Cum alegem pasta de dinti pentru bebelusi si copii

Aflata in fata raftului de ingrijire personala, in supermarket, incerc sa aleg o pasta de dinti pentru bebelus. Cateva sortimente bune, cantitati diferite, culori naucitoare, unele zic ca sunt naturale, aproape fiecare brand mare de pasta de dinti are si o varianta pentru copii. Le iau pe rand, citesc ce pot pe ele, le pun la loc. Ma razgandesc. Hotarasc sa mai aman momentul, pana cand ma vad cu medicul stomatolog. La urma urmei, nu i-au aparut inca dintii bebelusei, mai poate astepta. Sunt eu, cu 7 ani si jumatate in urma. Ca de obicei, vreau sa pregatesc totul in avans, sa am in caz, la nevoie. Doar ca, pentru unele situatii, e nevoie de documentare si, mai ales, de o discutie cu medicul. Pe care am si avut-o la acel moment si bine am facut. Zilele acestea am provocat-o pe Miruna Ioani, medic dentist si blogger, cu o multime de intrebari. Dupa ce veti citi interviul la care a raspuns constiincios, va veti simti mai siguri pe voi la raft. Sa va fie de mare folos si sa alegeti pasta de dinti pentru copii cu intelepciune!

Cum alegem pasta de dinti pentru bebe, pe care sa o foloseasca in primul an? La ce ingrediente trebuie sa ne uitam?

Pastele de dinti pentru bebelusi sunt de doua feluri: cu si fara fluor. Desi exista o multitudine de variante pe piata, acestea sunt cele doua mari tipuri. Pentru bebelusi, fiindca ei nu stiu inca sa inghita, sunt recomandate pastele cu 0,500 sau 1000 ppm fluor (ppm-parti per milion). Deci cam la asta ar trebui sa fim atenti.

Eu recomand pentru bebelusi pasta de dinti fara fluor sau cu maximum 500 ppm.

Ce nu trebuie sa contina o pasta de dinti de inceput?

Fluor in cantitate mai mare de 1000 ppm.

De cand putem incepe sa folosim pentru bebe pasta de dinti? Care este cantitatea potrivita pentru un bebelus? Dar ulterior?

De la aparitia primului dinte incepem sa folosim pasta in cantitate asemantoare cu un bob de orez. Gandeste-te ca ai de curatat un singur dinte, poate doi, cu acea cantitate. Restul va fi inghitit. Pe masura ce apar alti dinti, crestem cantitatea. Dupa 2-3 ani, cand copilul are toti dintii deja in gura, e nevoie de un bob de mazare aproximativ ca si cantitate.

Ce ne poti spune despre fluor?

Fluorul e o substanta destul de controversata in acest moment. Desi, miscarea anti-fluor are o  baza stiintifica slabuta, iar in mediile academice fluorul nu este deloc bau-bau. Ba dimpotriva, dupa introducerea lui in pastele de dinti in anii ‘70, s-a observat o scadere semnificiativa a incidentei cariei dentare. Iata, un studiu pe care l-am gasit la o prima cautare dintr-o resursa de incredere, care revizuieste literatura de specialitate si confirma ca fluorul are efecte clare in preventia cariei dentare. Totul e sa nu exageram cu cantitatea lui.Pe scurt, el face bine la dinti, insa in cantitati potrivite. Excesul de fluor e toxic pentru intregul organism, iar la nivelul dintilor poate aparea fluoroza, care este o afectiune ireversibila si poate afecta toti dintii. Ce se intampla? Ei practic vor iesi cu niste dungi albe, care se vor pata intr-un timp scurt. Singurul tratament este cel de acoperit suprafetele dentare fie cu fatete, fie cu coroane sau doar compozit. Nu e o boala grava, dar nu iti doresti asta pentru copilul tau, crede-ma.

Ce este diferit la pastele de dinti comercializare in Romania? Sunt mai multe tipuri?

Ma intrebi daca este vreo diferenta intre cele comercializate la noi si in UK? Sunt foarte multe tipuri pe piata, nu cred ca exista ceva deosebit pentru Romania, nici mai bine, nici mai rau. Sau nu am cunostinta despre asta. Ce pot spune insa, in UK era o pasta de dinti fabricata de Colgate, Duraphat, cu concentratie crescuta de fluor. Se dadea doar cu prescriptie medicala pentru adultii si adolescentii cu risc crescut de carie. In Romania, nu am gasit-o nici online.

De ce sunt paste diferite pentru grupe de varsta diferite? Devenim mai permisivi dupa varsta de 1 an? Ce substante poate tolera copilul ulterior?

Nu e vorba de varsta de 1 an, ci de 3 ani. Teoretic. Practic, atunci cand vezi ca incepe copilul sa scuipe pasta de dinti, gata, poti trece la urmatoarea concentratie de fluor. Protocolul in Anglia era asa: dupa 3 ani, copiii sa foloseasca direct pasta de dinti pentru adulti. Tocmai fiindca se presupune ca acum stiu sa nu o mai inghita.

Pastele de dinti din plante sunt eficiente, contin si ingrediente de curatare, dar sunt si sigure daca sunt inghitite de copii?

Da, presupunand ca nu sunt plante otravitoare. Cea mai mare problema legata de inghitit este cea a fluorului.

Sa ne ingrijoreze culoarea pastei de dinti si aroma?

Sa ne ingrijoreze daca nu ii place copilului (sau noua). Pentru copii, eu as incepe cu o pasta de dinti cu gust bland de mentol, cat mai apropiat de gustul pastei de dinti. Daca nu ii place si nu e chip sa il conving sa o tolereze, as incerca ceva cu arome mai dulci. Insa, am incredere ca atunci cand parintii incep sa faca periajul de la primul dinte, copilul se obisnuieste cu gustul si apar mai putine probleme.

Atentie la pastele indulcite cu aspartam, e un indulcitor artificial foarte toxic in cantitati mari, prezent in Coca Cola si unele gume de mestecat.

Personal, prefer pastele de dinti albe, cu un mentol mediu. Ca recomandare generala: schimbati din cand in cand pasta de dinti, nu folositit acelasi tip ani si ani de zile.

Evitati pastele de albire si cele cu microparticule abrazive. Sunt prea agresive, mai ales pe termen lung.

Cum se curata corect dintii copilului?

Cand copilul e mic-mic, cel mai important e gestul de a peria dintii. Adica, formarea obiceiului e mult peste sa stim noi ca i-am frecat bine. Desigur, folosirea unei tehnici corecte e ideala (regula de la rosu la alb, am povestit aici cum sa ne spalam corect pe dinti). Insa, la copii e mai greu. Eu zic ca daca reusim ca parinti sa determinam copilul sa vada spalatul pe dinti ca pe o normalitate (de exemplu, e normal sa ne stergem cu hartie dupa ce mergem la wc, e normal si sa ne spalam pe dinti dupa ce mancam ) suntem grozavi!Insa, e bine ca parintele sa faca si el un periaj, pentru a se asigura ca toti dintii au fost curatati. Copiii, cu cele mai bune intentii, au tendinta de a-i spala doar pe cei din fata. Pe cei care se vad, nu? :) Sau sa mestece periuta de dinti.

A, si sa nu uit: un sfat pentru parinti, periati dintii copiilor cu fermitate, dar bland! Ca mai sunt si niste gingii prin zona, care dor ingrozitor daca sunt frecate cu presiune.

Cand este indicata prima vizita la dentist cu bebelusul?

Dupa aparitia primului dinte, hop la dentist! Am citit diverse recomandari, care spun ca prima vizita ar trebui sa fie in jurul varstei de 3 ani. Ceea ce ar putea fi mult prea tarziu.Nu ii va face mare lucru dentistul, doar il aseaza pe scaun, ii da o oglinda si se joaca amandoi un pic. Dar e important sa se intample asta. Unde am lucrat eu, in Anglia, exista asa o cultura a mersului la stomatolog de la primul dinte. Acolo am vazut cat e de important sa incepem la timp! Si am vazut cum pot arata dintii unor adulti, care merg de mici la dentist si care, la 30 sau 40 de ani nu AU AVUT nici o carie. Asta imi doresc si pentru fiul meu. Care are 11 luni si a fost deja la cabinet.Recomand sa luati copilul cu dumneavoastra la stomatolog, sa vada cabinetul, sa se obisnuiasca cu mediul, sa cunoasca si medicul. Exemplul personal conteaza enorm, parintele poate educa aratand copilului ca el insusi este in situatie, ca se urca pe scaun, deschide gura etc. Plus, atunci cand cel mic creste cu aceasta normalitate de a merge la dentist, nu va avea nici un motiv sa prinda vreo frica de el.

Ce alte masuri trebuie luate de parinti, ca sa se asigure ca dintii copilului cresc sanatosi?

Dieta, dieta, dieta.

Vezi, caria dentara e o boala care se poate preveni. Si da, este o boala. Atunci cand noi ii dam caramele copilului de 3 ori pe zi, ii dam un pic de boala carioasa la pachet.

Asadar, pe scurt:
  • Periaj de 2 ori pe zi, ideal la 20-30 de minute dupa masa. Nu clatim (stim asta, da? Nici adultii nu mai sunt sfatuiti sa clateasca dintii dupa periaj, pentru ca pasta de dinti formeaza o pelicula protectoare, pe care nu vrem sa o indepartam). Intotdeauna inainte de culcare, da? Chiar daca bebe mai suge peste noapte sau bea lapte.
  • Dieta: limitam dulciurile la o data pe saptaman (ideal), fara sucuri dulci sau consumate cu paiul.
  • Vizite regulate la dentist: unde se pot face fluorizari dupa 3 ani, sigilari, preventie. Insa, dincolo de asta, vizitele la dentist mai au un efect: responsabilizeaza mult copilul! Il face constient de dintii lui, ca trebuie sa aiba grija de ei. Plus, ca ajuta mult ca alta autoritate in afara mamei sa ii spuna niste lucruri pe care el oricum probabil le stie: sa se spele, sa nu manance dulciuri etc.

Studiile arata ca pacientul care stie ca are programare la dentist tinde sa se perieze mai constiincios vreo saptamana inainte si una dupa. :)

Sa oferim copiilor suplimente cu fluor?

Nu. Masurile de mai sus sunt suficiente. Suplimentele cu fluor scapa de sub controlul nostru. Dar, stiu, sunt o forma preferata de multa lume, care vrea solutii simple la probleme complicate: o pastila n-aveti?Miruna IoaniCam acestea sunt principalele informatii pe care medicul dentist mi le-a oferit in legatura cu pasta de dinti pentru copii pe care sa o alegem.Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!Sursa foto: aici si arhiva personala a medicului Miruna Ioani

Previous
Previous

Meniul saptamanal - editia I

Next
Next

Cele mai bune ceaiuri pentru copii in aceasta perioada