Ce să nu îți lipsească din trusa medicală, în călătorie sau acasă
/..
Ladies, vi se întâmplă și vouă ca atunci când aveți cea mai mare nevoie de un produs din trusa medicală să nu fie la îndemână? Până nu demult, așa mi se întâmpla mai mereu. Plecam în vacanță, fix atunci răceam și aveam nevoie de un medicament. Mergeam la mare, sigur aveam nevoie de picături pentru ochi - din cauza nisipului și a vântului. Plecam la piscină - pac, aveam nevoie de ceva pentru infecție urinară. Și tot așa, încât, după o perioadă mi-am dat seama că e nevoie să fac ceva. Parcă prea nu eram aliniată cu restul vieții mele, unde eram prevăzătoare și îmi planificam tot înainte, că să nu mă ia nimic prin surprindere.
Iată ce învățăminte am tras și ce plan am pus la punct.
În primul rând, mi-am analizat vulnerabilitățile și le-am pus pe hârtie, ca să știu pentru ce sunt pregătită:
- Am copii, deci îmi e clar că am nevoie să fiu mereu pregătită, nu pot doar să sper că nu se va întâmpla nimic. Speranța și gândirea pozitivă nu mă ajută deloc dacă cineva e lovit de un episod de diaree în toiul nopții și eu sunt într-o cabană, departe de orice oraș unde aș putea găsi o farmacie.
- S-a întâmplat să plec când fetele erau pe antibiotic, deci era nevoie să am și probiotice cu mine. Știu că sunt mulți oameni care le consideră doar niște produse cu care farmaciștii mai fac niște bani, însă adevarul este că microbiomul nostru ne mulțumește când avem grijă de el, în perioada în care urmăm tratamentul cu antibiotic (și nu numai, revin pe tema microbiomului).
- Copiii mei, dar și eu, când schimbăm mediul, suferim de ”constipația călătorului”, pentru care am nevoie să mă pregătesc, căci ultimul lucru de care avem nevoie este să ne tratăm cu ”compozitoare” - cum ziceau ele când erau mici (supozitoare adică, o oroare pentru orice copil, indiferent de vârstă). Prin urmare, am grijă și să pregătesc înainte terenul (atât din alimentație, cât și din alte ”ajutoare”), dar și să am în trusa medicală cele mai potrivite suplimente și medicamente care să ajute în timpul călătoriei.
- Am avut o perioadă în care, în fiecare vară, după piscină și mare, sufeream de infecție urinară. Toată bucuria mea din vacanță era practic anulată de suferința de după aceea. Căldura, costumul de baie din material neprietenos cu pielea, vacanța, drumurile pe autostrăzi, hidratarea precară - toate acestea formare un complex de cauze la care am început după o perioadă să fiu mai atentă. Însă, în ultimii ani am observat că nu mai ajung în acest punct, tocmai pentru că am reușit să mă organizez mai bine și să iau unele măsuri.
- Pentru că vara fetele mele merg la bazin, mă aștept să apară simptome de “urechea înotătorului”, care este otita externă - o infecție a canalului extern al urechii, rezultatul fiind o vizită la medic, oriunde am fi, pentru că automedicația e periculoasă. Anul trecut, de exemplu, am fost efectiv ”de la bal la spital”, la o nuntă în Constanța, când pitica noastră, care acuza brusc durere de ureche, ne-a determinat să facem o vizită la camera de gardă a spitalului județean Constanța. Da, sigur că am folosit cască și ne-am uscat bine urechile cu prosopul, însă se pare că nu a fost suficient de data aceasta.
- În călătorii, mai ales vara, când se schimbă anotimpurile ori la orice fel de acomodare (școală nouă, grădiniță, tabără, mers în vizită, bunici etc), mă aștept să apară și pericolul diareii. Să zicem că acum, pentru că au mai crescut, nu mai am această problemă. Însă nu e cu totul exclusă, mai ales când mergem în vacanță în vreo țară străină, în plin sezon, unde igiena e mai precară, din cauza aglomerației și riscul contaminării de orice fel mai crescut (bacterii, paraziți, virusuri, fungi etc).
- Pentru mine, ca femeie adultă, cât ar fi de plăcute călătoriile, știu că sunt vulnerabilă. Din cameră de hotel în altă cameră de hotel, prosoape, lenjerii de hotel și tot așa, pot însemna la final ori candidoze, micoze, iritații și alte neplăceri ale zonei intime. Ce facem așadar dacă știm că suntem vulnerabile?
- Sunt conștientă că, la fel ca orice femeie, sunt vulnerabilă în perioade mari de stres, când microbiomul meu intestinal și cel intim se perturbă și încep să apară tot felul de simptome, de la dureri de cap, pana la dificultăți de eliminare, fluctuații de greutate, probleme cu tenul și pielea (iritații, eczeme).
- Am fost foarte vulnerabilă în timpul sarcinilor și al perioadelor de alăptare, când corpul meu suferea modificări hormonale și simțeam acest lucru pe pielea mea și în interiorul meu.
- Mă simt vulnerabilă uneori acum, la vârsta a 2-a, când apar alte modificări ale corpului la care sunt atentă: uscăciune vaginală și alte senzații de disconfort la nivelul aparatului uro-genital (risc de infecții, iritații, candideze, vaginite etc).
Așadar, ladies, luați o foaie de hârtie și puneți pe ea punctele voastre vulnerabile? Unde ați observat că apar, de obicei, probleme voastre, care necesită urgent intervenții?
Odată ce ați identificat vulnerabilitățile, ca și mine, nu veți mai fi luate niciodată prin surprindere. Acest lucru înseamnă că în caz de orice apare, indiferent că sunteți acasă, în vacanță în țară sau în afara țării, nu veți mai fi luate prin surprindere.
Și nu degeaba am pus pe hârtie cele mai importante vulnerabilități ale mele, pentru că ele au un numitor comun: microbiomul. Poate ați mai auzit sau nu de acest termen, însă indiferent de cât vă e de familiar, sunt câteva lucruri certe pe care aș vrea să le știți și voi despre microbiom. Pentru că el este o lume fascinantă pe care, dacă o învățați, starea voastră de bine și de sănătate se poate schimba considerabil.
Ce trebuie să știm despre microbiom
Microbiomul uman, un termen care definește ansamblul de microorganisme care trăiesc în și pe corpul nostru, joacă un rol crucial în menținerea stării noastre generale de sănătate. Deși invizibil cu ochiul liber, microbiomul are un impact semnificativ asupra sistemului imunitar, digestiei, sănătății intime, stării de spirit și chiar asupra sănătății mintale.
Microbiomul este considerat de către lumea medicală „al doilea genom uman”, iar experții susțin că fiecare persoană are un microbiom unic, asemănător amprentei digitale. Partea cea mai frumoasă este că niciodată nu putem spune că microbiomul este ceva fix, bacteriile vin și pleacă, precum niște turiști. Sarcina noastră principală este să facem în așa fel încât să atragem acei ”turiști buni”, care ar trebui să fie cam 85% din totalitatea bacteriilor din organismul nostru.
Microbiomul este compus din trilioane de bacterii, virusuri, ciuperci și alți microbi care locuiesc în diferite părți ale corpului, cum ar fi intestinul, pielea, gura și sistemul uro-genital. Dintre acestea, microbiomul intestinal este cel mai studiat și cel mai relevant pentru sănătatea noastră. Un microbiom divers și echilibrat este esențial pentru digestie, producerea de vitamine și protejarea împotriva agenților patogeni.
De ce este important un microbiom sănătos?
- Susținerea sistemului imunitar: un microbiom echilibrat ajută la educarea sistemului imunitar, antrenându-l să recunoască și să combată agenții patogeni, reducând în același timp riscul de boli autoimune.
- Sănătatea digestivă: microorganismele din intestin ajută la descompunerea alimentelor și la absorbția nutrienților. Ele contribuie, de asemenea, la producerea de substanțe precum acizii grași cu lanț scurt, care sunt benefice pentru sănătatea colonului.
- Reglarea greutății: studiile arată că un microbiom divers este asociat cu un metabolism mai eficient și cu un risc mai scăzut de obezitate. Un dezechilibru al microbiomului poate contribui la creșterea în greutate și la dificultăți în pierderea kilogramelor.
- Sănătatea mintală: axa intestin-creier, o legătură complexă între microbiomul intestinal și sistemul nervos central, sugerează că un microbiom sănătos poate influența starea de spirit și poate reduce riscul de depresie și anxietate.
- Sănătatea intimă: la fel ca în intestin, și în zona intimă există o comunitate de bacterii benefice care joacă un rol crucial în protejarea împotriva infecțiilor, menținerea echilibrului pH-ului și susținerea sănătății reproductive.
După ani la rând când am încercat tot felul de ”ajutoare” pentru microbiom, mi-am dat seama de câteva lucruri:
- e important să testăm până ajungem să simțim că ni se potrivește ceva;
- să înțelegem ce rol important au probioticele pentru microbiom și să nu le mai evităm, nu sunt bani în plus, ci sunt ”hrană” bună pentru microbiom;
- să alegem probiotice de calitate, din ingrediente naturale, cu un conținut ridicat de culturi vii;
- să optăm pentru aceste ajutoare în perioadele ”de risc”, cu ceva vreme înainte - de exemplu, dacă știm că avem la birou o perioadă stresantă în decembrie, începem pregătirea din noiembrie sau, la fel, dacă știm că plecăm în august în vacanță, din iulie mă pregătesc în acest sens.
℗ Și acum vreau să vă spun ce soluții am găsit pentru vulnerabilitățile mele, de nelipsit atât din trusa mea de acasă, cât și din vacanțe, fie ele în țară sau străinătate. Poate vă ajută și pe voi.
Am descoperit Ultrabiotique - expertul în microbiom!
De ce e specială această gamă de probiotice?
Pentru conținutul mare de culturi vii (20 de miliarde) și selecția de 5 tulpini de fermenți lactici cu rezultate demonstrate clinic. Acest lucru face ca Ultrabiotique să își dovedească superioritatea ca gamă de suplimente alimentare naturale expertă în afecțiunile intestinale. Sunt capsule premium pe bază de plante.
Pentru mine e garanția calității și pentru că sunt produse în Franța, de către grupul francez Havea, unul din liderii europeni în producția de suplimente alimentare naturale. Și că acoperă fix acele nevoi (vulnerabilitățile mele) distincte: protecția în curele cu antibiotice, echilibrarea florei intestinale, combaterea diareii acute și combaterea afecțiunilor intestinale la copii.
1. Pentru curele cu antibiotice - soluția: Ultrabiotique ATB
Este foarte util pentru menținerea echilibrului florei intestinale în curele cu antibiotice de spectru larg. Ultrabiotique ATB Protect combină 5 tulpini de fermenți lactici special alese pentru efectele dovedite științific asupra echilibrării florei intestinale: Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Casei, Lactobacillus Helveticus, Lactobacillus Plantarum, Bifidobacterium Lactis.
Tulpinile sunt gastrorezistente - ceea ce înseamnă că sunt rezistente la aciditatea gastrică și la sărurile biliare, pentru a ajunge vii în intestin – și au capacitate mare de aderență la celulele epiteliale intestinale pentru o bună colonizare intestinală. Se recomandă cură de 10 zile.
2. Pentru copii: Ultrabiotique Infantile
Este recomandat pentru dezechilibrele florei intestinale, în intoleranța la lactoză, pentru întărirea sistemului imunitar și în diareea acută.
Ultrabiotique Infantile combină 6 miliarde de culturi vii și doi fermenți lactici - Bifidobacterium lactis și Lactobacillus rhamnosus - cu vitamina D3 și vitamina A pentru o funcționare normală a sistemului imunitar.
3. Pentru diaree acută: Ultrabiotique Instant
Este recomandat pentru normalizarea digestiei și a scaunelor în diareea acută. Două capsule conțin 20 de miliarde de culturi vii și 5 tulpini de fermenți lactici, combinate cu extract de afin.
Pe lângă culturile de probiotice, Ultrabiotique Instant conține extract de afine, care este un antiseptic și antiinfecțios natural, cu proprietăți în reducerea inflamațiilor la nivelul intestinului.
Se recomandă cură de 5 zile.
4. Pentru echilibrul florei: Ultrabiotique Equilibre
Este eficient în menținerea echilibrului florei intestinale și întărirea imunității, datorită combinației de cinci tulpini și 20 de miliarde de culturi vii. Se recomandă cură de 10 sau 30 de zile.
5. Pentru sănătatea intimă: Manhae Intima Equilibre, cu lactobacillus crispatus, tulpina majoritară de pe flora intimă și cu feedback-uri foarte bune de la doamnele care l-au folosit deja.
Simt nevoia să spun mai multe despre flora intimă, pentru că sigur avem nevoie, indiferent de vârstă, să ne punem atenția pe ea.
De ce este important un microbiom vaginal sănătos?
- Protecția împotriva infecțiilor: un microbiom vaginal sănătos previne dezvoltarea infecțiilor bacteriene și fungice, cum ar fi vaginoza bacteriană și candidoza. Bacteriile benefice, în special Lactobacillus, produc substanțe care inhibă creșterea microorganismelor dăunătoare.
- Menținerea echilibrului pH-ului: echilibrul pH-ului este esențial pentru sănătatea vaginală. Un pH prea ridicat poate crea un mediu propice pentru infecții, în timp ce un pH optim menține sănătatea mucoasei vaginale și susține fertilitatea.
- Susținerea sănătății reproductive: un microbiom vaginal sănătos joacă un rol important în sănătatea reproductivă. Un dezechilibru al acestuia poate afecta fertilitatea și poate crește riscul de complicații în timpul sarcinii, cum ar fi nașterea prematură.
- Confort și stare de bine: menținerea unui microbiom sănătos contribuie la confortul zilnic, reducând riscul de iritații, mâncărimi și alte simptome neplăcute care pot afecta calitatea vieții unei femei.
Manhae Intima Equilibre, ca expert al florei vaginale, este printre foarte puținele produse de pe piață care conține un lactobacil – lactobacilus crispatus (2 miliarde de culturi vii), care alcătuiește majoritatea florei intime (48%) și are eficiență maximă datorită administrării orale (deci nu locală, cum suntem noi obișnuite).
L. crispatus contribuie la menținerea sănătății microbiotei vaginale prin stimularea secreției de acid lactic cu rol în creșterea acidității Ph-ului florei vaginale (care inhibă dezvoltarea patogenilor). Totodată îmbunătățește colonizarea tractului vaginal și previne popularea acestuia cu agenți patogeni și accelerează vindecarea epiteliului vaginal și îl protejează împotriva riscului de infecții.
Manhae Intima Equilibre este recomandat în:
- Candidoze, vaginoze, micoze, iritații;
- Uscăciune vaginală;
- Senzație de discomfort;
- Perioade de stres;
- Sensibilitate la diverse infecții;
- Prevenție HPV;
- Menopauză;
- Sarcină și alăptare;
- Contracepție orală;
- Dezechilibre hormonale;
- Adjuvant în tratamentul cistitelor;
- Prevenție - menținerea sănătății florei intime.
Ultrabiotique, expertul Microbiomului, este un brand din gama Vitavea Santé, cea mai mare gamă de suplimente alimentare naturale a producătorului francez Havea. Produsele sunt disponibile în marile lanțuri de farmacii fizice și online, pe emag.ro, vegis.ro și pe site-ul propriu https://vitavea.ro.
Nu uitați, ladies, un microbiom sănătos este esențial pentru starea de bine și sănătatea generală, influențând totul, de la digestie până la sănătatea mintală. Prin alimentație, gestionarea stresului și adoptarea unui stil de viață echilibrat, alături de probiotice periodic și la nevoie, putem contribui la menținerea unui microbiom echilibrat și divers, protejându-ne astfel sănătatea pe termen lung.
Să fim atente la semnalele pe care ni le transmite corpul și să luăm măsuri pentru a susține sănătatea microbiomului– ne vom simți mai bine din interior spre exterior!
Și vom avea parte de vacanțe și călătorii fără incidente. :)