Sindromul de ovar polichistic poate apărea după prima menstruație
Sindromul de ovar polichistic este unul dintre cele mai arzătoare subiecte legate de sănătatea femeii. Au fost cititoare care au menționat în feedbackul lor că doresc să afle mai multe informații, așa că am revenit cu rugămintea de a dezvolta tema către dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinolog, consultant medical al blogului de viață sănătoasă. Interviul de azi este pentru voi toate femeile care citiți blogul, dar și pentru voi, cele care aveți fete. Sper să vă fie de folos! Dacă mai aveți întrebări, nu ezitați să îmi scrieți.
1. Ce este sindromul de ovar polichistic si la ce varste apare?
Sindromul de ovar micropolichistic este cea mai frecventa afectiune endocrina a femeii din grupele de varsta 15-44 de ani. Prevalenta este estimata la 6-15%. Pentru un diagnostic diagnostic corect este necesara prezenta a 2 dintre urmatoarele 3 criterii:
- tulburari de ciclu menstrual sau absenta ovulatiei;
- prezenta semnelor de exces de hormoni androgeni (masculini), fie biochimic (la dozarile serice), fie clinic (prezenta hirsutismului/ par in exces in zone in care nu exista in mod normla la femei: fata, piept, spate etc);
- aspect ecografic polichistic al ovarelor (acesta putand fi prezent la cca 20% din femeile normale).
2. Cum isi da seama o femeie ca sufera de acest sindrom, cum se manifesta? Carui medic trebuie sa se adreseaza - medicului ginecolog sau medicului endocrinolog?
Sindromul de ovar micropolichsitic apare foarte devreme, practic dupa instalarea primei menstruatii, deci la adolescente. Nu este o afectiune care se instaleaza pe parcursul vietii reproductive, practic ovarele sunt afectate de la inceput. Manifestarile clinice sunt foarte variabile, cu acnee sau pilozitate excesiva la adolescente, tendinta de ingrasare. De mentionat faptul ca formele extreme ale afectiunii sunt insotite de obezitate cu distributie centrala, rezistenta la insulina si alte tulburari metabolice. Pacientele mai ales adolescente ajung de regula la endocrinolog, in timp ce femeile mature ajung la ginecolog pentru tulburari de ciclu menstrual sau infertilitate. Acesta trimite cazurile severe spre endocrinolog. Afectiunea este la granita mai multor specialitati, in timp intervine si medicul cardiolog, diabetolog etc.
3. Ce analize si investigatii trebuie sa faca o femeie cu sindrom de ovar polichistic?
Pentru stabilirea diagnosticului trebuie excluse alte cauze de amenoree (lipsa ciclului menstrual: exces de prolactina, disfunctie tiroidiana). Apoi trebuie confirmat excesul de hormoni androgeni si la pacientele cu exces ponderal prezenta rezistentei la insulina.
4. Care sunt cele mai mari riscuri pentru sanatate pe care o femeie cu sindrom de ovar polichistic trebuie sa le stie?
Practic aspectul estetic legat de hirsutism si acnee constituie varful aisbergului, partea ascunsa a sindromului este legata de riscurile metabolice ale femeii, acestea fiind direct proportionale cu greutatea: diabet zaharat, hipercolesterolemie, boala cardiovasculara. Astfel incat daca la varsta tanara tratam excesul de hormoni masculini si consecintele lor de ordin estetic, la femeia matura tratam aceste complicatii metabolice.
5. Cum se trateaza acest sindrom?
Tratamentul este in functie de varsta, preferintele pacientei si dorinta de sarcina. La femeia tanara tratamentul de electie este contraceptivul oral care controleaza productia excesiva de hormoni masculini. La femeia cu infertilitate tratamentul se adreseaza inducerii ovulatiei, iar la femeia matura, cu risc metabolic, tratamentul este combinat: controlul rezistentei la insulina prin dieta si terapie si tratamentul complicatiilor cardio-metabolice.
6. Poate fi prevenit sindromul de ovar polichistic?
Sindromul de ovar micropolichistic nu poate fi prevenit, fiind o afectiune innascuta, frecvent si cu componenta genetica. Pot fi insa limitate consecintele sale de ordin estetic si metabolic. Astfel incat controlul greutatii, un stil de viata sanatos, limiteaza riscul cardiometabolic al acestor paciente.
7. Cat de mare este riscul de cancer ovarian pentru o femeie care are ovare polichistice? La cresterea riscului contribuie și anticonceptionalele luate ani la rand? (Acesta este o intrebare din partea unei cititoare).
Studiile nu au aratat o crestere a incidentei cancerului ovarian si de san la femeile cu sindrom de ovar micropolichistic.
Dintre cancerele hormonodependente cel endometrial are o incidenta mai crescuta, in relatie directa cu greutatea pacientei. Acest tip de cancer scade ca incidenta la pacientele tratate cu contraceptive pe termen lung. Deci inca un argument pentru mentinerea unei greutati normale!
Despre hormoni
Urmăriți aici primul interviu cu dr. Corina Neamțu, despre problemele hormonale din copilărie până la menopauză. Vom continua acest proiect dedicat femeilor de toate vârstele, fiți cu ochii pe noi la rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING. Dr. Corina Neamțu este medic primar endocrinolog, competență ecografie generală.