Ghid complet pentru alegerea biberoanelor

Cand vine vorba de biberoane, indiferent in ce moment al vietii de mama ne aflam, ne simtim in dificultate. In primul rand, sunt multe oferte pe piata, asta e clar. Si parca nu vrem sa facem alegeri nedocumentate si sa cumparam chiar orice ne iese in cale. Asa ca incepem sa petrecem timp in magazine sau pe online, sa vorbim cu prietene si sa schimbam impresii, sa aflam ce diferente sunt intre produse care par la fel. E clar ca, la final, alegerea e a mamei, in primul rand si criteriile dupa care o fac sunt cel mai adesea legate de functionalitatea biberoanelor. Sigur ca bebelusii nu au un cuvant de spus, dar e posibil ca, folosind unele produse, sa aiba mai putine gaze sau mai putini colici. In ceea ce priveste copiii mai mari putem vedea anumite preferinte pentru anumite tipuri de biberoane, asa ca ne va fi usor sa selectam. Important e deci sa urmarim si copiii si felul cum se inteleg cu biberoanele alese de noi.

Este dificil sa alegem biberonul potrivit?

Dificil nu este, ne complicam noi si ne stresam mult prea tare, din grija pentru copii si din dorinta de a alege cel mai potrivit biberon pentru ei. In realitate, cand alegem un biberon trebuie sa fim atenti la 2 lucruri: tetina si recipientul pentru lapte. De cele mai multe ori, acestea se vand impreuna, insa e bine sa stiti ca tetinele se vand si separat si ca firmele ofera optiunea de a potrivi partile de la biberon – acestea sunt interschimbabile. Adica tetinele de la o gama se potrivesc la toate biberoanele gamei. Tetinele pot fi la set sau ambalate individual. Sfatul meu este sa nu cumparati prea multe rezerve de la prima vizita in magazin, caci e posibil sa ramaneti cu ele. Copiii cresc repede, va fi nevoie sa cumparati rapid pentru o noua grupa de varsta, plus ca exista varianta in care e posibil sa nu le placa o anumita tetina. Ca mama de 2 copii, chiar am experimentat toate aceste situatii.

Care sunt criteriile după care alegi biberonul

E bine sa stii ca cele mai importante criterii sunt cele de mai jos. Restul sunt optionale si de cele mai multe ori nu foarte importante (culori, forme etc).

  • varsta copilului, in primul rand (sunt si pentru bebelusi si pentru copii mai mari);
  • dimensiunile tetinei si fluxul de scurgere a laptelui (tot in functie de grupa de varsta);
  • materialul din care este confectionat recipientul;
  • materialul din care este confectionata tetina;
  • dimensiunea recipientului si a tetinei (adaptate varstei copilului).
Ce fel de tetina sa cumpar?

Ca si in cazul biberoanelor, ofertele sunt nelimitate. In primul rand conteaza varsta copilului. Categoriile de varsta sunt cam aceleasi la toti producatorii: 0+, 6+, 12+, 18+ si 24+. Alegerea tetinei se face in functie de materialul din care este confectionata, precum si in functie de forma. Tetinele pentru biberoane pot fi:

  • din latex sau din silicon

Cele din latex sunt de culoare maronie, moi si flexibile. Dezavantajul consta in faptul ca se inchid la culoare dupa expunere repetata la lumina si necesita inlocuirea la cateva saptamani. Tetinele din silicon sunt transparente, fara gust sau miros specific. Sunt mai putin rezistente la muscatura copiilor, par mai rezistente la lumina solara si se pare ca nu schimba gustul hranei, deci pot fi mai usor de tolerat de catre cei mici.

  • rotunjite, largi, plate sau facute sa imite forma mamelonul mamei

Noi am avut de-a lungul timpului tetine ortodontice (anatomice, adaptate cavitatii bucale si care se lauda ca nu deformeaza dentitia sau maxilarul copiilor). Mai sunt tetine cu forma rotunde (forma alungita), cu gat larg (imita forma sanului si conditiile hranirii naturale). Sunt unele marci care ofera si game de tetine anti-colici - care impiedica intrarea aerului odata cu laptele. 

  • cu grad diferit de curgere a laptelui, de la lent la rapid. 

Viteza cu care laptele se scurge prin tetina este foarte importanta. Daca este mai mare decat trebuie sa fie, copilul se va ineca si va incepe sa planga. Daca se chinuie sa suga si plange, e clar ca are nevoie de o tetina pentru urmatoarea categorie de varsta (cu un orificiu de curgere mai larg) sau cu flux mai mare (exista variante pentru flux/debit lent, normal, mediu sau rapid de curgere), dar si cu flux reglabil (reglarea se realizeaza printr-o miscare de rotire a garniturii).Cum spuneam, sfatul meu este sa nu cumparati de la prima vizita in magazin mai multe rezerve din fiecare tip, pentru ca e bine sa vedeti si ce preferinta are copilul. Mai degraba cumparati cate 1 bucata din fiecare tip, ca sa le puteti incerca pe toate. Va puteti consulta inclusiv cu medicul pediatru, pentru a identifica un tip de biberon potrivit pentru copilul vostru.

Ce recipient sa aleg – din plastic sau din sticla?

Cu ani in urma, mamele nu aveau practic optiuni, pentru ca toate erau din plastic. Apoi au aparut si cele din sticla sau din materiale obtinute din diferite combinatii de substante chimice rezistente la caldura, la socuri si care se uzeaza mai greu. Apoi mamele au inceput sa se ingrijoreze din cauza continutului de bisfenol – BPA, o substanta existenta in compozitia materialelor din care sunt confectionate biberoanele. Grija aceasta a disparut din 2011 incoace, insa in prezent mamele tot isi fac griji legate de materialul din care sunt confectionate biberoanele. Ce sa aleaga: plastic sau sticla? Sa analizam, pe scurt:- Recipientele din plasticPlusuri: Sunt usoare, rezistente si nu prezinta niciun pericol daca pica pe jos.Minusuri: Durata de viata e mai redusa decat la cele din sticla. Ar trebui inlocuite la un interval de maxim 6 luni, chiar daca nu prezinta fisuri vizibile.- Recipientele din sticla Plusuri: Durata de viata e mare si se curata foarte bine prin fierbere.Minusuri: Sunt mai grele si se sparg daca sunt scapate pe jos.In cele din urma, alegerea apartine mamelor si de cat de bine se impaca ele atat cu cele din plastic, cat si cu cele din sticla. Noi am avut din ambele categorii. Partea buna la cele de sticla a fost ca am avut de la primul copil la al doilea un set de 4-5 biberoane de sticla ramase aproape intacte. Ce am mai apreciat la biberoanele din sticla, este faptul ca  sunt mai igienice si mai sanatoase, zic eu, pentru ca nu au in compozitie diversi polimeri chimici. Plasticul stiti ca e contestat ca recipient nu numai la biberoane...

Pana la ce varsta sa folosim biberonul?

Pe la 6-9 luni, odata cu trecerea la alimente solide, copiii incep sa foloseasca si cana, cu ajutorul parintilor. Sigur ca nu le va placea la fel de mult ca biberonul, dar va fi ceva interesant si vor fi deschisi catre aceasta noua jucarie din viata lor. :) Din prima experienta de mama, am folosit biberonul cam pana la 1 an si jumatate, doar dimineata si seara. In timpul zilei prefera cana.Copilul este gata sa renunte la biberon atunci cand se uita in alta parte cand primeste biberonul sau cand tine tetina biberonului in gura fara sa suga. In orice caz, lasati ca trecerea de la biberon la cana sa se faca in ritmul copilului, nu il ascundeti voi inainte de vreme. Este important confortul emotional al celui mic!

De cate biberoane avem nevoie?

Raspunsul la aceasta intrebare este: depinde. Depinde de modul in care este hranit copilul, daca faceti multe drumuri impreuna, daca folositi un sterilizator pentru curatarea biberoanelor sau le fierbeti. De regula, numarul lor variaza intre 4 si 12, maxim. Noi am avem de capacitate diferita, de la 120 ml pana la 330 ml, un total de 6 bucati, in jurul varstei de 1 an. 

Cum spalam corect recipientele si tetinele

Exista varianta clasica - fierberea biberoanelor si a tetinelor - sau sterilizarea.Cum se poate face sterilizarea: cu ajutorul sterilizatorului care actioneaza prin aburi, fie prin sterilizarea la rece, cu ajutorul unor solutii speciale (de cumparat din farmacii sau supermarketuri).Ca recomandare, urmariti ce spune producatorul de biberoane pe ambalaj – ce metoda de sterilizare recomanda si daca corespunde cu cea pe care o preferati voi.Inainte de sterilizare, curatati recipientul si tetina, indiferent de metoda de sterilizare folosita. Eu nu folosesc detergent, ci o perie pentru biberoane si tetine, care elimina resturile din locurile dificil de curatat de mine direct.Accesoriul cel mai folosit pentru biberoane – peria de curatat tetina si recipientul! Peria noastra este aceasta:Celalalt accesoriu important este gentuta de biberoane. La drum este extrem de folositoare. Gasiti in magazine de toate dimensiunile si formele.(P): pentru cine isi doreste o sursa de inspiratie, poate intra pe link aici.Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!Sursa foto: Carrefour

Previous
Previous

Campania ”Meniurile copiilor la gradinita” continua la Itsy Bitsy

Next
Next

Relansarea blogului si o reteta