Provocare: vrei să fii un detectiv al etichetelor?
Toți ne căinăm că au crescut prețurile la alimente, nu-i așa? Deci coșul zilnic de mâncare a început să ne coste din ce în ce mai mult, în ultimul an. Unii dintre noi am sesizat însă și calitatea din ce în ce mai slabă a mâncării. În graba în care târguim seara, după serviciu, ne uităm tot timpul și pe etichetele produselor? Mergem nițel pe pilot automat la raft, sunt sigură. Știm cum arată ambalajul, nu mai verificăm de multe ori nici termenul de garanție. Iar cu etichete scrise din ce în ce mai mic, cine își mai bate capul, când la casa de marcat coada se lungește văzând cu ochii? Aceia mai scrupuloși dintre voi au observat cred că e greu să găsești un produs care să nu aibă zahăr (toate au, inclusiv pâinea și somonul afumat), iar cei care încă mai consumă mezeluri (mulți, de altfel) au constatat că e greu să găsești ceva neafumat și cu un conținut de carne ridicat, fără mulți conservanți. La final, omul oftează și nu pune produsul la loc pe raft, ci în cărucior, resemnat oarecum. Ce să pună la pachet sau în sendvișul copilului??? Dar nu e chiar așa. Sau nu ar trebui să fie.
Acceptați o provocare? Vreți să fiți un detectiv al etichetelor?
E simplu, haideți că va fi joacă de copil. Începeți de azi, de la primele cumpărături! Începeți să strângeți etichete ale alimentelor. Din orice categorie: carne&mezeluri, lapte, brânzeturi, ouă etc. Faceți un dosărel sau puneți-le într-o caserolă la bucătărie. Ca să aveți ce studia în serile de vară când așteptați să se facă mâncarea la cuptor sau stați la un pahar de vin. Lăsați telefonul și Facebook-ul, sigur viața de Detectiv al etichetelor vă va ajuta mai mult.Începeți cu mezelurile, că tot vorbeam de ele. Orice intră în această categorie: salam, parizer, șuncă, cârnați și tot așa.La ce să vă uitați:
- conținut de grăsime;
- calorii per 100 gr. Atenție, un pachet poate avea mai mult de 100 gr. Calculați totalul!
Apoi, uitați-vă să vedeți care este conținutul de carne - ce procent reprezintă carnea? 40%, 30%? A găsit cineva un produs cu 90-95% carne? Există?Citiți toată lista ingredientelor! Ce conține, în afară de carne? Cunoașteți termenii? E nevoie să dați cautare pe Google după ei? Nu vi se pare înfiorător să mâncați ceva ce nu știți ce înseamnă?Știți să citiți tabelul de nutrienți?Faceți lucrul acesta pentru 1 lună cel puțin. E un exercițiu interesant. Așa aflați ce mâncați, câtă sare conțin unele alimente și cât zahăr.Ne reauzim curând cu noi provocări! Până atunci sunt tare curioasă să aflu părerea voastră, să știu ce cunoașteți și ce nu pe acest subiect.Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!Sursa foto: arhiva personală