Vreți să vă mutați la casă? Sunteți siguri?

Când să te muți la casă

În puțină vreme de acum facem 2 ani de când ne-am mutat la casă. Ne doream acest lucru, dar nu foarte serios. Căutam de ani de zile. Mai exact, prospectam, dar nu foarte intens. Nu aveam o motivație așa puternică. În 3, viața noastră era liniștită, în apartamentul nostru micuț de 3 camere. Într-un cartier vesel, tânăr și nou, aproape de parc. Comod. Simplu. Ce ne trebuia. Apoi a venit Maria. Deja 4 persoane în 3 camere mici devenise mult prea neîncăpător. Am început să căutăm încă din timpul sarcinii. Am renunțat rapid: agenți neserioși, case vândute colea și aflate, de fapt, după centură, dezvoltatori mult prea impertinenți pentru gustul nostru. Eu visam orice apartament cu 4 camere posibil, cât mai aproape de părinți, care ne-au ajutat mereu cu de toate: mâncare, copii, grija casei în lipsa noastră. Ce să vedeți însă: era mai greu de găsit un apartament decât o casă! Cine ar fi zis? Voi vreți la casă ori la bloc?Am găsit casa fix la 1 săptămână după ziua mea. Ceva de genul: azi văzut soț, mâine văzut (în weekend) eu și marți la notar. După care, restul a fost poveste. O poveste simpatică pe alături, neplăcută din alte puncte de vedere. Ce vreau să zic? Pentru un locuitor la bloc, viața la o casă e ....altă viață pur și simplu. Știți cum e? Ceva de genul: toată lumea a citit cum e să ai copii, dar afli exact cum e abia când îi ai pe ai tăi. Cam așa și cu o casă. Dacă toată viața ta ai stat la bloc - a se citi acasă la ai tăi, după ce ai plecat de acasă, la bunici și peste tot în neamul tău, e greu să îți imaginezi cum va fi la casă. Ok, mergi la munte de-o viață și ți se pare cool. E de basm să stai așa lângă șemineu iarna. Aproape nu te întrebi de unde vine căldura și cum s-or aproviziona oamenii ăia în vârf de munte. După care te mai și superi că te costă o masă cât bradul de Crăciun. Apoi uiți și la anul vii iar.Dar lucrurile se schimbă când e casa ta. Tot românul vrea la casă, căci puțini dintre noi au avut această experiență. Eu mai știam de la bunici și de la părinți, că m-am născut într-o casă. Doar că, adult fiind, cu 2 copii mici, nu te mai bazezi pe memoria de pe vremuri. Ai nevoie de un sfetnic. Sau mai mulți. În România s-a construit haotic, indiferent de orașe sau de zone. Încă se face. Nu e vreo autoritate de reglementare. Noroc cu băncile, care au tot interesul să verifice proprietățile și situația lor juridică. Chiar și așa, sunt cazuri și cazuri, iar unii oameni ajung să nu intre sau să intre tot mai târziu în posesia caselor la care plătesc rate. Nu a fost cazul nostru, între precontrat și contractul final au trecut fix 6 luni. Nu am avut probleme de acest gen, din fericire.

Ce am învățat în aproape 2 ani de locuit la casă?

Pe unele le mai știam, ni s-au confirmat acum.

  • Viața la casă e total diferită. În primul rând, diferența de suprafețe. Noi ne-am mutat la o suprafață de 3 ori mai mare. Suprafețele trebuie îngrijite periodic. Curățenia poate dura și un weekend. Ca să cureți toate băile e bătaie de cap. Ca să îngrijești curtea, grădina, intrarea în casă înseamnă alt timp petrecut. Nici nu vreau să mă gândesc ce va însemna să zugrăvim din nou și să reparăm pereți exteriori ori interiori. Când îți dorești mult casă, zici că vei face de drag asta, doar la casa ta să fii. Nu e chiar așa. Ajungi acolo și mai ai și altele de făcut. Noi de când ne-am mutat am ajuns să dormim foarte târziu, pentru că mereu e ceva de făcut. Mai adaug faptul că pe unele suprafețe doar le îngrijim, dar nu le folosim, sau le folosim prea puțin.
  • Tot în legătură cu suprafețele: ce timp liber aveți? Trebuie calculat, pentru că doar așa vă veți da seama dacă reușiți să vă îngrijiți de curte, de grădină, să tundeți iarba, să udați flori ori copăcei. Problema piscinei nici nu mi-o pun, am avut la una din firmele unde am lucrat și am știut exact ce cheltuieli există, așa că no way, Jose. Un grădinar costă mult, să știți. :) La fel ca și toate instrumentele de grădinărit, indiferent că le folosește grădinarul, ori voi. Ca să vă faceți o idee, noi am făcut anul ăsta fix 3 grătare și am ieșit în grădină fix de 4 ori. :( Eu nu am timp de tuns iarba, avem mașină în acest sens, dar soțul are program de luni până duminică, deci nu știm exact când putem face anumite lucruri. Și nu avem grădină mare.
  • Cheltuielile. Nu calculați doar rata și utilitățile (deloc de neglijat), care pot fi oricum extrem de variabile. O centrală și consumul aferent costă destul și vara și iarna. Dar apar cheltuieli de revizii la gaze sau alte contoare, cheltuieli comune, dacă stați într-un condominiu, drumuri de deszpezit ori de asfaltat. Impozitele sunt mai mari de la a 2-a proprietate încolo și calculele se fac de la teren la casă, parcări și alte suprafețe. Toate acestea se adună. Într-o viață nu plătim doar casa, nu-i așa? Avem și copii, mergem în vacanțe, plătim pentru sănătate și tot așa. Părerea mea e că 2 salariați cu salarii medii din România efectiv nu își pot permite traiul într-o casă, fără să sacrifice alte cheltuieli. Bașca, oamenii ar mai trebui și să economisească într-o viață, nu să trăiască fix pe fix.
  • Vecinătățile sunt foarte importante. Aici e cam ca la părinți, nu prea îi alegi. Noi am avut noroc de vecini ok, dar lângă noi e un after school, vara e imposibil de stat cu geamurile deschise după 12, până la 18.00, când pleacă ultimul picior de copilaș. Dacă lucrezi de acasă devine o problemă. Bașca vecinul cu piscină și pus pe party-uri, doar zic că ce noroc pe mine, că nu e chiar aproape. Dar lanurile de ambrozie m-au dat peste cap de 2 ani încoace, indiferent că sunt la nasul gardului meu sau nu. Legat de vecini, e bine să știți, au copii și ei? Cât de mari? La ce școli ori grădinițe? Pe noi ne-a ajutat mult în zilele în care soțul nu putea merge la școală și eu eram cu cea mică acasă faptul că cei mici ai vecinilor mergeau la aceeași școală. Am făcut cu rândul de multe ori.
  • Amplasarea, în general. Înainte de a ne muta aici, am văzute multe proprietăți impozante în afara orașului. Am simulat drumuri cu mașina, am măsurat pașii de la autobuz până la case și tot așa. Am ajuns la concluzia că, indiferent de cât de faine ar fi acolo casele și cât de mari ar fi terenurile, nu sunt pentru noi. Ar fi însemnat o povară timpul de acasă până în oraș - joburi, școli, grădinițe, centru etc. Atât pentru noi, care umblăm cu mașinile, cât și pentru ai noștri, care vin pe jos la noi, cel mai mult. Așa că am ales casa aceasta și pentru că nu ieșim deloc din oraș. Autobuzul e la 800 m. Avem un Mega în capul străzii, până la grădi sunt max 2 kilometri, în caz de nevoie ajung și pe jos. Am decis că nu vom sta niciodată în fara orașului. Stilul nostru de viață nu permite asta, pur și simplu.

Recomandări atunci când locuiești la casă

Una dintre recomandările noastre cele mai importante: faceți drumul până la casa aleasă de mai multe ori, pe jos și cu mașina,  dimineața și seara, la prânz, în weekend și în timpul săptămânii. Sunt realități diferite, când veți avea ocazia să aflați multe lucruri despre zonă și despre locul casei. Veți vedea lucruri importante, de la hoardele de câini până la golanii din parcul din față. Pe noi această tehnică ne-a salvat de la dezastru de câteva ori. Notați cum vă simțiți de fiecare dată când călcați pe străzi și în casă! E fff important!

  • Legat tot de amplasare, să vă gândiți și la cine mai vine la voi: bonă ori femeie pentru curățenie. Amplasarea casei va crește costul serviciilor. Drumul până la voi și timpul petrecut de ele în trafic contribuie la aceasta. Vedeți cum cresc cheltuielile, cu toate cele de mai sus?
  • Terasele. Uite aici noi avem o problemă. Care nu ar fi o problemă dacă ar fi acoperite. E doar una singură și e destul de dificil să usuc rufele. Mi-am dat seama după ce am cumpărat mașina de spălat. Căci ar fi fost util să îmi iau una cu uscător. Acum ar trebui să dau încă vreo 3,000 de lei să mai iau o mașină cu uscător încorporat și sincer, nu prea vreau. Plus că o terasă acoperită mai poate adăspoti și un dulap ceva, pentru câteva borcane de murături și alte alimente pentru iarnă. Nu, nu avem, cu părere de rău.
  • Holul de la intrare. Nu am pretenții pentru holuri, dar cel de la intrare chiar are un rol important. E locul unde se depozitează haine de iarnă și încălțăminte multă. E bine să vi-l imaginați deja utilat, căci va fi o mare problemă. Da, la noi holul nu e chiar ce ar trebui să fie. E destul de îngust și nu prea permite dulapuri, la fel și zona neregulată de sub scară.
  • Securitatea. Da, o casă înseamnă multe acareturi și în afara ei. Aici e bine să luați în considerare ce trebuie să protejați și cum o veți face. În funcție de locul unde stați. Dacă sunteți în mijlocul câmpului e o situație, dacă sunteți într-un condominiu, alta. Mai vreți la casă? :)
  • Nu cumpărați o groapă! Cu asta trebuie să încep. Cumpărați o construcție în carne și oase, ca să zic așa. Nu o promisiune. Adică ea să fie deja la un stadiu, să existe ceva. Înțelegeți ce vreau să zic. Una e o simulare pe computer, alta e să te simți tu între pereți. Puțini dintre noi știu că un dormit de 10 mp e un dormitor mic pentru o casă. În care dulap nu poți să pui în niciun fel. E doar un exemplu.
  • La început, sunt multe probleme. Unele apar pur și simplu, pentru că la recepție nu ați știut la ce să vă uitați și ele au fost făcute de mântuială cum se zice (ex: racorduri, țevi interne, scurgeri la băi etc). Plus de asta, centrala. Cine nu a avut centrală trebuie să învețe să o folosească, așa încât să nu consume într-o veselie gaz. Încălzirea se poate face cu device-ul potrivit doar pe etajul unde locuiți, de exemplu. Și tot așa. Trebuie luate toate încet, cu răbdare.
  • E bine ca o casă să nu fie prima ta proprietate. Ar cam fi bine să mai aveți experiența traiului într-o casă proprie, gestionarea de cheltuieli etc. Asta ca să nu fie șocul prea mare, că ați ajuns să munciți doar pentru a plăti o casă. :)

Așadar, ca locuitor tradițional la bloc, adaptarea vine greu. Cu multe neplăceri, cu lucruri la care nu te-ai fi așteptat. Cu responsabilități mai mari. Cu multe cheltuieli în plus, neprevăzute. Sigur sigur vreți la casă? :)Dar un lucru e cert: calitatea vieții e alta. Fiecare la el în cameră, dacă vrei să stai împreună stai, dacă nu vrei să te vezi, nu te întâlnești. :) Glumesc, cum așa ceva?Dacă ar fi să mă mut acum din nou, aș alege o casă cu bucătăria pe spate, pe grădină. E destul de nefuncțional cum e acum, dacă vrei să mănânci afară. Traversezi toată casa cu farfuriile. Și da, e minunat să ai baie în dormitorul matrimonial, super funcțional. Mai ales cu 2 fete. Practic, pe un etaj pe bați 3 fetișcanii, că nu vrea nimeni la baia de jos, unde nu are tot ce îi trebuie. Care mai e și mică și friguroasă. Și nu m-aș mai muta în condominiu, chiar dacă sunt case puține. Noi, oamenii, suntem atât de diferiți...Și îmi dau seama că o casă chiar mai mică ar fi ok, pentru că multe zone nu le folosim, cum ziceam.Sau poate m-aș muta mai aproape de centru. :)La voi cum e, cei care locuiți deja la casă?P.s.: casa din imagine nu e a noastră. :))

Update 2022, noiembrie: 

Am clipit de câteva ori și se pare că s-au făcut 5 ani deja. Abia acum începem să ne dăm seama cum am vrea să arate și ce nevoi avem, de fapt, în casa noastră. Am scris un nou articol acum câteva zile, la distanță de 3 ani, despre această experiență. AICI îl puteți citi.Am vrea câteva modificări, pe care să le punem în practică în următorii 2 ani:

  • am vrea să amenajăm mansarda (unde se urcă pe scară, ca și la etajul 1 și care are trase toate utilitățile) - ar fi un studio grozav, dacă aș reuși să aduc mai multe geamuri și apoi să fac biroul meu acolo;
  • am nevoie de a 3-a baie, e o casă cu fete, se înțelege;
  • soțul visează panouri foto-voltaice, ca să devenim independenți ca utilități;
  • amenajarea holului de la intrare - așa cum e acum nu simt ordine cum îmi doresc eu (am niște colege care sunt profesional organizez și abia aștept să le invit la o cafea);
  • îmbrăcare scară în lemn;
  • un șemineu în living&dining;
  • creșterea eficienței termice - ceea ce impune în primul rând să ne schimbăm centrala. E relativ ok, însă deja am schimbat placa de bază și oricum e dificil să folosim toți, în același timp dușul, că nu performează la maxim pe ambele etaje, mai ales dacă mai merg și mașina de spălat vase și cea de rufe, în același timp. Știu sigur că se poate și mai mult și mai bine, iar pentru mine, care țin mult la confort și mai ales la cel termic, centrală este cel mai important lucru din casă. Visez să am o aplicație, așa cum am și la AC, să pot seta centrala de pe drum, când sunt plecată de acasă, visez să pot să am pe fiecare etaj temperatura dorită și să nu mă mai gândesc să nu pot să fac acum duș, că trebuie să facem planificare în familie.

Vorbind despre încălzire și centrală, acum, în noiembrie - decembrie 2022, ENGIE are un nou pachet destinat clienților deja existenți de gaze naturale! AICI sunt detaliile.ENGIE vine cu o soluția modernă: poți înlocui centrala veche cu un „hibrid”. Interesant, nu? Adică poți cumpăra o soluție de încălzire ce combină o centrală termică nouă cu o pompă de căldură sustenabilă și mult mai eficientă. Se numește Thermo Hybrid Combo și combină avantajele celor 2 tehnologii: eficiența mare a unei pompe de căldură și puterea unei centrale termice.Haideți pe link, să vedeți cum arată tot pachetul.Decizii înțelepte vă urez, care să fie și pentru viitor, nu doar pentru prezent!

Previous
Previous

În timp ce tu te agiți cu prostii, copiii cresc și soțul pleacă

Next
Next

Dacă vrei să faci ceva, găsești o cale, dacă nu vrei, găsești o scuză