Ten curat, fără acnee și alte probleme - se poate așa ceva? (partea 1)
În toate grupurile unde femeile întreabă despre produse cosmetice pentru un ten curat, fără probleme, eu sunt cea care intervine la recomandări cu ce e legat de interior. Și tot eu încep să povestesc despre stilul de viață, despre lăsat ciocolata la locul ei pe raft, despre nivelul de inflamație din corp, despre microbiomul intestinal și despre rolul somnului. Probabil sunt și cea care pare că nu vine cu ceva concret, ci doar cu vorbe. :) În timp ce femeile așteaptă răspuns concret: crema aia, serumul x și tratamentul y.Dragile mele, nu mai căutați soluții rapide, că ele nu există! Pentru un ten curat, fără acnee și alte imperfecțiuni (normale, de altfel, în mediul în care trăim), aveți nevoie de schimbări pe care să le faceți din interior. Așa este, aerul pe care să îl respirați e mai greu de schimbat. Deși și aici se poate face ceva: purificator de aer acasă, plimbări cât mai multe în aer liber, în păduri și pe munte, ați înțeles ideea.Sigur că predispoziția genetică e și ea importantă, dar nu e singurul factor. De epigenetică ați auzit? Cu o alimentație curată, bogată în legume și fructe, cu atenție la expunerea la toxinele din mediu, dar și din produsele cosmetice și produsele de curățenie casnice, cu somn odihnitor, cu reglarea dezechilibrelor hormonale, cu focus pe o floră intestinală sănătoasă (care poate fi influențată nu numai de alimentație, dar și de stresul cronic, de gândurile zilnice, de nivelul de mișcare pe care îl faceți, de medicamentele luate) și cu monitorizare din partea medicului dermatolog și a unei cosmeticiene cu ceva cunoștințe despre dermatologie, vă asigur că veți reveni la un ten curat și luminos, așa cum vă doriți. De altfel, după programele mele de Detox și de schimbare alimentară, indiferent pentru ce scop, unul dintre primele efecte este acesta: un ten curat și luminos, pe care clienta nu are cum să nu îl observe dimineața și seara în oglindă.
Nu ne dorim toate un ten curat, fără probleme?
Dorința de a avea o piele curată, catifelată, cu un aspect cât mai strălucitor și plin de viață se află pe lista tuturor oamenilor de toate vârstele și din toate culturile. Nu e doar dorința noastră, a femeilor europene, asta e clar. Unii pot considera aceasta dorință ca fiind superficială, dar adevărul e că sănătatea pielii este un indicator puternic în ceea ce privește starea de sănătate generală a corpului și a minții. Așa că și grija pentru piele poate fi considerată grijă pentru tot sinele: body - mind - spirit.Pentru unii oameni însă, pielea și îngrijirea ei nu se află pe lista igienei zilnice sau a priorităților. Este considerată un lux, ceea ce e o mare greșeală. Din punct de vedere fizic, pielea este în mod intim conectată cu fiecare alt organ și sistem din corp - cel mai important cu creierul/sistemul nervos central, digestia și procesul de detoxifiere. Cât privește partea emoțională, pielea e ca o carte de vizită - modul cum ne prezentăm lumii și invers, felul cum lumea ne percepe întâi. Starea ei de sănătate, dar și percepția noastră legată de cum arată, au impact asupra imaginii de sine, încrederii în sine, asupra relațiilor pe care le avem și felul în care ne prezentăm.
Pielea - cel mai mare organ al corpului
Adevărul e că pielea nu poate divorța de restul corpului. Pielea este cel mai mare organ al corpului. Și așa cum corpul are nevoie de o abordare personalizată când vine vorba de hrană, așa are și pielea. Mai mult, pielea este și una dintre părțile cele mai importante ale sistemului imunitar. Când avem grijă de ea cu atenție, inclusiv când o hrănim cu ce are nevoie (hidratare, creme, curățare, expunere controlată la soare, alimentație curată), ea ne răsplătește simplu: cu o înfățișare tinerească și plină de sănătate.Ați văzut și voi femei de 30 de ani care arată ca de 50, nu-i așa? Fumează, beau alcool, mănâncă orice și când apucă, nu se odihnesc și au abuzat probabil de statul la soare, fără creme de protecție. Toate acestea și-au pus amprenta asupra pielii lor și de aceea aspectul arată atât de diferit față de vârsta reală a femeii respective.Din păcate însă, pielea noastră e constant bombardată cu toxine din aer, apă și, teoretic, orice lucru cu care venim în contact. Dar dacă învățăm să avem grijă de acest sistem de apărare de primă linie care e pielea noastră, ea își va face ușor treaba și va ține toți invadatorii la distanță. Fapt care ne va ajuta să avem un aspect tineresc cât mai mult timp, indiferent de vârstă.De pildă, ați auzit de microbiomul intestinal, nu-i așa? Atunci trebuie să vă mai spun că atunci când vorbim de microbiom ne referim și la totalitatea bacteriilor care populează pielea noastră - cam 1000 de specii de bacterii bune. Ceea ce contribuie la o piele sănătoasă, frumoasă, plină de vitalitate și rezistentă la toxine.
Încetați să vă mai abuzați pielea!
Din păcate, mulți oameni pur și simplu își abuzează pielea. Ceea ce, evident, cum spuneam mai sus, face ca aceasta să arate mult mai îmbătrânită față de vârsta ei reală. Din păcate, în acest fel devine nu numai o problemă de estetică, dar și o problemă de sănătate, căci astfel este slăbit acest element crucial al sistemului imunitar, ceea ce face să crească și mai mult riscurile legate de starea de sănătate generală.Din interior către exterior ori din exterior către interior? Și așa și așa. Adică e important ce aducem din exterior pe pielea noastră (de la ce aplicăm, până la cu ce intrăm în contact, fără să conștientizăm), dar și ce aducem în corp din exterior: ce mâncăm, ce bem și orice subtanță pe care o inhalăm, în general.Însă tot mai mulți dintre noi, în zilele acestea, continuă să își rănească pielea din interior către exterior în mod inconștient luând unele dintre cele mai proaste decizii legate de excesul de zahăr consumat, lipsa sportului și a unui somn odihnitor. Fapt care contribuie la scurtarea speranței de viață, în același timp, prin creșterea riscului de boli cronice la care se expun. Toate acestea abuzează și sănătatea pielii la fel de mult cum rănesc fiecare alt organ din corp.
Nu uitați că atunci când aplicați pe piele creme, loțiuni, serumuri, cosmetice de orice fel, atunci este momentul când pielea voastră mănâncă! Atunci aveți ocazia să o hrăniți în mod responsabil. Și așa cum nu puteți înghiți la o masă un pepene întreg, așa nu puteți aplica pe piele orice, în orice cantitate, pentru că pur și simplu pielea nu se poate hrăni cu orice i se oferă.
Și mai e o problemă: atunci când ne hrănim în mod clasic, cu ceva care intră în sistemul digestiv și trece prin diferite bariere cu scopul de a elimina ce e de prisos și a scăpa de toxine, e foarte diferit de momentul în care aplicăm ceva pe piele. Orice înghite pielea se duce direct în sânge, dragile mele, nu mai trece prin bariera gastrică. Vă dați seama cât este de periculos? Practic toate toxinele au ”șansa” de a ajunge rapid în celulele noastre!Mai multe despre cum ne putem menține un ten curat, fără probleme, într-un articol viitor. Voi ce părere aveți despre acest subiect?