Rețetă de lipii fără drojdie
Nu știu voi ce părere aveți, dar eu poftesc mereu la lipiile delicioase de la restaurant libanez. Sunt în stare să merg acolo doar pentru lipii. :) Așa că mereu mi-am dorit să pot face și eu acasă, ca să mănânc mai des. Doar că îmi intrase în cap că nu putem face lipii fără drojdie și mereu amânam. Așa că atunci când am primit de la o prietenă cea mai simplă rețetă de lipii fără drojdie am zis: ”Atât?”. Nici nu am crezut prea mult în ea, până când nu am văzut compoziția crescând. Vreți și voi să o încercați? Aveți toți pașii mai jos.
Ingrediente rețetă de lipii fără drojdie
- 450 gr. făină albă/integrală/amestec;
- 1 linguriță sare;
- 250 g. apă caldă;
- 2 linguri ulei de măsline.
Mod de preparare:
- Aluatul
Luați un bol în care să puneți făina.Faceți o mică groapă în mijlocul ei și adăugați sarea, apa și uleiul de măsline.Amestecați (cu mâna am făcut noi, puteți folosi o lingură). Va trebui să obțineți o pastă lipicioasă.Scoateți din bol compoziția și o puneți pe blat, unde înainte am presărat niște făină.Se frământă cam 10-12 minute, până când compoziția devine elastică și nu se mai lipește de mâinile noastre.Noi am făcut rețeta cu făină albă, ca să vedem cum se comportă. Dacă puneți alt tip de făină, e posibil să mai fie nevoie ori de apă ori de făină până când aluatul atinge compoziția care să arate suplă și să nu se mai lipească.La final, se pune înapoi în bol aluatul, se acoperă cu folie de plastic și se lasă pe blat timp de 30 minute. În acest timp, aluatul trebuie să crească.
- Lipiile
Se împarte compoziția care tocmai a crescut în cam 8 bucăți.Se pun înapoi în bol și se acoperă.Se scoate pe rând câte o bucată de acolo, se așează pe blat și se apasă cu mâna, după care se întinde cu sucitorul, până capătă o formă de gogoașă cu diametrul cam de 15 cm.Lipia se pune pe o tigaie, la foc mic. Atenție, nu puneți ulei, că nu e gogoașă!Lipia se va face niște bule de aer și va trebui să o întoarceți pe cealaltă parte. Atunci va începe să se umfle mai tare, ca o pernuță cu aer. (Mie nu mi s-au umflat prea tare).Se întoarce fiecare lipie cam de 2 ori pe fiecare parte.Poftă bună deci!Sunt bune calde, pentru că a 2-a zi sau mai târziu se cam întăresc.Ale noastre au ieșit cam crocante, prietena mea zicea că ei i-au ieșit mai pufoase. Posibil să fi fost nevoie să le mai las un pic la crescut și să mai pun un pic de apă. Vedem data viitoare. O să folosesc și alte tipuri de făină.Ne vedem în continuare pe rubrica FOOD AND NUTRITION pentru idei simple de rețete în bucătărie?