Tu știi care sunt situațiile din viața ta care te fac să mănânci? Să vorbim despre declanșatori!
Astăzi voi aborda cu tine subiectul declanșatorilor emoționali din viața ta. Adică nucleul mâncatului emoțional - de ce mănânci chiar și atunci când nu îți este foame.
Să începem cu un exercițiu!
Răspunde-ți sincer: care sunt situațiile din viață pe care nu le poți cuprinde în corpul tău? Ce emoții te deranjează, cu ce emoții nu ești confortabilă și, mai ales, în ce contexte apelezi la mâncare ca un mecanism de apărare?
Pentru a schimba acest comportament al mâncatului emoțional este nevoie să conștientizezi și să recunoști acești stimuli care te fac să mănânci.
Stai cu tine și întreabă-te care sunt sau care au fost situațiile din viața ta care nu-ți dau pace? Ce te face să „ronțăi” chiar și după ce ai luat cina?
Sau ce te face să deschizi frigiderul din 10 în 10 minute, în căutarea unei rezolvări?
Nu gândi prea mult și nu răspunde din minte, ci din corp. Adu la suprafață primul lucru care îți răsare, prima idee.
Cele mai comune răspunsuri pe care le primesc de la femeile pe care le întâlnesc în programele mele sunt legate de stres, de o slabă organizare, de pierderea echilibrului între muncă și viața personală, de task-uri uriașe cu deadline scurt, de un program foarte încărcat, fără timp personal sau de situații triste ori dezamăgitoare ce nu se află în controlul lor oricum.
Atunci când recunoști aceste situații, treci la pasul 2: fii atentă la ceea ce mănânci atunci când acestea se petrec: ciocolată, dulciuri, chipsuri, fast food? Fă o listă cu alimentele care te ajută să te consolezi sau să te calmezi și fii conștientă de ele.
Și acum ce fac? Am devenit conștientă de situațiile care mănânc și știu la ce alimente apelez când acestea apar.
Odată ce recunoști triggerele, fie ele emoționale (situațiile din viața ta care te supără), ori vizuale (ai la vedere o pungă de chipsuri în bucătărie), fă tot posibilul pentru a le evita.
Nu este o soluție pe termen lung (aceea de a le evita), însă este o primă practică ce te poate ajuta în liniștirea emoțiilor. Ești încă la început, nu poți să navighezi prin ele, pentru că te pot doborî.
- De exemplu, dacă eu știu că după fiecare ședință cu șeful încep să mănânc tot ce am pe birou, sigur că nu pot evita ședințele, pentru că aceasta nu stă în controlul meu. Însă fac tot posibilul să las biroul cât mai ”curat” cu putință. Adică nu mai am nimic de mâncare prin sertare, nu las resturi de ciocolată pe masă, evit, în general, să am după ce să întind mâna. Eventual, las fructe pe birou, ca să pot satisface dorința de a-mi ”mânca” emoțiile într-un mod care să nu îmi facă atât de rău. Sau evit ședințele pe stomacul gol, când sunt foarte predispusă să fac alegeri pripite.
Însă, nu poți fugi toată viața de situații stresante sau care te vor face să mănânci emoțional. Soluția nu este să fugi de emoții, ci, din contră, este necesar să stai cu ele. Să le accepți și să le liniștești. Este important să le privești, să le simți, să le lași să fie trăite. Căci doar așa ele vor fi eliberate. Fiind atentă la tine, începi să-ți dezvolți abilitatea de a naviga prin aceste situații, fără a fugi de ele și fără a apela imediat la mâncare. Vei înlocui obiceiurile vechi cu unele sănătoase, ba chiar benefice în liniștirea declanșatorilor emoționali.
Așa că pasul 3, după o perioadă în care ai reușit să eviți declașatorii, este să începi să ți-i apropii. Ei nu au cum să dispară din viața ta, așa că cel mai bine e să înveți să nu te mai ferești de ei și să fii pregătită pentru când apar.
Însă, cum te pregătești pentru declanșatori?
Iată câteva instrumente care te vor ajuta în drumul tău către calmarea mâncatului emoțional. Dar atenție, acestea vor putea fi activate dacă au fost exersate înainte de ”criză”. Cu alte cuvinte, începe să integrezi aceste practici ”preventiv”, astfel încât atunci când simți că emoțiile te copleșesc să poți activa din aceste instrumente.
✅Adaugă noi obiceiuri sănătoase în rutina ta - de exemplu, atunci când recunoști foamea emoțională, alege să faci o plimbare de 10 minute în natură, la aer, alături de cineva drag sau chiar singură, în loc să mănânci fără a-ți fi foame cu adevărat.
✅Fă o listă de cumpărături și adaugă doar alimente nutritive, de calitate pentru corpul tău - așa cum spuneam, nu poți fugi la nesfârșit de situațiile neplăcute din viața ta care îți fac poftă de mâncare emoțională, însă poți evita alimentele nesănătoase din casă. Este preferabil să ronțăi un morcov, în locul unei pungi de chipsuri.
✅Nu fugi de foame - doar pentru că îți e frică să mănânci emoțional, nu înseamnă că trebuie să îți fie frică să simți foame. Foamea corpului este normală, iar a mânca atunci când simți foame este perfect în regulă.
✅Fă o listă cu activități la care poți apela în locul mâncatului emoțional - de exemplu, dacă ai observat că seara apar tot felul de stimuli emoționali care te îndeamnă să mănânci, chiar dacă abia ai luat cina, gândește-te și scrie-ți în telefon ce ai putea face în schimb. Va fi o listă cu soluții rapide, din care poți alege pe moment, atunci când ai nevoie. Iată câteva exemple care pentru mine funcționează și pe care le poți trece și tu pe listă:
- fac o baie cu sări și uleiuri esențiale sau un duș mai lung;
- citesc o carte interesantă, pe care o am mereu la îndemână;
- aleg să mă uit la filme care mă fac să mă simt bine și, în loc de popcorn, îmi fac un ceai;
- deschid geamul și fac câteva exerciții de respirație;
- scriu în jurnal motivele de recunoștință de pe parcursul zilei;
- îmi fac lista de to do pentru a doua zi (pe mine mă calmează mult asta);
- aleg să mă uit la poze din vacanțele preferate, fac curat în telefon sau computer;
- planific o seară de jocuri de masă cu fetițele și soțul meu.
Fii creativă și fă câte o listă pentru toate momentele zilei, în funcție de contextele în care te afli cel mai des: acasă, la birou, mereu în mașină, la cumpărături etc. Cu efort conștient, îți va fi mult mai ușor să înlocuiești mâncatul emoțional atunci când ai nenumărate opțiuni din care poți alege.
Aștept cu drag exemplele tale, îmi poți lăsa un mesaj aici sau pe Instagram - mereu citesc cu drag și mă bucur să intrăm în conversație.
Iar dacă vrei să lucrezi profund pe tema mâncatului emoțional, te aștept în următorul program de grup care începe pe 8 mai: ”Mâncatul emoțional - de ce mănânci și cum să te oprești”. Este un program de 6 săptămâni în care te ghidez înspre a descoperi care este tiparul tău de emotional eater, cum să eviţi supraconsumul, să-ţi înțelegi și gestionezi poftele, cum să te împrietenești cu mâncarea și propriul corp și cum să găsești plăcere și bucurie dincolo de farfurie. Este un program care a schimbat vieți și la care lucrez cu mare, mare drag.
Ce spui de toate acestea? Dă-mi un mesaj, abia aștept să aflu părerea ta! Dă reply la acest mesaj, dacă ai primit pe email articolul meu.
Și hai la curs, alături de femei cu aceleași provocări ca tine!
Mulțumesc pentru că ești aici! Tu mă inspiri să scriu mai departe pe acest subiect, să studiez continuu și să livrez în cursuri și programe de coaching ceea ce femeile au cu adevărat nevoie!