Romanii si sporturile de anduranta: corporatistii conduc in topul practicantilor
Azi vreau sa va spun cateva vorbe despre sport, pentru ca suntem pe blogul de viata sanatoasa. Pentru ca imi dau seama ca eu vorbesc mai mult despre armonie in relatii, cresterea armonioasa a copiilor, fac educatie pe alimentatie si am lasat un pic in umbra componenta de miscare. E drept, cumva subiectele despre care vorbesc ma reprezinta mult pe mine, in ordinea prioritatilor. E clar deci ca am cam neglijat miscarea in ultima vreme. Si nu am de gand sa las lucrurile asa cum sunt, ci sa le remediez degraba.Va propun pentru inceput sa aflati si voi cum stau lucrurile in ceea ce priveste sporturile de anduranta la noi in tara. Am primit de la colegele de la Adrenallina, Sports PR & more, care sunt prima agentie de comunicare sportiva de la noi, un studiu foarte interesant, insotit de infograficul atasat. Studiul releva cateva detalii interesante despre romanii care le practica. Despre prima parte a rezultatelor studiului puteti afla mai multe detalii aici. In partea a doua au reiesit niste rezultate la fel de interesante.Astfel: Corporatistii conduc in topul practicantilor, se antreneaza cam 10 ore pe saptamana si spun ca anduranta ii ajuta sa infrunte stresul zilnic.Ocupatiile preponderente ale romanilor care practica sporturi de anduranta sunt urmatoarele:23,5% lucreaza in IT/ programare,20,5% sunt manageri/ directori department sau companie/ antreprenori,18,5% sunt ingineri,37,5% au alte ocupatii.In ceea ce priveste timpul investit in antrenamente, cei mai multi dintre romanii care practica sport de anduranta petrec intre 7 si 10 ore pe saptamana de program sportiv, deci peste 1 ora pe zi.Cea mai mare parte se antreneaza singuri (61%), 28% impreuna cu prietenii, iar 11% dintre ei au un antrenor personal.Care este insa motivatia principala a celor care aleg sa depaseasca distantele clasice, provocandu-si limitele in curse de anduranta si ultraanduranta? Cei mai multi romani practicanti ai sportului de anduranta au marturisit ca aleg distante lungi pentru ca traiesc:
- Senzatii interesante/ intra intr-o stare de flux si meditatie/ petrec mai mult timp cu ei insisi/ intra intr-un proces de autocunoastere,
iar sportivii din procentul imediat urmator au marturisit ca:
- Se simt mult mai impliniti dupa distante mai lungi sau antrenamente mai grele si
- Anduranta este mai ales un test psihic!
Intrebati Care este cel mai greu lucru in practicarea unui sport de anduranta, cei mai multi dintre romani au spus ca partea financiara (48,5%), 24% dintre ei au precizat ca timpul este un factor complicat pentru ei, iar 14,5% dintre ei au vorbit despre dificultatea stabilirii unui echilibru intre profesie, familie si sport.Roxana Lupu - sportiv de anduranta si in acelasi timp Business Development Manager la Adrenallina, Sports PR & more, agentia care a derulat studiul, ne spune ca: “Sunt foarte interesante motivațiile celor care practică sporturi de anduranta, in cea mai mare parte sportivi amatori: vor sa se regaseasca in zgomotul si tumultul vietii cotidiene, iar sportul le ofera, iata, starea aceea de meditatie si liniste de care au nevoie, mai ales in cazul curselor foarte grele sau intinse pe o durata mare de timp. Practic, sportul devine noul medicament al stresului, noul regulator al echilibrului personal!“.* Studiul a fost realizat in luna februarie 2016, pe un esantion de 300 de persoane, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani.