Cum trebuie sa fie trusa medicala de vacanta
E vara, e vacanta si abia asteptam sa plecam in concediu! Chiar daca avem sau nu copii, e bine sa ne pregatim pentru locul in care mergem: la mare sau la munte, in Delta Dunarii, cu cortul sau in afara tarii. Am pregatit pentru fiecare dintre aceste situatii cateva idei pentru trusa medicala obligatorie, daca vrem sa avem un concediu cat mai linistit si pasii de urmat pentru a o completa cum se cuvine. Pentru adulti si pentru copii, deopotriva.Sa fii sanatos in vacanta este foarte important. Ca sa te poti simti bine, sa te relaxezi si sa te incarci cu energie si voie buna pentru o perioada indelungata. De asemenea, sanatatea in vacanta inseamna si economii in portofel. Daca pleci nepregatit, incidentele sau spitalizarile te pot afecta foarte tare. Intr-o tara straina cheltuielile medicale pot fi extrem de scumpe, de aceea o asigurare medicala si trusa cu medicamente de prim ajutor pot diminua aceste neplaceri.Materialul este realizat de catre Florina Badea, cu supervizarea farmacist dr. Roxana Gavriloaia, consultant farmaceutic al blogului de viata sanatoasa.
Ce pasi trebuie sa urmam inainte de a alcatui o trusa medicala completa, adaptata nevoilor noastre
Sa vorbim cu medicul de familie si medicul pediatru (daca avem copii)
Este recomandata o vizita cu o saptamana inainte, pentru o discutie legata de afectiuni recente sau afectiuni cu potential in tipul de vacanta ales. In functie de destinatie si de pacient, discutati si de vaccinuri, de cantitatile de medicamente pentru o afectiune pe termen lung de care va tratati si luati retetele necesare.
Sa avem la indemana caietul medical al copilului
E bine sa il avem la noi, indiferent de unde mergem. Plecam de la premisa ca daca e nevoie sa fie vazut de un medic strain, sa fie la curent cu istoricul lui medical.
Sa verificam medicamentele din casa
Acasa e bine sa verificam trusa medicala existenta - pot fi medicamente expirate, chiar daca nici nu am deschis cutia vreodata.
Sa facem copii dupa reteta de la medic
Luati copiile cu voi si lasati acasa originalul.
Sa ne orientam catre o farmacie cu preturi rezonabile, cu retetele de medicamente si lista sugerata de medic
Cand cumparati o lista mai mare de medicamente, fiecare leu conteaza. Eu prefer farmaciile Tei, Help sau Punkt, pentru preturi cu adevarat mai mici.
Sa achizitionam o ladita frigorifica pentru depozitare
Unele medicamente pot necesita depozitare la temperaturi mai scazute, de aceea, e bine sa luati in calcul aceasta idee, in functie de destinatie si de distantele parcurse.
Sa avem grija la cantitatile procurate
Rugati medicul sa calculeze dozele pentru zilele in care sunteti plecati si eventual un surplus de rezerva. E bine sa aveti intreaga cantitate la voi, mai ales daca suferiti de afectiuni cronice si medicamentele sunt vitale pentru voi. Discutati cu medicul despre schimbarea rutinei si ce trebuie sa faceti daca treci prin zone cu fusuri orare diferite.
Medicamentele pentru bolile cronice sa fie pregatite pentru bagajul de mana. La fel cele pentru alergii severe.
E bine sa le aveti la indemana, in orice loc.
Sa facem o vizita la medicul dentist
Pentru cei mari si cei mici, deopotriva, ca sa evitati suprizele neplacute.
Precautii, in functie de destinatia aleasa
Vacanta la munte
Se prespune ca veti merge destul de mult pe jos, pe munte, in locuri mai alunecoase. In functie de tipul de incaltaminte, e posibil sa faceti bataturi, de aceea e bine sa fiti pregatiti in trusa medicala cu plasturi speciali precum Compeed blister sau Urgo flictene. La munte, cazaturile si zgarieturile sunt inerente, asa ca nu uitati de bandaje si dezinfectante ( ex. Rivanol, tictura de iod). In caz de dureri musculare, gelul antiinflamator (gel cu Arnica potrivit pentru cei mari si mici, Fastum sau unguent cu diclofenac) e binevenit si, la fel, medicamentele analgezice. Daca intr-adevar plecati cu gandul sa faceti un efort sustinut, un supliment de vitamine efervescente si o forma de calciu (fiole sau comprimate efervescente), pentru caderi de calciu, va fi mai mult decat necesar.Nu uitati ca si la munte soarele arde la fel de puternic la amiaza, asa ca protectia solara este si aici necesara – crema sau lotiune, adaptata la tipul de piele (recomandarea dermatologilor este sa folosim intotdeauna crema cu factor de protectie crescut, fie ca avem un ten deschis sau inchis).
Vacanta la mare
Cele mai intalnite probleme pentru adulti si copii deopotriva cand vine vorba despre vacanta la mare sunt:
- Problemele digestive
- Insolatia
Pentru preintampinarea problemelor digestive, cel mai bine ar fi sa fiti prudenti in ceea ce priveste:
- consumul de alimente de pe plaja – da, mai ales la copii. Nu mai dati mancare copiilor pe plaja si veti vedea ca nu mai apar probleme digestive. Daca micutul este totusi pofticios, sa avet pregatit un pachet de biscuiti sau covigei, si un pachet de servetele antibacteriene....- consumul de alimente de la terase si restaurante netestate si neverifcate inainte, locuri in care toaletele arata mai mult decat insalubru – e clar ca nici bucataria nu difera prea mult.- mancatul cu mainile nespalate; nu, servetelele umede si gelurile antibacteriene nu sunt suficiente, in special pentru copii, desi in cazuri urgente putem face un compromis, insa nu foarte des
Simptomele cele mai comune in cazul problemelor digestive (a unei indigestii, enterocolita, intoxicatii alimentare) sunt: greata, diareea, voma. Pentru a face diferenta dintre posibilele afectiuni, consultati cel mai apropiat cabinet medical. Despre tipuri de medicamente pentru aceste simptome, mai jos.
Pentru preintampinarea insolatiei:
- expunerea la soare sa fie dimineata de la 7 pana la 10.30 maxim, pentru copii, mai ales in zilele de iulie, cand temperaturile depasesc 30 grade, iar seara, dupa ora 17.00, cel devreme.- copiii sa fie in permanenta acoperiti cu o palarie, sapca sau bandana si eventual sa poarte ochelari de soare cu fotoprotectie.- expunerea la ora pranzului este contraindicata, chiar daca se sta sub umbrela – trebuie mentionat ca aceasta nu protejeaza impotriva razelor ultraviolete, protejeaza partial de actiunea razelor solare oferind un colt de umbra si doar atat.- pentru copii, e necesara aplicarea unei creme cu factor de protectie mare: 50+, iar pentru adulti, in functie de tipul de piele, o crema cu factor mediu pentru inceput – 30 sau 25, dupa care se va scadea treptat.- crema se reaplica odata cu fiecare contact cu apa. Chiar daca pe eticheta este mentiunea de water resistant.- dupa fiecare expunere la soare, se face dus si se aplica o crema hidratanta si de calmare.- hidratarea este esentiala, pe tot parcursul zilei – apa si ceai.Despre medicatie in cazuti de insolatie, mai jos.
La piscina
Chiar daca mergem la mare, suntem tentati sa petrecem cateva zile lenese pe marginea piscinei hotelului – comod, relaxant si frumos. Doar ca sunt si aici cateva aspecte de care e bine sa tinem cont, pentru a evita neplaceri de sanatate. Impartirea unui astfel de spatiu cu alte persoane prezinta inconvenientele ei, din pacate.- la dusul comun si la piscina, neaparat sa purtati papuci. Micozele sunt periculoase si greu de tratat.- preventiv, puteti folosi un spray antimicotic – Scholl sau Lamisil, dar mai sunt si alte variante.- la fel in ceea ce priveste prosoapele. Nu va incredeti in totalitate in ceea ce va pune la dispozitie hotelul, cel mai intelept ar fi sa aduceti cu voi de acasa astfel de lucruri, ce tin de igiena personala.- purtati ochelari - puteti faceti usor conjunctivita in astfel de locuri, si casca – protejandu-va astfel podoaba capilara de actiunea clorului din apa.- nu inghititi apa din piscina – va pandesc afectiuni digestive si nu numai.- apa din piscina este tratata, de aceea e bine ca dupa fiecare zi petrecuta acolo si dusul aferent, sa folositi o crema hidratanta si o apa termala eventual.
Vacanta in Delta
Cel mai mare inconvenient intr-o astfel de vacanta sunt insectele, in special tantarii. Cunosc familii care aleg sa nu mai mearga in Delta, din cauza alergiilor pe care copiii lor le fac la contactul cu insectele. Daca insa alegeti sa petreceti cateva zile in Delta, e bine sa:
- consultati intai medicul – oferta din farmacie este diversa, insa nu orice produs se potriveste tuturor. Mai ales la copii, sunt unele produse interzise pana la 2 ani, de pilda.
- sunt produse care te protejeaza impotriva ciupiturilor (Autan) si produse de calmare dupa ce deja incidentul s-a produs (Fenistil).
- alegeti produse care sa protejeze atat de tantari, cat si impotriva viespilor, albinelor, capuselor.
- dormiti in spatii special amenajate si nu beti apa decat imbuteliata.
- seara, dupa ora 20-21, e cel mai bine sa evitati spatiile deschise.
- imbracamintea de protectie e importanta – maneci lungi si pantaloni lungi.
Vacanta cu cortul
In plus fata de cele de mai sus, mai adaug:- nu mancati fructe din padure, decat daca cunoasteti foarte bine tipurile de fructe comestibile.- nu beti apa din rauri decat fiarta eventual.- pentru alergii (manifestate prin stranut, lacrimat si prurit, de la praf sau polen) sa aveti mereu un antihistaminic (spray sau comprimate).- daca medicul recomanda pen-ul cu adrenalina pentru faptul ca ati avut antecedente de reactii alergice severe (soc anafilactic cauzat de intepaturi de insecte), e bine sa il aveti cu voi.
Vacanta cu copilul
Cele mai frecvente urgente cand mergi cu copilul mic in vacanta sunt:
- La mare: arsuri solare, insolatie, taieturi in scoici, iritatii de la caldura, probleme digestive
- La munte: rau de inaltime, accidente, rani, luxatii sau entorse, intepaturi de insecte.
In orice vacanta: rau de miscare, rau de avion sau de masina, raceala, gripa, intoxicatii alimentare.Asa ca e nevoie de o trusa medicala care sa aiba remedii pentru fiecare dintre acestea.Iata mai jos pentru diferite tipuri de probleme medicale/simptome, ce medicamente sunt necesare:
Simptome: | Medicamente, suplimente, adjuvante |
Arsuri solare | Produse cu filtru UV, reepitelizante si dezinfectante – creme si lotiuni |
Durere si febra | Analgezice, antitermice, antiinflamatoare, adjuvante – Aspirina, Paracetamol, Nurofen pentru administrare orala si intrarectala |
Durere de gat | Antiseptice locale si antibacteriene – spray sau comprimate (Tantum verde Spray, Hexoral, Faringosept, Decasept, Proposept etc) |
Raceala si gripa | Antitermice, antiinflamatoare, decongestionante – Nurofen raceala si gripa etc. |
Nas infundat | Decongestionante si apa de mare – Vibrocil, Olynth, Nazomer spray |
Dureri de urechi | Analgezice si anestezice – ex. Otocalm |
Dureri digestive ginecologice | Antiacide, Carbune medicinal, No-spa (drotaverina) |
Dureri mentruale/ginecologice | Antiinflamatoare (ibuprofen) |
Dureri musculare, luxatii, contuzii | Diclofenac gel sau Voltaren gel, Fastum gel, Arnica Gel |
Tuse seaca/productiva | Antitusive/secretolitice - o gama larga deproduse existente: Tussin(tuse seaca), Eurespal, Sirop de patlagina, Prospan, Stodal (ambele tipuri de tuse) |
Iritatii, eritem | Reepitelizante, apa termala: Bepantene, Crema cu galbenele |
Reactii alergice usoare | Claritine (loratadina), Xyzal, Flonidan |
Diaree | Absorbante, probiotice, saruri de rehidratare oralaAntiseptice/antibacteriene intestinale (in diareea infectioasa) : FurazolidonAntipropulsive intestinale (in diareea neinfectioasa)Imodium (loperamida), Smecta, solutii pentru rehidratare orala |
Constipatie | Laxative Dulcolax (bisacodyl) sau Sintolax (docusat sodic) |
Rau de miscare | Antivomitive: Cocculine, Metoclopramid - Emetestop sau Emetin Forte |
Greata si varsaturi | Antivomitive: Metoclopramid |
Hiperaciditate gastrica/meteorisme | Antiacide - Maalox, Dicarbocalm, Carbune medicinal |
Zgarieturi, taieturi | Antiseptice, antibacteriene, adjuvante - crema cu bacitracin sau neomicina sau combinatii (Baneocin); Pansamentele sterile si o solutie dezinfectanta (apa oxigenata); Creme sau unguente antifungice pentru infectii cutanate, cum ar fi piciorul de atlet care este frecvent in clima umeda: de exemplu Miconaft (tolnaftat) sau clotrimazol |
Lovituri (entorse, luxatii, vanatai) | Calmante naturale, antiinflamatoare locale, adjuvante – -Arnica granule, Arnigel, Gelurii cu Diclofenac pentru efectul antiinflamator |
Ciupituri de insecte | Antihistaminice, antipruriginoase, creme repelente - Fenistil |
In plus, pentru copii si numai, avem nevoie de:
- termometru
- foarfeca
- substante dezinfectante (tinctura de iod, apa oxigenata, rivanol)
- vata, plasturi, pansament, comprese sterile, leucoplast
- saruri si prafuri de rehidratare (pentru echilibrarea electrolitilor din organism)
- medicamente pentru constipatie (supozitoare cu glicerina).
Daca se intampla ca cel mic sa urmeze pe perioada vacantei un tratament cu antibiotice, rugati medicul sa va elibereze o reteta care sa asigure tratamentul pentru toata perioada in care nu sunteti acasa. Altminteri, e posibil sa nu puteti ridica de la farmacie medicamentul – fie ca sunteti in tara sa in strainatate.Cum spuneam, la copii, cele mai frecvente afectiuni in vacante sunt cele digestive (indigestii, enterocolita, intoxicatii etc), care sunt incurajate atat de o igiena mai putin atenta, cat si de consum de alimente care nu sunt foarte proaspete sau chiar alterate. De aceea, pe langa medicatia antivomitiva si antidiareica, copiii trebuie sa urmeze o dieta stricta si o igiena pe masura. In cazul in care infectia este bacteriana, va fi nevoie si de un antibiotic.In orice caz, limitati consumul de alimente din restaurante la copiii mici! E cel mai sigur!Acestea fiind spuse, va dorim o vacanta cat mai relaxanta si lipsita de griji legate de sanatate!Sursa foto: aiciAtentie! Fotografia este doar cu titlu general, de ilustrare, nu este o sugestie de medicamente pentru trusa de vacanta.