Relația de cuplu, după apariția copiilor - dezbatere la Mama Time Out 7
Mâinile lui calde și blânde se plimbau pe spatele meu, ca o recompensă după ziua în care alergasem în toate direcțiile, precum un titirez stricat. Ne așezaserăm cu 5 minute în urmă și tăcerea care se lăsase avea un gust liniștitor, aerul în cameră se încălzise deja și ne învăluia discret. Cele 2 pahare de vin parcă își vorbeau unul altuia, sau poate își făceau cu ochiul, în timp ce noi gândeam separat și ne uneam gândurile către o seară în 2, căci copilele abia adormiseră. Am închis ochii pentru câteva secunde, în timp ce îi simțeam respirația lină în ceafa mea. Când am dat să mă întorc, animată de ideea care îmi răsărise, am auzit: ”Mami, fac pipi!”.Nu știu ce ați crezut despre seara noastră, dar ca multe din viața noastră de când suntem părinți, nu e mereu așa cum ne-am dori neapărat. Cineva face mereu pipi, după ce a mai făcut de 2 ori de când s-a stins lumina, altcineva o strigă pe mami, că a visat urât sau altele din aceeași gamă dedicată ruinării momentelor în 2.
Viața în 2, după apariția copiilor
Avem o viață profesională diferită, ceea ce ne apropie e lucrul cu oamenii. Avem zile în care vorbim mai mult pe mess decât față în față sau ochi în ochi. Avem seri când unul adoarme imediat cu copiii și nu apucăm să ne spunem nici noapte bună. Că să putem să ne facem planuri comune pe tot anul trebuie să ne așezam amândoi în canapea, cu agendele în față și să ne bifam weekendurile cu ce avem separat și pe cele la comun. Că să ne putem înțelege între noi, nu de puține ori ridicăm vocea la Blondă, care ne întrerupe cu nesaț și care ne reproșează că nu poarte vorbi niciodată când ne întâlnim toți, căci noi 2 vorbim continuu. :) Sunt dimineți în care nu ne vedem și seri în care suntem pe pilot automat prin casă sau în birou, sau când citim spate în spate și atât. Sunt momente în care ne bombănim sau când trântim câte o ușă și ore în care ne mai supăram. Absurd, pentru că nici măcar nu ne mai amintim motivul. Ne pufnește râsul și ne împăcăm repede. Eu mă mai smiorcăi uneori, când mă simț neînțeleasă în planurile mele și intențiile mele bune. Îmi revin când mă reasigură că mă susține în tot ceea ce îmi doresc și după ce stăm nițel de vorbă.Dar sunt și zile pe care ni le petrecem în 2 - de ziua mea sau a lui sau de aniversarea noastră. Plecăm din oraș sau din țară, doar noi, că pe vremuri. Mâinile se regăsesc și se potrivesc așa cum au făcut-o dintotdeauna. Ne plimbăm pe străduțe înguste, până simțim drumul imprimat în tălpile obosite. Ne odihnim în cafenele și ne tragem sufletul pe băncile scăldate în soare, la mii de kilometri de casă. Ne plimbăm degetele pe cărți din librării care miros a istorie și unul pe spatele altuia, pe curbele corpurilor noastre pe care ni le descoperim continuu de 19 ani încoace.Când unul are o nevoie, altul lasă tot și îl ajută pe celălalt. Am anulat fiecare călătorii, proiecte sau planuri, pentru că celălalt făcea altceva mult mai important pentru noi amândoi în acel moment. Nu ne-am simțit frustrați și le-am explicat și fetelor de ce am ales așa: în familie ne susținem unul pe altul, nu plecăm și ne lăsăm, mai ales la nevoie.Cu toate acestea, dacă e ceva ce nu avem la îndemână mereu, acela e timpul în 2. Ne dorim mai mult timp pentru noi, fără întreruperi și pe îndelete.Voi ce vă doriți de la relația de cuplu? Ce vreți să știți mai mult despre relația în 2?
Nora Neghină, psihoterapeut în formare și trainer certificat Mindsight vine la Mama Time Out 7
Am provocat-o pe Nora cu tema relației de cuplu și a zis DA fără ezitare. Nora vine la Mama Time Out 7, pe 19 aprilie, să ne facă lumină în relația de cuplu. Nora, draga noastră, eu vreau să vorbim despre:
- cum facem să ne asigurăm timp în 2, în tumultul vieții de zi cu zi;
- ce e cel mai important să facem în 2 (nu râdeți, am citit eu pe temă că e foarte importantă comunicarea, dincolo de aproprierea fizică);
- este în regulă să programăm momente departe de copii și cum să facem să nu ne simțim vinovați?
- cum se schimbă dinamica sexuală în cuplu după apariția copiilor - ce este ok și când e cazul să ne îngrijorăm;
- se schimbă așteptările cuplului doar pentru că au apărut copiii?
- despre conflictele în cuplu și cum să le gestionăm;
- cuplurile ajung și la divorț după apariția copilului și de ce?
Voi ce întrebări despre relația de cuplu, după apariția copiilor, aveți pentru Nora?
Pregătim evenimentul din 19 aprilie, vrem să fie interactiv, nu va fi o prezentare clasică. Așa că așteptăm aici, în comentarii, întrebările voastre. Ca să aflăm ce vă preocupă, ce vă doare și ce vreți să împărtășiți noi, celelalte.
Cu cine și unde
Locul desfășurării evenimentului este același ca la ultimele 6 ediții: Biblioteca Ion Creangă, din str. Christian Tell nr. 10, care este una dintre bibliotecile din rețeaua Bibliotecii Metropolitane București, rețea care are filialele în aproape toate cartierele bucureștene. Nu uitați, puteți să vă faceți abonament pe loc, imediat, cu care veți avea acces în toate filialele.Cât despre invitata noastră, Nora Neghină este Trainer certificat Mindsight, coordonator program Inteligența Relațională și contributor la Pagina de Psihologie, psihoterapeut în formare în Terapia de Familie.
Cum să vă înscrieți
Vă reamintesc, participarea la eveniment este gratuită, însă accesul se face doar pe bază de înscriere. Pentru înscriere, vă rog să completați formularul de aici.
Rugăminte: vă rog să vă înscrieți doar dacă sunteți sigure că veți putea participa la eveniment. În cazul în care se întâmplă ceva pe ultima sută de metri, anunțați-mă pe sms sau email. Aveți în vedere că orice înscriere care nu este onorată cu prezența înseamnă un loc blocat, de care s-ar putea bucura o altă mamă, în puținul ei timp liber.
Despre conceptul Mama Time Out
Mama Time Out este un proiect florinabadea.ro și Health Connections și este dedicat femeilor din comunitatea blogului. În fiecare lună vom dezbate o temă diferită și vom avea câte un alt invitat.Puteți propune teme pentru edițiile viitoare, în formularul de înscriere.
Despre edițiile de până acum
Ediția 1: Despre sănătatea femeii la trecerea dintre anotimpuriEdiția a 2-a: Remedii creative de combatere a stresului zilnicEdiția a 3-a: Mindfulness de sărbătoriEdiția a 4-a: Cum planificăm bugetul de vacanțe și călătoriiEdiția a 5-a: Cum facem trecerea de la ”nu am niciodată bani” la ”banii nu sunt o problemă pentru mine”Ediția a 6-a: Idei despre organizarea eficientă a casei.Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!Sursa foto proiect: georgeionita.com și Imagine People – creație.