Despre dominanța estrogenică sau când estrogenul preia controlul
Ce este dominanța estrogenică? Despre echilibrul hormonal feminin
Estrogenul este un hormon sexual prezent atât la femei, cât și la bărbați. Totuși, față de testosteron, bărbații au niveluri mai scăzute de estrogen față de femei. De aceea, dominanța estrogenică e cea mai prezentă la femei. Estrogenul este și supranumit „hormon feminin”. Estrogenul este hormonul care determină trăsăturile feminine, fiind de asemenea necesar pentru alte funcții importante din corpul femeii: fertilitatea, controlul colesterolului, protejarea sănătății inimii și a oaselor, sănătatea pielii.În corp, lucrurile stau cam așa: estrogenul, ca și alți hormoni (ex: progesteronul sau cortizolul), este procesat în ficat. Acest proces este denumit metabolismul hormonilor. Atunci când un hormon trece prin acest proces, se transformă în alte forme denumite metaboliți.Echilibrul hormonal feminin înseamnă, în primul rând, echilibrul dintre hormonii estrogen și progesteron. Deci cei 2 hormoni ovarieni principali sunt strâns legați unul de altul. Împreună, cei 2 reglează organismul feminin si ciclicitatea, iar atunci când estrogenul predomină, organismul femeii are de suferit.
Dominanța estrogenică apare atunci când estrogenul e prezent în exces și cât există niveluri scăzute de progesteron care să ”tempereze” estrogenul. Dominanța estrogenică înseamnă, de fapt, mai mult estrogen decât ar putea echilibra progesteronul din organism.Rezultatul e un nivel crescut al hormonului de stres - cortizol și o scădere a testosteronului. În ciuda faptului că femeile au niveluri mai reduse de testosteron față de bărbați, o deficiență de testosteron la femei poate afecta creșterea masei musculare la bărbați și libidou-ul, de exemplu.
Cum aflați dacă e posibil să fiți afectate de dominanța estrogenică?
Sunt câteva simptome la care e bine să fiți atente:
- sensibilitatea sânilor;
- balonare;
- infertilitate;
- cicluri menstruale neregulate și sângerări abundente;
- sindrom premenstrual accentuat;
- creștere în greutate;
- dureri de cap;
- schimbări bruște de dispoziție;
- insomnie;
- căderea părului.
Dominanța estrogenică nu trebuie ignorată, căci consecințele ei pot merge dincolo de simptomele de mai sus, ajungând la boli cronice: de la oboseală cronică până la boli autoimune (nivelul ridicat de estrogen poate spori răspunsul inflamator al sistemului imunitar), disfuncții tiroidiene, boală Hashimoto și unele forme de cancer. Estrogenul inactivează hormonii tiroidieni, care nu mai pot fi transformați în forma lor utilă proceselor metabolice și altor funcții ale organismului.Din păcate, în ultimii ani, a crescut incidența cancerelor hormono-dependente și a bolile cronice asociate cu excesul de estrogen la femei.
Există un test care se poate face pentru a afla dacă sunteți afectate de dominanță estrogenică și, evident, analize de sânge sau salivă. Se face testarea de sânge atât pentru estradiol, cât și pentru progesteron. Se analizează raportul dintre estrogen și progesteron în ziua 21 a ciclului (la un ciclu menstrual de 28 zile), deci aproximativ la 7 zile dupa ovulație (asta înseamnă și că știți când ovulați).
Din păcate, în România dominanța estrogenică nu e recunoscută ca boală. Sunt foarte multe și foarte variate simptomele ei și e nevoie de răbdare din partea unei femei, ca să treacă periodic de la un medic ginecolog la un medic endocrinolog cu care să discute și cu care să coreleze simptome cu analize. Vă recomand să nu renunțați, dacă simțiți că nu e ceva în regulă cu corpul vostru! Lăsate netratate, aceste simptome pot duce la grave complicații.
Cum se ajunge la dominanță estrogenică
Poate vă întrebați cum putem ajunge aici. Foarte ușor, dacă ne uităm cu atenție la mediul înconjurător, la mare parte din factorii externi. În fiecare zi luăm contact cu un mediu plin de toxine. Se pare că există peste 80.000 de chimicale în mediul nostru de zi cu zi. Toate acestea influențează funcțiile sistemului nostru endocrin (sunt numiți perturbatori endocrini) și imită activitatea estrogenului.Ați auzit de xenoestrogeni? Ei sunt considerați estrogeni artificiali care se găsesc în plastic, în multe produse de larg consum, în produse contraceptive, în mâncare, din cauza pesticidelor cu care sunt tratate culturile și care ajung în carnea animalelor și nu numai. Xenoestrogenii au tendința de a mima modul cum funcționează estrogenul în corp și nu e deloc surprinzător că sunt adesea principalii vinovați când vine vorba de nivelurile ridicate de estrogen din corpul nostru.Apoi mai este stresul. Multă vreme am considerat stresul o scuză din partea medicilor. Nimic mai greșit. Lucrurile funcționează așa: când o persoană e stresată, glandele suprarenale secretă cortizol. Ca să susțină producția în creștere de cortizol datorată stresului cronic, corpul utilizează mai mult progesteron. Vă amintiți că progesteronul reglează efectele estrogenului. Dacă nivelul de progesteron este mic pentru a echilibra estrogenul (pentru că el e deja capacitat pentru producția de cortizol), corpul secretă și mai mult estrogen.Conform cercetărilor, bisfenolul A și ftalații din plastic, recipiente de depozitare, folie alimentară, pungi - toate conțin xenoestrogeni care pot ajung în alimente. Mai mult, xenoestrogenii din multe produsele de îngrijire a pielii sunt periculoși, căci ei sunt absorbiți direct prin piele și astfel nu au nicio șansă de a fi detoxifiați prin ficat.Grăsimea în exces este un alt factor declanșator de producție în exces de estrogen.Din păcate, dieta modernă este o sursă continuă de xenoestrogeni. Practic, tot ce e crescut convențional, poate fi afectat de hormonii de creștere.
Dominanța estrogenică se poate ”vindeca” în mod natural
Vestea bună e că putem prelua controlul înapoi și, în mod natural, putem vindeca această stare. Sunt 3 moduri mari prin care putem scăpa de ea și restabili echilibrul hormonal:
- Îmbunătățirea funcției ficatului;
- Vindecarea florei intestinale. Microbiomul intestinal reglează estrogenul care circulă în corp prin intermediul enzimei beta-glucoronidază. Când microbiomul intestinal nu se află în echilibru, aceste enzimă nu poate metaboliza în mod corespunzător estrogenul.
- Evitarea estrogenilor artificiali, pe cât posibil, din produsele de larg consum.
Consumați cât mai multe alimente integrale, carne, lactate și ouă provenite de la animale crescute tradițional și nu industrial, fructe și legume de sezon (alegeți variante bio), citiți etichetele produselor întotdeauna. Dar multe legume cu frunze verzi și crucifere (varză, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, kale).Reechilibrarea hormonală presupune adesea reechilibrarea din punct de vedere nutrițional, când poate fi nevoie de suplimentarea cu vitamina D, colagen, omega 3 sau magneziu. Pentru microbiomului intestinal ar trebui musai să consumați sau să suplimentați cu fibre cât mai multe.Evitați cât de mult puteți zahărul și alcoolul. Ficatul e organul principal de detoxifiere al corpului și el e, cum spuneam, cel responsabil de metabolizarea estrogenului. De aceea, un consum de alcool chiar dacă nu ridicat, ci regulat, deteriorează acest proces și așa vom acumula și mai mult estrogen în corp. Mai mult, fiți atente la consumul de fitoestrogeni, precum berea și soia, de exemplu, care vă pot înrăutăți simptomele.Somnul de calitate, exercițiile fizice zilnice și managementul stresului sunt celelalte unelte de care ne putem folosi ca să ne ”vindecăm” de dominanță estrogenică. Puteți apela, de asemenea, la homeopatie și la terapii alternative.
În concluzie - ce puteți face
Din păcate, nu există formulă magică, pentru a câștiga bătălia cu estrogenul peste noapte. Fiecare femeie ar trebui să ia în mâinile proprii procesul vindecării sale. Practic, odată cu momentul conștientizării, are nevoie să bata palma cu sine că va începe o nouă viață, dacă vrea să se ”vindece” de dominanță estrogenică. Un nou stil de viață, mai responsabil, mai ordonat, cu bândețe și cu odihnă mai multă, cu focus pe legumele zilnice, mai ales crucifere, cu evitarea zahărului și alcoolului, cu includerea exercițiilor în rutina zilnică. Conectarea cu natura și timpul petrecut cu cei dragi sunt și ele vindecătoare.
Cu ce vă pot ajuta eu
Pentru început, puteți alege să luați programul DETOX 7 zile, sub îndrumarea mea. E un program de 7 zile, cu scopul de resetare a metabolismului și reechilibrare hormonală. Perfect după o perioadă cu excese alimentare, nopți nedormite și lipsă de mișcare, ori după vacanță sau la schimbarea dintre anotimpuri.De asemenea, pentru îndrumare de durată mai lungă, am creat programul WELLNESS FAIRY FACTORY, care are exact acest rol, să vă îndrume să vă recreați mediul în care trăiți și să vă raportați diferit la mâncare, mișcare, odihnă, relaxare.Dacă doriți să aflați mai multe despre echilibru hormonal, am mai scris și AICI pe această temă.Vă îmbrățișez cu drag și admirație!