Cum și unde învață copiii despre hrană sănătoasă
”Tu trebuie să mănânci sănătos!” sau ”Tu nu ai voie dulciuri!” sau ”Copiii nu trebuie să mănânce la fast food!”. Nici nu e nevoie să mergeți într-un loc anume ca să fiți martori ai unor asemenea replici părintești. Acolo unde sunt copii și părinți, sunt mesaje destul de comune. De cele mai multe ori, ele sunt și motivul pentru care eșuează partea de educație în ceea ce privește relația copiilor cu mâncarea. La atelierele mele despre planificarea meselor, mâncarea copiilor sau despre copii mofturoși, mi se confirmă de cele mai multe ori faptul că folosim în relația cu cei mici niște replici raționale, care nu prind la copii de câțiva anișori, pentru care motivația și mesajele sunt de altă natură. Dar să vedem de ce copiii nu reacționează la mesajul ”Tu trebuie să mănânci sănătos!” și cum le putem vorbi despre hrană sănătoasă, așa încât să îi convingem.
De ce nu e bine să folosiți aceste replici când vorbiți despre mâncare cu cei mici
Replica 1: Tu trebuie să mănânci sănătos - este un mesaj strâmb și confuz pentru copil din 3 motive:
- Tu - doar tu este musai să faci ceva pe care nici nu îl înțelegi;
- Sănătos - este un termen abstract pentru copiii mici;
- Trebuie - la fel ca mai sus.
Cu ce putem înlocui: ”Noi, în familia noastră, mâncăm cel mai mult mâncare adevărată, vie!”De ce e mai bine așa? Pentru că deja copilul nu mai e singurul care trebuie să facă ceva, ci mâncatul devine o acțiune de echipă. Aceasta e una dintre marile greșeli pe care le putem face, să pretindem copilului să facă ceea ce noi nu putem. E bine să îl luăm în barca noastră, nu să îl izolăm cu pretenții prea mari pentru cât e el de mic. Dispare ”trebuie” și este înlocuit cu o acțiune clară. Apare ”cel mai mult”, ceea ce înseamnă că mai călcăm și strâmb pe ici colo, că nu suntem perfecți, suntem oameni. Apare un termen uman și simplu de înțeles - ”mâncare”, de care copilul aude în casă de câteva zeci de ori zilnic. Și îi adăugăm ceva interesant - ”vie, adevărată”, ceea ce îi instigă curiozitatea. Serios, dar cum, există și mâncare moartă, falsă? Și de aici poate începe un dialog, pentru că cei mici deja au devenit curioși. Replica 2: „Copiii nu au voie să mănânce dulciuri!” Aoleu, păi cum așa, zice copilul? Că uite, Alex, prietenul meu roade zilnic acadelele și la fel toți copiii din parc, care țin la piept ouăle de ciocolată. Adică ei au voie și eu nu am voie, de fapt?! Nu subestimați capacitatea de înțelegere a unui copil, oricât ar fi de mic! El face foarte repede niște legături și riscați să îi produceți o mare confuzie cu mesajele nepotrivite!Am scris AICI de ce este greșită pentru copii această replică. Faceți un exercițiu de imaginație: încercați să nu vă mai gândiți la un elefant roz! :) Deci, cu elefantul roz în gând, haideți să schimbăm perspectiva.Cu ce putem înlocui: ”Și nouă ne place desertul, dar îl preparăm împreună acasă, în weekend!”De ce e mai bine așa? Apare din nou ideea de echipă, de obicei de familie și ideea că desertul nu e greșit, ci că există un timp al lui - în weekend. Orice copil cooptat de părinți în acțiuni casnice de oameni mari și, mai ales, de pregătit mâncare sau desert, va fi mândru de asta și va fi mult mai cooperant. Replica 3: ”Copiii nu trebuie să mănânce la fast food! Este o replică greșită din același motiv ca la punctul 1: mâncatul la fast food nu e bun pentru nimeni, adulți sau copii. Plus că nu cred să știe copiii exact ce înseamnă fast food. Cu ce putem înlocui: ”Noi pregătim împreună mâncarea acasă sau mergem la restaurante cu mâncare adevărată!”De ce e mai bine așa? Pentru că îi implicăm și pe copii în jocul preparării mâncării adevărate, poziționate ca o pricepere/putere specială a super copiilor și super părinților/bunicilor. Dacă intrați în joc și faceți ca lucrurile să fie amuzante, e mult mai ușor!
Dacă vă întrebă copiii ce este mâncarea adevărată - argumente pe care să le aveți în mânecă:
- Mâncarea adevărată ne oferă super puteri, în timp ce mâncarea falsă (conservată) doar ne obosește și ne încetinește, nu mai putem să ne jucăm așa cum dorim;
- Copiii deștepți mănâncă deștept!
- Mâncarea adevărată ne crește mușchii, la fel ca super eroilor, mâncarea falsă ne aduce grăsime ca balaurilor înfrânți de super eroi;
- Fructele și legumele ne dau cea mai mare energie, pot fi mâncate oricât și oricum. Ele sunt ”benzina” noastră!
- Dacă mâncăm fructe și legume, părul nostru crește mai strălucitor, iar chipul e mai luminos și nu mai suntem așa obosiți!
- Mănâncă mai puțin zahăr, ești deja dulce! :)
- Învață să fii detectivul etichetelor și să depistezi zahărul din mâncare!
- Mănânci bine, te simți bine și în formă și te poți juca în voie!
- Copiii pot să își creeze și ei un regat din: sport, care este rege și mâncare adevărată, care e regina!
- Mâncarea adevărată hrănește corpul și creierul, în timp ce falsa mâncare doar umple burtica și ne păcălește cu gustul ei!
- În desertul făcut acasă decidem noi ce punem și punem tot ce ne place mai mult!
Cum învață copiii despre mâncare sănătoasă
Copiii învață primele noțiuni elementare despre hrană bună acasă și în locuri special concepute pentru educație nonformală, de la cele mai mici vârste.La vârste mai mici, ca să îi atragem pe copii, folosim:
- Povești;
- Personaje din povești sau desene animate sau alte personaje care le pot oferi puteri fantastice;
- Desene și animații;
- Jocuri;
- Butaforie (elemente de plastic sau lemn - ex: legume sau fructe);
- Mijloace digitale și senzoriale.
Unde pot învăța copiii despre mâncare adevărată
- Acasă, jucându-se cu mâncarea și experimentând, în bucătărie, împreună cu părinții sau frații. Este cel mai la îndemână pentru părinți, care oricum nu au timp să organizeze lecții separate cu butaforii și alte mijloace electronice;
- În locuri special create și cu specialiști care să se ocupe de copii și să aibă priceperea de a mânui mijloacele de care vorbeam mai sus, așa încât să îi atragă pe copii în acest joc serios - mâncarea adevărată, hrană pentru creier și corp.
℗ Un astfel de loc este AKADEMIA KINDERLAND - o școală de nutriție pentru copii.
Akademia Kinderland este o școală mobilă (se va plimba timp de 6 luni în București), unde copiii învață cum să mănânce sănătos, prin educație nonformală și alături de specialiști. Din câte știu eu, este un spațiu unic, în care copiii între 4 și 14 ani, alături de părinți, educatori sau profesori, sunt invitați să învețe de la specialiști ce înseamnă alimentația sănătoasă și care este importanța ei. Inițiativa celor de la Kaufland este cel mai recent proiect de Corporate Social Responsability (CSR) al Kaufland România, inițiat de Asociația pentru Responsabilitate Socială PLAN B, în care sunt și eu implicată și pe care îl susțin, în calitatea mea de Food&Nutrition coach pentru adulți și copii.
Principalele beneficii ale programului dedicat copiilor
Copiii înscriși la Akademia Kinderland vor înțelege cu ușurință faptul că mâncarea nepotrivită le afectează în mod direct sănătatea și aspectul fizic și de ce acestea sunt responsabile pentru încrederea în sine, rezultatele la învățătură și perspectiva găsirii unui loc de muncă la maturitate.
Cursurile sunt gratuite și adaptate vârstei copiilor
Cei mici învață prin demonstrații, jocuri și imagini având ca suport mijloace butaforice, digitale și senzoriale. Astfel, copiii:
- pot înțelege mecanismele de funcționare a corpului uman în raport cu mâncarea;
- pot afla cum să combine corect alimentele, să înțeleagă de ce trebuie să consume gustări sănătoase și să aleagă hrana vie în locul celei conservate;
- pot învăța despre risipa alimentară, care este și ea la cote alarmante în țara noastră.
Metodele prin care copiii învață despre hrană sănătoasă: joc și tehnologie
K - super eroul Akademiei Kinderland - le va împărtăși copiilor secrete legate de importanța micului dejun și de pericolul alegerii produselor fast-food și a dulciurilor în exces. Prin intermediul unor aplicații software, K îi va îndruma să realizeze farfuria ideală și îi va provoca să se ferească de produsele periculoase. Cei mici se pot transforma apoi în detectivi de zahăr sau pot vedea cât cântărește în efort fizic o mâncare nesănătoasă. ,,Cuburile poznașe” este jocul care le arată în ce fel este afectat creierul de consumul mare de zahăr, iar prin demonstrația ”tuburilor transparente” învață ce trebuie să aleagă dintre pâinea albă și cea neagră.
Programul școlii mobile AKADEMIA KINDERLAND
Copiii pot participa înscriși de părinții lor sau pot veni în grup organizat de școală sau de grădiniță, cu programare prealabilă. Programul se desfășoară pe parcursul a șase luni. AKADEMIA KINDERLAND va poposi în parcările mai multor magazine Kaufland, pentru a ajunge la cât mai mulți copii. [gallery columns="2" size="full" ids="9225,9231,9232,9234"]
- Prima oprire (13 septembrie - 30 octombrie) este în parcarea Kaufland Barbu Văcărescu (Str. Barbu Văcărescu, nr. 120-144).
Următoarele opriri:
- Kaufland Basarab, Șos, Orhideelor, nr. 46;
- Kaufland Mihai Bravu, Str. Răcari, nr 5;
- Kaufland Valea Cascadelor, str. Valea Cascadelor, nr. 3-5;
- Kaufland Odăi, șos. Alexandriei, nr. 152.
Accesul se face pe serii de copii, de aceea este necesară programarea vizitei, pe pagina de Facebook Akademia Kinderland sau la telefon 0770.795.133. Program: de joi până sâmbătă, între orele 10 – 18, și duminică, între orele 11 - 17.
De ce e acest proiect binevenit
România se află pe primele locuri în Europa la obezitate infantilă. Aproape 40% dintre copii sunt supraponderali, tendința fiind în creștere. Mai mult de jumătate dintre cei mici sar peste micul dejun și numai o treime consumă legume o dată pe zi. Și, se pare că fetele sunt cele mai afectate, în grupa de vârstă 12-18 ani. :( Numai mie mi se pare îngrijorător?
,,Copilul obez de azi are risc ridicat de a deveni un adult obez cu probleme semnificative de sănătate, motiv pentru care este extrem de important să realizăm prevenția primară a obezității, prin adoptarea unui stil de viață sănătos încă de la vârste mici. Educându-i pe copii în acest sens, îi educăm pe părinți, de multe ori fiind nevoie să corectăm greșeli care se fac în alimentația celor mici din vina părinților. Felicit această inițiativă de a promova alimentația sănătoasă prin imagine, joc, culoare și multă imaginație și îmi doresc să continuăm și să extindem proiectul”, spune dr. Cătălina Niculescu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
La evenimentul de lansare a proiectului, doamna doctor a confirmat că moștenirea genetică este mai puțin importantă, stilul de viață este cel care ajută copilul pe drumul unei alimentații corecte, care să îl dezvolte frumos și armonios. Iar familia este cea care dă tonul acestui stil de viață, respectând niște reguli simple, precum: un program de mese și gustări, reducerea cantităților de alimente cu zahăr și excesiv de sărate, evitarea produselor de fast food și a dulciurilor procesate, controlul porțiilor și prepararea alimentelor cât mai sănătos - fără prăjeli. Iar la toate acestea un program de mișcare zilnică pentru copii, care să îi ajute la consumarea energiei luate din mâncare și la un tonus fizic și psihic potrivit pentru vârsta lui.
De ce vă spun eu toate acestea
Sunt mamă a 2 fetițe, de 2 și respectiv 9 ani, sunt educator de formație, lucrez cu cei mici de 27 de ani. Sunt Health Coach acreditat internațional la Dr. Sears Wellness Institute, tehnician nutriționist certificat în România și Ambasador Food Revolution – program de educație alimentară desfășurat în întreaga lume de către Jamie Oliver. Fac consultanță individuală cu femei și copii, am aceeași greutate de 15 ani, am inițiat campania pentru părinți ”Copilul meu nu mănâncă!”, concep și organizez evenimente pentru copii și pentru adulți și scriu pe blogul www.florinabadea.ro, care în ultimii 2 ani a fost desemnat printre cele mai vizibile bloguri la categoria ”Stil de viață sănătos/sport”, conform Digital Report, studiu realizat de revista BIZ și Zelist Monitor. V-am convins? Vă înscrieți și voi la cursurile Akademiei Kinderland copiii? Eu am înscris-o pe Teo și vom merge curând acolo. Revenim cu impresii!Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter! De asemenea, puteți urmări proiectul Food for Brain AICI.Sursa foto: arhiva personală și Akademia Kinderland