici în fiecare săptămână, astfel încat voi să beneficiați de mai multe tipuri de tratamente și servicii, toate la prețuri speciale.Nu trebuie decât să vă luați ”bilet” la festival. Cum faceți acest lucru? Completați un formular pe site și veți fi contactați pentru programare. 2-6 iulie este Săptămâna Profilaxiei (periaj, detartraj, air-flow, fluorizare), în cadrul căreia se acordă 50% reducere. Prețul de festival pentru ședinta completă de profilaxie (detartraj, periaj, air-flow si fluorizare) este de 175 RON, 50% reducere de la 350 RON.Sunt doar 40 de bilete, grăbiți-vă!Rămâneți aproape, mai am pentru voi multe vești în săptămânile care urmează. Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!Sursa foto: arhiva DENT ESTET