Cele mai bune ceaiuri pentru copii in aceasta perioada

Ceaiuri, copii si o alimentatie sanatoasa

Sa ridice mana sus cei care consuma ceaiuri in aceasta perioada? Mai mult decat o faceti de obicei, asa-i? Personal, tocmai din aceasta cauza nu beau eu ceaiuri in restul anului. Pentru ca mintea mea le asociaza cu iarna, vant, frig si...raceala. Atat ceai am baut in luna decembrie si ianuarie, de cand ne-am imbolnavit cu totii, pe rand, incat cred ca imi vor creste crengi de la copaci sau tulpini de la unele plante. Cu toate acestea, beau in continuare si il ofer si Fetei cu Parul de an (fata mea de 8 ani). Momentan, bebelusul nu a trecut la alte lichide, e inca in lunile de lapte exclusiv. Cateodata insa, ma gandesc sa nu gresesc, sa nu bem chiar mai mult decat ar fi indicat si sa nu optez pentru sortimente care pot fi nocive pentru copii. Ceaiurile sunt totusi niste tratamente, nu sunt 100% inofensive. Medicina naturopata este medicina, nu e o industrie de vandut ceaiuri. Ceaiurile ne pot face foarte bine, dar pot fi si periculoase pentru adulti, dar mai ales pentru copii. Iata ce mi-a dezvaluit Dr. Ruxandra Constantina - Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie. Citeste si cateva idei de meniu pentru copii la gradinita.Vezi și două idei de meniu săptămânal pentru întreaga familieMeniul saptamanal – editia 1.Meniul saptamanal – editia a 2-aIn aceasta perioada, caracterizata de temperaturi scazute, vant, ninsoare, copiii nostri au nevoie de o hidratare care poate fi asigurata de apa, limonade si sucuri naturale de fructe, dar si de ceaiuri consumate caldute, eventual cu adaos de miere (dupa varsta de 1 an) si lamaie.

Un bebelus alaptat la san nu are nevoie de ceaiuri; dupa 6 luni se pot da infuzii slabe pentru ameliorarea diferitelor simptome (cateva lingurite pe zi).

In general, copiilor pana la varsta de 1 an li se administreaza, la nevoie, ceai slab: musetel, chimen, fenicul, anason, menta.Este bine sa folosim ceaiuri sub forma de pulbere sau pliculete (au actiune mai slaba), de preferat din culturi bio si fara adaos de arome sintetice.

Trebuie sa citim bine eticheta produsului inainte de a-l administra copiilor!

Benefice sunt ceaiurile care stimuleaza imunitatea nespecifica a organismului si ii cresc capacitatea de lupta cu microbii:

  • echinaceea (dupa varsta de 2 ani); NU se administreaza copiiilor ce prezinta alergii sau boli auto-imune;
  • fructe de padure (catina, macese, afine, coacaze), care sunt in acelasi timp o sursa excelenta de vitamine si antioxidanti, cresc pofta de mancare;
  • soc - care ajuta si la eliminarea senzatiei de frig;
  • ghimbir - care intareste imunitatea organismului, are efecte antiinflamatorii si antiseptice, ajuta la scaderea febrei; in plus, infuzia de ghimbir favorizeaza expectoratia si usureaza tusea, decongestionează caile nazale superioare.

In caz de infectii respiratorii, se pot utiliza si ceaiuri caldute din cimbru, cimbrisor, busuioc, muguri de pin, musetel; ele au efecte antiseptice si antivirale, expectorante.Durerile de gat pot fi ameliorate cu infuzie de musetel, de nalba mare, de lemn-dulce; amelioreaza senzatia de raguseala si tusea iritativa.Pentru scaderea febrei si intensificarea sudoratiei sunt deosebit de utile infuziile de ghimbir, soc, de busuioc, scoarta salcie, musetel.

Infuziile calde se pot folosi si sub forma de inhalatii, efectuate seara, inainte de culcare; desfunda nasul si amelioreaza durerile de gat; musetel, tei, eucalipt, busuioc, cimbru, pin.

In scop calmant si relaxant se poate apela la ceaiul de tei, de roinita.In caz de colici, diaree se poate oferi ceai de afine, menta, musetel, chimen, anason.Fă pace cu mâncarea și cu emoțiile tale! Preia controlul asupra mâncatului emoţional şi învaţă strategii eficiente de a gestiona ce, când şi cât mănânci.

Foarte important la ceaiurile pentru copii!

  • In general, le vom da ½ cana pana la 1-2 cani/zi de ceai (in functie de varsta), dar nu mai mult de 2 saptamani aceeasi planta.
  • Nu se folosesc la copii ceaiul negru, verde, deoarece sunt excitante ale sistemului nervos, le pot provoca agitatie, anxietate, insomnie si interfereaza cu absorbtia fierului si calciului.

Exista studii care arata ca administrarea ceaiului de tei la copii sub 5 ani nu e recomandata, deoarece poate duce la o lentoare in gandire si actiune.

Sfatul medicului în legătură cu ceaiurile pentru copii!

Dragi mamici, inainte de a administra un ceai sau un produs naturist copilului vostru, mai ales daca acesta are sub 1 an, cereti sfatul unui medic pediatru!Am scris despre Infectii respiratorii si terapii naturiste aici.Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!Sursa foto: aici

Previous
Previous

Cum alegem pasta de dinti pentru bebelusi si copii

Next
Next

Meniul saptamanal - cea mai buna strategie in bucatarie