Tratamentul parodontal cu laser
Pentru mine e o bucurie sa aflu ca exista un tratament cu laser pentru bolile gingivale, mai ales ca sunt una dintre cele mai fricoase persoane si, mai mult, pentru ca am si eu un risc de parodontoza, din cauza problemelor de ortodontie. Dna doctor Manuela Lupascu m-a linistit si mi-a povestit despre inovatia pe care a adus-o in cabinet la inceput de an si care sunt marile ei avantaje. Mai mult de atat, am obtinut si cateva informatii legate de prevenirea bolilor parodontale. Sa ne fie de folos!
- Ce este tratamentul parodontal cu laser si de ce este el o inovatie? In ce consta acest tratament?
Tratamentul Parodontal Laser LLL (Low Level Laser), folosind EPIC™ reprezinta cea mai moderna metoda de tratament a bolilor gingivale, o procedura minim-invaziva, ce reprezinta o imbunatatire fata de chirurgia obisnuita. Aceasta metoda este o inovatie datorita eficientei deosebite a Tratamentul Parodontal (LLL) care se manifesta in special la formele incipiente si moderate ale bolii, cand putem spera la vindecare. In formele severe, avansate, produce o imbunatatire a sanatatii parodontale si o reducere semnificativa a ritmului evolutiei bolii. Terapia cu laser este alternativa blanda, fara incizii, a chirurgiei parodontale cu lambou. Inainte de Tratamentul Parodontal Laser (LLL) se administreaza o doza minima de anestezic local, pentru a preveni orice posibil disconfort. Fibra laserului este introdusa in interiorul pungii parodontale de unde este eliminat tesutul afectat. Prin miscari fine si repetate, medicul conduce laserul pe toate suprafetele pungilor parodontale. Acesta are o emisie de energie prin care indeparteaza in mod selectiv bacteriile si tesuturile afectate de boala din santul gingival si pungile parodontale, tesuturile sanatoase nefiind afectate. Tartrul este indepartat cu instrumentele de mana si ultrasonice de la nivelul radacinilor dintilor. Dupa curatarea si netezirea suprafetelor radiculare, in pungile parodontale curatate, se adauga un produs biologic care are rolul de a stimula vindecarea si reatasarea gingiei de dinte.
- Cine poate apela la acest tip de tratament?
Tratamentul Parodontal Laser (LLL) se adreseaza tuturor celor care au boli ale parodontiului cunoscute ca parodontite marginale (parodontoze) in toate stadiile lor. De altfel, aceasta modalitate moderna si blanda de tratament este solutia salvatoare pentru multi dintre pacientii afectati care refuza tratamentul traditional chirurgical cu lambou din cauza fricii.
- Care sunt avantajele tratamentului fata de alte tipuri de interventie?
Avantajele folosirii laserului in tratamentul parodontezei sunt multiple: in primul rand are rezultate clinice superioare fata de chirurgia parodontala cu lambou si pastreaza testul gingival sanatos in loc sa il indeparteze. In plus, reduce retractia gingivala postoperatorie, reface atasarea gingiei de dinti si elimina sangerarea gingiilor pe loc si a infectiilor, curatand in profunzime si sterilizand pungile parodontale. Per total, acest tratament este mai putin traumatizant, disconfortul din timpul si dupa tratament fiind mult redus in comparatie cu procedura chirurgicala cu lambou. Perioada de recuperare este sub 24 de ore. In cele mai multe cazuri, pacientii se simt destul de bine incat se intorc la serviciu in aceeasi zi.
- In cat timp si cum sunt vizibile rezultatele acestui tratament?
Tratamentul Parodontal Laser (LLL) stimuleaza regenerarea tesuturilor parodontale prin activarea celulelor proprii organismului si reatasarea gingiei de dinti. Astfel, gingia si osul pierdut au conditiile necesare pentru a se reface in timp. In cateva luni putem astepta o reducere la jumatate a pungilor parodontale.Eficienta deosebita a Tratamentul Parodontal(LLL) se manifesta in special la formele incipiente si moderate ale bolii, cand putem spera in vindecare. In formele severe, avansate, produce o imbunatatire a sanatatii parodontale si o reducere semnificativa a ritmului evolutiei bolii.
- Exista reactii adverse?
Folosit in mod corect si de catre un medic stomatolog cu pregatire profesionala superioara, nu exista reactii adverse ale acestui tratament, insa, ca orice tratament stomatologic, si tratamentul cu laser trebuie intretinut in timp, fiind recomandate controale periodice si respectarea indicatiilor pentru a mentine rezultatele obtinute in urma lui. Nicio interventie din sfera parodontologiei nu poate avea succes daca pacientii nu sustin rezultatele medicale cu o igiena corecta. Totul sta in comportamentul individual al fiecaruia.
- Cat este de costisitor?
Acest tip de tratament nu este mai costisitor decat variantele tradtionale de tratament, tocmai pentru ca vine cu un grad inalt de eficientizare, simplificare si scurtare a procedurii stomatologice in sine.
- Cate astfel de interventii pot efectua intr-o perioada de timp? Cat este recomandat?
Interventiile din sfera parodontologiei sunt complexe si se pot intinde pe mai multe luni de zile, insa medicul stomatolog este cel in masura sa decida planul de tratament personalizat fiecarui pacient.
- Care sunt bolile parodontale si cat sunt ele de periculoase? De ce?
Parodontoza este o afectiune a tesutului de sustinere al dintelui, fiind principala cauza a pierderii dintilor la adulti. Ea este caracterizata prin formarea de pungi parodontale si prin mobilitatea dintilor, deseori ajungandu-se chiar la pierderea acestora. Parodontoza imbraca multiple aspecte si, adesea, debuteaza insesisabil pentru pacienti si are un final incert. Semnele incipiente ale parodontozei sunt: inflamatiile gingiei, sangerarile trecatoare, precum si disconfortul gingival. Pentru ca toate acestea pot fi usor trecute cu vederea de catre pacienti, se poate ajunge la aparitia depunerilor de tartru si placa bacteriana, precum si la acumularea de resturi alimentare pe dinti. Toate acestea duc la un stadiu avansat de afectare a tesutului, la aparitia mobilitatii dintilor si, intr-un final, la aparitia pungilor parodontale si chiar la pierderea dintilor. Atunci cand boala avanseaza, deja vorbim de simptome precum: respiratie urat mirositoare, sangerari gingivale la periaj sau la folosirea atei dentare, retragerea gingiilor sau mobilitate dentara.
- Ce putem face sa evitam boli parodontale?
Componenta genetica este importanta in cazul acestei boli, creand o predispozitie pentru acest tip de imbolnaviri pentru persoanele expuse la factorii cauzatori. De aceea, pacientii cu predispozitie la aceasta boala trebuie sa fie constienti de factorii ce pot contribui la imbolnavirile parodontiului, si anume: o igiena deficitara, fumatul, bolile sistemice (diabetul), alimentatia (bogata in saruri minerale si saraca in fructe), stresul, unele medicamente si diversi factori hormonali (ca in cazul gingivitei de sarcina). Astfel, aceia dintre noi care au parinti ce sufera de imbolnaviri parodontale, trebuie sa fie mult mai atenti la factorii de imbolnavire.De asemenea, cei care deja sufera de o imbolnavire parodontala, trebuie sa stie ca interventiile din sfera parodontologiei nu pot avea succes daca pacientii nu sustin atat tratamentul, cat si rezultatele acestuia cu o igiena corecta. Chiar daca indicatiile de ingrijire ale danturii sunt personalizate si difera de la un pacient la altul, trebuie subliniat ca igiena orala trebuie sa fie impecabila pentru un pacient care urmeaza un tratament pentru o imbolnavire parodontala.Pentru obtinerea unor rezultate favorabile pe termen mediu si lung este necesara instituirea unui tratament de mentinere si consolidare individualizat pentru fiecare pacient, precum si monitorizarea pacientului de minim patru ori pe an. Dupa realizarea tratamentului sunt indicate controale periodice si respectarea indicatiilor legate de igiena pentru a mentine rezultatele obtinute in urma tratamentului cu laser.
- De la ce varsta este posibil sa apara astfel de boli? Copiii sunt afectati?
Alimentatia si stresul se numara si ele printre factorii principali ai aparitiei parodontozei. Asa ca, pe masura ce oamenii au trecut la o alimentatie bazata pe produse procesate si rafinate, in special zaharuri, iar stresul a inceput sa se amplifice din ce in ce mai mult, incidenta aparitiei parodontozei a crescut si ea exponential, odata cu scaderea varstei la care aceasta boala se instaleaza. Stresul, de cele mai multe ori, nu il putem elimina complet din viata noastra, insa putem interveni in alimentatie si, foarte important, ne putem asigura ca avem o igiena dentara corespunzatoare, fapt ce va ajuta mult in intarzirea sau chiar prevenirea aparitiei bolii. Daca nu avem grija sa evitam factorii generatori, semnele imbolnavirii pot aparea oricand si la oricine.
- Tratamentul cu laser este folosit in Romania de mult timp? Sunt multe clinici care au o astfel de dotare?
In clinica noastra tratamentul cu laser a fost introdus la inceputul acestui an, in luna ianuarie, fiind la acel moment una dintre primele clinici din tara care foloseau acest aparat, considerat unul dintre cele mai bune dispozitive medicale cu laser, dezvoltate special pentru cabinetele stomatologice. In clinica noastra, LLL Dental, am fost intotdeauna de parere ca tehnologia performanta nu face neaparat medicii mai buni sau mai priceputi, dar, in mainile celor care o stapanesc, poate face minuni. De aceea, la noi in clinica, de la receptie si pana in laboratorul de tehnica dentara, veti fi inconjurati de echipamente si dispozitive performante, care ne sunt de folos in elaborarea unui diagnostic corect si in obtinerea celor mai bune tratamente. Acestea, impreuna cu experienta si profesionalismul echipei medicale ne permit realizarea unor tratamente dentare de calitate. Este si cazul dispozitivului cu laser.Sursa foto: LLL Dental