Relansarea blogului si o reteta
Pana saptamana trecuta pregatisem micul dejun doar pentru copii si sot. De obicei, pentru prieteni pregatesti cina, cel mult pranzul, in weekend. De data aceasta, am gandit un concept de mic dejun altfel, care sa ma bucure si pe mine, dar sa fie ceva special si pentru invitati. Pe mine m-a bucurat ocazia: blogul avea ”hainute” noi, ca pentru un nou inceput, mai clar si mai focusat, cum se spune. Dar nu numai ambalajul trebuia sarbatorit, ci si continutul delicios, sanatos, cu multe campanii si ganduri de folos celorlalti. Asa ca mi-am invitat prieteni din online si nu numai, ca sa sarbatorim. Era o dimineata de vineri, inceput de primavara si de weekend. Am pus la cale un Healthy Breakfast (mic dejun sanatos). In cinstea blogului. Cu ingrediente speciale. Va zic de ele imediat.
Dar de ce mic dejun sanatos?
Pentru ca este una dintre credintele mele – ca micul dejun da un start bun zilei si ofera energie cat cuprinde. Ca cine mananca micul dejun tinde sa manance sanatos toata ziua, ca avem o activitate cerebrala mai buna in zilele incepute cu mic dejun, fata de celelalte zile. Adica ne merge mintea mai bine si parem mai destepti. :)Stiu ca parerile sunt impartite intre specialistii din lumea medicala – sunt cei care sustin micul dejun si importanta lui capitala pentru sanatate si punerea in miscare a metabolismului. Si servirea lui cam la 30 de minute de la trezire, asa incat corpul sa absoarba vitaminele si mineralele. Pe de alta parte, sunt specialisti din lumea medicala care spun ca e bine sa ne ascultam corpul si sa ii oferim mancare atunci cand cere, nu cu ochii pe ceas. Insa chiar si ei spun ca in jur de 10 – 11 e bine sa servim prima masa a zilei. Poate mai sunt si alte curente, acestea mi-au atras mie atentia in ultimii ani. In orice caz, parerea mea e ca prima masa a zilei e bine sa fie luata dupa ce ne trezim, sa nu depasim o ora, ca interval. Din experienta noastra, chiar da energie, ne ajuta sa ne concentram mai bine si ne ofera claritate. Daca are si ingrediente sanatoase, de calitate, cu adevarat hrana pentru creier ne este. :)
Ce se intampla daca nu mananci micul dejun?
Va spun la fel, din experienta si din ceea ce am citit. Voi alegeti sa faceti cum simtiti si cum va cere corpul. In orice caz, informati-va, cititi, vorbiti si cu medicii vostri, mai ales daca suferiti de vreo afectiune.Prin urmare, daca nu se servim micul dejun de obicei putem observa urmatoarele:
- Stare de oboseala si agitatie pe tot parcursul zilei;
- Predispozitie pentru sedentarism si chiar fumat; mai adaug cafeaua, care doar pare ca ne satura;
- Ne scade energia de tot pana la amiaza;
- Consumam mai multe calorii in restul zilei;
- Suntem predispusi la ingrasare, din cauza senzatiei de foame la alte mese.
Am citit chiar de un studiu de la Harvard care zice ca persoanele care sar peste micul dejun ar avea un risc cu 27% mai mare de infarct si afectiuni coronariene. Studiul integral este aici. Nu vreau sa va sperii, dar cititi, va rog!
De ce e bine pentru copii sa ia micul dejun
- Le tinem greutatea sub control;
- Sunt activi si atenti la scoala;
- Au mai putine probleme cu stomacul – balonari, dureri etc;
- Le stimuleaza activitatea cerebrala.
Nu orice mic dejun este si bun!
Ce sa NU consumi la micul dejun:
- Produse de patiserie
- Cereale cu zahar
- Alimente bogate in glucide.
Ce sa pui pe masa la micul dejun:
- Cereale integrale
- Fructe
- Lactate
Trebuie sa existe un echilibru intre:
- Carbohidrati – sursa buna de energie: cereale integrale, orez brun, paine din cereale integrale, fructe, legume;
- Proteine – dau energie lenta: lactate, carne, peste, oua, nuci, seminte;
- Fibre – dau senzatia de satietate, previn constipatia, descurajeaza mancatul excesiv in timpul zilei.
Am dat cateva idei de mic dejun aici. Copiii le vor aprecia sigur!Aici am chiar un interviu cu un medic nutritionist.Poate va e greu sa pregatiti mereu micul dejun sau poate nu aveti mereu apetit pentru el. Il puteti lua la pachet si sa il serviti in drum spre birou sau chiar acolo, cand ajungeti!
Nu mancati covrigi la micul dejun sau croissante!! Aceea este o falsa energie!
Un mic dejun ar trebui sa aiba in jur de 500 de calorii.
Alte idei de mic dejun:
- Iaurt+fructe+cereale integrale;
- Orez cu lapte cald, mere si scortisoara;
- Paine prajita cu piept de pui/curcan si legume;
- Lipie cu humus si legume;
- Omleta+paine prajita+legume;
- Briose cu iaurt si fructe de padure;
- Paine integrala cu avocado si rosii cherry;
- Paine integrala cu oua posate si salata de rucola cu rosii cherry.
Ultimele 2 retete le-am pregatit la micul dejun sanatos din 3 martie, cand am relansat blogul, in prezenta catorva prieteni, cum spuneam mai sus.M-a ajutat Cristina Alexandru de la D Social Kitchen, care mi-a pus la dispozitie un spatiu superb cu un blat de lucru prietenos, generos si vesel. Parca eram acolo de cand lumea. :) Mergeti sa vedeti spatiul, e foarte potrivit pentru evenimente corporate, mese rotunde, intalniri cu jurnalisti, bloggeri, ateliere, seminarii, traininguri etc.Invitatii care au putut sa isi rupa 2-3 ore din ziua lor de lucru au fost:Ana Maria Mitrus – Meseria de Parinte; Zina Nichita – Go Kid; Claudia Stirbei – Wow Mom ; Ioana Marinescu – Pisica pe Sarma; Gabriela Maalouf, trainer parenting – Familie Implinita ; Monica Popescu – Radio-ITSY-BITSY-FM; echipa de la Parenting Ads & Social Moms, Liana Popa – www.avetisiperoz.ro, medicul naturopat Ruxandra Constantina – www.ruxandraconstantina.ro, Anca Bold Gheorghe – Blog In Tandem, Cristina Ropotan (grafica) – www.imaginepeople.ro, Roxana Gavriloaia – farmacist, colaborator al blogului si Sorina Aurica – farmacist, colaborator al blogului si Presedinte Asociatia Investeste in Sanatate.Au mai fost cativa pe care i-am invitat, insa nu au reusit sa ajunga - parte datorita proiectelor, parte datorita obligatiilor de parinti. :) As mai fi dorit sa invit cativa oameni simpatici, insa spatiul nu mi-a permis efectiv sa fac acest lucru. Asa ca, dragilor, toti cei care m-ati intrebat, dar si cei care nu, dar stiu ca v-ar fi placut sa fiti alaturi de mine, sa stiti ca mai am in plan sa pun la cale astfel de intamplari si sigur sigur, daca veti putea, ne vedem data viitoare!Pana atunci, va invit pe blogurile oamenilor despre care v-am vorbit, sa aflati numai lucruri utile pentru voi si familia voastra!Ingrediente pentrul oul posat cu salata de rucola:
- Oua (la temperaturea camerei, spalate initial);
- Apa fierbinte in care am pus un praf de sare;
- Salata de rucola, rosii cherry, seminte, condimente, ulei de masline, lamaie. Si neaparat paine prajita!
Cum se prepara oul posat:
- Se fierbe apa intr-un vas – poate fi tigaie sau oala;
- Am spart ouale intr-o cescuta, pe rand;
- Din cescuta le-am dat drumul usor in apa fiarta, asa incat sa nu se separe albusul de galbenus;
- Pentru oua mai moi, timpul de gatire este de 2 minute, iar pentru cele mai tari este de 4 minute. Din cand in cand, miscati oul cu ajutorul lingurii;
- Se scot oula, cu o paleta, se pun pe o farfurie pentru a se scurge; eu am pus niste servetele, care sa absoarba apa, insa dupa aceea mi-am facut griji ca se vor lipi de servetele :) - nu a fost cazul, din fericire;
- Presarati sare si piper, dupa gust!
Puneti oul posat pe o felie de paine prajita, unsa cu unt inainte! M-am inspirat de la Jamie Oliver, reteta aici.
Daca va plac ouale ochiuri romanesti prajite, sa stiti ca este alternativa sanatoasa a lor. Eu am mancat chiar 2! :) Sic!
Oul e bun, pentru ca are proteine si vitamina D!!Pentru cei care nu mananca oua sau nu mananca proteina animala, in general, am avut avocado, pe care l-am taiat feliute si l-am pus pe painea prajita, la care am adaugat bucati de rosii cherry. Gustossss! :) Mai jos, imagini de la eveniment, sa vedeti ce atmosfera faina a fost: La final, multumiri sponsorului:- Sloop si Ghazaleh Emami, pentru smuticeli delicioase si pentru prietenie :) Ne-am bucurat de ele noi, copiii nostri, gazdele, toata lumea din jur!! Multumiri oamenilor care au daruit:- George Ionita - Fotograf, de la georgeionita.com, care ne-a surprins numai cu gura pana la urechi pe toate- Cristina Alex, de la D Social Kitchen, care ne-a gazduit intamplarea si ne-a lasat sa ne manifestam cat mai zgomotos si mai creativ, pentru ca nu-i asa, locul ne inspira foarte tare :)- Adrian Ioan Ciulea este cel care a muncit la blog - programare si graficaMultumiri profesionistilor:- Cristina Ropotan, de la imagine people, care e vinovata de brand ID-ul cel nou.- Agrafa Print mi-a adus acasa cartile de vizita si roll up-ul, ca sa eliminam stresul legat de curieri, minunata idee, jos palaria!!- Adelina Dondorici si Daniela Dumitrescu, de la Parenting Ads, pentru ca m-au incurajat atunci cand le-am povestit ideea si m-au mai si ajutat pe alocuri. Sa fie intr-un ceas bun colaborarea noastra abia inceputa!Multumesc sotului meu, care si-a luat o zi de concediu ca sa fie cu mine si sa ma ajute acolo la set up. :)LA MULTI ANI, BLOGULE! SA FII DE FOLOS, SA INSPIRI SI SA DARUIESTI CAT MAI MULT!Ramaneti aproape, caci de anul acesta, de cand sunt Ambasador Food Revolution (miscare globala initiata de Jamie Oliver in intreaga lume, pentru a face educatie in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa), veti mai avea ocazia sa cititi multe retete inspirate de la el si nu numai.Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!Sursa foto: arhiva personala; credit foto: www.georgeionita.com