2020 - anul cel mai bun pentru wellness. Care sunt trendurile
Dacă pronunțăm cuvântul „wellness” cei mai mulți dintre voi vă gândiți la spa-uri și masaje, nu-i așa? Asta pentru că la noi nu a fost clar promovat termenul și ce curpinde el. E mult mai generos decât știm noi și are legătură cu tot ceea ce privește starea fizică, mentală și socială. De fapt, vă mai amintiți de L.E.A.N, conceptul de la dr. Sears Institute? Lifestyle, Exercise, Attitude, Nutrition. E, cam asta e wellness-ul. Atât de simplu și, totuși, atât de complicat. Dar e soluția pentru viața noastră în armonie și echilibru, după părerea mea. Așa ne putem ajusta stilul de viață, până la schimbare totală, care să ne facă împliniți și...vii.Iată ce ne aduce anul 2020, care sunt trendurile în wellness. Eu nu mai pot după ele! Voi?
Sănătatea mentală și emoțională
Prea mult timp a fost ignorat sau trecut sub tăcere acest subiect. A sosit momentul să ne îngrijim și de mintea noastră, așa cum facem cu trupul. Uitați-vă numai la cât de mult de afectează social media. Mesajele de perfecțiune de care suntem atinși, dar și expunerea la ecrane ne fac extrem de mult rău.
Consumul cât mai multor legume și verzituri
Din ce în ce mai mulți oameni descoperă beneficiile unei alimentații bazate pe plante. Nu înseamnă că trec toți la vegetarianism sau la veganism, ci doar că jumătate din fiecare farfurie a lor devine verde. Oamenii au început să înțeleagă acest lucru și se străduiesc să integreze în alimentația lor. Vă mai amintiți Wellness Mama Chalenge - summer edition? A fost una dintre provocări.
Retreaturi - vacanțe departe de orașe și social media
Oamenii încep să aleagă retreaturi, vacanțe tematice ghidate de consilieri ori coachi, în care se integrează yoga cu nutriție și dezvoltare de sine. O dată pe an, cel puțin, apelează la acest tip de întoarcere către sine ghidată.
Sănătatea florei intestinale
Bacteriile din intestin nu sunt un subiect atât de glamour. Doar că flora intestinală are impact asupra întregii noastre sănătăți, a sănătății mentale, a pielii, a imunității și nu numai. Aici am scris unul dintre primele articole din serie, ca să vă arăt că nu e de glumă pe acest subiect. Din fericire, oamenii au început să citească despre microbiom și să vorbească cu medicii despre tratamente cu pro și prebiotice.
Atenție la menstruație și hormoni
Generații întregi de femei au stat în bezna cunoașterii când vine vorba de corpul lor. Din fericire, femei de toate vârstele au început să acorde importanță acestui subiect, pentru sănătatea lor, dar și pentru starea de bine. Ca viața lor să nu mai fie afectată de sindrom premenstrual și ca așa zisele tratamente cu anticoncepționale să poată fi puse sub semnul îndoielii. Mai mult, femeile vor să știe mai multe despre absorbante și materialele din care sunt făcute, despre tampoane din bumbac organic, despre cupe menstruale, despre ovulație și testarea ei, despre cum să renunțe la medicamente pentru dureri și despre cum să își organizeze viața și activitățile în funcție de etapele ciclului menstrual.
Online fitness
Mersul la sală e grozav, dar la fel de grozav poate fi, la un moment dat, să aduci sala în livingul tău. Din experiență, vă spun că devine antrenant și ușor. Sunt multe aplicații, este youtube, sunt exercițiile învățate de la clase ori de la antrenori personali. Important este să ne setăm obiectivul fiecare și să ne facem o rutină.
Timp în natură și cu prietenii versus timp petrecut online
După ce efervescența legată de rețelele sociale a trecut și, mai ales dacă nu au activități legate de acest domeniu, oamenii au început să înțeleagă că viața nu se petrece online. Că un sms nu are valoare și că o plimbare cu prietenii în parc e mai bună pentru corp și minte. Din ce în ce mai multe campanii de weekenduri offline au început să apară. Chiar și eu îmi doresc anul acesta să pot iniția acest proiect, după ce mă mai așez un pic.
Un prieten bun - smart watch-ul sau brățara fitness
În mare vogă deja și cel mai probabil anul 2020 va aduce în casele și la mâinile cât mai multora dintre noi un smart watch ori o brățară. Din fericire, tehnologia a devenit din ce în ce mai accesibilă și deci multe produse s-au ieftinit. Eu îmi caut unul care să îmi monitorizeze și somnul, încă nu am decis pe care dintre ele să mă opresc - FitBit sau Garmin.
Sustenabilitate pe toate planurile și zero risipă
Când vine vorba de sănătate și wellness, dincolo de sport și nutriție (mâncare cât mai neprocesată, alimente crescute natural, fără pesticide și hormoni), sunt multe aspecte de luat în considerare: plasticul pe care îl folosim (de la pungi la sticle și alte ambalaje), cuptorul cu microunde (bănuit de multe rele), cosmetice și produse de îngrijire care ar trebui să fie cu ingrediente curate (pastă de dinți, ojă, șampon, deodorante, loțiuni, creme), produse pentru curățarea casei, hainele din bumbac organic și încălțămintea din materiale naturale, așternuturile și saltelele din materiale organice. E greu să ai o viață cu adevărat sănătoasă, dacă te afli într-un mediu toxic.Mai mult, grija pentru propria persoană trebuie să meargă mână în mână cu grija pentru mediu. Pentru că toxinele pe care le aruncăm în mediu se întorc tot către noi, prin alte căi.
Somnul și ritmul circadian
Da, din ce în ce mai mult, oamenii aud de la specialiști despre această rețetă magică: somnul. Care ne vindecă de oboseală, de anxietăți, de obezitate, de stres, de alte boli și condiții. Voi scrie și eu despre aceste legături anul acesta.
Timp în natură
Din fericire, am început să ne dăm seama că desprinderea periodică ne face din ce în ce mai bine. Acum mulți ani, când eram angajată, aveam un parc lângă birou. Nici nu știți ce fain era pentru mine: când mă simțeam în blocaj, ieșeam în parc. Îmi mâncam sendvișul acolo, făceam exerciții de respirație, mă uitam la oameni, la frunze, mergeam în pas alert. Aveam o colegă - pentru o perioadă a fost șefa mea (lucky me) - care încuraja și ședințele acolo. Din păcate, pe atunci, colegii înțelegeau mai puțin astfel de momente.În 2020, natura domină și în turismul global. Mai puține oferte pe lux, mai mult univers sălbatic, mai multă liniște, mai multe vacanțe la țară.
Rugăciunea&meditația&practicarea recunoștinței
Și-au dovedit demult beneficiile pentru starea noastră de spirit și pentru echilibrul emoțional. Care, se știe, ne ajută pentru a ne ține departe de boli. Din ce în ce mai mulți oameni pleacă în pelerinaje, ori practică rugăciunea regulat, ca parte din rutina lor zilnică.
Chiar și companiile devin wellness oriented în 2020
Grija pentru angajați, grija pentru mediul înconjurător și responsabilitatea pentru comunitățile în care își desfășoară activitatea sunt câteva din trendurile din mediul de business. De aceea, vom vedea din ce în ce mai multe proiecte de CSR, programe educațuionale, programe pentru grupuri defavorizate, proiecte de mediu, modă sustenabilă, reciclare. Toate lansate de branduri cunoscute, din domenii variate.
Calitatea vieții
Oamenii au început să vorbească din ce în ce mai mult despre calitatea vieții - aici despre concept. Oamenii vor să trăiască mai încet (slow life) și mai bine, să se bucure de prezent, de familie și de prieteni, să caute mai mult în interiorul lor. Bogații sunt cei care au mai mult timp și aleargă mai puțin, ei adună în banca de amintiri și experiențe și mai puțin în conturi.
Mâncare/hrană/nutriție sănătoasă - abordare integrată
Se va seziza întoarcerea la natură, renunțarea la consumul excesiv de carne roșie, mai ales. Starea de sănătate va fi ajutată de o nutriție corespunzătoare, hrana va fi privită ca vindecare.
După 40 de ani are loc trezirea
Este vârsta la care se spune că începe viața adevărată. :) Maturi din toate punctele de vedere și realizați personal și profesional, oameni de peste 40 de ani din întrega lume vor să își trăiască viața. După ani de muncă și de crescut copii, se întorc la ei și încep să își acorde atenția de care au nevoie și pe care o merită. Având în vedere creșterea speranței de viață, vă dați seama că acest lucru chiar se impune.
Sursa de informare suplimentară pentru voi
Pentru toți cei interesați să aprofundeze domeniul, Global Wellness Summit este cea mai importantă adunare a liderilor internaționali din wellness, la nivel global - un eveniment care a avut loc și în urma căruia s-a publicat un raport. Acesta cuprinde tendințele pentru acest an în ceea ce privește wellness-ul, pe toți pilonii lui: sănătate, sport, nutriție, cosmetică, modă, călătorii, natură, viața socială și relațiile. Este atât de me :) acest domeniu. Cum de nu am aflat înainte de eveniment??Dar voi? Ce v-ați propus pentru acest an?Sursa foto: aici