Somnul și greutatea noastră se plimbă de mână
Întotdeauna când vorbim despre greutatea noastră ne concentrăm asupra mâncării și mișcării. Dacă doriți să arătați mai bine, sugestia cea mai întâlnită este „mâncați mai puțin și mișcați-vă mai mult”, nu-i așa? Dar, ce să vezi, nu este atât de simplu pe cât pare și nu e chiar suficient. Uneori vrei să mănânci mai puțin și să te miști mai mult, dar pare imposibil să faci acest lucru. Dincolo de faptul că nu mereu reușim să păstrăm proporția corectă între acestea două, dacă ne gândim la dinamismul (ca să nu îi spun haosul) din viața noastră, mai este un aspect pe care îl ignorăm întotdeauna. De altfel, în consilierea pe care o fac pe nutriție, printre primele mele întrebări cu care îi iscodesc pe oameni este acesta: somnul, cum stați cu somnul? Oamenii mă privesc ca pe o fantomă pusă pe glume. În primă fază, nu pricep legătura dintre somnul și greutatea lor. Îi iau direct și le spun că pot ține orice dietă vor, dacă nu dorm suficient nu vor reuși niciodată să se mențină pe termen lung. Iată de ce!
Lipsa somnului și creșterea în greutate
Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenția Bolilor, mai mult de 35% dintre oameni sunt lipsiți de somn. Dacă mă gândesc că statisticile pentru obezitate sunt tot pe acolo, e ușor să conectez punctele și să descopăr că legătura dintre cele somn și greutate nu este o coincidență. Dar nu eu am făcut această corelație, ci oamenii de știință.Faptul că nu dormim suficient - mai puțin de șapte ore de somn pe noapte - poate reduce și anula beneficiile dietei, potrivit cercetărilor publicate în Annals of Internal Medicine. Când trupurile celor cercetați au primit o odihnă adecvată, jumătate din greutatea pe care au pierdut-o era din grăsime. Cu toate acestea, atunci când au redus somnul, cantitatea de grăsimi pierdute a scăzut la jumătate - chiar dacă au urmat aceeași dietă. Mai mult, s-au simțit în mod semnificativ mai înfometați, au fost mai puțin mulțumiți după mese și nu aveau energie. În general, persoanele care au o dieta lipsită de somn pierd din grăsime la jumătate față de persoanele care se odihnesc bine.Legătura dintre somn și creșterea în greutate este greu de ignorat. Cercetările publicate în Jurnalul American de Epidemiologie au constatat că femeile care sunt lipsite de somn sunt de trei ori mai predispuse la a lua în greutate aproximativ 33 de kilograme în următorii 16 ani decât cele care respectă cele șapte ore de somn pe noapte. Așadar iată de ce nu slăbesc proaspetele mame, deși mănâncă corect!Lipsa somnului poate duce la obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și insuficiență cognitivă deci, prin urmare nevoia de a dormi este mai importantă dincolo de aspect și numărul de kilograme.Deși nu există un număr care să se aplice tuturor, o regulă generală este aceea de a ne încadra între 7 și 9 ore de somn pe noapte și să ne asigurăm că o noapte proastă de somn nu este urmată de mai multe. S-ar putea să nu pară prea mult, dar ar putea face diferența dintre sănătate și lipsa ei.
Somnul și greutatea - relația dintre ele
1. Somnul ne ajută să facem alegeri alimentare mai bune
Nu mergeți niciodată la cumpărături atunci când sunteți epuizați! Aflați la cumpărături, oamenii lipsiți de somn cumpără, în medie, cu 1300 de calorii în alimente mai mult decât oameniii bine odihnți. Cercetătorii au arătat faptul că acest lucru a fost independent de foame, deoarece toți participanții (lipsiți de somn sau nu) au fost hrăniți cu un mic dejun standard înainte de sesiunea de cumpărături.
2. Somnul și controlul porțiilor
În Suedia s-a efectuat o cercetare atât cu oameni odihniți, cât și cu oameni certați cu somnul. Participanților cu probleme de odihnă li s-a cerut să finalizeze o sarcină computerizată - să aprecieze "dimensiunea porției ideale". Concluziile lor: persoanele care nu suferă de somn au adăugat 35 de calorii suplimentare în gustări, comparativ cu participanții bine odihniți. Poate părea irelevant un număr de calorii atât de mic, dar vorbim doar de o alegere într-un moment dat. Câte alegeri zilnice facem când vine vorba de mâncare?
3. Somnul favorizează pierderea din grăsime
Chiar dacă urmăm exact aceeași dietă ca și prietenul nostru, dacă nu oferim corpului somnul de care are nevoie, nu vom pierde din greutate precum prietenul nostru. Un studiu realizat de Universitatea din Chicago a comparat rezultatele pierderii de greutate în timpul somnului de 8 ore și jumătate pe noapte, comparativ cu doar 5 ore și jumătate pe noapte. În ambele condiții, oamenii au mâncat același număr de calorii (aproximativ 1450 de calorii pe zi). În timp ce ambele grupuri au pierdut aproximativ șase kg și jumătate, mai mult de jumătate din această greutate a fost masă grasă pentru persoanele bine odihnite, comparativ cu doar un sfert pentru participanții obosiți.
4. Somnul ne ajută să ardem mai multe calorii
Nu numai că avem mai multă energie pentru ziua următoare, dar corpul arde calorii în timpul somnului de calitate. Un studiu realizat de Jurnalul American de Nutriție Clinică a constatat că cei care au un număr de ore normal de somn ard cu 20% mai multe calorii după o masă, comparativ cu persoanele defavorizate de somn.
5. Dacă dormim cât trebuie, nu mai suntem tentați să mâncăm
Dacă ne culcăm târziu în noapte, e probabil să ni se facă foame mai des. Prin urmare, vom consuma calorii de care nu avem nevoie, ceea ce ne poate conduce chiar la 2 kg în plus pe săptămână, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania. Pe parcursul a șapte zile, aceștia au descoperit că subiecții cu somn limitat (care dormeau între orele 4 și 8 dimineața) au câștigat mai multă greutate decât persoanele bine odihnite (care dorm între orele 11 și 8 dimineața), mai ales pentru că au mâncat 550 de calorii de la 11 p.m până la ora 4:00 a.m., timp în care celălalt grup a dormit.
Ca o concluzie - experiența mea
M-am observat pe mine cu atenție în ultimii ani. Perioadele grele din punct de vedere profesional, cu mult overtime, au dus inevitabil la kilograme în plus. De ce? Pentru că în primul rând nu dormeam suficient și nu mă odihneam bine. Eu funcționez bine dacă dorm în intervalul 10.30 - 6.30, de pildă. Voi trebuie să vă observați pe voi și să cunoașteți ritmul vostru cel mai bun. Ca o regulă însă, înainte de ora 11 trebuie să fim în pat, fără ecrane. Așadar, lipsa unui somn satisfăcător din punct de vedere cantitativ și calitativ mă ducea la alegeri proaste din punct de vedere alimentar, la mese sărite și la pofte de dulce continue. Mâncam mult și prost. Mâncam, dar nu mă hrăneam. Pentru că nu mă odihneam. Nici nu mai știu cum să zic și în ce fel și cât de simplu, ca să vă conving că nu e suficient să fiți diet freaks. Pentru că atunci când vine vorba de alegeri sănătoase în ceea ce privește mâncarea, lucrurile sunt mai complexe decât rețetele din farfurie și planurile alimentare. Un corp și o minte odihnită va face alegeri cumpătate, spre deosebire de opusul, care se va lupta cu oboseala și confuzia și va ceda tentațiilor care se află la tot pasul.Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!Vă aștept și pe contul meu de Instagram, cu follow, care să vedeți lucruri pe care nu le postez pe blog. Aici.Sursa foto: aici